TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#onikişubat

İLKHABER-Gazetesi - onikişubat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, onikişubat haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

23 bin böbrek hastası nakil bekliyor Haber

23 bin böbrek hastası nakil bekliyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyaliz Merkezi'ni ziyaret eden Erk, organ bağışının önemini anlattı. Bağış seviyesinin salgın döneminin altında seyrettiğini, kadavradan organ bağışında da son 5 yılın en düşük seviyesinde olunduğunu dile getiren Erk, "Salgın öncesi 2019 yılında 3 bin 850 civarında böbrek nakli yapılırken bu rakam 2 bin 500'e kadar düştü. Daha eski rakamları yakalamış değiliz. Bunun için elimizden geldiği kadar Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yapıp cuma hutbeleri başta olmak üzere halkı daha çok bu konuda teşvik etmek gerek." diye konuştu. Böbrek naklinin en fazla yapılan organ nakillerinin başında geldiğini dile getiren Erk, bağış rakamlarının yükseltilmesi için çaba gösterilmesi gerektiğine işaret etti. Erk, şunları kaydetti: "Şu anda 23 bin civarında organ nakli için sırada bekleyen böbrek hastamız var. Pandemi öncesi en son yılda 3 bin 850 böbrek nakli yapılmıştı. Bu rakam pandemiyle aşağıya düştü. Şu anda 3 bin 850'ye halen yaklaşamadık. Nedenine gelince salgın süresince ne yazık ki hem organ bağış sayıları düştü. Hastaneye gidip tetkik yaptırma güven ortamı yeterli olmadı. Dolayısıyla insanlar tedirgin oldu. Birtakım doku titreme yani bu konuda ön tetkikleri yaptıramadılar. Dolayısıyla hem bağış sayısı hem de böbrek nakli sayısı düştü. Şu anda 3 bin 500. Bunun bir an evvel eski rakamlara çıkmasını sağlamak lazım. Ama en kötü konu yüzde 22'de olan organ nakli için kadavradan onay verme oranı yüzde 15'e kadar düştü. Bunun tekrar yüzde 22'ye gelmesi için büyük çaba göstermek lazım."

Kahramanmaraş'ta darbedilen öğretmeni meslektaşları yalnız bırakmadı Haber

Kahramanmaraş'ta darbedilen öğretmeni meslektaşları yalnız bırakmadı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kahramanmaraş'ta bir grup eğitimci, sınıf öğretmeninin bir öğrencinin velileri tarafından darbedilmesine tepki gösterdi.Onikişubat ilçesindeki Mimar Sinan İlkokulu bahçesinde bir araya gelen öğretmenler ve okul müdürleri, 54 yaşındaki öğretmen Ferhat Pakdil'in 3 Ekim'de öğrenci velilerince darbedilmesini kınadı.Grup adına açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, Pakdil'e geçmiş olsun temennisinde bulunarak, eğitimcileri hedef alan şiddet sarmalının her bakımdan hem üzücü hem de düşündürücü olduğunu söyledi.Pakdil'in 33 yıl boyunca mesleğini gururla yürüttüğünü ifade eden Kahraman, eğitimcilerin tek gayesinin ülke insanlarını hayata hazırlamak ve faydalı nesiller yetiştirmek olduğunu dile getirdi.Pakdil'in yalnız olmadığını ve meslektaşlarının her zaman arkasında olduğunu aktaran Kahraman, şunları kaydetti:"Bize sıkılmış halde bulunan yumruklar aslında bize değil sevgili öğrencilerimize vurulmuştur. Öğretmenimize yapılan bu saldırı sadece ona değil tüm eğitim camiamıza yapılmıştır. Biz de bunun için buradayız. Ferhat hocamızın yalnız olmadığını, arkasında koskoca bir eğitim ordusu olduğunu göstermek için buradayız. Kimse herhangi bir öğretmenimizin sahipsiz olduğunu zannetmesin. Ferhat Pakdil yalnız değildir. Biz öğretmenlere yapılan saldırıları sineye çekecek değiliz. Adli süreç başlatılmış, olay adli makamlara intikal ettirilmiştir. Buradan tekrar haykırmak isteriz ki bizim silahımız kalemlerimizdir. Herkese iyiyi, doğruyu, güzeli öğretmeye devam edeceğiz."- Darbedilen öğretmen de konuştuSınıf öğretmeni Ferhat Pakdil de meslektaşlarını yanında görmenin kendisini duygulandırdığını vurguladı.Pakdil, "O kadar mutlu, o kadar huzur doluyum ki, İl Milli Eğitim Müdürümüz Yusuf Kahraman'ın nezdinde tüm eğitim çalışanlarına teşekkür ediyorum. İyi ki varlar. İyi ki birlikteyiz." diye konuştu.Bu arada, konuşmalar sırasında ilkokul öğrencisi İsmail Umut Pakdil babasına sarılarak, çevredekilerin duygusal anlar yaşamasına neden oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.