TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#NATO

İLKHABER-Gazetesi - NATO haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, NATO haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Macaristan Dışişleri Bakanı: NATO'nun Ukrayna politikası kırmızı çizgileri aşabilir Haber

Macaristan Dışişleri Bakanı: NATO'nun Ukrayna politikası kırmızı çizgileri aşabilir

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Macaristan'da yayın yapan haber sitesine verdiği röportajda, NATO'nun Ukrayna-Rusya savaşındaki tutumunu eleştirdi. NATO'nun, savaşın başından beri Rusya-Ukrayna anlaşmazlığında Rusya ile doğrudan çatışmaktan kaçındığını belirten Szijjarto, Perşembe günü Brüksel'de gerçekleştirilen NATO-Ukrayna Konseyi Dışişleri Bakanları toplantısında alınan kararın NATO ittifakını savaşa daha da yaklaştırdığını ileri sürdü. "Ukrayna askerlerinin eğitimi ve Ukrayna'ya silah transferi aracılığıyla NATO'nun koordinasyon rolünün arttırılması önerisi NATO'nun Ukrayna-Rusya savaşının başında kendi çizdiği kırmızı çizgileri aşmasıdır" diyen Peter Szijjarto, ülkesinin NATO'nun koordinasyon rolünün artırılmasından kaynaklanacak hiçbir faaliyete katılmayacağını, mali destek sunmayacağını söyledi. Batı dünyasının Ukrayna'ya sağladığı silahların savaş alanında hiçbir başarı getirmediğini belirten Szijjarto, "Ukraynalılar silah almasaydı ne olurdu bilmiyoruz. Barış çoktan sağlanabilirdi" ifadelerini kullandı. Bazı NATO üyesi ülkelerin Ukrayna'yı Temmuz ayında Washington'da düzenlenecek NATO zirvesinde ittifaka davet etmek istediğini dile getiren Szijjarto, ancak çoğu üye ülkenin buna karşı çıktığını söyledi. Peter Szijjarto "NATO, geçtiğimiz 2 yılda NATO'nun savunma ittifakı olarak kuruluşundaki işlevinin giderek aşındığı ve saldırgan bir ittifaka dönüştüğü inancını güçlendiren çok sayıda adım ve kararlar aldı. Bu durum, NATO'nun tüzüğüne ve kurucularının niyetlerine tamamen aykırıdır" ifadelerini kullandı. Macar Bakan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin NATO Genel Sekreterliği üyeliğini desteklemeyeceklerini, yeni genel sekreterin ittifak için en büyük tehdidin geldiği Doğu Avrupa'dan seçilmesi gerektiğini söyledi.

Putin: Rusya'nın NATO ülkelerine saldırı planı yok, Ancak F-16'lar meşru hedef olabilir Haber

Putin: Rusya'nın NATO ülkelerine saldırı planı yok, Ancak F-16'lar meşru hedef olabilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çalışma ziyareti gerçekleştirdiği Tver bölgesindeki Torzhok kasabasında askeri pilotlarla bir araya geldi. Putin burada yaptığı konuşmada, ABD öncülüğündeki askeri ittifakın Sovyetler Birliği'nin 1991'deki çöküşünden bu yana doğuya, Rusya'ya doğru genişlediğini ancak Moskova'nın bir NATO ülkesine saldırma planının olmadığını söyledi. Putin, "Bu ülkelere saldırma niyetimiz yok. Başka bir ülkeye saldıracağımız fikri tamamen saçmalık" dedi. Rusya'nın yalnızca halkını koruduğunu belirten Putin, "Sınırlarımıza kadar geldiler. Biz NATO bloğundaki ülkelerin sınırlarına doğru mu ilerledik? Kimseye dokunmadık. Okyanusu aşıp, ABD’nin sınırlarına mı gittik? Hayır. Onlar bize yaklaşıyorlar ve çok yakındalar. Biz ne yapıyoruz? Biz sadece tarihi topraklarımızdaki insanlarımızı koruyoruz" ifadesini kullandı. “F-16’lar savaş alanındaki durumu değiştirmez” Batı'nın Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderme planı ile ilgili konuşan Putin, Ukrayna'ya F-16 tedarik edilmesinin ve pilotların eğitilmesinin savaş alanındaki durumu değiştirmeyeceğini söyledi. Rusya’nın tanklar, zırhlı araçlar ve roketatarlar dahil diğer ekipmanları imha ettiği gibi savaş uçaklarını da vuracağını ifade eden Putin, "Savaş uçakları üçüncü ülkelerin havaalanlarından kullanılırsa nerede olursa olsun bizim için meşru hedef haline gelecek" şeklinde konuştu. Hollanda, Aralık 2023’te Ukrayna’ya 18 adet F-16 savaş uçağı gönderileceğini açıklamıştı. Danimarka, Norveç ve Belçika da ABD’nin verdiği pilot eğitimi tamamlanır tamamlanmaz Ukrayna’ya F-16 savaş uçakları teslim edeceklerini duyurmuştu.

Putin'in Türkiye ziyareti ertelendi Haber

Putin'in Türkiye ziyareti ertelendi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti planları ertelendi. Rus devlet ajansı TASS'ın duyurusuna göre, 12 Şubat'ta gerçekleşmesi planlanan ziyaretin detayları henüz bilinmiyor. Eğer ziyaret gerçekleşirse, Türkiye, Putin'in 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ilk kez ziyaret edeceği NATO ülkesi olacak. Tus haber ajansının aktardığına göre, RIA'nın Ankara'daki kaynaklara dayandırdığı habere göre, Putin'in Türkiye ziyareti Nisan sonunda ya da Mayıs başında gerçekleşebilir. Daha önce Reuters haber ajansı, bir Türk yetkiliye dayanarak Putin'in 12 Şubat'ta Türkiye'yi ziyaret edeceğini bildirmişti. Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov ise Ocak ayında yaptığı açıklamada, Putin'in ziyaretinin 12 Şubat'ta gerçekleşebilmesi için hazırlık yapıldığını belirtmişti. Putin'in Türkiye ziyareti, Ukrayna savaşı sonrası ilk kez bir NATO ülkesine yapılacak olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Bu ziyaret, Türkiye'nin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Putin'i ağırlayacak ilk Batı ve NATO ülkesi olma özelliğini taşıyor. Ziyaret, özellikle tahıl koridorunun yeniden canlanması ve müzakere masasına dönülmesi açısından önemli sonuçlara gebe görünüyor. Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Putin'in ziyaretinin aslında daha önce planlandığını ancak bölgesel gelişmeler nedeniyle ertelendiğini belirtmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise Putin'in ziyaretinin hem ikili hem de bölgesel konularda önemli bir görüşme olacağını vurgulamıştı. Putin'in Türkiye ziyareti, Rusya'da 15-17 Mart tarihlerinde gerçekleşecek devlet başkanlığı seçimleri ve Türkiye'deki 31 Mart yerel seçimleri öncesinde dikkatle takip ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.