TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mehmet Akın Doğan

İLKHABER-Gazetesi - Mehmet Akın Doğan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mehmet Akın Doğan haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı, tarım sorunlarının çözümünde destek bekliyor Haber

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı, tarım sorunlarının çözümünde destek bekliyor

Türkiye'nin tarımsal üretiminde kritik bir rol oynayan Çukurova’da tarım üreticilerinin son dönemde çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldığını ve bu sorunların tarımın sürdürülebilirliğini tehdit etmekte olduğunu söyleyen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Kuraklık, sulama sistemlerindeki verimsizlik (vahşi sulama sistemleri) ve su kaynaklarının kirlenmesi gibi faktörler tarımın temel kaynağı olan su sorununu derinleştirmektedir. Artan sıcaklık, kuraklık ve ekstrem hava olayları gibi iklim değişikliği etkileri, ürün verimliliğini düşürmekte ve tarımı daha riskli hale getirmektedir. Üreticiler, ürünlerini uygun fiyatlarla pazarlama konusunda zorluklar yaşamaktadır. Büyük market zincirlerinin baskısı altında kalan yerel üreticiler, adil fiyatlandırma ve pazarlama imkanlarına erişim konusunda zorlanmaktadır. Genç nüfusun tarımsal işlere ilgisinin azalması, tarım işgücü açığının artmasına neden olmuştur. Tarım sektöründe çalışacak nitelikli iş gücünün eksikliği, verimliliği de olumsuz etkilemektedir” diye konuştu. “Çukurova'daki tarım üreticileri sorunlarına destek bekliyor” Çözüm önerilerine de değinen Doğan, ‘’Su yönetimi politikalarının güncellenmesi ve suyun etkin bir şekilde kullanılmasını teşvik eden projelerin desteklenmesi gerekmektedir. Ayrıca modern sulama tekniklerinin benimsenmesi ve su tasarrufu sağlayan uygulamaların teşvik edilmesi ve desteklenmesi önemlidir. Tarım üreticilerine pazarlama konusunda destek sağlayan kooperatifler ve birlikler kurulabilir veya mevcuttakiler güçlendirilebilir. Ayrıca yerel ürünlerin tanıtımı ve markalaştırılması için kampanyalar düzenlenebilir, yurt dışında yeni pazarlar oluşturulabilir. Tarım sektörünü cazip hale getirmek için gençlere yönelik eğitim ve istihdam programları düzenlenebilir. Tarımsal üretimin modernizasyonu ve dijitalleştirilmesiyle birlikte iş gücü verimliliğini artırmak için teknolojik yeniliklere yatırım yapılmalı ve destek verilmelidir. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında tarımın iklim dostu uygulamalarla uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. Su ve enerji verimliliğini artıran uygulamaların yaygınlaştırılması ve çevresel sürdürülebilirliği destekleyen politikaların uygulanması önemlidir. Çukurova'daki tarım üreticileri, bu sorunlara etkin çözümler bulunması için ilgili kurum ve kuruluşların desteklerini beklemektedir. Tarımın sürdürülebilirliğinin sağlanması, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli bir rol oynamaktadır’’ dedi.

Adana'da karpuz hasadı başladı Haber

Adana'da karpuz hasadı başladı

Ülke genelinde üretilen 4 milyon ton karpuzun yüzde 25’ini karşılayan kentte turfanda karpuz hasadı, deniz kıyısındaki Karataş ilçesi Kapı Mahallesi'nde başladı. Kentte yaklaşık 105 bin dekar üzerine ekilen karpuzda bu yıl 700 bin ton verim beklendiği bildirildi. Tarlada kilosu 11-12 liradan satılan karpuz, iç piyasanın yanı sıra Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Rusya’ya da ihraç ediliyor. “1 dönüme 4-5 ton verim alınıyor” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Dünyada Çin’den sonra en fazla karpuz üretimi Adana’da yapılıyor. Karpuz hasat olgunluğuna ulaştı. Şu anda karpuz tarlada 10-12 lira arasında değişiyor. Şu anda yurt dışı kapıları açık ancak turfanda karpuz verimi biraz az. Şu an 1 dönüme 4-5 ton arasında verim alınıyor. Ovada hasat başlayınca rekolte 8-9 tona ulaşacak” ifadelerini kullandı. Çiftçinin dönüme maliyetinin 35 bin lira olduğunu anlatan Doğan, “Fiyatlar şu anda gayet iyi. Kilogramda çiftçiye maliyeti 9-9 buçuk lira. Çiftçimiz 11-12 liranın altında karpuzu sattığında para kazanamaz. Haziran ayının başında ovada hasat başlayacak ve hasat bollaşacak” dedi. “Karpuz olgunluğa erişmeden hasat edilmemeli” Ham karpuz timlerinin tarlalarda gezip denetim yaptığına dikkat çeken Doğan, daha sonra şunları söyledi: “Çiftçimiz karpuzunu hasat etmeden önce ilçe tarım müdürlüklerine müracaat edecek ve onayını aldıktan sonra hasat yapacak. Ham karpuz timleri, ham karpuzların piyasaya girmesini engelleyecek. Şu anda Adana karpuzumuz tadı, rengi, kokusu ve aromasıyla ünlü bir karpuz. Bu yıl geçen seneye oranla ekim alanı arttı. Çitçimiz karpuzdan para kazanınca ekim alanı arttı. Havalar çok aşırı sıcak gitmezse karpuz fiyatları böyle devam edecek. Çiftçimiz bu sene de para kazanırsa eğer ekim alanı artacaktır. Ham karpuz kırılmazsa eğer fiyatlar düşmez. Karpuz hasat olgunluğuna erişmeden hasat edilmemeli. Çiftçi ve tüccarlar buna dikkat etmeli.”

Çukurova'da hasadına başlanan buğdayda dane kalitesi yüksek Haber

Çukurova'da hasadına başlanan buğdayda dane kalitesi yüksek

Türkiye’nin en önemli hububat üretim merkezlerinden olan Adana’da hasadına başlanan buğdayda dane kalitesinin yüksel olduğu belirtildi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, sahil kesiminde ilk kez dönüme 550-600 kilo ürün alındığını ifade ederek, "Üreticiler ise biran önce alım fiyatının açıklanmasını beliyor" dedi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaptığı açıklamada, Adana’da başlanan turfanda buğday hasadının Karataş ve Yumurtalık'taki sahil kesimindeki tarlalarda devam ettiğini söyledi. Sahil kesimlerindeki alanların kurak olmasına karşın geçmiş hasat dönemlerinde dönümde 200-350 kilo ürün alınan tarlalardan bu yıl 550-600 kilo ürün elde edildiğini belirten Doğan, "Bu yıl verim iyi. Dane kalitesi yüksek. İlerleyen günlerde hasat ovaya doğru sürecek. Adana’nın tamamında bu yıl çok iyi verim bekliyoruz" dedi. Bu sezon kent genelinde 1 milyon 330 bin dekar alanda buğday ekildiğini dile getiren Doğan, toplam 1 milyon tona yakın rekolte beklediklerini kaydetti. Doğan, ton başına 15 bin lira alım fiyatı beklediklerini, prim desteğinin ise ovada 1 TL, kıraç bölgelerde 2 TL  olmasını istediklerini ifade ederek, "Biran önce alım fiyatının açıklanmasını bekliyoruz. Lisanslı depolar bütün çiftçilerin ürünlerini alacak. Çiftçi arkadaşlarımız buğdayını ucuza satmasın. Buğday fiyatları açıklanınca ürünlerini lisanslı depolara çiftçi buğdayını döksün. Oradan alacağı elektronik ürün senediyle de buğdayının satışını TMO’ya yapabilir" diye konuştu.

Doğan: "Üzerinde emlak olmayan tarım arazilerinden, emlak vergisi alınmamalı" Haber

Doğan: "Üzerinde emlak olmayan tarım arazilerinden, emlak vergisi alınmamalı"

 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, çiftçilerin girdi maliyetlerini karşılamakta zorlandığına dikkat çekerek, "Pandemi, doğal afetler, girdi maliyetleri tarım üreticilerinin çok sıkıntılı zamanlar geçirmesine sebep oldu. Her şeye rağmen üretimden vazgeçmeyen çiftçilerimiz, girdi maliyetlerini karşılamakta zorlanırken bir de üzerinde emlak olmayan tarlalarına emlak vergisi ödemek zorunda bırakılıyor" dedi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan,''Bu kadar zor geçen bir yılda, tarım arazilerinden emlak vergilerinin alınmaması gerekir''  Doğan, 2023 yılının çiftçiler için çok zor geçtiğini belirterek, "Ayçiçeği, mısır ve pamuktan umduğunu bulamayan üreticiler narenciyeden de zarar ettiler. Erkenci çeşit mandalina ve mayer limon ağaçları söküldü ve sökülmeye devam ediyor. Bu kadar zor geçen bir yılda, tarım arazilerinden emlak vergilerinin alınmaması gerekir. Dünyada gıdaya erişim zorlaşıyor, sürdürülebilir tarım için, üreticilerin pozitif ayrımcılıkla desteklenmesi gerekirken, talep edilen emlak vergisi gibi ek maliyetler çiftçilerimizi mağdur ediyor. Emlak vergisi ödemeleri ile birlikte çiftçilerin nakit akışı olumsuz yönde etkileniyor ve finansal sıkıntılar yaşanıyor. Çiftçilerimizin tüm motivasyonu tarlasını ekmek biçmek, bahçesine en iyi verim alacak şekilde bakmak olmalıdır. Tarlalarına binen ek maliyetle birlikte büyük bir mağduriyet yaşayan çiftçiler, tarım faaliyetlerini sürdürmekte zorlanıyor ve bu durum da tarımsal üretimde sorunlara yol açıyor" şeklinde konuştu.  Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, Adana’da bazı ilçe belediyelerinin tarım arazilerinden vergi almadığına da vurgu yaparak, "Aynı hassasiyeti tüm belediyelerimiz göstermeli. Yolun, elektriğin, inşaatın olmadığı, üzerinde emlak olmayan sadece tarımsal üretimin yapıldığı arazilere gelen bu vergi yükü bir an önce kaldırılmalı" diye konuştu.

Doğan: "Türkiye'de tarımın başkenti Adana" Haber

Doğan: "Türkiye'de tarımın başkenti Adana"

CANSU ERSOY ADANA (İLKHABER) - Adana 16. Uluslararası Tarım ve Sera-Bahçe Fuarı başladı. Fuarda yer alan stantlardan biri olan  Yüreğir Ziraat Odası'nın Başkanı Mehmet Akın Doğan, ""Türkiye'de tarımın başkenti Adana" dedi. Adana 16. Uluslararası Tarım ve Sera-Bahçe Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. TÜYAP Fuar alanınında düzenlenen fuara birçok firma katıldı. Fuarda Yüreğir Ziraat Odası'da yer aldı. Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan'la konuştuk. Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, her yıl Tarım Fuarı'na katıldıklarını ve yetiştirdikleri ürünleri yurt içinden ve yurt dışından gelen tüm ziyaretçilere tanıttıklarını söyledi. "Fuarlar aynı zamanda bölgemizde yetişen ürünleri dünya pazarlarındaki alıcısına tanıtmak açısından çok da faydalı" Başkan Doğan, "Adana, Türkiye'de tarımın başkenti. Yılın 365 günü ekim, dikim ve hasat durmadan devam ediyor. Aslında fualar bizim için çok önemli. Tarımda yeni gelişen bilgi ve teknolojilerin çiftçilerimize aktarılması, daha verimli ve etkin kullanılması için fuar organizasyonunun önemi çok büyüktür. Fuarlar aynı zamanda bölgemizde yetişen ürünleri dünya pazarlarındaki alıcısına tanıtmak açısından çok da faydalı. Genelde geniş alanda kurulan bu fuarda hayvancılık ekipmanlarından bitki besleme ürünlerine kadar her şeyi sergiliyoruz" dedi. "ADANA OLARAK ŞU AN TÜRKİYE'DE 5 ÜRÜNDE BİRİNCİYİZ" Fuarların kendileri için olmazsa olmaz olduğundan bahseden Doğan, "Çünkü biz bu ürünleri burada tanıtmazsak kimse Adana'da hangi ürünün yetiştiğini tam olarak bilemez. Fuar alanında standımız kısıtlı bir alanda olduğu için çoğu ürünümüzü de sergileyemedik" diye konuştu. "Adana olarak şu an Türkiye'de 5 üründe birinciyiz. Narenciye üretiminin yüzde 40'ını tek başımıza karşılıyoruz. Bu yıl Adana'da 3 milyon 200 bin ton rekolte var. Karpuz üretiminin yüzde 20-25'ini tek başımıza üretiyoruz" idyen Doğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Yer fıstığının yüzde 60'ını, soyanın yüzde 60'ını üretiyoruz ve hurmada da şu an birinci oldu. Türkiye'de Adana beş üründe birinci. Adana Allah'ın bize bahşettiği güzel bir ova. Dünyada en güzel ovadan biri. Türkiye'de ova denilince akla Çukurova geliyor. Çukurova denilince de akla Adana geliyor. İçerisinde Seyhan ve Ceyhan Nehirleri'nin geçtiği, Allah'ın bize bahşettiği güzel bir ovada yılın 365 günü mevsimlik tarım işçisi bulmakta zorlanıyor. Ürün o kadar çok ki yaz-kış demeden çalışmak gerekiyor." "EĞER YÜZDE 20-30 DAHA İŞÇİ OLSA BU NARENCİYE AĞAÇTA KALMAYACAK" İşçinin yetersizliğinden ve işçi bulamadıklarından da bahseden Doğan, konuşmasına şöyle son verdi: "Eğer yüzde 20-30 daha işçi olsa bu narenciye ağaçta kalmayacak. Adana iklimiyle, toprağıyla, verimli arazisiyle çok değerli bir şehir. Adana tüm ürünlerin yetişmesine elverişli bir yer. Bizim burada tek amacımız tanıtım. Standımızda satış yapmıyoruz, eğer insanlar tatmak isterse sadece tadına bakmaları için kesip bir dilim veriyoruz."

Yüreğir Ziraat Odası, Çukurova’da yetişen ürünleri tarım fuarında tanıtacak Haber

Yüreğir Ziraat Odası, Çukurova’da yetişen ürünleri tarım fuarında tanıtacak

ADANA (İLKHABER) – Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 7-11 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek tarım fuarında Çukurova’da yetişen ürünleri tanıtacaklarını söyledi. Bereketli topraklarıyla ülkemizin önemli tarım merkezlerinden Adana’da yapılacak olan Adana Tarım ve Sera & Bahçe Fuarına katılarak bölgede yetişen ürünleri tanıtmayı amaçladıklarını belirten Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ‘’Teknoloji geliştikçe tarım sektörü de gelişiyor ve büyüyor. Tarım üreticileri fuarlarda en son teknolojileri takip etme ve yakından tanıma fırsatı bulabiliyor. Tarım fuarları aynı zamanda iş birliği ve ağ oluşturma fırsatları sunuyor. TZOB Başkanımız Şemsi Bayraktar’ın da dediği gibi ziraat odaları olarak bizler çiftçilerimizin sesini duyurmak, onlara destek olmak, haklarını korumak sorunlarına çözüm aramak için varız. Fuarda 5 gün boyunca ulusal ve uluslararası ziyaretçilere bölgemizdeki ürünleri tanıtarak üreticilerimize de katkı sağlamış oluyoruz’’ dedi. Doğan, iklim özelliğinden dolayı Adana’nın yüzölçümünün yüzde 38’nin tarıma elverişli olduğunu ifade ederek, “Bu sebeple tarımın başkenti olarak anılıyor. Bu yıl standımızda narenciye çeşitleri, avokado, muz, ejder meyvesi, karpuz, şeker kamışı, yerfıstığı, pamuk ve pikan cevizi gibi bölgemizde yetişen ürünlerimizi tanıtacağız. 7 - 11 Kasım tarihleri arasında, Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan Adana Tarım ve Sera & Bahçe Fuarına gelen ziyaretçileri standımıza bekliyoruz’’ şeklinde konuştu.

Mevsimlik işçi sorunu narenciye hasadını sekteye uğratıyor Haber

Mevsimlik işçi sorunu narenciye hasadını sekteye uğratıyor

ADANA (İLKHABER) - Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yılın her döneminde farklı tarım ürünlerinin yetiştiği ve hasat edildiği Çukurova’da son yıllarda mevsimlik işçi sorunu yaşandığını, bu durumun hasadı da geciktirdiğini söyledi. Tarım üreticilerinin yüzleştiği en büyük zorluklardan birinin de, mevsimlik tarım işçi sorunu olduğuna dikkat çeken Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ‘’Çukurova, Türkiye’nin en önemli tarım bölgelerinden biridir ve tarım üreticileri burada büyük çabalar sarf etmektedir. Ancak, son yıllarda mevsimlik tarım işçi sayısında ciddi bir azalma yaşanmaktadır. Çukurova’da narenciye hasadı başladı. Narenciyede bu yıl rekolte yüksek ama çiftçi para kazanamıyor. Birçok sorunla mücadele eden üreticilerimiz hasat zamanında da mevsimlik işçi sorunuyla karşılaşıyor. Zaten para etmeyen narenciyede ürününü hasat edemeyen üreticiler bu sebeple de zarara uğramaktadır’’ dedi. Mevsimlik tarım işçi sorununun, tarım sektörünün sürdürülebilirliği konusunda da endişeleri beraberinde getirdiğini belirten Doğan, ’’ İşçi azlığı, tarımsal üretim kapasitesini ve verimliliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Aynı zamanda, bu durum, çiftçilerin gelecekteki üretim planlarını yapmalarını zorlaştırmaktadır. Planlama ve süreç yönetimi tarım işletmeleri için oldukça önemli ve işçi azlığı bu alanlarda sorunlara yol açabilir” diye konuştu. Çukurova’da mevsimlik tarım işçi sorununun çözümü için çeşitli adımlar atılabileceğini belirten Doğan, şunları kaydetti: ‘’Güneydoğu Anadolu bölgesinde yoğun yaşayan Suriyeli mevsimlik tarım işçileri, mültecilerin iller arası seyahatine kısıtlama getirilmesinden dolayı Çukurova’ya gelemiyor. Pandemide bile özel izinle seyahat eden tarım sektörü için, bu kısıtlamada da tarım işçilerine özel bir izin uygulanabilir. Afrika, Türk Cumhuriyetleri gibi emek ucuz ülkelerden barınma sorunları çözülerek işçi getirilebilir. Bunun yanı sıra, teknolojik yeniliklerin tarım sektöründe yaygınlaşması da işçi azlığı sorununa bir çözüm olabilir. Makineler ve otomasyon teknolojileri, tarım iş yükünü azaltabilir ve verimliliği artırabilir. Bununla birlikte, bu teknolojilerin maliyeti ve erişilebilirliği gibi faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır.’’

Mayer limon ağaçta kaldı Haber

Mayer limon ağaçta kaldı

ADANA (İLKHABER)- Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mayer limonda erkenci ve boylu olan ürünlerin ilk etapta ortalama 4 ile 5 TL arasında satıldığını fakat şu anda 2 liraya alıcı bulunamadığını söyledi. Türkiye narenciye üretiminin üçte birinden fazlasının Adana’da üretildiğini belirten Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Bu yıl narenciyede rekolte yüksek fakat şu anda fiyatlar maliyetlerin altında. 2022 Mart ayındaki don sebebiyle rekoltenin düşük olması fiyatların yükselmesine sebep olmuştu ve meyvesi olan üreticiler para kazanmıştı. Bu yıl ülkemiz genelinde kışın sert geçmemesi ürün verimini arttırdı. Adana’da 3 milyon 200 bin ton narenciye rekoltesi var. Mayer limonda erkenci ve boylu olan ürünler ilk etapta ortalama 4 ile 5 TL arasında satıldı fakat şu anda 2 liraya alıcı bulunamıyor. Çiftçilerimiz fiyat artışını bir umut bekliyor" dedi. Doğan, "Narenciyenin hepsi iç pazarda tüketilemiyor. Rusya’ya, Ukrayna’ya, Balkan ülkelerine ve erkenci meyveler de Irak pazarına ihraç edilse de yurtdışı pazarı yetersiz. Yeni pazarların oluşturulması şart. Kesilme tarihi 8 Eylül, ihraç tarihi ise 15 Eylül olarak kararlaştırılan Mayer cinsi limon para etmediği için ağaçta kaldı. Gerekli önlemler alınmazsa Ekim ayının ortalarından itibaren mayer cinsi, eski narenciye ağaçlarının tamamı sökülecek. Şimdiden tekleme sökümler başladı. Sadece volka mariana erkenci ağaç çeşidi fidanlar kalabilir" şeklinde konuştu. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "İhtiyaçtan fazla üretilen narenciye için yurt dışı pazarı da yetersiz. Ürünlerini 2 liradan satan çiftçilerimiz maliyetlerini bile karşılayamazken, paketlemeye giren limon marketlerde 15 TL’nin üzerinde satılıyor. Ağaçlar sökülürse önümüzdeki yıl tüketiciler limonu daha yüksek fiyata alacaktır. Gerek çiftçilerimizin üretimine devam edebilmesi gerekse tüketicilerimizin narenciyeyi daha uygun fiyata alabilmesi için üreticilerimize destekler verilmeli. Tarım Bakanlığımızdan DFİF desteğinin açıklanmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.