TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mut

İLKHABER-Gazetesi - Mut haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mut haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türkiye’nin kayısı ihracatı, 100 bin tona ulaştı Haber

Türkiye’nin kayısı ihracatı, 100 bin tona ulaştı

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, Türkiye'nin İspanya ve İtalya’nın ardından dünyada üçüncü en çok kayısı ihracatı yapan ülke haline geldiği belirterek, "Türkiye’de son 5 yıldaki kayısı ihracatı 68 bin tondan 97 bin ton 100 bin tonlara ulaştı. " dedi. Mersin'in kayısı üretiminin yüzde 80’inden fazlasının karşılandığı Mut ilçesinde "Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı" düzenlendi. Mut Ziraat Odası'ndaki toplantıya, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, İlçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Akdeniz İhracatçılar Birliği-Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, Mut Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Sezer ve üreticiler ve tüccarlar katıldı. Etkinliği organize eden Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin Başkanı Ferhat Gürüz, kayısının, bölgenin katma değeri yüksek ürünlerinden biri olduğunu söyledi. Kayısının pazarı olan bir meyve türü olduğunu ifade eden Gürüz, "Mut, kayısı yetiştiriciliği için uygun bir mikroklima özelliğine sahip. 2022 yılında dünya genelinde 3,9 milyon ton, Türkiye’de 803 bin ton kayısı üretimi gerçekleşti. Ülkemiz dünya kayısı üretimi sıralamasında yüzde 21 payıyla birinci sırada. Türkiye, 2022 yılında dünya genelinde 370 bin ton olan kayısı ihracatının yüzde 26’sını gerçekleştirdi." dedi. Gürüz, Türkiye'nin İspanya ve İtalya’nın ardından dünyada üçüncü en çok kayısı ihracatı yapan ülkesi haline geldiğini dile getirerek, "Türkiye’de son 5 yıldaki kayısı ihracatı 68 bin tondan 97 bin ton 100 bin tonlara ulaştı. En önemli pazarımız Rusya, Almanya, Irak, Ukrayna ve Irak. Türkiye’den ihraç olan kayısıların büyük bir kısmı Mut’tan yapılıyor." diye konuştu. Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz da, "İlçemizde 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretimi yapılıyor. Bu üretim, Türkiye’deki yüzde 85’lik sofralık kayısı üretimini karşılıyor. İlçemizde üretilen kayısının yüzde 70’i ihraç ediliyor." ifadelerini kullandı. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da 2023 yılında ülkemizin 87 bin ton olan yıllık yaş kayısı ihracatının 71 bin ton ile yüzde 82 oranında Mersin'den yapıldığı bilgisini verdi. Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ise şunları kaydetti: "Mersin'in kayısı üretiminin yüzde 80’ninden fazlasını, 127 bin tonluk üretimle Mut ilçesinde gerçekleştiriliyor. Toplam 77 bin dekar arazide yaklaşık 1 milyon kayısı ağacına sahip ilçemizde 4 bin kayısı üreticimiz tadıyla, kokusuyla fark oluşturan bu kıymetli ürünümüzden geçimini sağlıyor. Bu ürün, ülkemiz ekonomisine de ciddi anlamda değer katıyor."

Mersin'in Mut İlçesinde tarihi bir başarı: Mersin'in ilk kadın muhtarları mazbatalarını alıp göreve başladı Haber

Mersin'in Mut İlçesinde tarihi bir başarı: Mersin'in ilk kadın muhtarları mazbatalarını alıp göreve başladı

Mersin'in Mut ilçesinde iki kadın muhtar adayı ilk defa seçimleri kazanarak muhtar seçildi ve mazbatalarını alıp göreve başladı. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde muhtar adayı olan Fatma Ayan (59), 120 oydan 63’ünü alarak erkek rakibini geride bırakıp Tuğrul Mahallesi’ne muhtar seçildi. Fatma Dorla ise (49) erkek muhtar adayı karşısında 244 oyun 125’ini alarak Çömelek Mahallesi’nde muhtar seçildi. Muhtar seçildiği için çok mutlu olduğunu ifade eden Tuğrul Mahalle Muhtarı Fatma Ayan, “İlk defa Mut ilçemizde 2 kadın aday muhtar olarak seçildik. Atatürk’ün biz kadınlara vermiş olduğu seçme ve seçilme hakkından yola çıkarak biz de aday olduk. Mut’a bir kadın eli değsin istedik ve çalışmalarımız sonucunda gece gündüz çalışarak bu hedefimize ulaştık. Mahallemizi bir üst seviyeye getirmek için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” dedi. "KADIN ELİ'NİN KÖYE DEĞMESİNİ İSTİYORUM" Çömelek Mahalle Muhtarı seçilen Fatma Dorla ise, “Önceki seçimde adaylığımı koymuştum. Bir kadın olarak köye kadın eli değmesini istiyordum önceki seçimde kaybettim. 6 adayın içinde ikinci sıraya yerleştim. Benim için avantaj olacağını düşündüm. İkinci sıraya gelmek benim için büyük bir başarıydı. Tekrarını denemek istedim tekrarında da 31 Mart 2024 tarihinde bir seçime girdik. Karşımdaki rakibim eski muhtardı. Bir tane aday vardı eski muhtar. 119 oy o aldı 125 oy ben aldım. Ben birinci geldim. Köyüm için en iyi hizmeti güzel bir şekilde yapacağıma eminim kendime güveniyorum. İstiyorum ki her yerde bir kadının eli değsin istiyorum. Çömelek için de benim elim inşallah uğurlu gelecek her şey güzel olacak” diye konuştu. Çömelek Mahallesi'nin eksiklerine değinen Dorla, “Yollarda şu anda gerçekten ciddi anlamda sıkıntı var. Sularımız yazın yetersiz. Ulaşımımız yok. Gögden yaylasının yolu şu anda çok berbat durumda oranın asfalt yapılması için elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz inşallah. Daha çok sorunlar var ama ileriye dönük yavaş yavaş tek tek inşallah bunları çözeceğime eminim bir kadın olarak” diyerek sözlerini bitirdi.

Bahçeden sofralara zeytinyağı yolculuğu Haber

Bahçeden sofralara zeytinyağı yolculuğu

MERSİN(İLKHABER)- Bu yıl ’yok yılı’ olmasına rağmen ilçede 130 bin ton zeytin, 10 bin ton ise zeytinyağı elde edilmesi bekleniyor. Orta Doğu üzerinden dünyaya zeytin Mut üzerinden yayılmış olup, Mut zeytin ve zeytinyağının gerek iklimsel avantajıyla kaliteli, natürel, organik üretimin avantajıyla yurt içine ve yurt dışına satımı yapılmakta.  Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, “İlçemizde 700 bin dekar tarım arazisi mevcut olup, bunun 300 bin dekarı zeytin üretimi alanlarımızdır. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı yaklaşık 12 buçuk milyon zeytin ağaçlık varlığımız var. Kayıtsız zeytin ağaçlarımızla beraber ilçemizde 15 milyon zeytin ağaç varlığımız vardır” dedi   Bayır, sözlerine şöyle devam etti: “Mut ilçemizde zeytincilik yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Bunun en bariz örneği de Haydar Mahallemizdeki bin 300 yıllık anıt zeytin ağacı bulunmasıdır. Orta Doğu üzerinden dünyaya zeytin Mut üzerinden yayılmıştır. Mut zeytin ve zeytinyağımızın gerek iklimsel avantajıyla kaliteli, natürel, organik üretimin avantajıyla yurt içine ve yurt dışına satımı yapılmaktadır. Gerek Fransa’ya, gerek Japonya’ya, gerek Birleşik Arap Emirlikleri’ne ilçemizden ihracat yapan firmalarımız bulunmaktadır.”  Bayır, “Mut zeytinyağımız sıfır 8 asidin altında peroksit değeri 8-9’larda olmasıyla raf ömrünün peroksit avantajıyla daha uzun olmasıyla içerdiği sağlık bileşenlerinin sayesinde natürel organik ve polifonör miktarı olarak dünya piyasalarında ön plana çıkmaktadır” diye konuştu.

Mersin’de tüccarların zeytin alım fiyatını düşürmesine tepki: Bazı üreticiler hasadı erteledi Haber

Mersin’de tüccarların zeytin alım fiyatını düşürmesine tepki: Bazı üreticiler hasadı erteledi

MERSİN(İLKHABER)- Türkiye’nin zeytin üretiminde önemli bir yeri olan Mersin’in Mut ilçesinde kilosu en düşük 30, en yüksek 70 lira olan zeytinin tüm cinslerinde işleme tesisi ve tüccarlar tarafından 5’er TL fiyat düşürüldü. Duruma tepki gösteren Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gülsüm Kevser, kooperatifin sosyal medya hesabından bir video yayınlayarak, zeytin alımı yapan bir firmanın yetkilileriyle görüştüğünü, fiyatların neden düştüğünü sorduğu zaman firma yetkilisinin ise "Size hesap mı vereceğiz" dediğini söyledi. "3 gün zeytin toplamayın, toplarsanız bile tüccara vermeyin, yağa verin" İlçede üreticilerin fiyatların düşmesinin ardından kooperatife başvuran üreticilerin, nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini sorduğunu belirten Kevser, "Dünyanın hiçbir yerinde az olan bir malın fiyatı düşmez. Bu işin içinde bir oyun var. Bu durumda bizim yapacağımız şey, güçlerimizi birleştirmek ve zeytinimizi üç gün toplamamak. Üç gün eleklere zeytin götürmeyelim. Şu an Türkiye’de zeytin yok, dünyada zeytin yok. Yani zeytin fiyatının düşmesi mümkün değil. Dolayısıyla üç gün zeytin toplamayın. Toplarsanız bile tüccara vermeyin, yağa verin" dedi. Kevser, şöyle devam etti: "Zeytin hasadına Ekim ayında başlandı. Hasadın ilk günlerinde işletmelerin tüketicinin beklentisini karşılayan fiyatlar verildi ancak geçen hafta birdenbire tüm zeytin cinsinde 5’er lira fiyat düşürdüler. Bizim kooperatifimizin bir işletme tesisi yok. Dolayısıyla birkaç firma burada piyasayı belirliyor. Burada OSB’de tesisi olan bir firma var, Manisa’daki tesislere götürmek üzere buradan alanlar var. Bu sene zeytin az, talep çok. Buna rağmen fiyatı düşürmeye çalışıyorlar. İlçede Ayvalık, Gemlik ve Domat türü zeytin üretiliyor. Bunların da kalibrelerine göre kendi içinde 12 türe ayrılıyor. Zeytin türlerinin her birinin kalibresinin farklı fiyatı olur. Tüm türlerde 5 TL fiyatları düşürdüler. Üreticiler olarak biz de tepkimizi göstermek istedik. Alıcıların 5 TL düşüşten vazgeçmelerini istiyoruz. Cuma gününe kadar vazgeçmezlerse belki zeytin vermemeye devam edeceğiz. İlçede çağrımıza çok sayıda üretici katıldı. Biz bu eylemle bir kültürü yerleştirmeye çalışıyoruz. Bu karara katılmayan, ürün vermeye devam eden üretici için de mücadele ediyoruz." "Bu fiyat düşüşleri tüketiciye yansıyacak olsa inanın bizler de elimizi taşın altına koyarız" Kevser, zeytin işleme fabrikalarının üreticiden zeytin alırken fiyatı düşürmelerinin nihai tüketiciye yansımadığını ifade ederek, "Eğer bu fiyat düşüşleri tüketiciye yansıyacak olsa inanın bizler de elimizi taşın altına koyarız. Tüketici daha ucuza yesin diye biz de fedakarlık yaparız. Şunu da iyi biliyoruz ki bu fiyat düşüşü tüketiciye yansımıyor. Aracılar, şirketler kazanıyor. Bakın bizim hasat ettiğimiz iri siyah zeytinin kilosu burada 50 ila 60 TL arasında veriliyor. Aynı zeytinin marketlerdeki paket fiyatına bakıyoruz, 400 gramı 130 TL. Yani neredeyse kilosu 300 TL, aradaki fark dört katı. Biz buna dikkat çekmek istiyoruz. Üreticiler olarak kooperatifte örgütlendik, hakkımızı korumaya çalışıyoruz. Bu ürünleri alan tüketiciler de haklarını arasınlar. Fiyatların düşürülmesinin tüketicilere yansımadığını özellikle vurgulamak istiyorum" diye konuştu. Üreticiler ise, kooperatifin aldığı karara uyacaklarını söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.