TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#oruç

İLKHABER-Gazetesi - oruç haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, oruç haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ramazan Bayramı'nda beslenmeye dikkat Haber

Ramazan Bayramı'nda beslenmeye dikkat

Ramazan'ın bitmesiyle normal beslenme düzenine geçilen günlerde beslenme konusuna dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle Ramazan Bayramı süresince kızartmalı veya ağır yemekler yerine ızgara, buğulama ve haşlama yemeklerin tercih edilmesi, kalorisi yüksek şeker, çikolata ve şerbetli tatlı tüketiminin abartılmaması gerektiğini belirtti. Ramazan Bayramı, aile ve sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, tatlı ve lezzetli sofraların kurulduğu özel bir zamanları oluşturuyor. Oruç sonrası metabolizmanın yeni düzene adapte olmaya çalıştığı bu dönemde, beslenmeye dikkat edilmesi daha da önem taşıyor. Bayram sabahı zengin bir kahvaltı sofrası yerine, hafif bir kahvaltı ile güne başlanılmasını öneren uzmanlar, yarım yağlı peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek ve domates, salatalık gibi sebzeler tüketilmesi ve şekerli gıdalar yerine meyve tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Diyetisyenler, "Ana öğünlerde sebze ve protein ağırlıklı beslenin. Tam tahıllı ekmek ve bulgur gibi kompleks karbonhidratlar tercih edin. Yağsız et, tavuk, balık, kuru baklagiller protein kaynağı olarak kullanılabilir. Tatlı ihtiyacınızı meyvelerle veya hafif tatlılarla karşılayın. Ramazan Bayramı süresince kızartmalı veya ağır yemekler yerine ızgara, buğulama ve haşlama yemeklerin tercih edilmesinde yarar var. Kalorisi yüksek şeker, çikolata ve şerbetli tatlı tüketimi de abartılmamalı" dedi. “Porsiyon kontrolünü ayarlayın” Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Kadın Sağlığı Danışma Merkezi Diyetisyeni Müge Kinaş da, özellikle Ramazan ayı boyunca azalan öğün sayısı ve oruç tutulması sebebiyle metabolizması yavaşlayan vatandaşlara uyarılarda bulundu. Diyetisyen Kinaş, "İlk önceliğimiz, porsiyon kontrolünü ayarlamak olmalı. Bir anda yüksek porsiyonu besinler tükettiğimiz zaman hazımsızlık, şişkinlik gibi mide problemlerini ve kan şekeri dengesizliğine yol açabiliriz. Gün içerisinde toplam 2-3 ana öğün ve 2-3 ara öğün olacak şekilde beslenmemizi ayarlayabiliriz. Gece yatmadan 3 saat öncesinde ise yemek yeme işlemini sonlandırmamız gerekir” diye konuştu.

Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesinde oruç tutmanın sevabı nedir? Haber

Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesinde oruç tutmanın sevabı nedir?

Kadir Gecesi, 5 Nisan 2024 Cuma gecesi idrak edilecek. Bu özel gece, İslam inancına göre bin aydan daha hayırlı kabul edilir. Kadir Gecesi'nde oruç tutmanın sevabı, bin ay ibadet etmekten daha fazladır. İslam inancına göre, Kadir Gecesi Kur'an'ın ilk ayetlerinin Peygamber Muhammed'e indirilmeye başlandığı gece olarak kabul edilir. Bu gece, müminler için büyük bir öneme sahiptir ve bin aydan daha hayırlı kabul edilir. Kadir Gecesinde Oruç Tutmanın Sevabı Kadir Gecesi'nde ibadetlerin ve duaların kabul edilme ihtimali çok yüksektir. Bu sebeple, müslümanlar bu geceyi ibadetle geçirmeye özen gösterirler. Oruç tutmanın, Kur'an okumanın, dua etmenin ve hayır işlerinde bulunmanın sevabı, diğer zamanlara göre kat kat artar. Bu yıl Kadir Gecesi, 5 Nisan 2024 Cuma gününe denk geliyor. Müslümanlar, bu özel gecede ibadetlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirerek manevi kazanç elde etmeyi hedefliyorlar. Kadir Gecesinde Nasıl İbadet Edilir? Kadir Gecesi, İslam dünyasında büyük öneme sahip olan bir gecedir. Bu kutsal geceyi en iyi şekilde değerlendirmek için yapılması gereken ibadetler ve dualar önemlidir. Kur'an Okumak: Bu kutsal gecede Kur'an-ı Kerim okumak ve dinlemek büyük bir sevap getirir. Bir araya gelerek Kur'an okuma seansları düzenlemek de güzel bir ibadettir. Nafile Namaz Kılmak: Kadir Gecesi'nde nafile namazlar kılmak, bu mübarek gecenin feyzinden faydalanmanıza yardımcı olur. Kaza namazlarınız varsa bu geceyi bu ibadetleri tamamlamak için değerlendirebilirsiniz. Tövbe ve İstiğfar: Günahlar için yapılan tövbe ve istiğfar duaları, Kadir Gecesi'nde kabul edilir. Günahlarınızı samimi bir şekilde ifade ederek Allah'tan af dilemelisiniz. Barış ve Helalleşme: Bu geceyi fırsat bilerek, kavgalı olduğunuz veya küs olduğunuz kişilerle barışmalı ve helalleşmelisiniz. Gönülleri almak ve küslükleri gidermek önemlidir.

Diyabet hastaları nasıl oruç tutmalı uzmanı açıkladı Haber

Diyabet hastaları nasıl oruç tutmalı uzmanı açıkladı

Medical Park Mersin Hastanesi'nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Leyla Batmaz, şeker hastalığının, sıklığı günden güne artan bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti. Diyabet tedavisinde medikal tedavinin yanı sıra sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin olduğu sağlıklı yaşam tarzının önem taşıdığını vurgulayan Batmaz, "Ramazan ayında insanların beslenme düzeni, uyku düzeni, sirkadiyen ritmi değişmektedir. Oruç tutarken uzun saatler aç ve susuz kalmanın yanında yüksek glisemik indeksli karbonhidrat içeriği fazla olan besinlerin olduğu sahur ve iftar yemekleri dikkati çekmektedir. Bireyler özellikle iftarda oruçlarını açtıklarında normalden daha büyük porsiyonlar tüketme eğilimindedir. Bu da hastaların şeker düzeylerinde yükselmelere neden olmaktadır" dedi. "Hastanın oruç tutmasının uygun olup olmadığı değerlendirilmeli" Diyabetik bireylerin oruç tutarken ani kan şekeri düşmeleri, kan şekeri yükselmeleri, şeker koması, tansiyon düşüklüğü, vücutta sıvı kayıpları ve pıhtılaşma bozuklukları gibi risklerle karşılaşabileceğini belirten Uzm. Dr. Batmaz, bu riskleri azaltmak için şeker hastalarının mutlaka doktor kontrolünün yapılması ve tedavisinin düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Batmaz, "Hastanın oruç tutmasının uygun olup olmadığı değerlendirilmeli, risk grubu belirlenmelidir. Düşük ve orta riskli hastalar, riskler anlatılarak ve tedavi düzenlemesi yapılarak yakın takip ile oruç tutabilir" diye konuştu. "Hasta gün içinde en az 3 kez kan şekeri ölçümü yapmalıdır" Sağlıklı ve dengeli beslenme ile yaşanabilecek olumsuzlukların engellenebileceğini dile getiren Batmaz, oruç tutarken beslenmede dikkat edilmesi gereken hususların diğer zamanlardan farklı olmadığına dikkat çekerek, "Günlük kalorinin yaklaşık olarak yüzde 40-50’si karbonhidratlardan, yüzde 30-35’i yağlardan, yüzde 20-30’u proteinlerden alınmalı. Günlük alınan kalorin öğünlere bölündüğünde ise yüzde 30-40’ı sahura, yüzde 40-50’si iftar, yüzde 20-30’u iftar sonrası atıştırma ve meyve öğününe ayrılmalıdır" ifadelerini kullandı. Aç kalma süresini azaltmak için sahurun mümkün olduğunca geç yenilmesini öneren Batmaz, şöyle konuştu: "İftar ve sahurda sıvı ihtiyacı için bol su, ayran, süt, maden suyu, şekersiz komposto tüketilmelidir. Hasta gün içinde en az 3 kez kan şekeri ölçümü yapmalıdır. Hipoglisemi riskini arttırmamak için yoğun egzersiz ve spor yapılmamalıdır. Şeker hastası birey eğer oruç tutuyorsa mutlaka yakın çevresinde birileri oruçlu olduğunu bilmelidir. Hipoglisemi durumuna karşı her zaman hastanın yanında şeker, meyve suyu, kuru üzüm ya da şekerli gıda bulunmalıdır."

Kadir Gecesi nasıl anlaşılır? Haber

Kadir Gecesi nasıl anlaşılır?

AYDIN GÖKÇEOĞLU-ÖZEL HABER Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi bu yıl 17 Nisan Pazartesi günü gerçekleşecek. Dua ve tövbelerin kabul edildiği bu gecede ‘’Nasıl dua etmeliyiz?’’ Bu kıymetli geceyi nasıl ihya etmeliyiz bahsedelim… Kadir Gecesi'nin ramazan ayı içerisinde bir gece olduğu kesindir (Bakara, 2/185.), Bu gecenin ramazan ayının hangi gününe denk geldiği bilinmemekle birlikte son on gününün tekli gecelerinde, (Müslim, Sıyam, 207.) son yedi gecesinde, (Müslim, Sıyam, 205-206.) 21 (Buhârî, Leyletü'l-kadr, 1.) veya 27. gecelerinde (Müslim, Salatü'l-Müsafirin, 179-180.) aranması gerektiği ifade edilmiştir. Kadir Gecesi Alametleri Dini kaynaklara göre Kadir Gecesi : -Kadir Gecesi, açık ve sakin olur ne sıcak ne soğuk olur. Ertesi gün güneş kızıl doğar. Yıldız kayması olmaz gibi rivayetler vardır. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınları gözü almayacak şekilde doğmasıdır." (Müslim, Salatü'l-Müsafirin, 179.) Abdullah b. Ömer'den gelen bir rivayette de Hz. Peygamber (s.a.s.), "Kadir Gecesi'ni aramak isteyen 27. gecede arasın." (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, VIII, 426.) buyurmuş, böylece 27. geceyi ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir. Kadir gecesi Tarih boyunca İslam toplumlarında ramazanın 27.gecesi olarak kabul edilir. Nasıl ibadet etmeliyiz? Mübarek gece ve mübarek ayda cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanın kilitlendiği söylenir.  Kadir Gecesi’nde kılınan namazın, bin aydan daha hayırlı olduğu söylenir. İhlasla yapılan amel, bin ayda yapılan amel sevabına denk gelir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.