TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Orman Genel Müdürlüğü

İLKHABER-Gazetesi - Orman Genel Müdürlüğü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Orman Genel Müdürlüğü haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü fidan sayımı için hazırlıklara başladı Haber

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü fidan sayımı için hazırlıklara başladı

Orman Genel Müdürlüğü Program kapsamında Mersin'de bulunan 2 bin 60,9 hektarlık gençleştirme alanında fidanların sayılacağı bildirildi. Bu alanın 96,9 hektarının sedir, bin 964 hektarının ise kızılçam ağaçlarından oluştuğu kaydedildi. Özellikle kızılçam ağaçlarındaki gençleştirme çalışmalarının geçen yılın sonbaharında tıraşlama metoduyla gerçekleştirildiği aktarıldı. Bölge Müdürlüğünde yapılan açıklamada: "Orman Genel Müdürlüğümüzce, ormancılık faaliyetlerimiz arasında yer alan orman ve orman kaynaklarını korumak, doğaya yakın bir anlayışla geliştirmek, ekosistem bütünlüğü içinde sürdürülebilir ve topluma çok yönlü faydalar sağlayacak şekilde yönetmekle görevliyiz. Görevlerimiz arasında yer alan Silvikültürel faaliyetlerimiz, biyolojik ömrünü tamamlayarak kesimlik çağa ulaşmış ormanlarda meşcerelerin devamlılığının sağlanması için kesilerek yerlerine biyotik ve abiyotik tehlikelere karşı sağlıklı ve stabil ormanların kurulmasını, en yüksek miktar ve kalitede sürekli olarak orman ürünleri üretiminin sağlanmasını, ormanın çeşitli ekolojik, ekonomik ve sosyokültürel fonksiyonlarının sürekli ve en iyi şekilde yerine getirilmesini kendisine gaye edinmiştir. Bu çerçevede Mersin Orman Bölge Müdürlüğümüzce Silvikültür Şube Müdürlüğü tarafından 2024 yılı gençleştirme programı kapsamında bölgemiz genelinde fidan sayımlarına başlandı" denildi.

Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nden 'Orman Benim' kampanyasına çağrı Haber

Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nden 'Orman Benim' kampanyasına çağrı

Adana Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, yarın yapılacak 'Orman Benim' kampanyasına katılım konusunda vatandaşlara çağrıda bulunuldu. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden yer alan bilgilerde, Türkiye yüzölçümünün yüzde 30'unu kapsayan devasa ormanlık alanlarda yangınları önlemek için orman yolları, yangın önleme şeritleri, orman bakımı ve enerji nakil hattı altları yakınındaki yanıcı etmenlerin temizliği gibi birçok çalışma gerçekleştirildiği belirtildi. Alanın büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda, bu alanları çöp ve atıklardan arınmış hale getirmek, temiz tutmak ve korumanın sadece bir kurumun değil, toplum olarak herkesin görevi ve sorumluluğu olduğu ifade edildi. Orman yangınlarının yüzde 90'ının insan kaynaklı nedenlerle başladığı düşünüldüğünde, ormana atılan atıkların yangınların çıkması ve ilerlemesinde önemli role sahip olduğu vurgulanan bilgilerde, şu ifadelere yer verildi: "Orman Benim kampanyasıyla toplumsal bilincin oluşması ve geliştirilmesi adına ormanın hepimizin emaneti olduğu ve hep birlikte korumamız gerektiğini, orman yangınlarını önleme konusunda milletçe alacağımız tedbirlerin olduğunu kamuoyuna anlatacağız. Doğaya atılan cam, plastik, kâğıt gibi atıkların orman yangınına sebep olduğu için son derece tehlikeli olduğunu toplum olarak hepimiz biliyoruz. Bizim için havayı ve suyu temizleyen ormanlarımızı atıklardan temizlemek için hep birlikte harekete geçiyoruz. Her yıl seyahat halindeki araçlardan atılan, ormana yakın yerleşim yerlerinde rüzgârlarla ormana sürüklenen, orman yakınında yapılan piknik gibi etkinlikler sonrası bırakılan ve doğaya karışan atıkları çocuk, genç, erkek, kadın demeden 81 ilimizde bir olarak hep beraber topluyoruz ormanlarımızı hep birlikte koruyoruz. Bunun için Orman Benim kampanyasını 3 Mayıs 2024 Cuma günü saat 10.00'da 81 ilimizde düzenlenecek etkinliklerle başlatacağız. Kampanyamıza vatandaşlarımızın katılım sağlayacağına gönülde inanıyor, özellikle kampanya bilincinin toplumun bütün kesimlerine ulaştırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla bütün orman dostlarımızı hem etkinlik alanlarımıza hem de sosyal medyada kampanyamıza destek vermeye davet ediyoruz." Adana Orman Bölge Müdürlüğü tarafından da ülke genelinde olduğu gibi Adana'da da etkinlik yapılacak. Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan davet paylaşımına göre, etkinlik Sarıçam ilçesi Gültepe Mahallesi'nde gerçekleştirilecek. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da, Muğla'daki etkinlikte yer alacak.

Orman yangınlarıyla mücadelede 25 bin kişi görev alacak Haber

Orman yangınlarıyla mücadelede 25 bin kişi görev alacak

Türkiye'nin doğal güzellikleri ve biyoçeşitliliği için büyük bir tehdit oluşturan orman yangınlarıyla mücadelede bu yıl ülke genelinde 25 bin kişi görev alacak, 105 helikopter, 26 uçak, 14 İHA, 1649 arozöz ve su ikmal aracı, 2453 ilk müdahale aracı kullanılacak. Ülkemizde orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı birimler tarafından her yangın sezonu öncesi çalışmalar yürütülüyor. Yaz aylarında meydana gelen olası orman yangınlarını önleme çalışmaları kapsamında, risk faktörlerinin belirlenmesi ve bu risklerin minimize edilmesi sağlanıyor. Orman yangınlarıyla mücadelede 105 helikopter, 26 uçak ve 14 İHA kullanılacak Orman Bölge Müdürlükleri ve bağlı işletmeler tarafından orman yangını sezonu öncesi gerekli tedbirler alınıyor. Alınan tedbirler kapsamında ülke genelinde bu yıl 25 bin kişi görev alacak. 105 helikopter, 26 uçak, 14 İHA, 1649 arozöz ve su ikmal aracı, 2453 ilk müdahale aracı, 821 iş makinesi ile orman yangınlarıyla mücadele edilecek. Bu arada, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından orman yangınlarıyla mücadelede yürütülen çalışmalarda yangın öncesi alınması gereken önleyici tedbirler temel strateji olarak belirlendi. Bu kapsamda vatandaşlarda orman yangınlarının çıkmasını önleme bilincinin oluşturulması amacıyla bütün illerde 3 Mayıs Cuma günü saat 10.00'da "Orman Benim" kampanyası düzenlenecek.

Orman Genel Müdürlüğü 'Yangın Karar Destek Sistemi' BM ödülüne aday Haber

Orman Genel Müdürlüğü 'Yangın Karar Destek Sistemi' BM ödülüne aday

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından geliştirilen Yangın Karar Destek Sistemi, Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nce verilen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi Ödülleri için aday gösterildi. OGM, vatandaşları, bu konuda yapılacak oylamada destek olmaya davet etti. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Orman Yangın Karar Destek Sistemi, insansız hava araçlarının (İHA) yangın bölgesinden elde ettiği görüntüleri, mobil araç ve kulelerden gelen bilgileri analiz ediyor. Rüzgârın ve yangının hızını da dikkate alan sistem sayesinde yanığının yayılım haritası çıkarılıyor. Sistem, gelen bilgilerin analizi ile olası yangınlara kısa sürede müdahale, yayılmasının önlenmesi ve kısa sürede kontrol altına alınarak söndürülmesini amaçlıyor. OGM'den oylamaya destek çağrısı Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nce verilen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi Ödülleri için aday gösterilen projeler arasında yer alan Yangın Karar Destek Sistemi için vatandaşlara oylama destek çağrısında bulundu.  Orman Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, şu ifadelere yer verildi: "Genel Müdürlüğümüz tarafından geliştirilen Yangın Karar Destek Sistemi Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nce verilen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi Ödülleri için aday gösterildi. Yapılacak oylama sonucu, en çok oy alan projeler ödül almaya hak kazanacak. Dünya çapında pek çok projenin aday gösterildiği bu ödül programında Yangın Karar Destek Sistemi için verilecek her oy, büyük önem taşıyor." Nasıl oy kullanabilirsiniz? - www.itu.int/net4/wsis/stocktaking/ linki üzerinden siteye ulaşılır. - WSIS Prizes Learn More seçeneği tıklanır - Vote seçeneği işaretlenerek giriş sayfasına geçilir - Giriş yapmak için (Daha önceden kaydımız yok ise) Register as a new user seçeneği işaretlenir - Kişisel ya da kurumsal mail adresinizle ilgili yerler doldurulur (Şifre 8 karakter, 1 büyük harf ve simge olmalı) - Kayıt bilgileri tamamlandıktan sonra e-posta adresinize gelen aktivasyon linki tıklanır. Sonra giriş sayfasına yönlendirilir ve kullanıcı bilgileri ile giriş yapılır - Sisteme başarılı bir biçimde giriş yapıldıktan sonra Voting Form sekmesi tıklanır ve Yangın Karar Destek Sistemi’nin kategorisi olan AL C7 E-environment seçilir - Seçenekler arasından Forest Fires Support Desicion System için Vote This Project seçilerek oy verme işlemi başarıyla tamamlanır - Diğer kategorilerdeki projeler için de oy kullandıktan sonra oy kullanma işlemi sona erer

İklim Değişikliği Sürecinde Orman Yönetimi Çalıştayı sona erdi Haber

İklim Değişikliği Sürecinde Orman Yönetimi Çalıştayı sona erdi

ANTALYA (AA) - Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde düzenlenen İklim Değişikliği Sürecinde Orman Yönetimi Çalıştayı, alanında uzman katılımcıların iklim kriziyle bağlantılı sorunların çözüm yollarına ilişkin görüşlerinin yer aldığı taslak raporun hazırlanmasıyla sona erdi.Orman Genel Müdürlüğünün ev sahipliğinde 23 Kasım'da başlayan ve iklim değişikliği ile mücadelede azaltım, uyum, doğa temelli çözümler, gen kaynakları, karbon yutak kapasitelerinin geliştirilmesi ve artırılması ile karbon ticareti konularının ele alındığı İklim Değişikliği Sürecinde Orman Yönetimi Çalıştayı tamamlandı.Akademisyenler ve alanında uzman isimlerin katılımıyla 3 gün süren çalıştayda, perşembe günkü sunumların ardından cuma günü 1'inci çalışma grubunda "İklim Değişikliği ile Mücadelede Yutak Fonksiyonlarının Geliştirilmesi ve Karbon Ticareti", 2'inci çalışma grubunda "İklim Değişikliğinin Orman Ekosistemi Üzerine Olası Etkileri ve Uyum Çalışmaları", 3'üncü çalışma grubunda "İklim Değişikliği Etkilerinin Azaltılması için Doğa Temelli Çözümler, Kurumsal Kapasitenin Artırılması" konularının incelenmesiyle taslak rapor hazırlandı.Çalışma gruplarında ekosistem hizmetlerinin geliştirilmesi, sera gazı envanterlerinin sürekli iyileştirilerek raporlanması, arazi kullanma ve ormancılık sektörü için karbon sertifikasyonu, ormanların yutak kapasitesinin artırılması, karbon yönetiminde mevzuat, orman ekosistemi hizmetlerini ve biyoçeşitliliği dikkate alan orman yönetimi uygulamalarının yaygınlaştırılması, genetik çeşitliğinin korunması ve desteklenmesi, iklim değişikliği odaklı planlama ve yönetim, orman yangınlarıyla mücadelede önleyici tedbirlerin iklim değişikliği etkileri dikkate alınarak artırılması, iklim krizi sonucu oluşan göç hareketlerinin orman-insan ilişkisi çerçevesinde değerlendirilmesi ve doğa temelli çözümlerin yaygınlaştırılması gibi tematik konularda sektör öncelikleri değerlendirildi.- Çeşitli başlıklarda 50 öneri sunulduÇalışmalar kapsamında hazırlanan taslak raporda, "Ekosistem Hizmetlerinin Geliştirilmesi", "Sera Gazı Envanterinde Sürekli İyileştirme", "Arazi Kullanma ve Ormancılık Sektörü İçin Karbon Sertifikasyon, Kredilendirme ve Piyasa Mekanizması", "Yutak kapasitesinin Artırılması", "Karbon Yönetiminde Mevzuat", "Kapasite Geliştirme ve Farkındalık" ve"AR-GE ve İnovasyon" başlıklarında yaklaşık 50 öneri yer aldı.Raporda, ekosistem hizmetlerinin geliştirilmesi için başta karbon, biyoçeşitlilik ve su üretimi olmak üzere ekosistem hizmetlerinin idare süresi, işletme amaçları, kriterleri, silvikültürel esasları, optimal kuruluş gibi teknik esaslarının sürekli geliştirilmesi, güncellenmesi ve uygulamaya yansıtılması gerektiği belirtilirken, yutak kapasitesinin artırılması konusunda ise ulusal net sıfır hedefine ulaşılması için yutak kapasitesinin başta orman olmak üzere tüm arazi kategorilerinde artırılması gerektiğine, tarım alanında tarımsal ormancılık, galeri kavakçılığı, sucul ortamlarda karbon depolama ve yapay sulak alanlar, rüzgar perdeleri gibi doğa temelli çözümlerin yaygınlaştırılmasının önemli olduğuna değinildi.Sera gazı envanterinde sürekli iyileştirme sağlanması amacıyla ulusal sera gazı envanterinde orman kategorisi ve geniş çerçevede arazi kullanımı, arazi kullanım değişikliği ve ormancılık sektöründe ölçme, raporlama ve doğrulama süreçlerini güçlendirecek, belirsizlik düzeyini azaltıcı üst seviye hesaplamaların geliştirilmesine karar verildi.- İklim değişikliği odaklı araştırma müdürlüğü kurulması önerildiArazi kullanma ve ormancılık sektörü için karbon sertifikasyon, kredilendirme ve piyasa mekanizması konusunda sektöre özgü bir karbon sertifikasyonu ve kredilendirme mekanizmasının ciddi bir teknik altyapı ve kapasite gerektirdiği aktarılırken, Orman Genel Müdürlüğü başta olmak üzere sektörün ilgili paydaşlarına bu konudaki teknik, yasal ve idari çalışmalara destek verme ve teknik toplantılara devam etme tavsiyesinde bulunuldu.Raporda, kapasite geliştirmek ve farkındalık yaratmak için Orman Genel Müdürlüğü ve sektörün tüm paydaşlarının iklim değişikliği ve özellikle karbon yönetimi konusunda teknik kapasitesinin artırılması ve farkındalık faaliyetlerine hız vererek devam etmesi ve bu kapsamda kurumsal karbon ayak izini azaltmayı taahhüt etmesinin kurumsal imaj açısından yararlı olabileceği değerlendirmesinde bulunuldu. Ayrıca iklim değişikliği odaklı bir araştırma müdürlüğü kurulması da öneriler arasında yer aldı.AR-GE ve inovasyon konusunda sektör genelinde yapay zeka, dijital ve hassas ormancılık, uzaktan algılama gibi teknolojileri yutak alanı artırma ve izlemeye ve mümkünse diğer ülkelere ihraç etmeye yönelik faaliyetlere verilen desteğin artırılması, ayrıca iklim değişikliğinin ekosistemlere etkileri ve ileriye yönelik karbon stok ve azaltım projeksiyonlarına dair projelerin de önceliklendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.Paris İklim Anlaşması'na 2021'de taraf olan Türkiye'nin, iklim değişikliği hedeflerine ulaşmak üzere yoğun çaba sarf ettiğine değinilen raporda, Orman Genel Müdürlüğü başta olmak üzere akademi, iş dünyası ve sivil toplum dahil tüm paydaşlarla görüş alışverişinde bulunulması amacıyla toplantıların devam edeceği de belirtildi.Taslak çalıştay raporunun nihai hali ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşılacak.

YK Enerji'den Akbelen açıklaması Haber

YK Enerji'den Akbelen açıklaması

(Haber Merkezi) - Şirketten yapılan açıklamada, ruhsatlı maden sahası içerisinde yer alan Akbelen ormanının, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yüzde 93'ü endüstriyel odun üretimi fonksiyonlu, yüzde 7'si ise odun dışı ürün olarak planlanmış ve kesime tabi ekonomik fonksiyonlu ağaçlandırma alanı olarak tanımlandığı kaydedildi. Söz konusu ormanın milli park, tabiat parkı, sit alanı, muhafaza ormanı, gen koruma ormanı gibi ekolojik veya sosyo kültürel fonksiyonlu orman gibi özel nitelikli alanlardan olmadığı ve özel nitelikli alanlara komşuluğu bulunmadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Akbelen ormanıyla ilgili açılan çeşitli davalarda 3 farklı bilirkişi heyetinin incelemeleri sonucu söz konusu süreçlerde yargısal bir engel kalmamıştır. Özellikle belirtmek isteriz ki, burada üretilen enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ikame edilebileceği iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır. Hem YK Enerji olarak bizim, hem de hissedarlarımızın ülkemizde yenilenebilir enerji alanında halihazırda çok önemli yatırımları bulunmaktadır. Ancak güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile sürekli üretim yapabilecek teknolojiler henüz yeterince gelişmediği için, söz konusu kaynaklar bu ölçekte bir baz yük santralinin alternatifi olmaktan uzaktır. Dolayısıyla Akbelen ormanı sahasında madencilik faaliyetleri devam etmediği takdirde santralimizde elektrik üretimi 2024 yılı içerisinde durmak zorunda kalacaktır." Şirketin, yer altı kaynaklarının üretime kazandırıldıktan sonra söz konusu alanların rehabilite edilerek yeniden ekosisteme kazandırıldığı aktarılan açıklamada, "İşletmesi tamamlanan maden alanlarında 1992 yılından bu yana 415 binin üzerinde ağaç dikimi yapılarak rehabilitasyon başarıyla sağlanmıştır. Ayrıca şirketimiz ile Orman Genel Müdürlüğü arasında 2020 yılında imzalanan 'Gönüllü Ağaçlandırma İş birliği' protokolüyle ülkemiz genelinde 3 milyon fidan dikimi gerçekleştirilmiş ve söz konusu miktar 2 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alana denk gelmektedir. Hedefimiz bu sayıyı 2025 yılı sonuna kadar 5 milyona çıkarmaktır." değerlendirmesine yer verildi. Açıklamada, Yeniköy Kemerköy Santralleri'nin toplamda 1095 megavat kurulu güç ile Türkiye'nin elektrik üretiminde yerli kaynak baz yükünün yüzde 15'ini, ülkenin elektrik ihtiyacının ortalama yüzde 2,5'ini sağladığı aktarıldı. Santrallerde 3 bin 100 kişinin istihdam edildiği kaydedildi.

Orman yangınları anlık takip ediliyor Haber

Orman yangınları anlık takip ediliyor

(Haber Merkezi) - OGM Yangın Yönetim Merkezi'nde orman yangınları çeşitli yöntemlerle tespit ediliyor. Orman yangınları vatandaşlar tarafından 112 Acil Çağrı Merkezleri'ne yapılan çağrılarla, ormanlarda bulunan kulelerin kameralarından veya İHA'ların görüntülerinden belirlenebiliyor. Yangın tespit edildikten sonra bölgenin meteorolojik durumu değerlendiriliyor. Sonrasında 24 saat izleme yapılan Merkez'den ekiplerin koordinasyon ve sevk işlemleri gerçekleştiriliyor. Merkez'de Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından günlük olarak hazırlanan ve gelecek 3 güne kadar olası orman yangın riskini gösteren Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi (MEUS) haritası verileri günün ilk saatlerinde incelenerek, Orman Bölge Müdürlükleri'nde bulunan Yangın Yönetim Merkezleri'ne bilgilendirmeler yapılıyor. Yangın söndürmede görev alan araçlar anlık izleniyor Yangın söndürme organizasyonunda görev alan arazöz, su ikmal aracı, ilk müdahale aracı, dozer, treyler gibi kara ve hava araçlarının faaliyetleri de anlık takip ediliyor. Ayrıca İHA'ların görüntü sağlayacağı yerler de Merkez'de belirleniyor. Bunların yanı sıra, Yangın Karar Destek Sistemi yazılımıyla anlık meteorolojik koşullar, topoğrafya ve orman bitki örtüsü yapısı göz önünde bulundurularak devam eden yangınların simülasyonu oluşturuluyor, söndürülmesi için ihtiyaç duyulacak araç-gereç kapasitesi tahmini yapılıyor. Ayrıca ilerleyen saatlerdeki yangının davranışı ve ilerleme yönünde oluşturacağı tehlikeler yorumlanarak AFAD ve ilgili birimlere tedbir alınması amacıyla bilgi iletiliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.