TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Onikişubat ilçesi

İLKHABER-Gazetesi - Onikişubat ilçesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Onikişubat ilçesi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kahramanmaraş'ta EXPO 2023 Kitap Fuarı başladı Haber

Kahramanmaraş'ta EXPO 2023 Kitap Fuarı başladı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kahramanmaraş'ın Onikişubat Belediyesince ilk kez düzenlenen EXPO 2023 Kitap Fuarı, törenle kapılarını açtı.EXPO 2023 alanındaki fuar, 45 yayınevi, 11 şair ve yazar ile kitapseverler ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi.AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, fuarın açılışında, Kahramanmaraş'ın 6 Şubat depremlerinin ardından çözüme dair makul öneriler geliştiren bir il olduğunu söyledi.Kirişci, "Gençlik sayesinde bu ülke özellikle tarım ve gıdadan sonra stratejik önemi artık dünyaca herkes tarafından bilinen savunma sanayisini gündeme getirdi. Okuyan, okuduğunu anlayan, anladıklarıyla amel edip bunları icraata dönüştüren bu gençlik TEKNOFEST kuşağı artık." diye konuştu.Depremlerin ardından TUSAŞ'ın girişimleriyle havacılık yapısallarının üretimine yönelik Türkoğlu ilçesindeki uçak fabrikası ve Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) bünyesinde oluşturulacak Airbus-TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulunda gelinen noktayı değerlendiren Kirişci, yatırımların bununla da sınırlı kalmadığını, ANKA insansız hava aracının da üretiminin kentte yapılması adına başlatılan çalışmanın sürdüğünü dile getirdi.Konuşmanın ardından fuarın açılışı gerçekleştirildi.Programa, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ömer Oruç Bilal Debgici, Tuba Köksal, Mehmet Şahin, DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili İrfan Karatutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel, MHP İl Başkanı Vahit Demiröz ve ilgililer katıldı.Fuar, 12 Kasım'a kadar sürecek.

Çiçekçi dede, kendi yetiştirdiği fidelerle ekonomik gelir elde ediyor Haber

Çiçekçi dede, kendi yetiştirdiği fidelerle ekonomik gelir elde ediyor

Onikişubat ilçesi Kültür Merkezi arkasında kurduğu tezgahlarda köyünde yetiştirdiği çiçek ve meyve fidelerini satan 70 yaşındaki 4 çocuk babası Bilal Demir,55 yıldır aralıksız çalışıyor. İlerleyen yaşında rağmen çalışmayı sürdüren Demir, hem ekonomik olarak gelir elde ediyor hem de insanlara faydalı olarak huzurlu bir yaşam sürdürüyor. Ömrünün kalan kısmını iyi işlerle geçirmek istediğini belirten 70 yaşındaki Bilal Demir,"55 yıldır çiftçiyim. Çiçekçilikle uğraşıyorum ve ömrümü bu şekilde iyi işlerle geçirmeye çalışıyorum. İnsanlara faydalı işler yapmaya çalışıyorum. Burada kendi ürettiğim çiçekleri, fideleri insanların ihtiyaçları için satıyorum. 14 çeşit kaktüsüm var. 100 çeşit meyve fidanım var. Mezarlıklara dikilecek 15-20 çeşit çiçeklerim var. Fidelerin hepsi soğuk ve sıcağa karşı dayanıklı ve doğal" dedi. Geceleri bile müşterilerinin geldiğini aktaran Demir," Ben arabada yatıyorum ve geceleri dahi müşterilerim geliyor. İhtiyaçları olanlar söylüyorlar, ben de arabadan inip veriyorum. Gecenin üçünde dahi müşterilerim geliyor. Bazıları uygun buluyor, bazıları pahalı buluyor bu şekilde devam ediyorum" ifadesini kullandı. Çok huzurlu olduğuna değinen Demir," Boş zamanlarımı kahvehanelerde geçirmek yerine böyle işlerle uğraşarak kendimi insanlara faydalı olmaya adıyorum. Burada hem geçimimi sağlıyorum hem sıhhatliyim hem de huzurluyum"diye konuştu.

Kahramanmaraş'ta yıkılan Ebrar Sitesi'ndeki marketin işletmecisi veresiye defterini yırttı Haber

Kahramanmaraş'ta yıkılan Ebrar Sitesi'ndeki marketin işletmecisi veresiye defterini yırttı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - GÖKHAN ÇALI - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde en çok can kaybının yaşandığı yerlerden Ebrar Sitesi'nde 13 yıl market işleten Cuma Akgöz, veresiye defterini yırtarak kayıtlı borçları sildi.Depremlerde 8 bloku yıkılan Ebrar Sitesi'nde sarsıntıyı ağır hasarla atlatan T Blok'un zemininde bulunan 60 metrekarelik dükkanı 13 yıl işleten Cuma Akgöz, sitede dostluk kurduğu insanları yitirmenin acısını yaşıyor.Akgöz, depremlerde sitede ayakta kalmayı başaran ancak 3 gün sonra kontrollü şekilde yıkımı planlanan T Blok'taki dükkanını ziyaret etti. Yıkıntılar arasında dolaşan Akgöz, yanında getirdiği veresiye defterini de yırtarak alacaklarını sildi.- "Güzel bir ortam vardı"Cuma Akgöz, AA muhabirine, büyük bir felaketin yaşandığını, depremlerde sevdiği insanları yitirmenin üzüntüsü içinde olduğunu ifade etti.Sitede genellikle memurların ikamet ettiğini anlatan Akgöz, şunları kaydetti:"İnsanların gönlünü, kalbini kazanmıştım. Bir emek harcamıştım. Buradaki insanlar genellikle memur kesimindendi. Genellikle Maraş dışından gelen insanlardı. Öğretmen, polis abilerimiz ablalarımız vardı. Burada bir aile ortamı oluşturmuştum. Bana çocuklarını emanet edebiliyorlardı. Bir emanet para bırakılacağı zaman bana bırakıyorlardı. Anahtar bırakacakları zaman bana bırakıyorlardı. Böyle bir güzel ortamım vardı."Depremlerden hemen sonra tanıdığı insanları kurtarmak için siteye koştuğunu anlatan Akgöz, "Çok sevdiğim insanları kaybettim. Bunun acısı beni derinden üzdü. O sevdiğim insanları bu enkazda aradım bulamadım. Elimden hiçbir şey gelmiyordu, çaresizlik vardı. İlk saatlerde insanlar feryat ediyordu. Sevdiğim insanları kaybettim." ifadelerini kullandı.- "Hakkımı helal ediyorum"Ebrar Sitesi sakinlerinden alacaklarını tahsil etmede güçlük yaşamadığını da anlatan Akgöz, şöyle konuştu:"Memur olan abilerimiz ayın 15'inde borçlarını gelip kapatıyorlardı. Memur olmayan abilerim, belli bir gelirleri vardı. Onlar da düzenli borçlarını ödeyebiliyorlardı ama böyle bir felaket olduğu için borçlarını hakkımı helal ediyorum. Çünkü böyle bir felakete yakalandıkları için borçlarını ödemeden gittiler. Bu bizim başımıza da gelebilirdi. Onlara bir vefa borcum olduğu için, onları sevdiğim için böyle bir karar aldım. Hakkımı helal ediyorum."

Çadır kentlerdeki çocuklar gönüllü gençlerin etkinlikleriyle sosyalleşiyor Haber

Çadır kentlerdeki çocuklar gönüllü gençlerin etkinlikleriyle sosyalleşiyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - ALİ RIZA AKKIR/ALİ BALLI - Kahramanmaraş'taki çadır kentlerde yaşayan depremzede çocuklar, gönüllü gençler eşliğinde yaptıkları etkinliklerle moral buluyor."Asrın felaketi" olarak nitelenen 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından memleketlerini terk etmeyen çok sayıda aile, çocuklarıyla çadır kentlerde yaşamını sürdürüyor.Yurdun dört bir yanından yardımların sürdüğü kentteki çadırlarda kalan çcuklara, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı birimler başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından psikososyal destek sağlanıyor.Depremin ilk gününden Kahramanmaraş'ta bulunan Yeryüzü Çocukları Derneği gönüllüleri de Onikişubat ilçesindeki Karasu Bulvarı yanında kurulan çadır kentte çocuklara etkinlik yapıyor.Yüzlerini boyadıkları çocuklarla seslendirdikleri şarkılar eşliğinde oyunlar oynayan gönüllüler, çocuklara çeşitli hediyeler de veriyor.Yeryüzü Çocukları Derneği tanıtım sorumlusu Zehra Yaren, AA muhabirine, dernek gönüllülerinin depremin ilk haftasından bu yana sahada olduklarını söyledi.Dernek olarak Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta çadırları olduğunu anlatan Yaren, "Çocuklara, ramazan çocuk çantası dağıtımı yaptık. Çantaların içinde çocuklarımıza ramazanı sevdirecek ürünler, şekerlemeler var. Gönüllülerin de desteğiyle 2 bin çanta alındı. Bir kısmını da burada dağıttık." dedi.Yaren, amaçlarının özellikle kadın ve çocuklara psikososyal destek sağlamak olduğunu kaydetti.Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi kampüsünde konuşlandıklarını dile getiren Yaren, "Gönüllü arkadaşlarımız gezici olarak mahalle aralarında bulunan çadırları ziyaret ediyor. Çadır kentlerde çocuklar için şenlikler düzenliyoruz. İnşallah uzun süre bölgede kalacağız ve onların yaralarını sarmak için mücadele edeceğiz." diye konuştu.

Depremde hayatını kaybeden belediye çalışanları için mevlit okutuldu Haber

Depremde hayatını kaybeden belediye çalışanları için mevlit okutuldu

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen ve "asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerde hayatını kaybeden Onikişubat Belediyesi çalışanlarını için mevlit okuttu.Yaşamını yitiren 11 belediye personeli için Onikişubat Belediyesinin çok amaçlı salonunda düzenlenen programda, Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, konuşma yaptığı sırada duygularına hakim olamayarak gözyaşı döktü. Konuşmasını güçlükle sürdüren Başkan Mahçiçek, "Bu deprem bir kısım canlarımızı ciğerlerimizi aldı götürdü. Annesiz babasız yaşamak zorunda kalmanın ne kadar zor olduğunu çok iyi bilirim. Ben de öyle büyüdün çünkü, ama şunu söyleyebilirim ki vefat eden kardeşlerimizin isimlerini yaşatacağız. Çocuklarına sahip çıkacağız. İş ihtiyacı olanlara inşallah iş vereceğiz. Vefat edenlerin yavrularına, eşlerine, yakınlarına sahip çıkmak için elimizden gelen gayretin inşallah göstereceğiz. Güzel insanlardı. Allah rahmet eylesin inşallah yakınlarına, çocuklarına Cenab-ı Allah sabırlar versin." dedi. Yakınları, hayatını kaybedenlerin öz geçmişi okunurken gözyaşlarını tutamadı ve salonda duygu dolu anlar yaşandı.Programda Kur'an-ı Kerim okundu ve hayatını kaybedenler için dua edildi. Mevlide katılanlara lokum ve gül suyu ikram edildi.Mevlit programına, depremde hayatını kaybeden personelin aileleri ve yakınları, belediye çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Kahramanmaraş'taki hobi evleri depremzedelere "sığınak" oldu Haber

Kahramanmaraş'taki hobi evleri depremzedelere "sığınak" oldu

KAHRAMANMARAŞ (AA) - SİNAN USLU/İZZET MAZI - Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde, bu yıl düzenlenmesi planlanan EXPO 2023 projeleri kapsamında yaptırılan hobi evleri, depremzedeleri ağırlıyor.Onikişubat Belediyesi, 23 Nisan-31 Ekim'de düzenlenecek EXPO 2023 hazırlıkları kapsamında, 2 yıl önce Sır Barajı yanındaki EXPO alanında "Lagün Hobi Evleri" projesinin 200 evlik bölümünü tamamlayarak 10 yıllığına vatandaşlara tahsis etti.Kiracılarının çoğunlukla hafta sonlarında kullandığı, bahçelerinde sebze yetiştirdiği, çocuk parkı, basketbol sahası, kafeterya, fırın, kasap ve marketi de bulunan sitedeki 1 oda 1 salondan oluşan 45 metrekarelik evler, "asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerin ardından afetzedelerin sığınağı haline geldi.- "Güvenli alanlara gitmeye çalıştık"Şehir sakinlerinden sınıf öğretmeni Mustafa Kandeğer, AA muhabirine, depreme ailesiyle Kahramanmaraş şehir merkezinde oturdukları apartmanın 7'nci katında yakalandıklarını söyledi.Evlerinden sağ salim çıktıklarına şükrettiklerini belirten Kandeğer, daha sonra güvenli alanlara gitmeye çalıştıklarını ve Lagün Hobi Evleri'ne sığındıklarını dile getirdi.Sınıf öğretmeni Perihan Kandeğer ise depremin şokunu yaşadıklarını vurguladı. Tanık olduğu olayları anlatacak kelime bulamadığını aktaran Kandeğer, "Boğulduk, ağlayamadık da. Enkazın altında kalan bu kadar insan varken ağlamaya da bir şeyin derdine düşmeye de utandık." diye konuştu.Karşılaştığı ve telefonla arayarak ulaştığı tanıdıklarına "Sen yaşıyor musun?" diyerek sarıldığını ve ağladığını belirten Kandeğer, "Sen yaşıyor musun demek çok acı. İnsanın kıymetini bilmek lazım. Herkesi sevmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.- "Hobi evleriydi, bir hobi kent oldu"Mali müşavir Arif Balbey de depremi şehir merkezinde eşi ve 2,5 yaşındaki çocuğuyla yaşadığını anlattı.Birinci katta oturdukları için çok korktuklarını söyleyen Balbey, şunları kaydetti:"Üzerimizde 7 kat daha olduğu için kurtulamayacağımızı düşündük. Evi terk etmeye çalıştık ve dışarı çıktık. Alternatif olarak kullandığımız hobi evlerimiz vardı, buraya geldik, baktık bir şey yoktu. Tedirginlikten arabanın içinde sabah olmasını bekledik. Daha sonra burası bize çok güvenli geldi. Güvenli olduğu için artık bina yaşamına dönmeyi düşünmüyoruz, yaşamımıza burada devam edeceğiz. Önemli olan eşya değil can güvenliği, bu yüzden bu hayatı tercih edeceğiz."Afetzedelerden 61 yaşındaki Nevzat Toprak, şehir merkezinde ailesiyle oturduğu evde depremi yaşadığını, evi terk ettikten sonraki ilk geceyi otomobilde geçirdiklerini dile getirdi.Daha sonra Lagün Hobi Evleri'ne geldiklerini belirten Toprak, "Hobi evleri yalnız bizim için değil 6-7 bin kişiye sığınak oldu. Burası hobi evleriydi, bir hobi kent oldu. Daha önce burada 30-40 otomobil görürken artık 1500'e yakın otomobil park ediyor. Bizim için bir sığınak haline geldi." şeklinde konuştu.- "Can kurtaran adası gibi"Lagün Hobi Evleri Yöneticisi Erkan Şerbetçi, depremin ardından hobi evlerinde yaşadığını ifade ederek, "Burası depremde hiç hasar almadı, çok güvenli, şehrin de bir nevi can kurtaran adası gibi." dedi.Şehir merkezindeki vatandaşların, depremin korkusuyla hobi evlerine akın ettiğini anlatan Şerbetçi, "Nüfusumuz bir anda 6-7 bin civarına geldi. Burada her türlü ihtiyacı karşılıyoruz. Hastalar için ilaç, bebeklerimiz için mamadan tutun her türlü hijyen malzemesine kadar her şey ilk günden itibaren ulaştı. İhtiyaç fazlasını kentin kırsal bölgeleri de dahil paylaştık." diye konuştu.Evlerin özellikleri konusunda bilgi veren Şerbetçi, beton zemini hasır demirle güçlendirilen hobi evlerinde kolon yerine 6 dikey metal kirişin kullanıldığını aktardı.Şerbetçi, çatısı çelik konstrüksiyon olan, duvarları gaz betonla örülen hobi evlerinin, altyapısı dahil 90 günde inşa edilebildiğini kaydetti.

Kızını depremden 5 gün önce satın aldıkları dairede yitiren kadın, adalet istiyor Haber

Kızını depremden 5 gün önce satın aldıkları dairede yitiren kadın, adalet istiyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - AYKUT YILMAZ- Kahramanmaraş merkezli depremlerden 5 gün önce satın aldıkları evde 27 yaşındaki kızını yitiren Nalan Şimşek, binayı yapan müteahhit ile diğer sorumluların en ağır cezayı almalarını istedi.Özel bir bankanın çağrı merkezinde çalışan Şeyma Şimşek, depremde Onikişubat ilçesi Şazi Bey Mahallesi'nde bulunan 7 katlı Sabır Apartmanı'nın enkazı altında can verdi.Şimşek'in annesi Nalan Şimşek, AA muhabirine, depremden 5 gün önce aldıkları daireye kızının 4 Şubat'ta taşındığını belirtti.Kızıyla son kez bu evden görüntülü konuştuğunu anlatan Şimşek, deprem olunca Hatay'dan Kahramanmaraş'a geldiklerini ve apartmanı yerle bir bulduklarını ifade etti.Arama kurtarma ekiplerine teşekkür eden Şimşek, "Bütün dünya devletlerine, Türkiye'me teşekkür ederim. Bizimle yandılar bizimle ağladılar. O ekiplerin biri geldi biri gitti. Şeyma sağ diye duyum aldılar. Ben de duydum. Sen 'Şeyma mısın?' diye seslendiler. Yavrum, 'Evet' diye bağırdı ama yavrumu 6 gün sonra enkazdan çıkardılar." dedi.Evi bir emlakçı vasıtasıyla aldıklarını anlatan Şimşek, "Meğer kızıma mezar almışız. O müteahhide hakkımı helal etmiyorum. Onu asla affetmiyorum. Ellerim yakasında." ifadelerini kullandı.Adaletin tecelli etmesini istediğini vurgulayan Şimşek, "Devletimize de sesleniyorum; bizim arkamızda dursun. Bu müteahhitten hakkımızı alsınlar." diye konuştu.Sabır Apartmanı'nın müteahhidi E.Ö, İstanbul'da 16 Şubat'ta gözaltına alınmış ve çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.