TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#limon

İLKHABER-Gazetesi - limon haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, limon haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Çamaşır sularınızı çöpe atın! Çamaşır suyundan 10 kat daha fazla etki yaratıyor Haber

Çamaşır sularınızı çöpe atın! Çamaşır suyundan 10 kat daha fazla etki yaratıyor

Uzmanlar evde kullanılan sert kimyasallı temizlik ürünlerinin yerine geçebilecek, doğal bir alternatif öneriyor. Uzmanlara göre, bu doğal malzeme çamaşır suyunun yerini alarak tuvaletleri sadece bembeyaz yapmakla kalmıyor, aynı zamanda mikroplardan da arındırıyor. Üstelik çamaşır suyundan on kat daha güçlü bu malzeme, tuvaletinizi hızla parlatıyor. Temizlikte çamaşır suyu yerine ne kullanılabilir? İşte detaylar… Kimyasalların cilt ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileri artık herkesçe kabul edilen bir durum. Bu nedenle, günlük temizlik rutinlerimizde kimyasal kullanımını azaltmak önem taşıyor. Kimyasalsız temizliğin mümkün olduğunu söylemekse kesinlikle doğru! Doğal yöntemlerle de evimizi temiz ve hijyenik tutabiliriz. Nasıl mı? İşte cevabı… Çevreye saygılı alternatiflerle de temizlikte etkili sonuçlar almak mümkün. Banyo ve tuvalet gibi alanlarda doğal temizlik malzemelerinin kullanımı, kimyasallardan kaçınmak isteyenler için öneriliyor. Evinizde ağır kimyasallar içeren ürünlerden uzak durmayı tercih ediyorsanız, bu doğa dostu yöntemleri deneyebilirsiniz. Evdeki temizlik işlemlerinde sert kimyasalları kullanmamak için pratik bir yöntem önerildi. Bu yöntem, çamaşır suyunun yerine geçebilecek, tuvaletleri hem bembeyaz yapacak hem de mikroplardan temizleyecek bir alternatif sunuyor. Artık çamaşır suyuna veda edebilirsiniz; çünkü tuvaletinizi çamaşır suyu olmadan temizlemenin çok daha etkili bir yolu var! EV TEMİZLİĞİNDE NARENCİYE MEYVELERİNİN GÜCÜ! Ev temizliğinde doğal yöntemlere yönelik bir yaklaşım, limon ve portakal gibi narenciye meyvelerinde doğal olarak bulunan sitrik asidi öne çıkarıyor.  Bu organik bileşik, kireç tortularını etkili bir şekilde temizleyerek tuvaletleri bembeyaz yapabilir ve mikroplardan arındırabilir. Çamaşır suyunun aksine, sitrik asit hem çevre dostu hem de temizlikte oldukça güçlü bir alternatif olarak dikkat çekiyor.  Kimya uzmanları, sitrik asidin banyo ve mutfak temizliğinde kullanılan solüsyonların aktif bileşenlerinden biri olduğunu ve metal yüzeylerdeki lekeleri çıkarmada etkili olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca, şelatlama özelliği sayesinde sert suların arıtılmasında da kullanılabiliyor.

Tahine 3 damla damlatıp yiyende o sorun yok olacak! Her sabah bir kaşık yemek yeterli Haber

Tahine 3 damla damlatıp yiyende o sorun yok olacak! Her sabah bir kaşık yemek yeterli

Her gün pek çok insan, sağlıklı bir yaşam sürmek ve vücutlarını dengede tutmak için çeşitli takviyelere ve doğal yöntemlere başvuruyor. Son dönemde popülerlik kazanan ve mucizevi faydalarıyla dikkat çeken bir yöntem ise tahin ve limon karışımının düzenli tüketimi. Bilimsel çalışmaların da desteklediği bu karışım, vücuda pek çok açıdan fayda sağlıyor. İşte tahin ve limonun bir araya gelmesinin sağlık için eşsiz faydaları… Tahin ve limonun birleşimi, vücudu etkili bir şekilde detoksifiye eder. Limonun asidik özellikleri ve tahinin besleyici bileşenleri bir araya gelerek vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bu, genel sağlığı artırır ve vücudu temizler. Tahin, içerdiği demir ile kan yapımını destekler. Limon ile birlikte tüketildiğinde, demirin vücut tarafından daha etkili bir şekilde emilmesine yardımcı olur. Bu da kansızlık sorunlarını hafifletmeye ve kan seviyelerini dengelemeye katkı sağlar. Tahin ve limon, güçlü antioksidanlar içerir. Birlikte tüketildiklerinde, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak kanser oluşumunu engellerler. Bu da kansere karşı koruyucu bir etki sağlar. Sabahları aç karnına tahin ve limon karışımı tüketmek, günlük enerji seviyelerinin yükselmesini sağlar. Bu da günlük aktiviteler için vücuda destek sağlar, kişinin daha enerjik ve aktif olmasını sağlar. Tahin ve limon karışımı hazırlamak oldukça basittir. Bir yemek kaşığı tahine üç damla limon suyu ekleyerek karıştırın. Bu karışımı her sabah aç karnına bir kaşık olarak tüketmek yeterlidir. Bu düzenli tüketim, sağlık için önemli faydalar sağlayabilir. Tahin ve limon karışımı, sağlık için kolayca erişilebilen ve oldukça etkili bir doğal çözüm sunar. Kansızlık, detoksifikasyon, antioksidan koruma ve enerji seviyelerinin artırılması gibi pek çok alanda faydaları bulunan bu karışımı düzenli olarak tüketerek sağlıklı bir yaşam sürmek mümkündür.

Soydan: “Limonata fabrikaları, soğuk hava depoları, kurutma fabrikaları kuracağız” Haber

Soydan: “Limonata fabrikaları, soğuk hava depoları, kurutma fabrikaları kuracağız”

Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan, Erdemli, Mut ve Silifke ilçelerindeki tarımın çok önemli olduğunu belirterek, "Kuracağımız Tarım A.Ş ile Bitki Sağlığı Merkezlerimiz üreticilerimize destekler verecekler. Çiftçimizin maliyetlerini en aza indireceğiz. Sektör temsilcilerimizi bu sürece dahil edeceğiz. Dünyada yeni pazar arayışına gireceğiz. Limonata fabrikaları, soğuk hava depoları, kurutma fabrikaları ile ürünlerimizin farklı yönlerini de kullanacağız” dedi. “Hedefimiz 5 yıllık siyasi hedefler değildir” Mersin'in sadece Türkiye’de değil, dünyada da parmakla gösterilecek nadide şehirlerden biri olduğunu vurgulayan Soyda, "Mersin, çok farklı ve değerli kültürleri bir arada barındıran bir şehir. Anamur’dan Tarsus’a turizm kenti olmaya aday bir kenttir. Mersin, limanı ile dünyaya açılan bir kapı olmanın yanında, önemli bir lojistik üs konumundadır. 329 bin hektarlık verimli arazileri ile birçok ürünün rekoltesinde ilk sırada yer alarak tarımında başkent olmaya aday bir şehirdir. Sanayisi, insanı ve doğası ile Mersin çok farklı bir şehirdir. Mersin’e karşı bizim sorumluluğumuz var. 13 ilçemizin 10’unda Cumhur İttifakı belediye başkanlarımız var ve bugüne kadar üretken belediyecilik yaparak ilçelerimize değer katkılar. Büyükşehir olarak aynı durumda değiliz. Başka büyükşehirlerdeki hizmetleri Mersin’de göremiyoruz. Hedefimiz 5 yıllık siyasi hedefler değildir. Kentin gelecek 50 yılını planlıyoruz. Önceliklerimizi buna göre belirledik. Burada ilçe belediye başkanlarımızın da katkılarını çok önemsiyoruz" diye konuştu. "Mersin’in kaybedecek 5 yılı daha yok” Mersin’in ilçeleriyle birlikte hizmet beklediğini kaydeden Soydan, “Cumhur ittifakının İlçelerimizde yanan çoban ateşi tüm ili kapsıyor. 31 Mart akşamı da sandıkları patlatıyoruz. Mersin’in kaybedecek bir 5 yılı daha yok. Mersin halkı ‘artık yeter’ diyor. Bahane istemiyorlar ve buna son verecekler. Halkımız, en pahalı suyu içmek istemiyor. 30 büyükşehirde olan büyük projeleri Mersin’de de görmek istiyorlar" ifadelerini kullandı. Gülnar, Aydıncık ve Bozyazı ilçelerinde seçim çalışmalarını sürdüren Serdar Soydan, yağmura ve soğuğa rağmen, kendilerini yalnız bırakmayan vatandaşlara teşekkür ederken, daha sonra binlerce kişinin katılımı ile gerçekleşen iftar programında da şunları söyledi: “Sizlerin heyecanına, desteğine ve güvenine layık olmak için çalışacağız ve başaracağız. Gece uyumadan, gündüz yorulmadan sizlerin emrinde, hizmetinizdeyiz.” “Mersin, Cumhur ittifakı diyor, hizmet diyor“ İlçelerin sorunlarına da dikkat çeken Soydan, “5 yıldır buralara ayak basmayan, çivi çakmayanlara bir dur diyeceğiz. Biz tüm eksikleri iyi biliyoruz. Kuskan’ın içme suyu hattını da yenileyerek kaliteli su ile buluşturacağız. Yağmur demeden, soğuk demeden bizleri karşılamanız, sevginizi ve güler yüzünüzü göstermeniz bizlere apayrı bir enerji vermiştir. Gayet iyi gidiyoruz. Mersin, Cumhur ittifakı diyor, hizmet diyor" şeklinde konuştu.

Mersin'den Aksaray'a 20 Ton Limon Ücretsiz Dağıtılıyor Haber

Mersin'den Aksaray'a 20 Ton Limon Ücretsiz Dağıtılıyor

Kampanya çerçevesinde Silifkeli üreticiler narenciyenin iç pazarda daha iyi tanıtılması, tüketiminin artırılması, dayanışmanın ve iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla tonlarca narenciyeyi Anadolu’nun çeşitli merkezlerine ücretsiz olarak dağıtılacak. Bu kampanya ile birlikte Aksaray Ticaret Borsası limonun nakliyesi ve dağıtımını üstlenirken, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası ve Silifkeli üreticilerin katkılarıyla “Üretici-Tüketici El Ele Kampanyası” kapsamında Atayurt halinden ilki bir kamyon dolusu 20 ton limon ücretsiz dağıtılmak üzere Aksaray’a gönderildi. Bu yıl Silifke’de 20 bin dönüm araziden 80 bin ton ürün beklenirken, kilosu 5 liradan satılan limonun Rusya, Irak, Suriye, Katar, Avrupa ve uzak doğu ülkelerine ihraç edildiği bildirildi. "Tüketici olmazsa Üretici Olmaz" diyen Atayurt Hal Komisyoncular Derneği Başkanı İbrahim Kaynar, “Biz ‘üreticiden Tüketiciye El Ele’ kampanyası ile limon ve portakal olmayan ev kalmasın istiyoruz. Bu şekilde de tüketimi arttırmayı düşünüyoruz. Tüketici olmazsa üretici, üretici olmazsa tüketici olmaz. Bu dengeyi güzel koruyup, önümüzdeki yıllarda da devam etmesini diliyoruz. 81 Vilayete 81 şekliyle başlattık. İnşallah devamının geleceğini düşünüyoruz” dedi. Cumhuriyetimizin 100. yılında “Üreticiden Tüketiciye” kampanyası başlattıklarını ifade eden Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, “Narenciye sektöründe Pazar sorunları yaşıyoruz. Bu Pazar sorunlarını gidermek adına biz bu gün bir kamyon 20 ton limonu Aksaray halkına dağıtılmak adına yola çıkarıyoruz. Limonlarımız Aksaray’da halka ücretsiz olarak dağıtılacak. Limon üreticilerimiz bu kampanyamıza destek verdi. Amacımız limon ve narenciye tüketimini geliştirmek ve insanların tüketme alışkanlığını kazanmalarını sağlamak. Bu kampanyamızın tüm bir çığ gibi büyüyeceğini ve tüm Türkiye’ye yayılacağını düşünüyoruz. 81 İli 81 araç sloganıyla üreticiden tüketiciye kampanyamızı başlatmış olduk” diye konuştu.

Mersin'de etkili olan dolu bir çok bahçeye zarar verdi, limonda yüzde 70'e kadar hasar tespit edildi Haber

Mersin'de etkili olan dolu bir çok bahçeye zarar verdi, limonda yüzde 70'e kadar hasar tespit edildi

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde ön planda olan illerin başında gelen Mersin Erdemli'de gece etkili olan dolu yağışı nedeniyle meyve, sebze bahçeleri ile bazı seralar zarar gördü. Zarar gören yaklaşık 10 mahallede ön hasar tespit çalışması başlatılırken, yüzde 30 ile 70 arasında ürünlerin hasar aldığı belirtildi.  Meteorolojinin uyardığı sağanak yağış, fırtına ve dolu Mersin'in bir çok noktasında etkili oldu. Özellikle limon ve domates üretimi ile ön plana çıkan Erdemli ilçesinde de gece fındık büyüklüğünde yağan çevreyi beyaza bürüyen dolu bir çok ürüne zarar verdi. Sabah da devam eden sağanak yağışın durmasının ardından Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu ve Tarım İlçe Müdürü Mesut Yıldız eşliğinde ekipler, bahçelerde ön hasar tespit çalışmasına başladı. Küçük seraların kısmen zarar gördüğü ilçede, bir çok meyve ve sebze bahçesinin de yüzde 30, limon da ise bölgesel olarak bazı yerlerde yüzde 70'a varan hasar oluştuğu belirtildi. Öte yandan, gece yağan dolunun halen bazı bahçelerde kalması ise dikkat çekti. Dolu büyük hasar verdi Üçtepe Mahallesine ekiplerin geldiğini belirten üreticilerden Veli Koç , bölgede narenciye ve diğer ürünlerde yüzde 70'e kadar hasar oluştuğunu kaydetti. Dün gece meydana gelen dolu nedeniyle hasarın büyük olduğunu belirten Kocahasanlı Mahallesi Muhtarı Adem Arslan, "Bütün çiftçilerimize geçmiş olsun. Bahçelerde halen dolu duruyor. Şuan bir domates bahçesindeyiz, büyük bir kısmı zarar görmüş durumda" dedi. "Genelde yüzde 30, limonda lokal olarak yüzde 70 hasar var" Bahçelerde incelemede bulunup üreticilerle görüşen Kaymakam Aydın Tetikoğlu ise "Dün akşam başlayan dolu Erdemli merkez ve çevresinde etkili oldu. Yoğun olarak merkez çevresindeki köylerde etkilenen çiftçilerimiz oldu. Dün akşam Fatih Mahallesi ve Kocahasanlı'da tespitimiz oldu. Bugün sabahta ilçe tarım müdürümüzle birlikte diğer köylerimizde ön tespit için incelemede bulunduk. Ön tespitte edindiğimiz bilgiye göre yüzde 30 civarında genel ortalamada domates ve narenciyede, özellikle limonda, lokal olarak bazı yerlerde yüzde 70'e kadar hasar tespit edildi. Önümüzdeki hafta ilçe tarım müdürlüğündeki arkadaşlarımız tespit çalışmalarını yapacak. Ona göre vatandaşlarımızın zarar durumu net olarak ortaya çıkacak. Ben zarar gören çiftçilerimize geçmiş olsun diliyorum" ifadelerini kullandı.

Çukurovalı limon üreticileri fiyat desteği istiyor Haber

Çukurovalı limon üreticileri fiyat desteği istiyor

MERSİN/ADANA (AA) - SERKAN AVCİ/EREN BOZKURT - Türkiye'nin limon üretiminin yüzde 90'ının gerçekleştiği Mersin ve Adana'daki üreticiler, dalındaki fiyatı nedeniyle şikayet ettikleri üründen emeklerinin karşılığını almak istiyor. Türkiye'nin "limon deposu" Mersin ve Adana'daki narenciye bahçelerinde hasat sürüyor. Üreticilerin büyük emek vererek yetiştirdiği limonlar, tarım işçilerinin hummalı çalışmalarıyla dalından koparılıyor. Çukurova'da çok sayıda çiftçinin geçim kaynağı olan limon, hasadın ardından dalında kilogramı 50 kuruştan 1,5 liraya kadar alıcı bulabiliyor. Limonun dalındaki fiyatını az bulan üreticiler, yıl boyunca yaptıkları masrafları karşılamaması nedeniyle zor günler geçiriyor. Raflarda kilogramı 7 lira ile 15 lira arasında satışa sunulan limonda emeklerinin karşılığını almak isteyen üreticiler, girdi maliyetleri, kontrolsüz üretim ve hasat başlangıcından reyonlara uzanan süreçteki masrafların önüne geçilmesini istiyor. - Limon üreticilerinin karşılaştığı sorunlar Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Şahin, AA muhabirine, limon üreticilerinin son günlerde yaşadığı sorunlar nedeniyle ülke genelinde çeşitli eylemler gerçekleştirdiğini söyledi. Limon üreticilerinin üç temel sorununun olduğunu anlatan Şahin, "Girdi maliyetleri olarak adlandırdığımız, gübreleme, ilaçlama, sulama, budama gibi harcamalarımız 4-5 lira arasında. Dalında satışımız ise 1 lira civarında. Bundan dolayı çiftçimiz zor günler geçiriyor. Girdi maliyetlerimiz yüksek. En büyük sorunlarımızdan ikincisi de hasat yapılmaya başladığı andan rafa varıncaya kadar geçen süreçteki maliyetler de çok fazla. Üçüncüsü ise bilinçsizce ve kontrolsüz yapılan üretimler. İhtiyaçtan fazla üretim olunca satılmıyor." diye konuştu. - "İhracat yapanlara kilogramda en az 2 lira destek verilmeli" Şahin, sorunların çözümü için hızlı adımlar atılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Öncelikle ve acil olarak devletimizin, ihracat yapan fabrikalara kilogramda en az 2 lira olmak şartıyla kayda değer bir destek vermesi lazım ki o da üreticiye yansısın. Üretici zor durumdan kurtulsun. Diğer isteğimiz; girdi maliyetlerinde özellikle sulama sularındaki güneş enerjisinden faydalanmak veya göletleri çoğaltarak sulama suyuna vereceğimiz enerji bedellerini ortadan kaldırmak. Yerli üretime rağbet gösterip, onlar üzerindeki vergileri kaldırıp, devletin sübvanse desteğiyle üreticiye düşük maliyette ilaç ve gübreleri sunmak, girdi maliyetlerimizi düşürecektir." Şahin, limonun dalından raf sürecine kadarki yüksek taşıma maliyetlerinin de yakıtta bir indirime giderek düşürülmesi gerektiğini belirtti. - "Envanter çalışması gerekiyor" Kontrolsüz üretimin de çiftçilere büyük problemler yaşattığını vurgulayan Şahin, "Tarım ve Orman Bakanlığımız, Türkiye coğrafyasını bir tabak gibi ortaya koyarak hangi bölgede hangi ürünü hangi oran ve zamanda yetiştirmesi gerektiğini öğretmesi ve bunun üzerine envanter çalışması yapması gerekiyor." dedi. Şahin, ovaya buğday yerine narenciye, dağa da fındık yerine ekin ekilmemesi gerektiğini belirterek, iç ve dış pazara uygun ürünlerin doğru oran ve miktarda üretilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. - "Limona özel ihracat desteği talebimiz oldu" Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru da hava şartlarının iyi gitmesiyle narenciye çeşitlerinde verimlilik olduğunu belirtti. Geçen yıl ile karşılaştırıldığında TÜİK rakamlarına göre limonda yaklaşık yüzde 20-25 artış olduğunu aktaran Doğru, ancak hasat başladığında limondaki rekoltenin bu sene çok daha fazla olduğunu gördüklerini söyledi. Doğru, İspanya ve Fas'ta da limon rekoltesinin çok yüksek olması nedeniyle Türkiye'nin limon ihraç ettiği ülkelerde fiyatların düştüğünün altını çizerek, şöyle konuştu: "Üretimin fazla olması, pazarın daralması, ülkelerin rekabetinin azalması sebebiyle de limon fiyatları geriye gitti. Geçen sene 6,5 lira civarında sattığımız limon bu sene dalında 50 kuruşa kadar düştü. Özellikle Mayer limon dediğimiz en erkenci çeşidin fiyatları çok geriledi. Bunun sonucunda bazı üreticilerimiz geleceğini de iyi görmediği, plansız bir şekilde çok fazla dikildiği için ağaçları sökme yoluna gitti. Bunun yanında şu ana kadar Mayer limonda hasat edilmeyen, dalında kalan da çok limon var." - "Limonda 1,9 milyon ton rekolte bekleniyor" Bu yıl limonda 1,9 milyon tona yakın rekolte beklendiğini belirten Doğru, şunları kaydetti: "Türkiye'nin yıllık 1,5-1,6 milyon ton civarında bir limon üretimi var. Bunun yaklaşık 700-750 bin tonunu tüketiyoruz, geri kalanı da ihraç ediyoruz. Bu sene çok fazla rekolte olduğundan nereden baksanız 1,9 milyon tona kadar bir rekolte bekleniyor. Bu fazlalığı tüketebilmemiz, dalında kalıp çürümemesi için Ticaret Bakanlığımızdan, Hazine ve Maliye Bakanlığımızdan, tona 2 bin 250 lira limona özel mahsuplaşarak ödenmek şartıyla ihracat desteği talebimiz oldu. Bu konuda bakanlarla görüştük. Onlar da hazine ve fonlardaki rakamlara bakacaklar. Ona göre bir tedbir almayı düşünüyorlar." Üretici Sevide Göçmen de ilacından gübresine ve sulamasına kadar limonun kilogramda kendilerine maliyetinin 5 lira olduğunu ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.