TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#meyve

İLKHABER-Gazetesi - meyve haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, meyve haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Mersin’de 350 öğrenciye 1 ton muz dağıtıldı Haber

Mersin’de 350 öğrenciye 1 ton muz dağıtıldı

(İLKHABER?- Silifke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Tarım Üretim ve Fen Okulu ile Kırağıbucağı Kültür Yaşatma ve Dayanışma Derneği iş birliğinde hazırlanan “Her öğrenci günde en az bir meyve tüketmeli” projesi çerçevesinde Uzuncaburç Mahallesi’ndeki öğrencilere 1 ton muz ve içerisinde çeşitli meyve tohumları olan kalem dağıtıldı. Kırsalda bulunan Uzuncaburç Mahallesi’nde üzüm ve elma yetiştirildiğini, bölgede muz yetişmediği için öğrencilere Silifke ovasında yetiştirilen muzları da tatmalarını sağlamak için böyle bir etkinlik düzenlediklerini ifade eden Kırağıbucağı Kültür Yaşatma ve Dayanışma Derneği üyesi Ziraat Mühendisi Mehmet Ünver, “Köy okullarına meyve dağıtım projesi ile okulumuzu ziyaret ettik. Okulda bulunan tüm çocuklarımıza muz dağıtımı yaptık. Köy okullarına yaptığımız projeler neticesinde sponsorların bizlerle irtibata geçmesiyle böyle bir proje meydana geldi. Bu gün muz ile başladık ama bundan sonraki süreçte Türkiye’deki bütün meyveleri özellikle köy okullarındaki ulaşma imkanı olmayan çocuklarla ulaştırmak istiyoruz. Sivil toplum, özel sektör ve kamu iş birliğini bu şekilde dayanışmaya çevirerek güçlendirmek istiyoruz” dedi. Tarımsal üretimin büyük bir zenginlik olduğunu söyleyen Ünver, öğrencilerin günde en az bir defa meyve tüketmesi gerektiğini, sağlıklı beslenmek için meyve ve tarımsal ürün tüketiminin herkes için çok önemli olduğunu vurguladı. Silifke’nin denize yakın bölümünde daha çok muz yetiştirildiğini söyleyen İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sezgin, “Kırsalda eğitim öğretim gören öğrencilerimizin muz ile buluşmasını gerçekleştirdik. Bundan sonra da bölgelere göre değişik yetişen meyveleri, ulaşamayan göremeyen öğrencilerimiz yine bu şekilde kazanmış oluyor, tatmış oluyor. Bu projenin güzel bir proje olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Silifke’de muz sarartma tesisi bulunan ve öğrencilere muz dağıtımına sponsor olan Halil Aydın, “Çocukların çağrısına kulak verip, 350 öğrencimize 1 ton muz dağımı gerçekleştirdik. Hem çocuklar sevindi, hem de bizler böyle bir etkinlikte yer aldığımız için mutlu olduk” dedi.

Smoothie meyve ve sebzelerin besin değerini düşürüyor mu? Haber

Smoothie meyve ve sebzelerin besin değerini düşürüyor mu?

Nilgün Taze (İLKHABER)- North Carolina Üniversitesi beslenme bilimleri biyoişlem profesörü Mary Ann Lila, meyve suyu sıkmanın aksine, harmanlamanın meyve ve sebzelerin kabuk, tohumlar ve posa da dahil olmak üzere tüm yenilebilir kısımlarını kapsayacak şekilde blender’dan geçirmenin meyve ve sebzelerin besin değeri açısından ürünü bütün olarak yemeye çok benzeyebileceğini söyledi. Dengeli ve doyurucu bir smoothie hazırlamanın püf noktaları;  Az yağlı veya yağsız süt ya da yoğurt, kefir ve bitkisel sütler ile bir karışım yapabilir içerisine chia, keten tohumu ekleyebilirsiniz. İstediğiniz meyveleri ya da sebzeleri de ekleyerek yulaf ezmesi gibi şekersiz besleyici gıdalarda tercih edebilirsiniz.  Ek olarak evde yapılan smoothie’ler daha doğal ve sağlıklı olup dışarıda hazır paketlerde satılanlar o kadar faydalı olmayıp şeker içerebiliyorlar. Basit bir muzlu ve yoğurtlu smoothie tarifi: Malzemeler: 1 adet olgun muz 1 su bardağı yoğurt  1/2 su bardağı süt veya süt alternatifi (badem sütü, soya sütü vb.) 2 yemek kaşığı bal veya akçaağaç şurubu (isteğe bağlı) 1/2 çay kaşığı vanilya özütü (isteğe bağlı) 1 su bardağı buz Yapılışı: Olgun muzu soyun ve dilimleyin. Bir blender veya mutfak robotu kullanın. İçine dilimlenmiş muz, yoğurt, süt veya süt alternatifi, bal veya akçaağaç şurubu (varsa), vanilya özütü (varsa) ve buz ekleyin. Tüm malzemeleri blenderda iyice karıştırın. Karışım pürüzsüz ve kremamsı bir kıvama gelene kadar blenderı çalıştırın. Hazırladığınız smoothie'yi bardaklara veya kâselere dökün. Üzerine dilimlenmiş meyve veya granola gibi ekstra malzemeler ekleyebilirsiniz. Hemen servis yapın ve soğuk olarak tadını çıkarın! Bu tarif, sadece bir temel smoothie tarifidir. Dilerseniz meyveleri veya ekstra lezzetleri de ekleyerek kendi özel smoothie tarifinizi yaratabilirsiniz. Afiyet olsun!

Meyve ihracatına Akdeniz meyve sineği tehdidi Haber

Meyve ihracatına Akdeniz meyve sineği tehdidi

ADANA (İLKHABER)- Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan," Yurt dışına geç pazarlanan bu meyvelerin bazılarında Akdeniz Meyve sineğine rastlandı ve ihracatlarında sorun oldu. İhracatta toleransı sıfır olduğu için üreticiler zarara uğradı. Bu durumun narenciyede yaşanmaması için şimdiden önlemler alınmalıdır’’ dedi. 2018 yılında olduğu gibi bu yıl da Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunun yüksek olduğunu vurgulayan Doğan;" Tuzaklar önümüzdeki ay ağaçlara asılmalı, çiftçilerimizin yapacağı mücadeleye destek olmak için de bu tuzaklar bakanlığımız tarafından ücretsiz verilmelidir. Üreticilerimizin yanı sıra köylerde evlerin bahçelerinde bulunan meyve ağaçlarının da bu mücadeleye dahil edilmesi gerekmektedir. Tarım Bakanlığımız tarafından acil önlem alınmazsa, ürünlerin ihracatında çok zor bir yıl olacaktır" diye konuştu. Şeftali, kayısı, armut, hurma, incir gibi ürünlerin Akdeniz Meyve Sineği için bir besin kaynağı olduğuna dikkat çeken Doğan," Bu meyvelerin yetişip yere dökülmesi popülasyonun artmasına neden olur. Yere düşen bu meyveler, toplanarak çukurlara gömülmeli veya siyah poşetler içinde güneşte bekletilerek atılmalıdır. Semt pazarlarının ve hallerin de ilaçlanması gerekir. Tüm bu mücadelelerin sonucunda popülasyon sıfıra indirilebilir"ifadelerini kullandı. Açıklamasını sürdüren Doğan," Akdeniz meyve sineği sorunu, tarım sektöründe tehdit oluşturmasının yanı sıra tüketicileri de etkilemektedir. Mücadele, tarım sektörüyle birlikte, tüketiciler için de önemli bir konudur. Bundan sonraki yıllarda da sürdürülebilir çözümler üzerinde çalışmak, bu sorunun etkilerini azaltmada önemli bir adımdır. Konuyla ilgili bilgilendirme çalışmalarının yapılmalı. İşbirliklerin de mücadelede büyük bir rol oynayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Antalya'da tropikal meyve kiwano üreticiye gelir kapısı oldu Haber

Antalya'da tropikal meyve kiwano üreticiye gelir kapısı oldu

ANTALYA (AA) - MUSTAFA KURT - Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde Muhammet Görgülü, denemek için bir dönüm seraya ektiği "boynuzlu kavun" olarak bilinen tropikal meyve kiwanonun üretimine başladı. Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde üreticiler, bölge ikliminin tropikal özellik taşıması nedeniyle iyi verim ve yüksek gelir elde etmek için tropikal bitkilere yöneliyor. 42 çeşit tropikal meyvenin yetiştirilebildiği iki ilçede, muz, avokado, yenidünya, mango, ejder meyvesi ve passiflorayla yüzü gülen üreticiler, yeni tropikal ürünlere ekonomik değer katmak için çalışmalarını sürdürüyor. Gazipaşa'da 52 yaşındaki sebze ve meyve üreticisi Muhammet Görgülü de bu üreticilerden biri oldu. Görgülü, AA muhabirine, daha önce tropikal meyve üretimine hiç girmediğini söyledi. Arkadaşı aracılığıyla 3 yıl önce tanıştığı meyvenin tadını sevdiği için bahçesinde bir kaç fidan dikerek üretim işine girdiğini anlatan Görgülü, "Deneme ürünlerinden aldığım verimle fidan üretimi yaptım. Ürettiğim fidanları da bir dönüm kapalı alanda dikmeye başladım. Ocak ayında diktiğim fidanlar meyve verdi. Olgunlaşan meyveleri de pazar buldukça satıyorum." dedi. Görgülü, ürünün tanesini şu anda 25-30 liraya sattığını belirterek, bahçesinde yaklaşık 10 bin adet kiwanonun hasat edilmeyi beklediğini kaydetti. Yılda bir kez ürün aldığı bitkiyi her yılbaşından yeniden ektiğini belirten Görgülü, "Fidanları aldığım arkadaşım üretimi bıraktı. Ben devam ettim ve şimdi para da kazanıyorum. Şu an çok bilinmediği için pazarı yok ama buna rağmen hasat ettiğim ürünleri satarak gelir elde ediyorum." diye konuştu. Meyvenin ihracatı için çalıştığını dile getiren Görgülü, "Avrupa'ya ihracatını yapmak istediğim bu meyve, C vitamini yönünden zengin. Bağışlık sistemini güçlendirici özelliği var. Salgın döneminde ailecek çok tükettik. Çok şükür hasta olmadık. Bağırsakları da temizleyen ve faydaları saymakla bitmeyen bir meyve." ifadelerini kullandı. Görgülü, meyvenin güneş görmeyen yerde oda sıcaklığında 5 ay boyunca tüketime hazır halde bekleyebildiğini bunun da pazarlamada kolaylık sağladığını söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.