TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#merkez üssü

İLKHABER-Gazetesi - merkez üssü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, merkez üssü haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kahramanmaraş’ta Kurban Bayramı hareketliliği Haber

Kahramanmaraş’ta Kurban Bayramı hareketliliği

6 Şubat’taki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta Kıbrıs Meydanı ve Ulu Cami meydanı arasında kurulan seyyar iş yerleri ve konteyner çarşılarda Kurban Bayramı dolayısıyla hareketlilik yaşanıyor. Depremin yaralarının sarıldığı bölgede esnaflar ekmek teknelerinde mesai yapmaya çalışırken, vatandaşlar ise bayramda alacağı kıyafet, ayakkabı ve benzeri ürünleri temin edebilmek için çarşılara akın etti. Giyimden ayakkabıya, yemekten takı tasarım gibi birçok işletmenin bulunduğu çarşıya gelen vatandaşlar, bayram hazırlıklarını tamamlamak için alışveriş yaparken, esnaf ise geçen yıla nazaran bu yıl bayram alışverişinin düşük olduğunu ifade etti. “Çalışmak lazım, iş olarak sıkıntımız yok” Yaşanan depremler sonrasında Tarihi Saraçhane Çarşısı’ndaki iş yerini kaybeden ve daha sonra kurduğu konteyner iş yerinde çaycılığa devam eden Recep Yiğit, “Bayram öncesi hareketliyiz Allah’a şükür. Çalışmak lazım, çalışıyoruz çok şükür. İş olarak bir sıkıntımız yok, çarşı zaten mesafe olarak çok kısa Kıbrıs Meydanı ile Ulu Cami arası kaldı. Ben bu çarşıya 1987 yılında geldim, yine böyleydi tekrar yine yıllar öncesine döndük” dedi. Çocukları için bayram alışverişine çıkan Murtaza Kaya, “Gördüğünüz gibi bir boşluk. Aradığımız hiçbir şeyi bulamadık, olanlardan almaya çalışacağız. Şu çocukların gönlü olsun yoksa bizim için bayram çok da eğlenceli değil açıkçası” diye konuştu. Çarşıda pamuk şeker satarak geçimini sağlayan Zeynep Çam, “Depremden dolayı inşallah herkesin gönlüne göre olur. Kurban kesemeyenlere kurban kesmek nasip olur inşallah. Herkesin bayramını kutlarız. Satışlara daha yeni başladık daha siftah etmedik. İnşallah çocuklarımız için kazanırız” şeklinde konuştu. Bir esnaf da, “Satışlar şu anda geçen yıllara oranla yüzde 50 düşük. Öncelikle tabii deprem yaşadığımız için depremin de etkisi var. Yine de çok şükürler olsun güzel” ifadelerini kulandı.

Elbistan'daki tarihi Atik Camisi'nin minaresi artçı depremler sonrasında yıkıldı Haber

Elbistan'daki tarihi Atik Camisi'nin minaresi artçı depremler sonrasında yıkıldı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde hasara uğrayan Elbistan ilçesindeki tarihi Çarşı Atik Camisi'nin minaresi 2 gün önce kendiliğinden yıkıldı.Depremlerden etkilenen Elbistan'da yaraların sarılması için çalışmalar sürüyor. İkinci depremin merkez üssü ilçede yıkılan binaların enkazı kaldırıldı, bölgenin ihyasına yönelik çalışmalar ise yoğun şekilde devam ediyor.İlçede hasar gören yapılar arasında Dulkadiroğlu Beyliği döneminde yaptırılan tarihi Çarşı Atik Camisi de bulunuyor. Elbistan ve Pazarcık merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde hasar gören cami ve minaresi bölgede devam eden çok sayıda sarsıntıya daha fazla dayanamadı.Caminin kubbe ve kolonlarında hasar meydana gelirken minaresi, 2 gün önce ibadethanenin bahçesine devrildi.Elbistan Müftüsü Hacı Mustafa Kılınç, AA muhabirine, depremlerden ibadethanelerin de çok büyük zarar gördüğünü söyledi.Depremden dolayı ramazan ayına hüzünle başladıklarını belirten Kılınç, "Ramazan ayı tüm camilerimizin dolup taştığı müstesna bir ay ancak bu güzel günlere biraz buruk giriyoruz. Bu yaralar inşallah sarılacak. Yeter ki biz millet olarak el ele, kol kola gelmesini bilelim." dedi.İlk depremlerde Çarşı Atik Camisi'nin hafif hasarlı olduğunu anlatan Kılınç, yaşanan artçılarla minarenin yıkıldığını dile getirdi.Tarihi caminin Dulkadiroğlu Beyliği döneminde yapıldığı vurgulayan Kılınç, minareye ait molozlarının uygun bir bölgede muhafaza altına alındığını sözlerine ekledi.

Pazarcık'ta depremzedeler konteyner kente yerleştirilmeye başlandı Haber

Pazarcık'ta depremzedeler konteyner kente yerleştirilmeye başlandı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - DURMUŞ GENÇ - Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından Pazarcık ilçesinde AFAD koordinesinde kurulumuna başlanan konteyner kente afetzedeler yerleştiriliyor.İlk depremin merkez üssü Pazarcık'ta 80 dönüm alanda kurulması planlanan 1181 konteyner evden büyük kısmının altyapısı tamamlanarak yerlerine monte edildi. Bunlardan iç donanımı tamamlanan 107'sine ise depremzede aileler yerleştirildi.Kırıkkale İl AFAD Müdürü Tayfun Temur, AA muhabirine, depremlerin ardından devletin tüm imkanlarını seferber ettiğini, kendilerinin de bölgeye gelerek öncelikle arama kurtarma faaliyetleri yürüttüklerini söyledi.- "107 konteynere 452 vatandaşımızı yerleştirdik"Arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından vatandaşların konaklaması için çalışmalara başladıklarını anlatan Temur, bölgede öncelikle çadır kentler oluşturduklarını, ilk etapta 14 noktada 2 bin 47 çadır kurduklarını kaydetti.Zaman kaybetmeden konteyner kent çalışmalarına başladıklarını belirten Temur, "Şu an Pazarcık ilçesinde 5 konteyner kent planımız var. Bunlardan ilkinin altyapısını Devlet Hastanesinin yanındaki alanda tamamen bitirdik. Burada 1181 konteynerlik bir alan planladık. Şu anda 720 konteyneri yerine yerleştirdik. Vatandaşlarımızı da buraya yerleştirmeye başlıyoruz. Şu an 107 konteynere 452 vatandaşımızı yerleştirdik. Burada yaklaşık 4 bin kişi kalacak." dedi.Depremde evi yıkılarak konteynere yerleştirilen şehit annesi Kadriye Kafas ise "Evimiz burada merkezdeydi. Depremde yıkıldı ama çok şükür can kaybımız yok. Konteynere yerleştik ve şu an için durumumuz iyi. Allah devletimizden razı olsun." diye konuştu.

Pazarcık'ta yıkımın yüzde 60'ı tamamlandı, enkazın yüzde 35'i kaldırıldı Haber

Pazarcık'ta yıkımın yüzde 60'ı tamamlandı, enkazın yüzde 35'i kaldırıldı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - "Asrın felaketi" olarak nitelenen 6 Şubat'ta meydana gelen depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde, yıkılan ve acil yıkım kararı alınan binaların enkazı kaldırılıyor.Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde ilçede 1121 konut yıkılırken 661 konut için de acil yıkım kararı alındı.Arama ve kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından Pazarcık'ta 70 ekskavatör, 82 kamyon, 2 makas, 5 lowbet, 2 loder ve 175 personel yıkılan binaların enkazının kaldırılması için gece gündüz mesai harcıyor.Hasarlı yapılarla ilgili hak sahiplerine yıkım tebligatları ulaştırılırken yıkımı tamamlanan binaların bulunduğu alanlarda da enkaz kaldırma işlemleri sürüyor.Yıkım sırasında geniş güvenlik önlemleri alınırken aynı anda ilçenin birçok noktasındaki enkaz ise kamyonlarla ilçe dışında bulunan alana taşınıyor.Kırıkkale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü Şube Müdürü Asım Fatih Durmaz, AA muhabirine, binaların enkazının kaldırılmasını ve döküm alanlarına taşınmasını sağladıklarını söyledi.Depremin hemen ardından Kırıkkale Valiliği koordinesinde acil bir şekilde bölgeye intikal ettiklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:"Bölgede bakanlığımız bünyesinde hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Bu kapsamda acil yıkılacak binaların yıkım işlemi ihale edilerek Pazarcık merkez ve kırsal mahallelerde yıkım ve enkaz kaldırma işlemi yapıyoruz. Depremde yıkılan 1121 bina ile acil yıkılma kararı alınan 661 binanın yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarını en kısa sürede tamamlamak için çalışma yürütüyoruz. İlçede ve kırsalda yıkılan ve acil yıkılması gereken konutların enkazının yüzde 35'i kaldırıldı."- Yıkımların yüzde 60'ı tamamlandı​​​​​​​Kırıkkale İl AFAD Müdürü Tayfun Temur ise acil yıkılması planlanan 661 konuttan 365'inin yıkılarak enkaz kaldırma çalışmasının yapıldığını, toplamda yıkılması gereken konut sayısının ise 5 bin 775 olduğunu, Pazarcık merkezde yıkımların yaklaşık yüzde 60'ının tamamlandığını ifade etti.Bölgedeki en büyük amaçlarının hayatı normale döndürüp ekonomiyi canlandırmak olduğunu vurgulayan Temur, "Bölgede hizmet veren işletmelerin açılmasını sağlamak için çaba gösteriyoruz. Pazarcık ilçesinde enkazlar kalktıktan sonra esnafta şu anda işyerlerini açmaya başladı. Hizmet veren şu an için 334 iş yeri var. Bunlar içerisinde vatandaşların günlük ihtiyaçlarını karşılayacağı eczane, market, lokanta ve pastanelerin yanı sıra bir çok hizmet alanı bulunuyor." dedi.

Kahramanmaraş'taki bakırcılar çarşısında "çekiç sesleri" yükselmeye başladı Haber

Kahramanmaraş'taki bakırcılar çarşısında "çekiç sesleri" yükselmeye başladı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - ÖZGÜN TİRAN/CİHAN DEMİRCİ - Kahramanmaraş'ta depremlerin ardından birçok yapının yıkıldığı veya zarar gördüğü kentte bakırcılığın yaygın olduğu tarihi Maraş Çarşısı'nda yeniden çekiç sesleri yükseliyor. Dulkadiroğlu Alaüddevle Bey'in 1500'lü yıllarda taş ve ahşap kullanılarak inşa ettirdiği, 495 iş yerinden oluşan 9 girişli Maraş Çarşısı da 6 Şubat'taki depremlerden etkilendi.Kazan, sitil, sini, tas, sahan (tabak), ibrik gibi çeşitli bakır eşyaların yapıldığı ve çekiç seslerinin eksik olmadığı çarşıda, depremlerin ardından bakır işlemeciliği yapan ustalar da üretimden geri kaldı.Hayatın normale dönmesi için çalışmaların yapıldığı kentte, Maraş Çarşısı'ndaki esnaftan bazıları da üretim ve satış yaptıkları işletmelerinin kepenklerini açtı.Tarihi çarşıdan yükselen çekiç sesleri, hayatın normalleşmeye başlaması adına hem diğer esnafa hem de vatandaşlara umut veriyor.Kentte yaklaşık 40 yıldır bakır işlemeciliği yapan Mustafa Tepebaşı da tezgahın başına geçti.Önlüğünü giyen Tepebaşı, babasından kalan radyosunda çalan türküler eşliğinde çekiçle kazana şekil verdi.- "Mecbur işin ucundan tutup çalışmamız gerekiyor"Tepebaşı, AA muhabirine, üç nesildir bakır işlemeciliği yaptığını söyledi.Çok zor günler geçirdiklerini ifade eden Tepebaşı, imalathanelerinin birçoğunun yıkıldığını kaydetti.Tepebaşı, besmele ile tezgahın başına geçtiklerini belirterek, "Birçok usta depremler nedeniyle hayatını kaybetti. Bu çarşıda doğduk, burada büyüdük, burada genç olduk, burada da yaşlandık. Biz istiyoruz ki burada herkes eskisi gibi çalışsın ama yok. Ustalarımız vefat etti. Kala kala birkaç kişi kaldık eski ustalardan." diye konuştu.Çarşının hiçbir zaman bu kadar sessizliğe bürünmediğini aktaran Tepebaşı, şöyle devam etti:"Bu benim mesleğim, haz alıyorum bu işten. Zaten bir işi başaracaksan severek yapman lazım, severek yapınca başarıyı yakalarsın. Severek yapmadıktan sonra o işte başarılı olamazsın. Bu depremler bizim belimizi büktü, bizi hem maddi hem manevi yere vurdu. İmalathanelerimiz yıkıldı, evlerimiz yıkıldı, ustalarımız vefat etti. Ustalarımız, ailemiz, eşimiz, dostumuz vefat etti."Tepebaşı, çalışarak depremin etkilerinden de uzak kaldıklarını dile getirerek, "Mecbur işin ucundan tutup çalışmamız gerekiyor." dedi.Bir süredir yaşamlarını çadırda sürdürdüklerini anlatan Tepebaşı, şunları kaydetti:"Bir aydır çalışmıyoruz. Çözüm değil ki. Mecbur işin ucundan tutup çalışmamız gerekiyor. Çalışırsak kafamızdaki problemleri siliyoruz. Bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. En azından gariban arkadaşlarım var, ben kazanıp götürüp ona veriyorum. Çalışmadan mutlu olunmaz ki çalışacaksın, üreteceksin, bir başkasına faydan olacak. Onun da bir başkasına faydası olacak. Bak o zaman nasıl mutlu olursun."

Kahramanmaraş'ta toptancılar Mehmetçiğin kurduğu çadırlarda hizmet vermeye başladı Haber

Kahramanmaraş'ta toptancılar Mehmetçiğin kurduğu çadırlarda hizmet vermeye başladı

KAHRAMANMARAŞ (AA) -Kahramanmaraş'ta yıkılan kuru gıda toptancılar sitesi, Mehmetçik tarafından kurulan 28 çadırda hizmet vermeye başladı.6 Şubat'taki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta, Onikişubat ilçesi Şazibey Mahallesi Odun Ambarı mevkisinde faaliyet gösteren kuru gıda toptancılarının bulunduğu site depremde yıkıldı.Adana Komando Taburu, Çanakkale Asayiş Komando Bölüğü, Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığı ve Bornova Komando Tugayından bölgeye gelen askerler, yaklaşık 5 dönüm alana her biri 112 metrekare büyüklüğünde 28 çadır kurdu.Esnaf, yıkılan binalarından iş makineleri yardımıyla kurtardıkları malzemeleri kendilerine tahsis edilen çadırlara taşıdı. Toptancılar, çadırlarda gerekli düzenlemelerinin ardından faaliyetlerine başladı.- "Bu çadır olmazsa olmazlardan bir tanesi, artık yerimiz yurdumuz var"Toptancı esnafından İlhan Işık, AA muhabirine, deprem nedeniyle iş yerlerinin yıkıldığını söyledi.Devletin depremin ilk gününden bu yana kendilerine gerekli desteği verdiğini vurgulayan Işık, "Dünyanın en büyük afetlerinden birini yaşadık. Şükür, destekler geldi. Bu çadır olmazsa olmazlardan bir tanesi, artık yerimiz yurdumuz var. Bugün depo arasak bulamıyoruz, depolar hasarlı. Devletimize milletimize, bize yardım edenlere etmeyenlere, dua edenlere herkese teşekkür ederim. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Mehmetçiğimizden Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.Esnaf Muaz Kılıç ise Mehmetçiğin kendilerini büyük bir imkan sunduğunu işaret ederek, "Sağ olsunlar, var olsunlar. Bizim ne yapacak gücümüz ne de takatimiz kaldı. İş yerlerimiz tamamen yıkıldı. Toptancılar sitesinde gözle görülür, elle tutulur iş yeri kalmadı." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.