TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#mühendis

İLKHABER-Gazetesi - mühendis haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, mühendis haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Depremzede çocuklar HAVELSAN desteğiyle 3D tasarım öğreniyor Haber

Depremzede çocuklar HAVELSAN desteğiyle 3D tasarım öğreniyor

HAVELSAN Yardımlaşma Topluluğu (HAYAT) Derneği tarafından Kahramanmaraş'ta hayata geçirilen "Mühendis Çocuk" projesi kapsamında hem çocuklar eğitim alıyor hem de hazırlanan oyuncaklar konteyner kentlerde yaşayan çocuklara hediye ediliyor. Yaşamlarını dezavantajlı bölgelerde geçiren çocuklara mühendislik mesleğini tanıtmak amacıyla Kahramanmaraş'taki Savunma Sanayi Konteyner Kent'e gelen proje gönüllülerince, 850 çocuğa 3D Tasarım ve Üretim Teknolojileri Eğitimi verildi. Eğitimlerini tamlayan çocukların barındıkları konteynerleri ziyaret eden gönüllüler, proje kapsamında hazırlanan oyuncakları konteyner kentin küçük sakinlerine bayram hediyesi olarak teslim etti. Proje gönüllüsü elektronik mühendisi Uğur Kızıloğlu,  yeni nesillerin geleceğin mesleği olan mühendisliklere ilgisini çekmek istediklerini anlattı. HAVELSAN sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları duyurunun ardından çocuklara yönelik eğitimlere başladıklarını belirten Kızıloğlu, projeye çok sayıda firmanın da destek verdiğini söyledi. Eğitimlerin oldukça verimli geçtiğini vurgulayan Kızıloğlu, ayrıca 100'den fazla firmanın da desteğiyle binlerce oyuncak temin edildiğini dile getirdi. "Bu oyuncakları Kahramanmaraş'ta eğitim verdiğimiz çocuklara teslim ediyoruz. Bu sayede aldıkları eğitimleri hatırlamalarına destek oluyoruz." diyen Kızıloğlu, bundan sonraki süreçte, depremden etkilenen 11 il başta olmak üzere Türkiye'nin her yerinde çocuklara yönelik teknoloji eğitimi vermeyi hedeflediklerini ifade etti. Kahramanmaraş'ta başlattıkları eğitim çerçevesinde Savunma Sanayi Konteyner Kent'te 850 çocuğa eğitim verdiklerine işaret eden Kızıloğlu, şunları kaydetti: "Projenin ilk etabında Türkiye'nin dört bir yanından çocuklarımızı TEKNOFEST'lere götürdük ve onlara yeni teknolojileri tanıttık. Köylere gittik, çocuklara mühendisliği sevdirecek etkinlikler yaptık. Şu andan itibaren depremden etkilenen illerimiz başta olmak üzere Türkiye'nin her yerinde çocuklarımıza son teknolojiyi tanıtmak amacıyla ayaklarına kadar 3D yazıcılar götürüyoruz ve onlara eğitimler veriyoruz. Binlerce çocuğumuza ulaşmayı amaçlıyoruz." Çocukların çok hevesli olduğuna işaret eden Kızıloğlu, hayal dünyalarına dokunmayı önemsedikleri çocuklara mühendisliği tanıtmak amacıyla çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Adana'da depremde yıkılan Mete Apartmanı'nın müteahhidi ile inşaat mühendisinin yargılandığı dava sürüyor Haber

Adana'da depremde yıkılan Mete Apartmanı'nın müteahhidi ile inşaat mühendisinin yargılandığı dava sürüyor

Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına, adli kontrol tedbiri uygulanan sanıklar Mete ve Tuğran ile bazı müştekiler ve taraf avukatları katıldı. Sanık Atilla Tuğran savunmasında, binanın sorumlu mühendisi olduğunu, üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiğini öne sürerek, "Suçlamaları kabul etmiyorum. Bir mühendis olarak sorumluluklarımı yerine getirdim. Hakkımda uygulanan adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını ve beraatimi talep ediyorum." dedi. Savunması alınan sanık Muzaffer Mete de gerekli fen ve teknik kuralları uygulayarak binayı inşa ettiklerini ileri sürerek beraat istedi. Davaya katılan müşteki avukatları, mevcut delil durumu dikkate alınarak sanıkların tutuklanmasını talep etti. Cumhuriyet savcısı, dosyadaki mevcut delil durumu dikkate alınarak sanıkların mevcut hallerinin devamına karar verilmesi ve eksik hususların giderilmesi yönünde mütalaasını sundu. Mahkeme heyeti de sanıkların mevcut halinin devamına, binanın yıkılmasıyla ilgili bilirkişiden gelecek raporun beklenilmesine karar vererek eksik hususların giderilmesi için duruşmayı erteledi. Adana'da depremde yıkılan binalardaki yapım kusurlarıyla ilgili soruşturma kapsamında Mete Apartmanı'nın inşaat mühendisi Atilla Tuğran 16 Şubat 2023'te, müteahhidi Muzaffer Mete ise 17 Şubat 2023'te tutuklanmıştı. Mete Apartmanı'nın inşaat mühendisi Tuğran ve müteahhidi Mete'nin, 26 Temmuz 2023'deki ilk duruşmada "konutu terk etmemek" adli kontrol tedbiriyle tahliyesine karar verilmişti.

Demirtaş şehit mühendis Gözenoğlu için verilen iftar programına katıldı Haber

Demirtaş şehit mühendis Gözenoğlu için verilen iftar programına katıldı

Adnan AVUKA -Özel Haber MARDİN (İLKHABER) - Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, şehit mühendis Mazlum Gözenoğlu için Midyat ilçesinde düzenlenen verilen iftar programına katıldı. Midyat ilçesinde bir otelde düzenlenen Programa, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş'ın yanısıra İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İdris Tataroğlu, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, Midyat Kaymakamı Ahmet Solmaz, Artuklu Belediyesi başkanı Mehmet Tatlıdede,Mardin Ticaret Sanayi odası başkanı Hatip Çelik,  Siyasi parti temsilcileri, Şehidin ailesi ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Programın başında Kur'an-ı Kerim tilaveti’nin okunmasının ardından söz alan Şehit babası Hüseyin Gözenoğlu, bu anlamlı günde yine karalar bağladıklarını ve acılarını gururla birlikte yaşadıklarını ifade etti. Vali Demirtaş ise öncelikle şehit Mazlum Gözenoğlu'na ve bu toprakları bizlere vatan kılmak için canlarını feda eden tüm şehitlere Allah'tan rahmet dilediğini, gazilik mertebesine erişen tüm kahramanları da şükranlarını sunduğunu söyledi. Vali Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu yıl Ramazan ayını Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler nedeniyle ülke ve millet olarak yüreğimiz buruk karşıladık. Rabbim Ramazan ayı vesilesiyle depremde kaybettiğimiz tüm kardeşlerimize rahmet, yaralılarımıza acil şifalar ihsan eylesin. Ülkemizi ve milletimizi bir daha böylesi elim hadiselerle imtihan eylemesin. Devletimiz güçlüdür. Devletimiz, milletimizle el ele, gönül gönüle pek çok badirenin üstesinden gelmeyi başarmıştır. Bizlerde afet bölgesinden ilimizde misafir ettiğimiz kardeşlerimize kadim kentimiz Mardin'in misafirperverliğini sonuna kadar göstereceğiz. Aşımızı, ekmeğimizi, suyumuzu paylaşacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yaralarımızı hep birlikte saracağız. Ayağa hep birlikte kalkacak, birlikte yol yürümeye devam edeceğiz. Malumunuz olduğu üzere şehadet makamı, inancımıza göre peygamberlik makamından sonra gelen en yüce makamdır. Bu coğrafya; vatan, millet, bayrak ve mukaddesat uğruna can feda eyleyenlerin yurdudur. Hakka yürüyen her bir evladımız ise aziz vatanımızın ebedi bekçileridir. Bir kez daha altını çizmek isterim ki bu toprakları bizlere vatan yapanların yakınlarına, ailesine, eşine ve çocuklarına hizmet etmek; acılarını hafifletmek, yaşamlarını kolaylaştırmak, bizlerin en önemli görevidir. Bu görevimizi layıkıyla yerine getireceğimizden emin olabilirsiniz. Bu vesileyle tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, kahraman gazilerimize minnet duygularımı bir kez daha ifade ediyor; sizleri saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum” diye sözlerini tamamladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.