TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Muğla

İLKHABER-Gazetesi - Muğla haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Muğla haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Çevreci avukat aleyhine yapılan şikâyette Adana Barosu kararını verdi Haber

Çevreci avukat aleyhine yapılan şikâyette Adana Barosu kararını verdi

Muğla'nın Milas ilçesinde Yeniköy Kemerköy Termik Santrallerini işleten firma tarafından Avukat İsmail Hakkı Atal aleyhinde meslek etik ilkelerine aykırı hareket ettiği gerekçesiyle yapılan şikâyetle ilgili Adana Barosu kararını verdi. Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesi yakınlarında kömür madeni işleten Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri avukatları, Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal aleyhinde Adana Barosuna şikâyet dilekçesi verdi. Verilen şikâyet dilekçesinde, İsmail Hakkı Atal'ın, Kahramanmaraş merkezli depremlerde iş makinelerini deprem bölgesine göndermediği, arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılmadığı yönünde şirketi karalayıcı bayanlar içeren videoları sosyal medyada paylaştığı ifade edildi. Şirketin, deprem felaketinde bölgeye yardımda bulunduğu ve bir kısım araçlarını gönderdiği halde haksız yere itham edildiği belirtilen dilekçede, Av. İsmail Hakkı Atal hakkında Avukatlık Kanunu 134. Madde kapsamında hakkında soruşturma açılması talep edildi. Adana Barosu Yönetim Kurulu tarafından konuyla ilgili olarak ön inceleme dosyasında karar verildi. Kararda, şu ifadeler yer aldı: "Şikâyet konusu olayla ilgili olarak savunmasını vermesi hususunda şikâyetli avukata tebligat yapılmış ancak, herhangi bir savunma vermemiştir. Şikayet konusu dosya ve ekinde sunulan fotoğraf ile video incelendiğinde; 6 Şubatta meydana gelen ve 11 Ili kapsayan, yaklaşık 52.000'nin üzerinde vatandaşın hayatını kaybettiği ve yaklaşık 150.000'in üzerinde vatandaşın yaralandığı Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında tüm Türkiye'nin seferber olduğu ve insanların araç gereç bulamadıkları için elleriyle yıkılan binalarda bir can kurtarma çabasında olduğu bir dönemde, şikâyetli avukatın, araç, alet, edavatı olan kişi ve kurumların arama kurtarma çalışmasına daha fazla katkı sağlamaları için bir can kurtarma çabası ile hareket ettiği ve taraflar arasındaki davalar ile ilgili herhangi bir beyanının olmadığı, tüm Türkiye ve hatta dünyanın yıkılan binalarda can veren ve kurtarılmayı bekleyen insanlar için yüreğinin yandığı ve seferber olduğu bir dönemde, üzüntü içinde daha fazla ne yapılabilir gayreti ile duyarlı bir vatandaş olarak hareket ettiği bir eylem olması ve Avukatlık mesleğiyle ilgili her hangi bir suç unsuru bulunmaması nedeniyle, Av. İsmail Hakkı Atal hakkında disiplin kovuşturması açılmasına yer olmadığına katılanların oy birliği ile karar verildi.”

Su ürünlerinde yeni üretim rekoru: Mart ayında 143,8 milyon dolara ulaştı Haber

Su ürünlerinde yeni üretim rekoru: Mart ayında 143,8 milyon dolara ulaştı

Bin 480 kilometre kıyı şeridi ile Türkiye’nin en uzun kıyısına sahip Muğla, Türkiye’de su ürünleri ve hayvansal ürünler ihracatında Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Ülkeye önemli döviz girişi sağlayan Su Ürünleri ve Hayvansal Ürünler sektörü 137,3 milyon dolar olan ihracat rakamını Mart ayında 143,8 milyon dolara çıkardı. Türkiye’de su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün ve Ege Bölgesi’nde gıda ihracatının lideri de olan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Mart ayında, Türkiye geneli su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yüzde 1,2’lik gerileme yaşarken, Ege Bölgesi’nden yaptığı ihracatı yüzde 5’lik artışla 137,3 milyon dolardan 143,8 milyon dolara taşıdı ve zirvedeki yerini sağlamlaştırdı. SU ÜRÜNLERİ İHRACATI 1,22 MİLYAR DOLARI AŞTI Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Kuru meyve sektöründeki ihracat artışı sürüyor. 2024 yılına başarılı bir giriş yapan ve iki aydır ihracat artış rekortmeni olan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Mart ayında ihracatını yüzde 9’luk artışla 84 milyon dolardan 91,2 milyon dolara çıkarsa da, ihracat artış rekortmenliğini, Ege Tütün İhracatçıları Birliği’ne kaptırdı. 2024 yılında ilk kez yıllık ihracatta 1 milyar doları geçen EKMİB, Mart ayı sonunda yıllık ihracatını 1 milyar 22 milyon dolara taşıdı” dedi. Zeytin ve zeytinyağı sektörü ihraç pazarlarında tutunmayı başardığı belirten Eskinazi, “Türkiye’deki tüm zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarını çatısı altında buluşturan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Mart ayında 66 milyon dolarlık ihracatı kayda aldı. 2023 yılında tarihi bir ihracata imza atan EZZİB, 2024 yılında dökme zeytinyağı ihracatındaki yasağa rağmen ihracatta yüzde 9’luk düşüşle ihracat pazarlarında tutunmayı başardı” dedi.

Muğla'da yapılan çalışmada , denizanalarının zehrini kanser araştırmalarında kullanıyor Haber

Muğla'da yapılan çalışmada , denizanalarının zehrini kanser araştırmalarında kullanıyor

Deniz suyu sıcaklıklarının yüksek seyretmesi, kirlilik, gemi trafiği nedeniyle yabancı türlerin gelişi ve kıyı yapılarının artışı nedenleriyle artan denizanalarının alternatif kullanım alanı olarak zehirlerinin kanser hücrelerini öldürücü özelliği olduğunu belirten Doç. Dr. Killi, “Denizanası zehrinin kanser hücrelerinde etkili olduğunu bulduk” dedi. Muğla’nın Marmaris ilçesinde sahile vuran Rhopilema nomadica göçmen denizanası türü üzerine bilimsel araştırma yapan Killi, “Denizanası örneklerini araziden topluyoruz. Buradan laboratuvarımıza getiriyoruz. Belli aşamalardan geçirerek içerisindeki zehri izole ediyoruz. Elimdeki Rhopilema nomadica dediğimiz göçmen denizanası. Şu anda Marmaris Körfezi'nde, Datça’da, Antalya, İskenderun ve Mersin Körfezi'nde yoğun olarak gözlenen bir tür. Bu tür kuvvetli yakıcı özelliğe sahip bir tür. Biz burada denizanasının nematosist dediğimiz yakıcı hücreleri izole etmeye çalışıyoruz. Denizanasının zehirlerini izole ederek bir TÜBİTAK projesi çerçevesinde kanser hücrelerinde deniyoruz. Yani denizanası venomunun kanser hücrelerindeki sitotoksik etkisini araştırıyoruz. İlk aldığımız sonuçlar gayet güzel sonuçlardı. Aslında kanser hücrelerinde etkili olduğunu bulduk. Aynı zamanda sağlıklı hücrelerde de denedik. Sağlıklı hücrelerde kanser hücrelerine göre daha az öldürücü olduğunu tespit ettik. Bu bizim istediğimiz bir şeydi” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.