TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#orman yangını

İLKHABER-Gazetesi - orman yangını haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, orman yangını haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Orman Genel Müdürlüğü 'Yangın Karar Destek Sistemi' BM ödülüne aday Haber

Orman Genel Müdürlüğü 'Yangın Karar Destek Sistemi' BM ödülüne aday

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından geliştirilen Yangın Karar Destek Sistemi, Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nce verilen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi Ödülleri için aday gösterildi. OGM, vatandaşları, bu konuda yapılacak oylamada destek olmaya davet etti. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Orman Yangın Karar Destek Sistemi, insansız hava araçlarının (İHA) yangın bölgesinden elde ettiği görüntüleri, mobil araç ve kulelerden gelen bilgileri analiz ediyor. Rüzgârın ve yangının hızını da dikkate alan sistem sayesinde yanığının yayılım haritası çıkarılıyor. Sistem, gelen bilgilerin analizi ile olası yangınlara kısa sürede müdahale, yayılmasının önlenmesi ve kısa sürede kontrol altına alınarak söndürülmesini amaçlıyor. OGM'den oylamaya destek çağrısı Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nce verilen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi Ödülleri için aday gösterilen projeler arasında yer alan Yangın Karar Destek Sistemi için vatandaşlara oylama destek çağrısında bulundu.  Orman Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, şu ifadelere yer verildi: "Genel Müdürlüğümüz tarafından geliştirilen Yangın Karar Destek Sistemi Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nce verilen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi Ödülleri için aday gösterildi. Yapılacak oylama sonucu, en çok oy alan projeler ödül almaya hak kazanacak. Dünya çapında pek çok projenin aday gösterildiği bu ödül programında Yangın Karar Destek Sistemi için verilecek her oy, büyük önem taşıyor." Nasıl oy kullanabilirsiniz? - www.itu.int/net4/wsis/stocktaking/ linki üzerinden siteye ulaşılır. - WSIS Prizes Learn More seçeneği tıklanır - Vote seçeneği işaretlenerek giriş sayfasına geçilir - Giriş yapmak için (Daha önceden kaydımız yok ise) Register as a new user seçeneği işaretlenir - Kişisel ya da kurumsal mail adresinizle ilgili yerler doldurulur (Şifre 8 karakter, 1 büyük harf ve simge olmalı) - Kayıt bilgileri tamamlandıktan sonra e-posta adresinize gelen aktivasyon linki tıklanır. Sonra giriş sayfasına yönlendirilir ve kullanıcı bilgileri ile giriş yapılır - Sisteme başarılı bir biçimde giriş yapıldıktan sonra Voting Form sekmesi tıklanır ve Yangın Karar Destek Sistemi’nin kategorisi olan AL C7 E-environment seçilir - Seçenekler arasından Forest Fires Support Desicion System için Vote This Project seçilerek oy verme işlemi başarıyla tamamlanır - Diğer kategorilerdeki projeler için de oy kullandıktan sonra oy kullanma işlemi sona erer

Hatay'da orman yangınlarında yok olan alanlar yeniden ağaçlandırılıyor Haber

Hatay'da orman yangınlarında yok olan alanlar yeniden ağaçlandırılıyor

Hatay Orman Bölge Müdürü Ali Özdemir, İskenderun Orman İşletme Müdürlüğü'nde düzenlenen Orman Yangınlarıyla Mücadele Bilgilendirme Toplantısı'nda konuştu. 2023 yılında yangınlarda zarar gören 663 hektar alan için 6 ton kızılçam tohumu ekildiğini belirten Bölge Müdürü Özdemir, yangın sezonuna hazır bir şekilde girdiklerini ifade etti. Yangınla mücadele konusunda ekipman ve organizasyonlarını güçlendirdiklerini söyleyen Özdemir, "Şu anda 37 arazöz, 10 su ikmal aracımız, 3 hava aracımız, 46 ilk müdahale aracımız ve yaklaşık 500 personelle biz sezona hazır durumdayız" dedi. "Hatay'da son 5 yılda 3 büyük orman yangını çıktı' Yangınların büyük çoğunluğunun bahçe temizliğinden çıktığını belirten Özdemir, "Yangınların büyük sebebi bahçe temizliğinden kaynaklanıyor. Ormanlık alanlar Anayasa'nın 169. maddesince koruma altındadır. Yanan sahaları da hiçbir şekilde izne konu edilemiyor, imara açılamıyor. Bu amaçla biz orman yangınlarından sonra hızlı bir şekilde, yanmış orman ağaçları değer kaybetmeden sahadan uzaklaştırıyor ve tekrardan ormanlaştırma çalışmaları yapıyoruz" dedi. 2023 yılında yanan 663 hektar alana 6 ton kızılçam tohumu ekildiğine ve bölgede ağaçlandırma faaliyetlerine dikkat çeken Özdemir, "Yerleşim yerleri kenarlarına hem vatandaşa bir gelir olması hem de bu türlerin yanmaya daha dirençli oldukları için, badem, alıç, ceviz ve fıstık çamı gibi türlerle bantlar oluşturuyoruz. 2023 yılında yanan 663 hektar sahaya 6 ton kızılçam tohumu ekmek suretiyle, önümüzdeki dönemlerde boş kalan yerlere de gelir getirici türler dikmek suretiyle inşallah bu ormanları da kısa bir süre içerisinde tekrar ayağa kaldırmayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü: Son 3 Yılda 12 Bin 946 Hektar Ormanlık Alan Yeniden Ağaçlandırıldı Haber

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü: Son 3 Yılda 12 Bin 946 Hektar Ormanlık Alan Yeniden Ağaçlandırıldı

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın, işletme müdürleri ile birlikte Silifke ilçesi Yeşilovacık bölgesinde 2021, 2022 ve 2023 yıllarında yanan ve fidan dikimi gerçekleştirilen orman sahalarında incelemelerde bulundu. İncelemeler sonrasında bilgi veren Yalçın, "2021 yılı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yangınlar açısından maalesef üzücü bir yıl olmuş ve büyük yangınlar yaşanmıştır. 2021 yılında Bölge Müdürlüğümüz genelinde 88 orman yangınında 9 bin 661 hektar, 2022 yılında çıkan toplam 99 yangında 2 bin 118 hektar, 2023 yılında çıkan 82 yangında ise 898 hektar olmak üzere 3 yıllık zaman diliminde toplam 269 orman yangınında 12 bin 946 hektar orman alanı zarar görmüştür" dedi. Silifke'nin Yeşilovacık Mahallesi'nde 29 Temmuz 2021 tarihinde çıkan orman yangınında 2 bin 445 hektar ve 7 Eylül 2022 tarihinde çıkan orman yangınında ise bin 157 hektar olmak üzere toplam 3 bin 602 hektar orman alanının zarar gördüğü bilgisini veren Yalçın, "Yangınların hemen ardından sahaların tekrar ağaçlandırılması için gerekli tüm çalışmalara başlanmış ve yoğun bir çalışma ile gerek arazi hazırlığı gerekse sahanın yeniden tesisi yönüyle çalışmalar tamamlanarak sahalarımızda ekosistem dengelerinin tesisi süreci başlatılmıştır. Yeniden orman tesisi ve ağaçlandırma çalışmalarında, Yeşilovacık'ta 3 bin 602 hektar sahada, yangından etkilenen yerleşim yerlerinin etrafında, ileride muhtemel yangınlarda canlı bir çit vazifesi görecek yöreye uygun, yangına dirençli türler olan 391 bin keçiboynuzu, 34 bin badem, 202 bin servi, 24 bin fıstıkçamı, 35 bin zakkum, 5 bin yalancı akasya, 11 bin kuşdili, bin adet defne ve bin adet incir gibi gelir getirici türlerin dikimleri yapılmıştır" diye konuştu. Mersin Bölge Müdürlüğü genelinde 3 yılda yangından zarar gören toplam 12 bin 946 hektar sahaya fidan dikiminin gerçekleştirildiğini belirten Yalçın, "2021 yılında 583 bin 500, 2022 yılında 1 milyon 547 bin ve 2023 yılında 2 milyon 56 adet olmak üzere, başta asli ağaç türümüz kızılçam ile beraber 79 farklı türde fidan dikimleri yapılmıştır. Yangına dayanıklılığıyla bilinen bu fidanlar, ağaçlandırma sınırlarına, türüne göre 5-10 sıra şeklinde dikilerek gelecekte olabilecek yangın zararlarının en aza indirgenmesi hedeflenmektedir. Ayrıca bu fidanlardan elde edilecek meyveler halkımıza sosyo-ekonomik fayda sunacak bir ürün üretimine de imkan sağlayacaktır. Dolayısıyla hem yangına karşı tedbir alınmış olacak hem de köylülerimizde bu faydalanma imkânı karşısında ormanlarımıza daha fazla sahip çıkma yönüyle daha güçlü bir anlayış ortaya çıkacaktır. Bu sahaların yeniden ağaçlandırılması sürecinde ayrıca yöreye uygun orijinli olan üstün nitelikli fidanlarla tesis edilen 'endüstriyel ağaçlandırma' sahaları oluşturulmuştur. Bu çalışmalar için toplam bin 209 hektar alanda etüt proje yapılmış bin 209 hektar alanda 'endüstriyel ağaçlandırma' gerçekleştirilmiştir" şeklinde konuştu.

Mersin Orman Bölge Müdürü, Yanan Sahalardaki Yeşillendirme Çalışmalarını İnceledi Haber

Mersin Orman Bölge Müdürü, Yanan Sahalardaki Yeşillendirme Çalışmalarını İnceledi

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın, 2021 ve 2022 yıllarında Silifke'de çıkan orman yangınında zarar gören sahalardaki yeşillendirme çalışmalarını inceledi. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, Silifke Yeşilovacık’ta yanan sahaları tekrar yeşertmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Toprak işleme ve fidan dikim işlemlerini tamamlayan ekipler, ağaçlandırma çalışmalarında yörede yaşayan halkla beraber kızılçamın yanı sıra gelir getirici ve yangına dayanıklı keçi boynuzu, badem, fıstıkçamı, servi, zakkum gibi türlerin dikimlerini gerçekleştirdi. Yanan sahalarda yürütülen yeşillendirme çalışmalarının başarı durumunu inceleyen Yalçın, çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti. Yalçın, incelemenin ardından bir arazöz, bir su tankı, bir ekskavatör ve bir mini ekskavatörün Çamlıyayla, Tarsus ve Silifke’ye hayırlı olmasını dileyerek, araçların teslimini gerçekleştirdi. Yalçın’a, Bölge Müdür Yardımcıları Mehmet Fulin, Yaşar Yaman Sağlam ve Ali Kişi ile Makine ve İkmal Şube Müdürü Kazım Karadeniz, Anamur Orman İşletme Müdürü İsmail Gübeş, Bozyazı Orman İşletme Müdürü Fahri Uzlar, Çamlıyayla Orman İşletme Müdürü Ali Durmaz, Erdemli Orman İşletme Müdürü Murat Körlü, Gülnar Orman İşletme Müdürü Serdar Karaca, Mut Orman İşletme Müdürü Utku Danış, Silifke Orman İşletme Müdürü Harun Boz, Tarsus Orman İşletme Müdürü Muhammet Köse ve işletme şefleri eşlik etti. 2024 yılı üretim eğitimleri tamamlandı Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, 2024 yılı hizmet içi eğitim programı kapsamında, İşletme ve Pazarlama Şube Müdürlüğü ile işletme müdürlüklerinde eğitim faaliyetlerini de tamamladı. Mevzuatlar hakkında genel bilgiler verilen eğitim kapsamında, dikili satış bölmelerindeki kontrol faaliyetlerinin daha titiz yapılması hususunda uyarılarda bulunuldu. Ayrıca sınıflık emval üretimine önem verilmesi ve standardizasyon konuları anlatıldı. Eğitimlere işletme müdürleri, müdür yardımcıları, şefleri, teknik elamanlar ve şubeden sorumlu personeller katılım sağladı.

Büyükşehir Belediyesi’nin orman köylüsüne yangın eğitimi sürüyor Haber

Büyükşehir Belediyesi’nin orman köylüsüne yangın eğitimi sürüyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yangını olarak kabul edilen 2021 yılındaki Manavgat yangınından sonra başlattığı, vatandaşları orman yangınlarıyla ilgili bilinçlendirme eğitimleri devam ediyor. Büyük Manavgat yangınının ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) arasında yapılan “Orman Yangınlarının Önlenmesine Yönelik Çalışmalar” iş birliği protokolü çerçevesinde orman köylerindeki vatandaşlara orman ve diğer açık alan yangınları ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme yapılıyor. Protokol kapsamında ilk eğitimi Manavgat’ın Ahmetler Mahallesi’nde, ikinci eğitim ise Kumluca’ya bağlı Gökbük Mahallesi’nde yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi, çalışmaların 3. etabını Manavgat Kırkkavak, Çaltepe ve Değirmenözü mahallelerinde sürdürdü. Halkın hazırlıklı olması amaçlanıyor Eğitimde yangını söndürmek kadar yangın öncesi yapılacak önleme çalışmalarının da büyük önem taşıdığı vurgulanırken, yangınların yerleşim yerlerine sıçramaması için alınması gereken ve yangınlarla mücadelede etkili yöntemler anlatıldı. Yangınların yerleşim yerlerine zarar vermeden kontrol altına alınabilmesi için mahalle sakinleriyle yapılan fikir alışverişi ve verilen eğitimler ile gelecekteki yangın felaketlerine karşı daha hazırlıklı olunması hedefleniyor. “Eğitimler devam edecek” Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nda görevli itfaiye eri Kutluay Galip Kaya, “Yerel halkı bilinçlendirmeden yangınların önlenmesi kolay değil. Burada vatandaşlarımıza orman yangınlarını, orman yangınlarının risklerini, yangınların öncesinde, sonrasında ve yangın esnasında ne yapılmasını gerektiğini anlattık. Özellikle de yangınların büyümesini istemiyorsak, evlerimizin çevresini temiz tutmamız gerektiğinden bahsettik. Bu eğitimlere devam ederek halkımızı bilinçlendirmeye devam edeceğiz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.