TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#mantar

İLKHABER-Gazetesi - mantar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, mantar haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Toros dağlarından toplanıp Japonya ve Avrupa’ya ihraç ediliyor Haber

Toros dağlarından toplanıp Japonya ve Avrupa’ya ihraç ediliyor

Toros dağlarındaki köylüler tarafından Şubat ayının ortalarında başlayarak Mayıs ayının sonlarına kadar zor şartlarda toplanan kuzugöbeği mantarı, Japonya ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. Adana'nın yüksek rakımlı ormanlık alanlarında yetişen kuzugöbeği mantarı, dağ köylerinde yaşayan vatandaşlar tarafından Şubat ayının ortalarında başlayarak Mayıs ayının sonlarına kadar toplanıyor. Kendine özgü aroması ve besin değeri ile oldukça popüler olan kuzugöbeği mantarı, dağlık bölgelerde toplandıktan sonra, genellikle taze olarak satılıyor. Hasat mevsimi boyunca, sabahın erken saatlerinde dağlara çıkan köylüler, kuzugöbeği mantarlarını dikkatlice topluyor. Bu mantarlar, nemli ve gölgeli alanlarda, genellikle ağaçların diplerinde yetişiyor. Toplanan kuzugöbeği mantarları, taze olarak tüketilebileceği gibi kurutularak da saklanabiliyor. Kurutulmuş kuzugöbeği mantarı, çorbalara, soslara ve yemeklere lezzet katmak için kullanılabiliyor. Kuzugöbeği mantarının tazesi kilosu yaklaşık 1000 TL’ye satılıyor Adana'nın Feke, Kozan, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçelerindeki ormanlık alanlarda da toplanan ve geçen yıl taze olarak kilosu yaklaşık 1000 TL’ye satılan kuzugöbeği mantarının kurutulmuşu ise yüksek rakamlarda alıcı buluyor. Feke'nin Süphandere, Oruçlu, Çandırlar, Hıdıruşağı ve Tortulu, Bahçecik, Kayadibi, Mansurlu, Gedikli ve Şahmuratlı köylerinde yaşayan her aileden 2-3 kişi, mevsiminde ormana giderek mantar topluyor.  Dağ köylerinde yaşayan ve gelir düzeyi çok düşük olan vatandaşlar, son yıllarda özellikle Avrupa ülkelerinden gelen yoğun talep karşısında mevsimine ve türüne göre mantar toplayarak ekonomik kazanç elde etmeye çalışıyor. Sabahın ilk ışıklarında yataklarından kalkarak Torosların sık ağaçlarından oluşan ormanın içinde kilometrelerce yol kat ederek ağaç diplerini inceleyen köylüler, ellerindeki torbayı doldurabilirlerse evlerine mutlu bir şekilde dönüyor. Köylülerden aracılar tarafından alınarak bazı firmalara satılan bu mantar türü, Japonya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Köylülerin geçim kaynağı olarak önemli bir rol oynayan kuzugöbeğinin kurutulmuşunun 500 gramı ise bazı e-ticaret sitelerinde 3 bin 500 TL'ye kadar alıcı buluyor. Bölgede yer yıl yaklaşık 30 ton katran ve 15 ton da kuzugöbeği mantarı hasadı yapılabiliyor. Kendine özgü bal peteği görünümü ile diğer mantarlardan kolayca ayırt edilebilen ve yüksek besin değeri olan kuzugöbeği mantarı,  Avrupa ülkelerindeki marketlerde ‘gençlik iksiri’ sloganıyla yüksek fiyatlarla müşterilere sunuluyor.

Ispartalı Genç Girişimci, Köyünde 600 Metrekarelik Serada Tek Başına Yıllık 20 Ton İstiridye Mantarı Üretiyor Haber

Ispartalı Genç Girişimci, Köyünde 600 Metrekarelik Serada Tek Başına Yıllık 20 Ton İstiridye Mantarı Üretiyor

Isparta'nın Eğirdir ilçesine bağlı Sarıidris kasabasında yaşayan Mehmet Akif Akıncı, kurduğu 600 metrekarelik serada tek başına çalışarak yıllık 20 ton istiridye mantarı üretiyor. Akıncı, 2016 yılında 5 tane çadırla üretime başladığını belirterek, "Pamuk atımantarklarından üretimi kendim yapıyorum. Sarıidris kasabasında kültür mantarının yanında çeşitlilik olsun diye istiridye mantarı üretimi gerçekleştiriyorum. Ürettiğimiz ürünleri İstanbul ve Isparta'daki pazarlara gönderiyorum" dedi. Akıncı, ilkbahar, sonbahar ve kış mevsimlerinde üretim yaptığını belirterek, "Yıllık 20 ton istiridye mantarı üretiyorum. Ürettiğimiz mantarların kilogramını 70-80 TL arasında satıyoruz. Kuracağım yeni seralarla üretimimi artırmayı hedefliyorum" diye konuştu. Akıncı'nın başarısı, köyündeki diğer gençlere de örnek oluyor Akıncı, "Köyümüzde gençlerimiz işsizdi. Ben kendi çabalarımla bu işi başardım. Diğer gençlere de örnek olmak istiyorum. Kendi iş yerlerini açmaları için onları teşvik ediyorum" dedi. Akıncı'nın başarısı, yerel yönetimler tarafından da takdir ediliyor Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Akıncı'nın başarısını tebrik ederek, "Genç girişimcilerimizin başarıları bizleri gururlandırıyor. Mehmet Akif Akıncı'nın başarısı, diğer gençlere de örnek olacak" diye konuştu.

Isparta'da yeni bir mantar türü keşfedildi Haber

Isparta'da yeni bir mantar türü keşfedildi

Isparta'da ilk olarak Şarkikaraağaç ilçesindeki Kızıldağ Milli Parkı'nda rastlanılan yeni mantar türü, yapılan çalışmayla dünya literatürüne kazandırıldı. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Kaygusuz, saha çalışmaları kapsamında yeni bir mantar türü tanımladı. Kızıldağ Milli Parkı'nda görülen ve 2018-2023 döneminde farklı habitatlardan toplanan örneklerle bu yeni mantar türü, "Melanogaster Anatolicus" ismiyle bilim dünyasına tanıtıldı. Mantar türüne ilişkin çalışma, Hollanda'da mantarla ilgili yayın yapan "Persoonia" isimli dergide yayımlandı. Kaygusuz, AA muhabirine, Isparta'nın farklı iliklim tipleri ve jeolojik yapısı dolayısıyla farklı habitat özelliklerine sahip olduğunu söyledi. İl genelinde mantar çeşitliliğin fazla olduğunu belirten Kaygusuz, "Yaptığımız çalışmalarda özellikle sedir ağaçlarının altında mikorizal (bazı bitkilerin kökleriyle ortak yaşam) özellik taşıyan bir mantar türü belirledik. Toros sediri olarak bildiğimiz ağaçların altında yetişen bu mantarın ilk örneklerini Kızıldağ Milli Parkı'ndan topladık. Bunları inceledik, farklı olduklarını düşündük. Sonra dağılımını araştırdık ve üniversite kampüsümüzün içinde de bu mantarın çokça yetiştiğinin farkına vardık." dedi. Kaygusuz, mantarın halkın sıklıkla kullandığı alanlarda yetiştiğini, İslamköy'den de mantar örneklerini topladıklarını kaydetti. Mikroskobik incelemelerde bu mantar türünün, dünyadaki türlerinden farklılık gösterdiğini belirlediklerini aktaran Kaygusuz, "DNA'larını izole ettik. Mevcut veri tabanındaki diğer DNA'larıyla kıyasladık. Çalışma kapsamımızı genişlettik. İspanya Madrid Alcala Üniversitesinden (UAH) Prof. Dr. Gabriel Moreno ile yaptığımız incelemeler neticesinde dünyada sadece Isparta bölgesinde yetiştiğini tespit ettik." diye konuştu. "Bu mantar türü sadece Isparta'da biliniyor" Kaygusuz, literatüre kazandırdıkları mantar türünün sedir ağaçlarının altında sıkça görüldüğünü vurgulayarak şöyle devam etti: "Mantarın 1000 ve 1700 rakımdaki alanlarda dağılım gösterdiğini tespit ettik. Ayrıca bu mantarın, diğer yakınlık gösteren mantarlardan renk olarak bariz farklılıkları var. Sonuçlarımızı rapor haline getirdik. Mantarımız, Anadolu'da önemli bir yer olan Isparta'da yetiştiği için ismini vererek mantarımızı tescillendirdik. Bu mantar türü sadece Isparta'da biliniyor. Isparta yöresinden daha önce başka mantar türleri de literatüre kazandırmıştık. Isparta'nın, ilginç mantarlara ev sahipliği yapması açısından da oldukça önemli bir bölge olduğunu düşünüyoruz." Kaygusuz, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesinin Türkiye'deki mantar çeşitliliğinin dünyaya tanıtılması açısından çok önemli çalışmalar yaptığını sözlerine ekledi.

Bilim İnsanları Yeni Bir Mantar Türü Keşfetti Haber

Bilim İnsanları Yeni Bir Mantar Türü Keşfetti

ADANA (İLKHABER) - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAS) tarafından ikili işbirliği projeleri kapsamında desteklenen ve Türkiye kısmının yürütücülüğünü Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Hatıra Taşkın’ın yaptığı projeden yeni bir mantar türü keşfedildi. Dünya bilimi için yeni bir tür olan mantara “Amanita abscondita Assyov, Bozok, Taşkın & Yarar, sp. nov” adı verildi. Konuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Hatıra Taşkın, “Amanita abscondita Assyov, Bozok, Taşkın & Yarar” mantar türünün hem Bulgaristan hem de Türkiye İzmir’den toplandığını söyledi. Prof. Dr. Taşkın: “Dünya Bilimi İçin Yeni Bir Tür” Prof. Dr. Taşkın, “DNA dizi analizlerine dayalı moleküler yöntemler ile morfolojik yöntemlerin birlikte değerlendirilmesiyle dünya bilimi için yeni bir tür olarak mikoloji alanında prestijli bir dergi olan “Persoonia” (Q1, son 5 yıllık impact factor 11.2)’da yayımlandı. Süren proje kapsamında dünya için yeni mantar türlerinin keşfi devam etmekte olup bu mantar türleri de yayına hazırlanmaktadır.” dedi. Proje ile Türkiye’nin bitki genetik kaynaklarının keşfine katkı sunulduğunu ifade eden Prof. Dr. Taşkın, mantarların farklı sektörlerde geniş kullanım olanakları göz önünde bulundurulduğunda, genetik kaynakların tanımlanması ve korumaya alınmasının büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Projenin Türkiye kısmında Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanları Yürütüyor  “Güneydoğu Avrupa (Balkanlar) ve Türkiye Mikobiotasında Dağılım Gösteren Amanita S. L. Cinsinin Çokgenli Filogenetik Değerlendirilmesi” başlıklı projenin Bulgaristan kısmının yürütücülüğünü Bulgaristan Bilimler Akademisi’nden Doç. Dr. Boris ASSYOV yaparken, Türkiye kısmında Çukurova Üniversitesinden yürütücü Prof. Dr. Hatıra Taşkın’ın yanı sıra Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Fuat Bozok ile Çukurova Üniversitesi’nden Biyoteknoloji Anabilim Dalı doktora öğrencisi Mahmut Yarar da bursiyer olarak yer alıyor.

Girişimci yüksek ziraat mühendisi, devlet desteğiyle işini büyüttü Haber

Girişimci yüksek ziraat mühendisi, devlet desteğiyle işini büyüttü

ISPARTA (AA) - YALÇIN ÇELEN - Isparta'da 15 yıllığına kiraladığı arazide iki kültür mantarı çadırı kurarak yetiştiriciliğe başlayan yüksek ziraat mühendisi, devletten aldığı hibe sayesinde çadır sayısını dörde çıkardı, üretimini artırdı. Keçiborlu ilçesinde yaşayan 36 yaşındaki yüksek ziraat mühendisi Özgür Kayaalp, 2021'de kültür mantarı yetiştirmeye karar verdi.Kiraladığı arazide iki çadırda üretim yapan Kayaalp, şubatta Tarım ve Orman Bakanlığının "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi"ne başvurdu.Bakanlıktan aldığı 100 bin liralık hibe desteğe kendi bütçesinden 150 bin lira ilave eden Kayaalp, çadır sayısını dörde çıkardı.Kayaalp, AA muhabirine, işletmeyi 120 metrekarelik bir alanda kurduğunu söyledi."Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi" kapsamında aldığı hibe destekle işini büyüttüğünü belirten Kayaalp, "Uzman Eller Projesi, hem veterinerler hem de ziraat mühendisleri için gerçekten güzel bir çalışma. İki çadırımıza iki çadır daha eklediğimizde yarı maliyetini devlet karşılamış oldu. Bu, benim için çok büyük bir avantaj oldu." dedi.Kayaalp, ürünlerini genelde pazarcılara sattıklarını, bazen de İstanbul'daki hallere gönderdiklerini ifade etti.- "Hayalimi gerçekleştirmiş oldum"Mantar yetiştiriciliğinden önce Antalya'da gübre fabrikalarında yönetici olarak çalıştığını dile getiren Kayaalp, "Ziraat mühendisi olduğum için daha önceden mantarcılık üzerine bilgim vardı. Hayalimi gerçekleştirmiş oldum." diye konuştu.Kayaalp, yılda ortalama dört kez hasat yapıldığını ve her hasadın ortalama 20 bin lira kazandırdığını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.