TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#narenciye

İLKHABER-Gazetesi - narenciye haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, narenciye haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Soydan: "Narenciye ürünleri 'BELVİT' ile tesise dönüşecek" Haber

Soydan: "Narenciye ürünleri 'BELVİT' ile tesise dönüşecek"

Üretken belediyecilik ilkesi ile göreve geldiklerinde önemli projelere imza atacaklarını dile getiren Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan, verimli topraklara sahip Mersin’in, narenciye ürünlerini değerlendirme noktasında tesis kuracaklarını söyledi. Soydan, adı vitaminden ilham alınan 'BELVİT' ile çeşitli narenciye ürünlerinin meyve suyu haline getirilmesinin yanı sıra meyvelerin de kurutularak daha değerli hale getirilmesinin planlandığını kaydetti. Soydan, "Okullarda meyve suyu dağıtacağız" Mersin’de binlerce hektarlık tarım arazisinde üretim yapıldığına dikkat çeken Soydan, "Birçok ürünün üretim rekoltesinde üst sıralarda yer alıyoruz. Dolayısıyla toprağı bu kadar verimli olan bir coğrafyada üretken belediyecilik ilkemizle hareket etmemiz gerekiyordu. Biz de BELVİT ile bu ürünleri değerlendirip, hem meyve suyu üretimi yapılmasını sağlayacağız hem de birçok meyveyi kurutarak daha değerli hale gelmesine katkı sunacağız. Ayrıca biz bu ürünlerin sofralarda yer almasının yanı sıra daha yenilikçi bir bakış açısıyla meyve sularını okullarda çocuklarımıza da dağıtacağız” diye konuştu. "Mersin'e değer katmaya devam edeceğiz" Vizyoner projelerle kente değer katmaya devam edeceklerini vurgulayan Soydan, "Biz, yapacaklarımızın her daim arkasındayız. En küçüğünden en büyüğüne bu kentte yaşayan tüm vatandaşlarımız için ayırmadan, ayrışmadan üretmeyi sürdüreceğiz. Çünkü bu değerler Mersinimizin vitrinidir. Bu anlamda kentimizi her alanda lider konuma getirmek durumundayız. Biz Cumhur İttifakı olarak sağlam projelerimiz ile geliyoruz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı.

Narenciyede yeşillenme hastalığına karşı acil çağrı Haber

Narenciyede yeşillenme hastalığına karşı acil çağrı

KKTC'deki narenciye bahçelerinde görülen yeşillenme hastalığına karşı Türkiye’de acil önlem alınması konusunda çağrıda bulunuldu. Narenciyede yeşillenme hastalığı, Candidatus Liberibacter asiaticus adlı bakterinin narenciye ağaçlarında oluşturduğu bir hastalık olarak bilimniyor. Bu bakteri, narenciye ağaçlarında bulunan özellikle psyllid adı verilen bir tür böcek tarafından taşınıyor. Hastalık genellikle narenciye ağaçlarının yaprakları, çiçekleri ve meyveleri üzerinde belirtiler gösteriyor. Yeşillenme hastalığının belirtileri arasında yapraklarda anormal sararmalar, düzensiz büyüme, yeşilimsi renk değişiklikleri, meyve boyutunda küçülme, acı tat veya acımsı tat, meyve etinde yeşil lekeler veya bölümler bulunuyor. Bu hastalık genellikle ağaçlarda büyüme zayıflığına ve meyve veriminde azalmaya neden oluyor. Meyve kalitesi de ciddi şekilde etkileniyor. Yeşillenme hastalığı, narenciye endüstrisi için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Hastalıklı ağaçlar kesilip imha edilmezse yayılıyor ve üretimi büyük ölçüde azaltıyor. Bu hastalığın yayılmasını önlemek için genellikle mücadele stratejileri uygulanıyor, bu stratejiler arasında hastalıklı ağaçların tespit edilip hızlıca imha edilmesi, hastalığın taşıyıcısı olan böceklerin kontrol altına alınması ve sağlıklı ağaçların korunması yer alıyor. Barut: Yeşillenme hastalığına karşı Türkiye'de acil önlem alınmalı CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut da, KKTC'de narenciye bahçelerinde görülen yeşillenme hastalığına karşı acil önlem alınması konusunda acil çağrıda bulundu. Barut, hastalığın KKTC’den Türkiye'ye sıçramasından endişe duyduğunu belirterek, bu ciddi risk karşısında önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Hastalığın, turunçgil ürünlerinde en tehlikeli ve çözümü olmayan bir hastalık olduğuna dikkati çeken Barut, “Dünyada birçok ülkede görülen bu hastalığın vektör böceği 2005 yılında ABD'nin Florida eyaletinde ortaya çıktı. Hastalık ABD'de görüldükten 3 yıl sonra narenciye ağaçlarını etkilemeye başladı ve Florida'nın narenciye üretiminin yüzde 80'i yok oldu. Bu nedenle, ülkemizde yaklaşık 10 milyon insanın geçim kaynağı olan narenciyenin yok olmaması ve Türkiye'nin Akdeniz ülkesi kimliğinin korunması için, bu zararlı böceğin bulunduğu KKTC'den gelen tüm narenciye, enginar ve kesme çiçek ithalatı ile transit geçişini durdurmalıyız" dedi.

Ayhan Barut'tan Meclis'te Narenciye Çağrısı: "Üreticiye Destek Verin!'' Haber

Ayhan Barut'tan Meclis'te Narenciye Çağrısı: "Üreticiye Destek Verin!''

Adana Milletvekili Ayhan Barut, Meclis'te narenciye üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti ve çözüm önerilerini dile getirdi. Barut'un gündeme getirdiği talepler arasında, çiftçilere ton başına 3 bin lira destek verilmesi ve çiftçi borçlarının faizsiz en az 1 yıl ertelenmesi yer alıyor. Narenciye üreticilerinin zor günler geçirdiğine vurgu yapan Barut, hükümetin bu konuda adım atması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, narenciye tüketiminin artırılması için kamu kurumları ve okullarda narenciye suyu tüketiminin zorunlu hale getirilmesini istedi. Barut'un Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, özellikle Çukurova Bölgesi'nde yoğun olarak yapılan narenciye üretiminin ülke ekonomisi için önemine dikkat çektiği belirtildi. CHP'li milletvekili, üreticilerin yaşadığı sıkıntıları gözler önüne sermek için meyve örnekleri de kürsüye getirdi. Dalında kalan ve çürümeye başlayan narenciyeleri gösteren Barut, üreticilerin bu durumda zorluğa düştüğünü belirtti. Barut'un Meclis'teki konuşması, narenciye üreticilerinin sesine dikkat çekmek ve çözüm bulunması için yapılan önemli bir adım olarak değerlendirildi. TEK TEK ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ PAYLAŞTI Narenciyede yaşanan sorunlara ve çözüm önerilerine ilişkin konuşmasına devam eden Barut, şunları kaydetti: "Bugüne kadar hep narenciye üreticilerinin sorunlarını konuştuk. Benim, iktidara, Tarım Bakanına, Ticaret Bakanına bazı çözüm önerilerim var, bunları uygularlarsa narenciye üreticisi bir nebze olsun rahat eder diye düşünüyorum. Bu narenciye ürününün sorununun çözülmesi için üretilen narenciyelerin tüketiminin, iç tüketiminin artırılması lazım. Bunun için devletin, iktidarın acilen kamu kurumları, okullar, askerî kışlalar, fabrikalar gibi alanlarda 15 bardak, 20 bardak çay içiliyor. Hiç değilse her gün bir öğün narenciye suyu, portakal, mandalina suyu zorunlu hâle getirilmelidir. Narenciye ürünü bu portakal suyu lüks otellerde, tatil köylerinde, konaklama yerlerinde ekstra satılıyor; havalimanlarında bile 1 bardak portakal suyu 150 liraya satılıyor. Ekstra olmaktan çıkarmak gerekiyor, tüketim hâline dönüştürmek gerekiyor. Narenciye üreticisine destek verilmesi gerekiyor. Direkt üreticilere tonda en az 3 bin lira bir desteğin uygulanması gerekiyor. 2023 yılında narenciye üreticisinin Ziraat Bankasından kullanmış olduğu krediyi bir yıl faizsiz bir şekilde ertelemek gerekiyor. İhracatının önündeki engellerin kaldırılıp eğer Kuzey ülkelerindeki ihracat dolduysa Avrupa'nın diğer ülkelerine, Uzakdoğu pazarına, Çin pazarına, Ortadoğu ülkelerine narenciye ürününün ihracatının pazarının açılması gerekiyor. Narenciye üreticilerine destek verirsek ülkemiz için, bizim için en önemli olan bu gelirle önümüzdeki yıllarda narenciye üreticilerini rahatlatabiliriz. Üreticinin sesine feryat verin, üreticiyi destekleyin."

200 bin ton rekolte beklenen limonda çiftçiye önemli destek Video Galeri

200 bin ton rekolte beklenen limonda çiftçiye önemli destek

Türkiye'nin narenciye üretiminde önemli merkezlerinden olan Hatay'da valilik tarafından başlatılan projeyle, dalında kalan limonun satışı için üreticilere destek sağlanacak. Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkıma uğrayan Hatay’da çalışacak tarım işçi bulanamaması ve ürünün rekoltesinin fazla olması nedeniyle narenciye ürünleri dalında kalma noktasına gelmişti. Narenciye üretiminde önemli merkezlerden olan Hatay'da ürünün dalda kalmasının önüne geçmek için Hatay Valiliği tarafından ürünün zincir marketlere aracı olmadan satılması için proje hayata geçirildi. Projeyle birlikte hasat edilen ürünler, büyük zincir marketlere aracı olmadan pazarlanıyor. Arsuz ilçesi Uluçınar Mahallesi’nde limon bahçesinde hasada katılan Hatay Valisi Mustafa Masatlı, kentte 200 bin ton limon rekoltesinin beklendiğini söyledi. Limon hasadına Hatay Valisi Masatlı’nın yanı sıra Arsuz İlçe Belediye Başkanı Asaf Güven, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Abdurrahman Türkmen ve çiftçiler katıldı. “BU YIL 200 BİN TON CİVARI BİR REKOLTE BEKLİYORUZ” Hatay'ın topraklarının bereketli olduğuna değinen Hatay Valisi Masatlı, “Dünyanın muhtelif yerlerine biz narenciyeyi ihraç ederiz. Ülkemiz genelinde de Hatay önemli bir narenciye merkezidir. Bugün de burada limon hasadındayız. Tüm ilimizde 52 bin dekar civarında bir narenciye, limon ekilişi var. Bunun 40 bin dekarı da Hatay’ın Arsuz ilçesindedir. Bu yıl 200 bin ton civarı bir rekolte bekliyoruz. Buradaki en önemli amacımız çiftçilerimizin yeniden üreterek, yaşamı devam ettirmesi. Buradaki iş hayatına ve tarım hayatına katkı sunarak hayatlarını devam ettirmelerini amaçlıyoruz. Hatay Valiliği olarak kendilerine destek olmaya çalışıyoruz” dedi. Bu yıl narenciye rekoltesinin yüksek olmasından dolayı pazarlama noktasında sorunlar yaşandığına dikkat çeken Vali Masatlı, "Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nu buraya davet ettik. Burada bir saha taraması yaptılar. Pazarla ilgili gerekli araştırmaları yaptılar. Bizim hem Erzin’de, hem Dörtyol’da, hem Samandağ’ında hem de bugün Arsuz’da çıkan ürünlerden kendileri satın alıyorlar. Ben buradan bu ürünleri satın alan ulusal marketlerimize çok teşekkür ediyorum. Bu davranışlarının diğer marketlerimize de örnek olacağını düşünüyorum. 2024 yılının başta Arsuz ilçesindeki ve Hataylı çiftçilerimiz olmak üzere tüm ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bol ve bereketli kazançlar diliyorum” şeklinde konuştu. Kadın Kooperatifleri ile ilgili çalışmalar yürüttüklerine değinen Vali Masatlı, “Ekibimiz burada saha araştırması yaptılar. ‘Biz hangi ürünlerde satılmasında, pazarlamasında sorun yaşarız’ bununla ilgili çalışma yürüttüler. Biz burada Türkiye’deki bu işi yapan başta perakendeciler olmak üzere onlarla bir araya getirdik. Bir zincir oluşturduk. Elimizden geldiği kadar da destek olmaya çalışıyoruz. Bunu zaman içerisinde daha kurumsal, daha sürdürülebilir bir hale getirmek için de şuan itibariyle önemli bir çalışmamız var” ifadelerini kullandı.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'tan Yeşillenme hastalığı uyarısı: Türkiye acil mücadele yürütmeli Haber

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'tan Yeşillenme hastalığı uyarısı: Türkiye acil mücadele yürütmeli

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, narenciye üretimini tümüyle yok etme tehlikesi taşıyan Yeşillenme Hastalığı'nı yayan vektör böceklerin Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nde (KKTC) görüldüğünü, Türkiye'nin bu nedenle çok acil, etkin ve kapsamlı mücadele yürütmesi gerektiğini söyledi. Söz konusu hastalığın ABD'nin bazı bölgelerinde görüldüğünde turunçgil üretimini bitirdiğini anımsatan Barut, "Ülkemizde narenciye üreticileri kan ağlarken, iktidar seyrediyor. Bu yıl limondan mandalinaya narenciye ürünleri dalında kaldı. Zarar nedeniyle çiftçi ağaçlarını kesti. Çünkü narenciyede fiyatlar maliyetin çok çok altında kaldı. Şimdi bu hastalıkla ilgili önlem alınmazsa ve ülkemize sıçrarsa büyük bir felakete dönüşür" dedi. "AĞAÇLARI KURUTUYOR" Narenciye üretimini tehlikeye sokan, literatürde Greening veya Yeşillenme Hastalığı olarak bilinen hastalığı yayan zararlı böceklerin KKTC'de görülmesiyle beraber Türkiye'de bir takım adımlar atıldığını anımsatan Ayhan Barut, Bitki Karantinası çerçevesinde hazırlanan raporun, narenciye ve enginar ihracat-ithalatıyla ilgili alınan denetime dair kararların yetersiz olabileceğini belirtti. Türkiye koşullarında hastalık yayan zararlı böceklerin çok hızlı çoğalabileceği ve ağaçları tümüyle kurutarak narenciye üretimine öldürücü darbe vuracağını hatırlatan Barut, "Bu nedenle narenciye üretimini tümüyle bitirebilecek hastalık ve yayan zararlı böceklere karşı mücadelede ulusal seferberlik ilan edilmelidir" diye konuştu. KARANTİNA VE BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI KKTC'de görülen hastalık yayıcı vektör böceklerin her an Türkiye'ye sıçrayabileceğini, ABD'nin çeşitli bölgelerinde narenciye üretimini tümüyle bitiren hastalığa karşı çok ciddi önlemler alınmasını isteyen Ayhan Barut, şunları kaydetti: "Öncelikle olarak söz konusu hastalığın Türkiye’ye de bulaşma tehlikesine karşı ciddi önlemler alınması şart. Bu nedenle hemen iç ve dış karantina tedbirlerin alınması zorunluluktur. Türkiye'ye gelen her araç, yük, yolcu ve eşyalarında tedbir alınmalı, enginar, narenciye ve türevleriyle alakalı bitkisel ürünler hiçbir yerden ithal edilmemeli. Yasak getirilmeli, birebir karantina tedbirleri alınmalıdır. Kıbrıs ve bağlantılı havalimanlarında, limanlarda zararlının yok edilmesi için mutlaka etkin önlem alınmalı, iş çok kapsamlı biçimde çözülmelidir. Öncelikle KKTC’den ülkemize sevkiyatı yapılacak turunçgiller ve enginarın ithalatının durdurulması ve gelen ürünlerin imha edilmesi şarttır. KKTC’deki üreticilere devlet desteği sağlanması gerekir. Hemen ülkemizde Tarım Bakanlığı koordinasyonunda üreticilerimizle birlikte acil eylem planı hayata geçirilmelidir. Üreticilerimiz bilgilendirilmeli, deneyim sahibi ülkelerin teknik bilgi ve tecrübesi öğrenilmelidir. Tıpkı Akdeniz Meyve Sineği zararlısıyla topyekün mücadale gibi bu zararlıya karşı da ulusal seferberlik ilan edilmelidir. Bakanlığın öncülüğünde bürokratı, çiftçisi, ziraat mühendisi, akademisyeni ve üretici odaları sürece dahil edilerek komplike mücadele yapılmalıdır. Eğer gereken adım atılmazsa zaten zor günler geçiren narenciye üreticisi yok olur, ülke ekonomisi ve gıda egemenliğimiz tehlikeye düşer." 

Hatay'da narenciye hasadına gönüllü destek Haber

Hatay'da narenciye hasadına gönüllü destek

Türkiye’de narenciye üretimi konusunda önemli bir konuma sahip olan Hatay’da hava koşulları ve çalışacak işçi sıkıntısının baş göstermesi üzerine ürün dalda kalmıştı. Narenciye bahçelerinde çalışacak işçileri bulamayan Hataylı çiftçiler, bu yılki ürünü dalda çürümeye bırakmıştı. Bunun üzerine harekete geçen Gençlik ve Spor Bakanlığı, Hataylı çiftçileri bir nebze hafifletmek ve bir ağaçta olsa kurtarmak için gençlerle Hatay’da buluştu. Gençlik ve Spor Bakanlığının bünyesindeki gönüllü gençler 3 -15 Şubat tarihlerinde; Erzin, Dörtyol, Payas ve Samandağ ilçelerindeki narenciye bahçelerinde ürünlerin toplanmasına yardım edecekler. Gençler ilk olarak Dörtyol ilçesi Numunuevler Mahallesi’nde bir çiftçinin narenciye bahçesinde yardıma başladı. Gönüllü 200 genç, çiftçilere nefes olmak adına aralıksız çalışmalara devam ediyor. “Bir sonraki yıl için bir ağacı bile kurtarırsak faydalı olarak görüyoruz” 46 şehirden 200 gençle bu bahçede çalıştıkları ifade eden Gönüllü Çalışmaları Daire Başkanı Abdullah Said Akkuş, “Gençlik ve Spor Bakanlığın idaresinde, Türkiye’nin 81 ilindeki gönüllü gençlerimizle Hatay’da buluştuk. Arsuz ilçesindeki genlik kampımızda konaklatıyoruz. Bu bahçe de; Kahramanmaraş, Sivas ve Bayburt gibi 46 şehirden 200 gençle burada bahçedeyiz. Bir sonraki yıl için bir ağacı bile kurtarırsak faydalı olarak görüyoruz” dedi. “Buradaki insanların yanında olmak için buradayız” Bilecik’ten narenciye hasadı için Hatay’a gelen Özlem Erdoğan, "Çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Buradaki insanların yanında olmak için buradayız. Onlara unutulmadıklarını hissettirmek için buradayız” şeklinde konuştu. “Gönüllü gençlerle birlikte burada gerekli çalışmaları yapıyoruz” Narenciye hasadına Gaziantep’ten gönüllü gelen Erkan Orhan, “Gençlik ve Spor Bakanlığı idaresinde sahadayız. Burada çiftçilerimizin kalkınması, önümüzdeki yıl rekoltenin düzelmesi ve toprağın asitlenmemesi için gönüllü gençlerle birlikte burada

Adana'da narenciye kabuğu 20 liradan satılıyor Haber

Adana'da narenciye kabuğu 20 liradan satılıyor

Narenciyenin meyvesi bu yıl çiftçinin yüzünü güldürmeyince vatandaşlar kabuğunu kurutup satmaya başladı. Kozan’da Turunçlu Mahallesi Konak köyü sakinleri aileleri ile birlikte limon, portakal ve turunç kabuklarını soymak için seferber oldu. Dalında 1 TL’den alıcı bulamayan narenciye ürünlerinin kabuklarını soyup çamaşır gibi asıp kurutarak kilosunu 18-20 TL arasında satmaya başladı. Narenciye kabukları kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılıyor. Limon, portakal ve turunçları römorklar ile evlerinin bahçesine taşıyan Turunçlu Mahallesi sakinleri evleri önünde aileleri ile birlikte günlük yaklaşık 200 kilogram narenciye ürünün kabuklarını önce soyuyorlar ardından kuruması için çamaşır ipine bin bir emekle diziyor., Mahalle sakinlerinden Suzan Yıldırım burada ziyan olmaması için limon kabuklarını soyduklarını kaydederek, “Torunlarım getiriyor biz soyup kurutuyoruz. Meyvenin fiyatı dalında 1-2 TL, kabuğunu 20 TL’ye kadar satıyoruz. Ağaçta kalsa çiçeğine zarar yere dökülse toprağa biz de böyle ekonomiye kazandırıyoruz” dedi. Ahmet Yeğenoğlu ise "Her ev yaklaşık 500 kilogram narenciye kabuğunu soyarak ekonomiye kazandırıyor. Bahçede dalında kalması ağaçlara ve bahçeye büyük zarar. Çukurova’da Şubat ayında kısa kollu ile geziyoruz. Bir ay sonra narenciye çiçek açacak toplanması lazım. Bizde kabuklarını soyarak limon portakal turunçları ekonomiye kazandırıyoruz” diye konuştu. Okulların tatil olmasını bilen mahallede ki öğrencilerde ailelerine narenciye kabuklarını soymada yardım ederek okul harçlıklarını çıkarıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.