CHP’li Gürer’den çiftçiye destek için kanun teklifi: Don felaketi sonrası borçlar 3 yıl ertelensin
2025 yılı Mart ve Nisan aylarında Türkiye'yi etkisi altında alan ani sıcaklık düşüşleri, tarım sektöründe büyük tahribata neden olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, yaşanan bu ağır felaketin ardından çiftçilerin yaralarının sarılması için özet bir kanun teklifi. Gürer, "Çiftçilerimizin sesi olmaya devam ediyor. Bu felakette yalnız kalmalarına izin vermeyeceğiz." dedi.
11 YILIN EN ŞİDDETLİ DON OLAYI YAŞANDI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2025 Nisan ayında sıcaklıkların çok sayıda bölgesel son 30 yılda en düşük seviyelerde olduğunu belirtti "Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne göre, sıcaklık performansı yapılan 1.756 merkezden 715'inde tarihi düşük değerler kaydedildi. ile bundan sonra benzer afetlere de hazırlıklı olmalıyız.Bölgelerde ürün ve üretimde büyük sorunlar oluştu." diye konuştu.
ÇİFTÇİLERİMİZİN GELECEĞİ TEHLİKEDE
Ömer Fethi Gürer, "Tarım, istihdamdan gıda güvenliğine, kırsal kalkınmadan milli güvenliğe kadar yaygınin temel direklerinden biridir. Ancak küresel iklim değişikliğinin neden olduğu bu tür afetler, çiftçilerimizin finansal sürdürülebilirliğini tehdit ediyor." dedi. Gürer, çiftçilerin yıllık gelirlerinin birçok bölgede neredeyse tamamen ortadan kalktığını da vurguladı.
TÜM ÇİFTÇİLER İÇİN ADİL VE KAPSAYICI BİR ÇÖZÜM GEREK
Ömer Fethi Gürer, sadece TARSİM kapsamındaki yer alan ödemeleri değil, sigorta sistemi dahil olmayan binlerce çiftçinin de mağduriyet yaşadığını ifade ederek, "TARSİM'e kayıtlı olup olmadığı tüm çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan mevcut kredilerinin faizlerininmesi ve bu borçların üç yıl durdurulması ertelenmesi. Ayrıca il hasar tespiti yapmalı ve zararlar karşılanır." diye konuştu.
BU DÜZENLEME SADECE BİR DESTEK DEĞİL, STRATEJİK BİR ADIM
Kanun planının sadece çiftçilerin ekonomik olarak toparlanmalarını sağlamayı değil, aynı zamanda kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliğini ve ülkedeki gıdayı korumayı hedeflediğini CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Bu düzenleme, istihdamın korunması ve üretim kapasitesinin sürdürülebilirliği açısından hayati önemdedir. Çiftçimize sahip çıkmazsak, geleceğimizi de riske atmış olacağız" dedi.
ÇİFTÇİLERİMİZİ YALNIZ BİRAKMAYACAĞIZ!
Gürer, çiftçilerin daha ciddi bir kriz haline gelmesi için hareket etmesi gerektiğini belirterek, "Bu kanun teklifi, koruyucu ve iyileştirici bir kamu politikasıdır. Çiftçimizi yalnız bırakmıyoruz. Üretimi desteklemek, kırsallığı korumak ve büyümeye devam etmek için bu faaliyetlerde bulunmak istiyoruz. Don olayı ile ihracatı etkilenecek, tarımları işsiz yapmak. Nakliye ve ulaşım iş verimliliği, tarım BAĞ-KUR primi dahi ödeyememek ve ürünlerde ikinci ekim var ama bu destekse Zorlanacak, bu nedenle hasar yapılması destek sözleşmesinin yanında borçlarda ertelenmelidir “sözleriyle çağrısını tamamladı.
GÜRER'İN KANUN TEKLİFİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Kanun Teklifi şöyle:
MADDE 1- 20/06/1977 tarihli ve 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere yardımlar Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 2- 2025 yılında ülke çapında yaşanan sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, dolu, yıldırım düşüşü ve hortum afetleri tarım alanları, ürünleri, seraları, hayvan hayvanları ve hayvanların zararları ve bu olaylar il veya ilçede hasar tespitlerinca kaydedilen gerçek ve tüzel kişi TC Ziraat Bankası A.Ş. Yıl içinde dolacak olan veya vadesinden günlük bekleme süresi içerisinde olan yönetim kredisi borçlan, vadesinde, taksit vadesinde, hesap devretmesinde ilgili mevzuata göre faiz tahakkuk ettirilmemek vade bilgileri, taksit vadesinden, hesap devreden itibaren üç yıl süreli olarak ertelenir.
TC Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin "Tasfiye Olunacak Alacakları" hesaplarında kayıtlı veya kayıt altına alınması gereken kredi borçları ise bu Kanunun yayımı tarihini takip eden ayın birinci iş itibar günü ile faiz tahakkuk ettirilmeksizin bu tutardan üç yıl süreyle ertelenir.
Birinci sınıflar kapsamındaki zararların karşılanması, bilinen 14/06/2005 tarihli ve 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında sigortalı olup olmadığına bakılmaz."
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde kraliçeye girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.