TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#kiracı

İLKHABER-Gazetesi - kiracı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, kiracı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kirada uzlaşamayınca, iki çocuğuyla sokakta kaldı Haber

Kirada uzlaşamayınca, iki çocuğuyla sokakta kaldı

İddiaya göre, merkez Seyhan ilçesi Yeşilyurt Mahallesi'nde iki çocuğu ile birlikte yaşayan Ayşe Yüce (42), kira bedelinde uzlaşamadığı ev sahibi tarafından evden çıkarılarak sokağa atıldı. Eşyalarının sokağa taşındığından işte olduğu esnada 10 yaşındaki oğlu E.Y.'nin telefonuyla haberdar aldığını anlatan Yüce, "Oğlum aradı, 'anne evimizi dışarıya atıyorlar' dedi. Ben bir gün süre istememe ve eşyalarımın sokakta kalmamasını talep etmeme rağmen o bir gün süreyi vermediler. Biz o geceyi yağmurlu havada eşyalarımla birlikte sokakta geçirdik" dedi. Yıllık 18 bin TL ödüyordu, 75 bin TL istendi Yıllık olarak ödediği 18 bin TL'lik kira bedelinin 75 bin TL'ye çıkarılmak istendiğini anlatan Yüce, "Ben ise kirayı en fazla yüzde 100 artırabileceğimi söyledim. Bunu kabul etmedi. 'Yalnız insanlarsınız, elektriğinizi ve suyunuzu keserim' şeklinde beni tehdit etti. Bunları da yaparak beni elektriksiz ve susuz bıraktı. Ben tekrar mahkemeye giderek savcılık kararı ile elektriğimi ve suyumu açtırdım. Davalık olduk. Devlet 18 bin TL'lik bedel belirledi ve bu bedeli bana verilen banka hesabına yıllık kira bedeli olarak 35 bin TL yatırdım. Buna rağmen bana tahliye kararı çıkmış ve bundan benim haberim yok. Hiçbir kağıt ya da bilgi gelmeden benim eşyalarımı dışarıya atıp çocuğumla birlikte eşyalarımı ben bu halde buldum" şeklinde konuştu. Evde ikinci yılını doldurduğunu kaydeden Yüce, "İlk yıl kiramı 1 yıllığına peşin ödedim. İlk ev sahiplerim çok iyiydi. Hiçbir sorun yoktu. İkinci yılımın 5. ayında ev, yeni ev sahibim tarafından satın alındı. İlk önce anlaştık, parayı hesabına attım. İki ay sonrasında ise ev kiralarına zam geldi. Benim ödediğim yıllık bedeli geri gönderdi ve evden çıkmamı istedi. Ben de bunun üzerine parayı tekrar geri gönderdim. Yaklaşık 10 defa bu şekilde karşılıklı bir biçimde parayı ev sahibi ile birbirimize gönderdik. Yüzde 500 şeklinde bir zam istedi. Hangi vicdan kabul eder? Kim ödeyebilir bunu? 1 yıllık benim ödediğim kira bedeli şu an onun hesabında. Ve bu parayı devletin bana açtığı iban ile gönderdim. Nasıl oldu, nasıl çıkardı bizi anlamıyorum" ifadelerini kullandı. Şu anda iki çocuğu ile birlikte yaşayacağı yeni bir ev aradığını da belirten Yüce, "Bir ev bulup taşınmayı istiyorum. İnsanlar da zaten ev aradığımı, eşyaların da olmadığını duyunca daha da fazla kirayı artırıyor. Şu anda ne yapacağımı bilmiyorum, sokakta kaldık" dedi.

Kiracı tahliye taahhüdü ile evden çıkarılabilir mi? Tahliye taahhüdü geçerli mi, geçersiz mi? İşte Detaylar Haber

Kiracı tahliye taahhüdü ile evden çıkarılabilir mi? Tahliye taahhüdü geçerli mi, geçersiz mi? İşte Detaylar

Türkiye'de kiracı-ev sahibi ilişkileri, özellikle ekonomik zorluklar nedeniyle sık sık gündeme geliyor. Kira artışlarını belirleyen düzenleme ise henüz uzatılıp uzatılmayacağı belirsiz olan bir süreçte. Peki, tahliye taahhüdü nedir?, ne zaman geçerlidir?Ya da geçersizdir? Tahliye taahhüdü nedir? Tahliye taahhüdü, kiracının belirli bir tarihte evden çıkacağını yazılı olarak bildirmesi ve bunu anlaşmayla taahhüt altına alması anlamına gelir. Ancak tahliye taahhüdünün geçerli olabilmesi için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Hürriyet'e konuşan Avukat ve arabulucu Burcu Akar Muratoğlu, tahliye taahhüdünün geçerliliği için gereken şartları 5 maddede sıraladı: Tahliye taahhüdü yazılı olmalıdır. Kiralananın teslim edilmesinden sonra ve kira sözleşmesindeki tarihten sonraki bir tarihe ilişkin olarak verilmelidir. Bizzat kiracı veya yetkili temsilcisi tarafından yapılmış olmalıdır. Tahliye için belirli bir tarih belirtilmelidir. Tahliye taahhüdü serbest iradeyle verilmelidir. Son dönemde, ev sahipleri kira sözleşmesi yaparken kiracıya tahliye taahhüdü de imzalatmaktadır. Ancak bu, hukuka aykırı ve geçersizdir. Tahliye taahhüdünün geçerlilik şartlarını taşıması durumunda ise ev sahibi, herhangi bir neden belirtmeksizin kiracıyı evden çıkarabilir. Öte yandan, ev sahibi kiracıya boş kağıda imza attırarak tahliye taahhüdünü sonradan doldurabilir. Ancak kiracı, bu belgenin boş olarak verildiğini ve sonradan doldurulduğunu ispatlayabilirse, mahkeme kiracıyı ıslak imzası nedeniyle sorumlu tutabilir ve tahliye kararı verebilir.

Bu Kadarı da Pes Dedirtti! Evini emlakçıya kiraya verdi, emlakçı daireye 30 yatak koyup başkalarına kiraladı Haber

Bu Kadarı da Pes Dedirtti! Evini emlakçıya kiraya verdi, emlakçı daireye 30 yatak koyup başkalarına kiraladı

Olay, Avcılar Merkez Mahallesi’nde bulunan bir evde yaşandı. İddiaya göre bir ev sahibi, 4 katlı binanın 2. Katında bulunan 3 odalı dairesini, kaçak çalıştığı iddia edilen bir emlakçıya verdi. Yetkisiz şekilde alt kiralamalar yapan emlakçı ise evdeki 3 odaya ve arka taraftaki balkona yataklar yerleştirdi. Bu yatakları günlük, haftalık ve aylık şekilde yüksek fiyatlarla kiralamaya başladı. Her odada 10 yatağın bulunduğu daireyle ilgili ise komşulardan şikayetler artınca ev sahibi İstanbul Emlakçılar Odası'nı arayarak yardım istedi. Haber verilmesi üzerine daireye gelen polis ekipleri, ev sahibiyle kiracı arasında sözleşme olması nedeniyle işlem yapmadan daireden ayrıldı. “30 yatak var, 3 bin TL’den kiraya verilmiş” Konuyla ilgili konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Pul, “Mal sahibi bize şikayette bulundu. Evini kaçak emlakçı vasıtasıyla kiraya vermiş ve hiçbir yetkisi olmadan emlakçı kiralama yapmış. Aslında emlakçı yetkisiz bir biçimde alt kiralama yaparak rant elde etmiş. Yani düşünün evde 30 yatak var, 3 bin TL’den kiraya verilmiş ve 90 bin TL kira elde edilmiş. Mal sahibine ise 6 bin TL kira veriliyor, mal sahibinin ise bu durumdan haberi yok. 3 aylık süreçte komşuların girenin çıkanın belli olmaması, kötü kokuların gelmesi nedeniyle şikayetleri artmış ve polise haber verilmiş. Polis 1 ay içerisinde 20 kez daireye gelmesine rağmen kontrat sahibinin evde olması nedeniyle hiçbir işlem yapamamış. Bu nedenle de kiracıların çıkartılması çok zordu. Ev sahibi ise bize geldiğinde suç duyurusunda bulunmasını istedik. Emlakçıya da evde illegal şekilde yaşayanlar varsa işlem yapılacağını söyledik ve belli bir süre sonra korktular. Tabi hala kaçak emlakçı çok fazla” dedi.

Kiracılar Bu Belgeyi İmzalarken Dikkat! Haber

Kiracılar Bu Belgeyi İmzalarken Dikkat!

Ankara'da bir ev sahibi, kira sözleşmesi sırasında kiracısına imzalattığı boş tahliye taahhütnamesi ile kiracısına tahliye davası açtı. Kiracı, taahhütnamenin sonradan doldurulduğunu iddia etti ancak mahkeme ve Yargıtay, tahliye taahhütnamesini geçerli sayarak ev sahibini haklı buldu. Ev sahibi F.T., kiracısı K.Y.'ye, kira sözleşmesi sırasında imzalattığı tahliye taahhütnamesi ile tahliye davası açtı. Kiracı, tahliye taahhütnamesinin boş olduğunu ve sonradan ev sahibi tarafından doldurulduğunu ileri sürerek davanın reddini talep etti. Ankara 5. Sulh Hukuk Mahkemesi, tahliye taahhütnamesini geçerli sayarak kiracı lehine tahliye kararı verdi. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi de bu kararı onadı. Yargıtay'ın gerekçesinde, kiracının boş tahliye taahhütnamesine imza atarak ev sahibine tarih yazma yetkisi verdiği ve bu taahhütnamenin kiralanan mülkün tesliminden önce verildiği veya sonradan doldurulduğu iddiasını ispat yükümlülüğünün kiracıda olduğuna vurgu yapıldı. Avukat Senem Yılmazel, tahliye davalarındaki artışa dikkat çekerek, Yargıtay'ın tahliye taahhütnamesi konusunda yerleşmiş bir içtihat oluşturduğunu belirtti. Boş bir tahliye taahhütnamesinin ev sahibi lehine bir belge olduğunu ifade eden Yılmazel, ancak kiracının bunun aksini ispatlamasının zor olduğunu ve bu tip taahhütnamelerin ev sahibi lehine bir belge olarak kabul edildiğini söyledi. Avukat Yılmazel, ayrıca kira artışlarıyla ilgili olarak ev sahiplerinin kira tespit davası açabileceğini ve piyasa koşullarına göre kiranın artırılmasını isteyebileceğini ifade etti.

Sarıyer'de kiracı olan 3 öğrenci genç, evimden çıkacaksınız diyen ev sahibinin kadının saldırısına uğradı Haber

Sarıyer'de kiracı olan 3 öğrenci genç, evimden çıkacaksınız diyen ev sahibinin kadının saldırısına uğradı

Sarıyer Rumeli Hisarı’nda geçtiğimiz günlerde yaşanan olayda, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği son sınıf öğrencisi Onur Yavuzyılmaz (24), 2 arkadaşıyla, pandemi döneminde Şuayip ve Sevgi E. çiftiyle anlaşarak evlerini 2 bin 500 lira karşılığında kiraladı. Bir sonra ise ev sahibi ile anlaşarak kirayı 3 bin 500 TL'ye çıkardılar. Geçtiğimiz sene ev sahibi çift, gençlerin kirasını 5 kat arttırarak 15 TL yapmak istedi. Gençlerin kabul etmemesi üzerine çift ile aralarında anlaşmazlık başladı. Bu süreçte ise iddiaya göre ev sahibi çift, gençlere tehdit ve hakaretlerde bulundu. Olayın yargıya taşınmasıyla mahkeme öğrenci gençlere tahliye kararı verdi. Ancak gençler bir üst mahkemeye başvurarak sonucun çıkmasını beklemeye başladı. “Evimden çıkacaksın” diyerek saldırdı Geçtiğimiz günlerde gençlerden Onur Yavuzyılmaz, köpeğini gezdirdiği esnada ev sahibi kadın Sevgi E., ile karşı karşıya geldi. Elindeki sopayla gencin üzerine yürüyen kadın, “evimden çıkacaksın” diye bağırdı. Bu sıradan kadının gence vurduğu görüldü. Gencin küfür etmesi üzerine kadın daha da sinirlenerek gence vurmaya devam ettiği görüldü. O anlar kameraya yansıdı. Gençler bir grup tehdit etti iddiası Olayın ardından gençler emniyete giderek kadın hakkında şikayetçi oldu. Evlerine dönen gençleri gece saatlerinde iddiaya göre bir grup sokaktan bağırarak tehdit etti. Bu olay sonrasında da emniyete giderek şikayetçi olan gençlerin, koruma talebinde bulunduğu, korktukları için evlerine gidemedikleri ve arkadaşlarına kaldıkları öğrenildi.

Antalya'da 4 yaşındaki kızın önünde ev sahibi ve kiracı kavga etti Haber

Antalya'da 4 yaşındaki kızın önünde ev sahibi ve kiracı kavga etti

Antalya'nın Serik ilçesinde kiracı Ferdi Çelikdöven’in kirasını ev sahibi B.K.K. iddiaya göre bin 800 liradan 10 bin liraya çıkardı. Taraflar bunun üzerine tartışma yaşadı ve mahkemelik oldu. Mahkeme süreci devam ederken Ferdi Çelikdöven ile B.K.K. arasında yine evden çıkıp çıkmama konusunda tartışma ve kavga yaşandı. "Yüzde yüz zam yaptın yine de kabul ettim" Bu sırada kavgaya şahit olan B.K.K.’nın diğer kiracısı bir kadın ise o anları cep telefonuyla kaydetti. Taraflar bir yandan kavga etmeyi sürdürürken, diğer yandan da birbirlerine hakaret ve küfürler etmeye devam etti. Tüm bu yaşananlara ise 4 yaşındaki kız çocuğu şahit oldu. Kavganın bitiminde görüntü çekmeye devam eden diğer kiracının, "Gül gibi evine baktım. Kiranı, faturalarını ödüyorum. Yüzde yüz zam yaptın, yine de kabul ettim" dediği anlar yer aldı. "4 yaşındaki kız çocuğumun yanında bana küfür ve hakaretlerde bulundu" Yaklaşık 2 yıldır kiracı olduğu evin ev sahibi tarafından kirasının bin 800 liradan 10 bin liraya çıkarıldığını ileri süren Ferdi Çelikdöven, "2021 yılının Haziran ayından beri bu evde kiracı olarak oturuyorum. Kira sözleşmem bittikten sonra ev sahibimiz bin 800 liradan 10 bin lira yapmak istedi. Kira sözleşmemiz olduğunu söyleyerek kabul etmedim. Bunun üzerine o da, 'evimden çık' dedi. Ben de kiracı haklarım olduğunu ve çıkmayacağımı söyledim. Sonra tartışmamız oldu. Avukata giderek dava açtı ve hukuki süreç başladı. 2 ay sonra mahkememiz var. Her ay geliyor ve aramızda tartışmalar yaşanıyor. En son geldiği vakit evimizin önünde, 4 yaşındaki kız çocuğumun yanında bana, 'evimden niye çıkmıyorsunuz' diye hakaretlerde bulundu ve küfretti. Çocuğumun yanında konuşmayalım desem de elindeki sopayla kafama vurup beni darp etti. Daha sonra hırsını alamayarak üzerime yürüdü. Eşi araya girip durdurdu. Darp raporu alıp emniyete şikayette bulundum. Hukuki süreç devam ediyor" şeklinde konuştu. Ev sahibi: "5 aydır kira ödemiyor, arabama zarar verdiler" Ev sahibi B.K.K. ise yapılan telefon görüşmesinde, Ferdi Çelikdöven'in 5 ay kira ücretini ödemediğini, diğer kiracısının da kızının eşyalarını taşıması için çıkmasını istediğini, bu yüzden kiracılarıyla tartışma yaşadığını ve arabasına zarar verdiklerinden dolayı aralarında kavga çıktığını söyledi.

Engelli kızıyla birlikte evinden çıkarılan yaşlı kadın gözyaşlarına boğuldu Video Galeri

Engelli kızıyla birlikte evinden çıkarılan yaşlı kadın gözyaşlarına boğuldu

Olay, Kepez ilçesi Ünsal Mahallesi 5105 Sokak üzerindeki 3 katlı bir apartmanın zemin katında yaşandı. Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 4 yıldır zihinsel engelli kızı Zeynep Başkonak (53) ile birlikte yaşayan 73 yaşındaki Jale Berk, öğle saatlerine doğru kapısında icra memurlarını görünce neye uğradığını şaşırdı. Kızının engelli maaşı ve yaşlılık maaşıyla geçinen yaşlı kadın, ev sahibi tarafından icra memurları aracılığıyla evden çıkartılmak istendi, ancak tahliye kararının kendisine daha önce iletilmediğini öne sürerek eşyalarını çıkartmak istemedi. Ekiplerin ikna etmesi sonucu yaşlı kadın ve kızı evden tahliye edildi. "1 aydır ev arıyorum, bulsam çıkacaktım" Evinin önünde oturup gözyaşlarına boğulan yaşlı kadın, “Ev sahibine beni şikayet etmişler, kedi, köpek besliyor diye. 73 yaşındayım ben nereye gideyim, nereden ev bulayım? Ben sadece engelli kızımla kalıyorum. Komşum elektriğimi suyumu ödüyor, pazara yardım ediyordu. Fazla maaşımız da yok. Bin 300 lira kira ödüyordum. Kirasını da günü gününe ödedim. Ev yok ki. Nereye gideyim? 1 aydır ev arıyordum ama bulamadım. Bulsam çıkacaktım” dedi. Berk, kendisine evden çıkması yönünde hiçbir ihbar kağıdı gelmediğini de öne sürdü. Yaşlı kadının engelli kızı Zeynep Başkonak ise, bir yandan evdeki eşyaları çıkarırken bir yandan da ağladı. Yola oturan Başkonak, uzun süre bağırıp elleriyle dizlerini dövdü. Öte yandan yaşlı kadın ve kızının eşyaları kullanılmayan bir depoya kaldırılırken, geçici olarak oğlunda kalacağı öğrenildi. (İHA) 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.