TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kemal Kaçmaz

İLKHABER-Gazetesi - Kemal Kaçmaz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kemal Kaçmaz haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türkiye'den yılın ilk yarısında 452,8 milyon dolarlık turunçgil ihraç edildi Haber

Türkiye'den yılın ilk yarısında 452,8 milyon dolarlık turunçgil ihraç edildi

MERSİN (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Türkiye'nin yılın ilk yarısındaki turunçgil ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11'lik artışla 452 milyon 782 bin dolara yükseldi. AA muhabirinin Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgilere göre, bu yılın ocak-haziran döneminde 793 bin 41 ton turunçgil ihraç edildi. Sektörün geçen yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği 407 milyon 875 bin dolarlık dış satım, bu yılın 6 aylık döneminde yüzde 11 artarak 452 milyon 782 bin dolar oldu. - En fazla ihracatı yapılan ürün mandalina Sektörün yılın ilk yarısında en çok ihraç ettiği ürün, yüzde 35 artışla 228 milyon 488 bin dolar gelir sağlanan mandalina oldu. Mandalinayı, 153 milyon 468 bin dolarla limon, 35 milyon 805 bin dolarla greyfurt ve 34 milyon 815 bin dolarla portakal takip etti. Türkiye'nin bu dönemde en çok turunçgil gönderdiği ülkeler 181 milyon 470 bin dolarla Rusya, 41 milyon 180 bin dolarla Ukrayna, 32 milyon 210 bin dolarla Polonya, 25 milyon 974 bin dolarla Romanya, 25 milyon 199 bin dolarla Irak oldu. - "Kalitede herhangi bir sorun yaşamıyoruz" Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz, AA muhabirine, bu yılın ilk yarısınnda yaş sebze meyve ihracatında turunçgilin önemli paya sahip olduğunu söyledi. Sektörün yılın ilk yarısında ülke ekonomisine önemli katkı sunduğunu dile getiren Kaçmaz, "Dünya standartlarında turunçgil üretimi yapıyoruz. Kalitede herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Gelecek süreçte de kalite açısından sorun yaşamayacağız." diye konuştu. - "Yeni pazarlarla ilgili çalışmalarımız sürüyor" Kaçmaz, ülkede üretilen turunçgilin dış pazarda beğenildiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Yeni pazarlarla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Yaşanan pandemi süreci bunu biraz aksatmıştı. Bu sürecin bitmesiyle Uzak Doğu ülkelerine ihracatımızın artması için, özellikle zirai karantina anlaşması olmayan ülkelerle ilgili çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu çalışmalar sona erdiğinde yeni pazarlara Türk narenciyesini göndermiş olacağız. Ülkemizde yeni alınan ekonomik kararlar ve tedbirlerle ihracatımızın daha da artmasını bekliyoruz. Artık yeni sezona hazırlanıyoruz. Rekolte tahminleri yapıyoruz. Sektör paydaşlarıyla görüşme halindeyiz, gereken tedbirleri alacağız. İhracatın artması noktasında bütün kararlar sezon öncesi alınmış olacak."

Rusya'ya narenciye ihracatı son 5 yılda sürekli arttı Haber

Rusya'ya narenciye ihracatı son 5 yılda sürekli arttı

MERSİN (AA) - Türkiye'nin narenciye ihracatında ülkeler bazında ilk sırada yer alan Rusya'ya 2018-2022 yıllarında 1 milyar 877 milyon dolarlık dış satım yapıldı.AA muhabirinin Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgilere göre, Rusya'ya narenciye ihracatı son 5 yılda sürekli artış gösterdi.Rusya'ya 2018'de 298 milyon 860 bin dolar, 2019'da 313 milyon 560 bin dolar, 2020'de 410 milyon 367 bin dolar, 2021'de 424 milyon 821 bin dolar, 2022'de de 429 milyon 655 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.Söz konusu dönemde Rusya'ya 3 milyon 378 bin ton narenciye gönderildi, ülkeye 1 milyar 877 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandı.Rusya'ya son 5 yılda en fazla mandalina ihracatı yapılırken, bu ürünü sırasıyla limon, portakal ve greyfurt takip etti.- "İhracat altyapımız son derece iyi"Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz, AA muhabirine, Türkiye'de üretilen narenciyenin çok sayıda ülke tarafından tercih edildiğini söyledi.Narenciyede Rusya, Ukrayna, Irak, Polonya ve Romanya'nın geleneksel pazarlar olduğunu ifade eden Kaçmaz, en fazla dış satımı Rusya'ya gerçekleştirdiklerini aktardı.Kaçmaz, iki ülkenin coğrafi yakınlığının ihracata olumlu yansıdığını belirterek, şunları kaydetti:"Bizim ihracat altyapımız son derece iyi. Ambalaj ve kalitede sorun yaşamıyoruz. Hem üreticimiz hem ihracatçımız dünya standartlarında ürünü üretip ambalajlayabiliyor. Her türlü ekipmana sahibiz. Bu açıdan sıkıntı yaşamıyoruz. Rusya bizim hem komşumuz hem de yıllardır ihracat yaptığımız ülke. Bu ülkeye ihracat altyapımız son derece uygun. Ulaşımda sıkıntı yaşamıyoruz, ürünleri bu pazara kısa sürede ulaştırıyoruz. Bundan dolayı ihracatımızda Rusya ilk sırada yer alıyor. Farklı ülkelere ihracat için çalışmalarımız sürüyor. Uzak Doğu ülkelerine olan ihracatımızı artırmak istiyoruz."Kaçmaz, yeni yılda geleneksel pazar ağını genişleterek, ülke ekonomisine daha fazla katkı sunmak istediklerini bildirdi.

Turunçgil ihracatında 5 yıldır şampiyon mandalina Haber

Turunçgil ihracatında 5 yıldır şampiyon mandalina

MERSİN (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Türkiye'ye son 5 yılda en fazla döviz girdisi sağlayan turunçgil ürünü olan mandalina, bu dönemde ülke ekonomisine 2 milyar 14 milyon dolarlık katkı sundu.AA muhabirinin, Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgilere göre, turunçgil dış satımı 2018-2022 yıllarında Türkiye ekonomisine 4 milyar 421 milyon dolarlık döviz girdisi sağladı.Turunçgil dış satımı 2018'de 893 milyon 239 bin, 2019'da 755 milyon 700 bin, 2020'de 933 milyon 150 bin, 2021'de 934 milyon 891 bin, 2022'de ise 904 milyon 18 bin dolar olarak gerçekleşti.Söz konusu 5 yılda narenciye dış satımını sırtlayan, ihracatçıların gözdesi haline gelen ürün mandalina oldu.Mandalina 2018'de 311 milyon 737 bin, 2019'da 347 milyon 337 bin, 2020'de 437 milyon 696 bin, 2021'de 453 milyon 607 bin, 2022'de ise 463 milyon 526 bin dolarlık döviz girdisi sağladı. Mandalinadan 5 yılda 2 milyar 14 milyon dolarlık gelir elde edildi.Söz konusu dönemde mandalinayı 1 milyar 417 milyon dolarla limon, 584 milyon 940 bin dolarla portakal ve 403 milyon dolarla greyfurt takip etti.Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz, AA muhabirine, turunçgilin yaş meyve sebze ihracatına önemli katkı sunduğunu söyledi.Turunçgil ürünlerinden mandalinanın, dış satımda son yıllarda zirvede olduğunu dile getiren Kaçmaz, Türkiye'de üretilen mandalinanın tadı, aroması ve raf ömrü uzunluğuyla talep gördüğünü belirtti.- Mandalinaya talep artıyorKaçmaz, son 5 yılda turunçgil ihracat şampiyonunun mandalina olduğunu aktararak, şunları kaydetti:"Mandalina ihracatının artma nedeni, dünyada kolay soyulabilir meyvelere talep var. Mandalinanın tüketim talebi de artıyor. Bizde de geçci ve erkenci mandalina ürünlerinin üretim alanları genişliyor. Bu mandalina ihracatının artmasının yanı sıra turunçgil sezonunun uzamasına da katkı sağlıyor. Biz sektör olarak dünyadaki gelişmeleri takip ediyoruz. Turunçgil ihracatında ambalajda ve kalitede asla sorun yaşamıyoruz."Kaçmaz, diğer turunçgil ürünlerinin de ülke ekonomisine daha fazla katkı sunması için önemli çalışmalara imza atacaklarını sözlerine ekledi.

Narenciye ihracatı 2022'de Türkiye'ye 904 milyon dolar getirdi Haber

Narenciye ihracatı 2022'de Türkiye'ye 904 milyon dolar getirdi

åMERSİN (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Türkiye'nin geçen seneki narenciye ihracatı 904 milyon 18 bin dolar oldu.AA muhabirinin Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, 2022'de Türkiye'den 1 milyon 940 bin ton turunçgil ihraç edildi.Turunçgildeki bu dış satımla ülkeye 904 milyon 18 bin dolarlık döviz girdisi sağlandı.Geçen yıl en fazla ihraç edilen turunçgil ürünleri sırasıyla mandarin, limon, portakal ve greyfurt oldu.İhracatın ülkelere göre dağılımında ise Rusya ilk sırayı aldı. Dış satımın yarısına yakınının gerçekleştirildiği Rusya'ya 429, Ukrayna'ya 84, Irak'a 68, Polonya'ya 46 ve Romanya'ya 42 milyon dolarlık ürün gönderildi.Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz, AA muhabirine, turunçgilin yaş meyve ve sebze ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu söyledi.Geçen yıl küresel ölçekte yaşanan sıkıntıların ihracata yansıdığını dile getiren Kaçmaz, "Turunçgilde 2022'de 904 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandı. Bir önceki yıla göre biraz düşüş var. Bunun nedenleri var. Pandemi ve alıcı ülkelerdeki ekonomik sıkıntılardan dolayı alım gücü düştü. Bunun yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşı düşüşe sebep oldu. Bunlara rağmen bir önceki dönemin rakamlarını korur durumdayız." diye konuştu.- "Yeni yılda 1 milyar dolarlık ihracat hedefimizi aşacağız"Kaçmaz, narenciye ihracatçılarının ülke ekonomisine katkı sunmaya devam edeceğini, dış dünyadaki olumsuzluklardan etkilenmemek için var güçleriyle çalışacaklarını kaydetti.İhracat için yeni pazar arayışları içerisinde olduklarını ve sektördeki gelişmelerin ilerleyen yıllarda artarak süreceğine inandıklarını belirten Kaçmaz, "Biz inanıyoruz ki 2023 içerisinde az da olsa yaşanan düşüşü kapatacağız. Yeni yılda 1 milyar dolarlık ihracat hedefimizi aşacağız. Dünyada yaşanan bu kadar ekonomik sıkıntıya rağmen, ulaşım ve nakliyede yaşanan sıkıntılara rağmen iyi bir rakam yakaladık." dedi.Kaçmaz, Uzak Doğu ülkelerine ihracatı artırmayı hedeflediklerini ve 2023'te beklentilerine ulaşacaklarına inandıklarını vurguladı.- "Mersin limon üretiminde ilk sırada"Mersin Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı da kentin çok sayıda tarım ürünüyle öne çıktığını ifade etti.Kentteki narenciye ihracatının ülke ekonomisine önemli katkı sunduğunu dile getiren Abalı, "Bizim yaş meyve sebze ihracatımızın büyük çoğunluğu narenciyedir. Sadece Mersin 695 bin tonla Türkiye'nin ihracatının yüzde 36'sını gerçekleştirdi. Narenciye ürünlerinden de limon üretiminde birinci sıradayız." diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.