TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#muz

İLKHABER-Gazetesi - muz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, muz haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Mersin’de 350 öğrenciye 1 ton muz dağıtıldı Haber

Mersin’de 350 öğrenciye 1 ton muz dağıtıldı

(İLKHABER?- Silifke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Tarım Üretim ve Fen Okulu ile Kırağıbucağı Kültür Yaşatma ve Dayanışma Derneği iş birliğinde hazırlanan “Her öğrenci günde en az bir meyve tüketmeli” projesi çerçevesinde Uzuncaburç Mahallesi’ndeki öğrencilere 1 ton muz ve içerisinde çeşitli meyve tohumları olan kalem dağıtıldı. Kırsalda bulunan Uzuncaburç Mahallesi’nde üzüm ve elma yetiştirildiğini, bölgede muz yetişmediği için öğrencilere Silifke ovasında yetiştirilen muzları da tatmalarını sağlamak için böyle bir etkinlik düzenlediklerini ifade eden Kırağıbucağı Kültür Yaşatma ve Dayanışma Derneği üyesi Ziraat Mühendisi Mehmet Ünver, “Köy okullarına meyve dağıtım projesi ile okulumuzu ziyaret ettik. Okulda bulunan tüm çocuklarımıza muz dağıtımı yaptık. Köy okullarına yaptığımız projeler neticesinde sponsorların bizlerle irtibata geçmesiyle böyle bir proje meydana geldi. Bu gün muz ile başladık ama bundan sonraki süreçte Türkiye’deki bütün meyveleri özellikle köy okullarındaki ulaşma imkanı olmayan çocuklarla ulaştırmak istiyoruz. Sivil toplum, özel sektör ve kamu iş birliğini bu şekilde dayanışmaya çevirerek güçlendirmek istiyoruz” dedi. Tarımsal üretimin büyük bir zenginlik olduğunu söyleyen Ünver, öğrencilerin günde en az bir defa meyve tüketmesi gerektiğini, sağlıklı beslenmek için meyve ve tarımsal ürün tüketiminin herkes için çok önemli olduğunu vurguladı. Silifke’nin denize yakın bölümünde daha çok muz yetiştirildiğini söyleyen İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sezgin, “Kırsalda eğitim öğretim gören öğrencilerimizin muz ile buluşmasını gerçekleştirdik. Bundan sonra da bölgelere göre değişik yetişen meyveleri, ulaşamayan göremeyen öğrencilerimiz yine bu şekilde kazanmış oluyor, tatmış oluyor. Bu projenin güzel bir proje olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Silifke’de muz sarartma tesisi bulunan ve öğrencilere muz dağıtımına sponsor olan Halil Aydın, “Çocukların çağrısına kulak verip, 350 öğrencimize 1 ton muz dağımı gerçekleştirdik. Hem çocuklar sevindi, hem de bizler böyle bir etkinlikte yer aldığımız için mutlu olduk” dedi.

Hataylı çiftçiler deprem nedeniyle tarlada kalan ürünlerini topluyor Haber

Hataylı çiftçiler deprem nedeniyle tarlada kalan ürünlerini topluyor

HATAY (AA) - HALİL FİDAN/ALİ KEMAL ZERENLİ - Son yıllarda muz, limon ve maydanoz üretimiyle adından söz ettiren Hatay'ın Arsuz ilçesinde, çiftçiler, deprem nedeniyle hasat edemedikleri son ürünleri toplamak için yoğun mesai harcıyor.Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Arsuz'da, 30 bin dekar alanda limon ve 700 dekarlık kapalı alanda muz üretimi gerçekleştiriliyor.Hacıahmetli, Höyük, Arpaçiftlik, Arpagedik, Akçalı, Çetillik ve Gözcüler mahallelerinde çiftçiler, deprem nedeniyle hasat edemedikleri son ürünleri toplamak için sıcak havada çalışma yapıyor.Arsuz Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Nal, AA muhabirine, uygun iklim yapısı ve verimli toprakları sayesinde bölgede 4 mevsim ürün yetiştiğini söyledi.- Limon ve maydanozda hasat döneminde deprem yaşandıYediveren limon türünde bu yıl veriminin çok iyi olduğunu ama deprem nedeniyle çiftçilerin zamanında hasat yapamadığını aktaran Nal, şöyle devam etti:"Depremden dolayı hasadımız biraz gecikti. Gecikince de ürün dalında kaldı. Böyle olunca da fiyatlar bayağı düştü. Şu an hala yüzde 20 civarında dalında limonumuz var. Zor bir sezon geçiriyoruz. Normalde ocak-şubatta başlar bu yediveren dediğimiz cinsin hasadı. Şu anda bizim birinci ürünü değil de ikinci ürünü satmamız gerekiyordu. Dolayısıyla deprem ikinci ürünün yetişmesini de etkiledi."- "Ürünlerimiz yüzde 25 pazar payını kaybetti"Bünyamin Nal, limon gibi 700 dekar alanda yetiştirilen muzun yanı sıra maydanozun da hasadının geciktiğini belirtti.ilçede yetiştirdikleri muz ve maydanozu Elazığ, Diyarbakır, Gaziantep, Malatya'ya gönderdiklerini aktaran Nal, "Belli pazarlarımız eksildi. Ürünlerimiz yüzde 25 pazar payını kaybetti. Hasadın en yoğun olduğu dönemde depremi yaşadık. İnşallah devletimiz güçlü, vatandaşımızın yaralarını saracak. Çiftçimiz de inançlıdır, güçlüdür, çalışkandır. Biz de çiftçimizin her türlü yanındayız, sorunlarını çözmeye çalışıyoruz." diye konuştu.- "Bunu da aşacağız"Üreticilerden Seven Kaya da 14 yıldan bu yana serada muz üretimi yaptıklarını dile getirdi.Depremin ürünün hasadının yanı sıra satışını da etkilediğini belirten Seven, "Türkiye'nin her yerine ürün gidiyor. Özellikle Diyarbakır, Gaziantep, Kahramanmaraş yani tam deprem hattı üzerindeki illerimiz. Maalesef o da etkiledi. Bir ay satış yapamadık, ondan dolayı büyük kaybımız oldu ama bunu da aşacağız." dedi.

Çok fazla tüketilen bazı besinlerin keşfi Haber

Çok fazla tüketilen bazı besinlerin keşfi

İBRAHİM BAYSAL-ÖZEL HABER ADANA(İLKHABER)-Sağlıklı beslenmek için sofralarımızdan eksik etmediğimiz besinlerinde bir tarihi olduğunu biliyor musunuz? Bunu merak eden uzmanların araştırmalarına baktığımızda bazı besinlerin tarihçesi şöyle.. 1-Domates Anavatanı Orta ve Güney Amerika’dır. Bugün dünyanın her yerinde yetişmekte olan domates aslında patlıcagillerdendir. Avrupalılar başta zehirli olduğunu düşünerek tüketmemişlerdir. 2-Patates  Patatesin anavatanı Güney Amerika'dır. Dünyada oldukça boldur. Osmanlı topraklarında ise 1850’li yıllarda egzotik bir yiyecek olarak İstanbul’da satılmaya başlanan patates, 1890’ların sonunda popüler olmuştur. 3-Muz Anavatanı Güneydoğu Asya’dır. Dünya üzerinde çok tüketilen bir besindir. En besleyici besinlerden bir tanesidir.  Dünyada en fazla muz üretimi Hindistan ve Çin’de oldukça fazladır. 4.Patlıcan İlk olarak Hindistan’da yetiştirilen Patlıcan oradan yayılmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığının verilerine göre Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika’ya oradan Araplar tarafında İspanya’ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa’ya taşınmıştır. 5-Elma Elmanın anavatanı Anadolu’yu da içine alan Güney Kafkaslardır. Anadolu’ya girişi ise haçlı seferleriyle olmuştur. 6-Avokado Avokado Meksika’da keşfedilerek Amerika’ya yayılmıştır. Avokadonun yetiştiricilik alanlarının sınırlı ve besin değerini yüksek olması fiyatının da yüksek olmasına sebep olmuştur.

Mersin'de araştırma enstitüsündeki serada yetiştirilen papaya meyve verdi Haber

Mersin'de araştırma enstitüsündeki serada yetiştirilen papaya meyve verdi

MERSİN (AA) - Mersin'in Erdemli ilçesinde, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünce muz serasında deneme amaçlı yetiştirilen papayalar hasat edildi.Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı enstitü, Akdeniz ikliminde üretilen yeni türler üzerindeki çalışmasına papayayı da ekledi.Enstitüdeki örtü altı muz ağaçlarının arasına 9 ay önce deneme amaçlı ekilen 50 fidandan bazıları olgunlaştı ve meyve verdi.Ürünler, görevliler tarafından hasat edildi.Enstitü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü, gazetecilere, her bir fidanın yaklaşık 60 kilogram ürün verdiğini, elde edilen verimin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.Çiftçileri yeni türlerle tanıştırmayı hedeflediklerini belirten Ünlü, "Araştırmacılarımız, son yıllarda ülkemizi de etkisine alan küresel iklim değişikliğine karşı Akdeniz'de yetişebilecek tropik meyvelere ilişkin denemeler yapıyor. Bu kapsamda yetiştirdiğimiz papaya, başarıyla olgunlaştı. Enstitü olarak ülke ekonomisine katkı sağlayacak, üreticimize 'can simidi' olacak ürün yetiştirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.Çalışmada görev alan yüksek ziraat mühendisi Süleyman Yalçın da araştırmanın papayanın, muzun yanında yetişip, yetişmeyeceğinin tespitini de sağladığını ifade ederek, şu bilgileri verdi:"Papaya, iklim koşulları bakımından muza çok benzer bitki. Optimum sıcaklık isteği 21-33 santigrat derece. Papaya, sıfırın altındaki sıcaklıklarda aynı muz bitkisi gibi zarar görüyor. İki ürünün istediği ortam şartları benzer olduğu için papayayı, muz serasında diktik ve başarılı olduk. Bir bitkinin üzerinde 50'den fazla meyve var."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.