TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kuru İncir

İLKHABER-Gazetesi - Kuru İncir haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kuru İncir haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Aydın’ın İhracatında Kuru Meyve Sektörü Zirveye Çıktı Haber

Aydın’ın İhracatında Kuru Meyve Sektörü Zirveye Çıktı

Aydın’ın İhracatında Kuru Meyve Sektörü Zirveye Çıkıyor! Son dönemde Aydın’ın ihracatındaki yükseliş göz kamaştırıcı bir hızla devam ediyor. Özellikle kuru meyve sektörü, Şubat ayında elde ettiği 88 milyon dolarlık performansla adeta zirveye çıktı. Peki, Aydın'ın bu başarısının sırrı ne? Hangi kuru meyveler öne çıkıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar. Aydın, tarım ve ihracat potansiyeliyle adından sıkça söz ettiren bir bölge olma özelliğini koruyor. Son verilere göre, kuru meyve sektörü bu bölgede adeta zirveye tırmanıyor. Özellikle Şubat ayındaki performansıyla dikkat çeken Aydın, kuru meyve ihracatında önemli bir paya sahip. Kuru İncir ve Kuru Üzümde Önemli Başarılar Dünya çapında en kaliteli incirlerin yetiştiği Aydın, kuru incir ihracatında da güçlü bir konuma sahip. Ege Bölgesi'nde kuru meyve ihracatında öne çıkan çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı gibi ürünler, toplam ihracatın yüzde 94'ünü oluşturuyor. Aydın, Şubat ayındaki performansıyla 16 milyon dolarlık bir başarı elde ederek sektörde zirveye yerleşti. İhracat Rakamlarında Artış Aydın'ın ihracatındaki artış dikkat çekici. Ocak ayında 73,1 milyon dolar olan ihracat rakamı, Şubat ayında 88,1 milyon dolara yükseldi. Bu başarıda kuru meyve sektörünün etkisi büyük. Ayrıca madencilik sektörü 15 milyon dolarlık ve otomotiv endüstrisi ise 12 milyon dolarlık ihracatla katkı sağladı. Zeytinyağı İhracatında Beklenen Düşüş Gerçekleşmedi Geçtiğimiz yıllarda her ay rekorlar kıran zeytin ve zeytinyağı ihracatında 2024 yılında düşüş bekleniyordu. Ancak, Şubat ayında 62,3 milyon dolarlık bir ihracat rakamı elde edilerek beklenen düşüş öngörülerini yüzde 11,5 oranında tutmayı başardı. Bu durum, Aydın'ın tarım ve ihracat potansiyelinin istikrarlı bir şekilde devam ettiğini gösteriyor.

Mersin’de incirde rekolte sevinci Haber

Mersin’de incirde rekolte sevinci

Mut ilçesi başta kayısı, erik, zeytin ve incir olmak üzere birçok ürünü üreterek hem yurt içine hem de yurt dışına satılmasını sağlıyor. Kayısı ve erik sezonunun tamamlanmasının ardından hasadı başlayan beyaz incirde de sona yaklaşılıyor. İlçede 8 bin dekar alan üretilen şehrin beyaz altını incirden bu sene 30 bin ton rekolte bekleniyor. İlçede üreticinin önemli gelir kaynaklarından olan beyaz incir rengi, aroması, tadı ve sevkiyata dayanıklılığı ile tercih ediliyor. Turfanda da kilogramı 65 liradan alıcı bulan incir hasatta sona doğru yaklaşılırken 55 liradan alıcı bulmaya devam ediyor. Geçen yıl 15-20 TL’ye kadar düşen incirin fiyatının bu sene 55 TL altına inmemesi üreticisinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Hem üretici olan hem de tüccarlığını yapan 49 yaşındaki Mehmet Yıldız, “İncir alımı geçen ayın 25’inde başladı. İlk alımına 65 ile 70 liradan alımına başladık. Şu an incirin sonuna geliniyor. Şu an fiyatı 55 liradan devam ediyor. Üretici para kazanıyor. Ben hem üreticiyim hem alıcıyım. Alıyoruz ticaretini yapıyoruz” dedi. Üretici Doğan Can Şahin ise “Biz üreticiyiz çiftçiyiz bu sene incir fiyatlarımız 65 liradan başladı incirin sonuna gelmemize rağmen bugün 55 liraya satıyoruz. Bu senen incirden güzel paralar kazandık ve gelirimiz çok güzel oldu” diye konuştu. Mut İlçe Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, Mut Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü öncülüğünde Mut incirinin coğrafi işaret marka çalışmalarının devam ettiği ve en kısa zamanda sonuçlanmasının da beklendiği belirtildi. Öte yandan kuru incirin fiyatının ise bu sene 250 TL civarında olduğu ifade edildi.

Kuru incir adeta Dolar bastı Haber

Kuru incir adeta Dolar bastı

Türkiye, 7 Ekim 2022-19 Ağustos 2023 tarihine kadar geçen süreçte toplam 67 bin 713 ton kuru inciri 121 ülkeye ihraç ederek, ihracatını toplam 241 milyon dolara taşıdı. Kuru incir ihracatı miktar bazında yüzde 6 artarken değer bazında yüzde 2 yükseliş gösterdi. Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre; 19 Ağustos 2023 tarihi itibariyle kuru incir, kuru üzüm ve kuru kayısının 2021/22 sezonunda 1 milyar 42 milyon dolar olan ihracatı, 2022/23 sezonunun aynı döneminde yüzde 5 artışla 1 milyar 103 milyon dolara yükseldiği belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlıklı gıda ürünleri listesinde yer verilen kuru inciri en fazla alan ülkeler arasında ABD, Fransa, Almanya ilk 3 sırada yer aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, Ege İhracatçı Birlikleri verilerini paylaşarak “ABD yüzde 23 artışla 38 milyon dolarlık kuru incir talebiyle öne çıkarken, Fransa’ya 28 milyon dolar, Almanya 27 milyon dolar kuru incir ihraç ettik. Kuru meyve sektöründeki başarının arkasında 35-40 yıldır devam eden sürdürülebilirlik eksenli çalışmalar yatıyor. Organikte de dünyada lideriz, organik gibi zor bir ürünü yapan ülkemiz pestisitte de önemli bir yol kat etti. Kuru incirin üretim kalitesi ve gıda güvenliğinin arttırılması için uzun yıllardır çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Kuru incirde hedef 250 milyon doları Türkiye’ye kazandırmak” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.