TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#OSB

İLKHABER-Gazetesi - OSB haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, OSB haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, 2023 aralık ayı işsizlik verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu Haber

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, 2023 aralık ayı işsizlik verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Başkan Yalçın, “İşsizlik rakamının 2023 yılı Aralık ayında yüzde 8.8 seviyesine gerilemesi sevindiricidir. 2022 yılı Aralık ayı işsizlik oranının yüzde 10,3 olduğunu hatırlarsak, işsizlik oranındaki düşüş, Türkiye ekonomisinin sergilediği performansın sonucudur. İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir” dedi. Başkan Mehmet Yalçın, “TÜİK tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre 12 bin kişi azalarak 3 milyon 98 bin kişi olmuştur. İşsizlik oranı ise 0,1 puan gerileyerek yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,1 iken kadınlarda yüzde 12,0 olarak tahmin edilmiştir” diye konuştu. Başkan Yalçın açıklamasında, “İstihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre 399 bin kişi artarak 32 milyon 56 bin kişi, istihdam oranı ise 0,6 puan artarak yüzde 48,8 olmuştur. Bu oran erkeklerde yüzde 66,1 iken kadınlarda yüzde 31,9 olarak gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı. Kayseri OSB Başkanı Yalçın, “Aralık 2023 dönemi işsizlik verileri, önceki aylarda yaşanan ufak çaplı oransal artışın ardından yeniden düşüş eğilimine girildiğini göstermektedir. 6 Şubat depremlerinin etkileri, küresel ekonomik durgunluk ve özellikle AB bölgesi pazarındaki daralamaya karşın ekonomimizin dirençli olması işsizlik rakamlarına da yansımaktadır. Ekonomimizin ihracata dayalı büyüme performansı, istihdamdın artırılmasında güçlü bir dayanak oluşturmaktadır” şeklinde konuştu. Başkan Yalçın, Türkiye ekonomisinin istihdam artışını sürekli hale getirebilmek için güçlü bir irade sergiliyor olmasını önemli bulduklarını belirterek, “Mali yapıda dengelenmenin hızlı bir şekilde oluşması ve enflasyonun dizginlenmesi önem arz etmektedir. İstihdamdaki artış üretimde ve dolayısıyla da ihracattaki artışı tetikleyen bir unsur olacaktır. Sanayicilerimiz, yeni istihdam kapılarının açılması yönünde elini taşın altına koymaya devam edecektir” dedi.

Adana ve İstanbul OSB'leri iş birliği için bir araya geldi Haber

Adana ve İstanbul OSB'leri iş birliği için bir araya geldi

İstanbul Anadolu Yakası OSB Bölge Müdürü Ayla Dev ve birim yöneticilerinden oluşan heyet, AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar ve birim yöneticilerinin katılımıyla AOSB Seyhan Salonu’nda düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda, her iki bölgenin stratejik hedefleri, sektörel dinamikleri ve potansiyel iş birliği fırsatları ele alındı. Heyet, AOSB Bölge Müdürlüğü binası giriş katında bulunan ve elektrik dağıtım şebekesinin 7/24 izlenebildiği SCADA sistemini, son teknoloji sistemle bölge güvenliğinin sağlanmasına hizmet eden İzleme ve Koordinasyon Merkezini, atık su, kullanma suyu, AOSB Beton Santrali ve Yüreğir Devlet Hastanesi Semt Polikliniğini yerinde inceledi. Heyete, tüm kamu kuruluşlarının aynı çatı altında hizmet verdiği Kamu Kampüsü, girişimcilik ekosistemine katkı sunan Küp Girişimcilik Merkezi, AR-GE ve tasarım hizmetleri faaliyetleri, Üniversite- Sanayi iş birlikleri çerçevesinde yapılan çalışmalar, AOSB katılımcılarını dijital dünya ile buluşturan AIP Export, sanayicilere eğitim desteği sağlayan AOSB Akademi gibi birçok hizmetlerin yanında, inşaatına başlanan AOSB Anaokulu Projesi hakkında bilgi verildi. AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, bölgeye ilişkin genel bilgilendirmede bulunduğu heyete, sanayicilere sundukları ve fark oluşturan hizmetleri anlattı. Akpınar, sanayiciye ekonomik şartlarda elektrik, su ve doğal temin ettikleri gibi beton santrali de kurduklarını, saatte 130 m beton üretim kapasiteli tesisi ile; Bölge Müdürlüğü ve bölgede bulunan sanayicilerin ihtiyacı olan betonu kaliteli üretim, uygun fiyat politikasıyla ürettiklerini söyledi. Akpınar, sanayicilerine enerji ve beton tedariğinin yanı sıra enerji verimliliği danışmanlığı, beton ürünleri imalatı, elektrik üretim santrali kurmak üzerine hizmetler verebilmek adına çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Akpınar, yenilikçi bir OSB olarak sinerjiyi önemsediklerini, OSB’ler arası bu güçlü sinerjiyi daha da büyütmek adına, kurumsal vizyonları birleştirmeye, karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımına devam edeceklerini sözlerine ekledi. İstanbul Anadolu Yakası OSB Bölge Müdürü Ayla Dev ise AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar ve ekibini fark oluşturan hizmetlerinden dolayı tebrik ederek, misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti.

Antalya'ya "çevreci" OSB Haber

Antalya'ya "çevreci" OSB

ANTALYA (AA) - HATİCE ÖZDEMİR TOSUN - Antalya'ya 1 milyon 200 bin metrekarelik alana elektrik enerjisini kendisi üreten, sıfır atık için güçlü altyapıya ve arıtma sistemine sahip Organize Sanayi Bölgesi (OSB) inşa ediliyor.Korkuteli ilçesinde daha önce mermer sektörüne yönelik planlanan ancak talep üzerine bütün sektörlere cevap verebilecek niteliğe dönüştürülen OSB için çalışmalara başlandı.Yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekarelik alanda sanayi parselleri belirlenen ve gelecek yıl açılması planlanan OSB için yerli ve yabancı firmalardan talepler gelmeye başladı.Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, AA muhabirine, mevcut Antalya OSB'nin yüzde 100 doluluğa ulaşması nedeniyle yeni bir üretim üssüne ihtiyaç duyulduğunu söyledi.Kentin sahil kesimindeki ilçelerinde ekonominin tarım ve turizmle canlandığını belirten Bahar, yüksek kesimlerdeki Elmalı, Akseki, Gündoğmuş, Korkuteli ilçelerinde de istihdam oluşturabilmek amacıyla yeni OSB planlandığını kaydetti.Yeni OSB için gerekli altyapı çalışmalarını yaptıklarını anlatan Bahar, "Buradan yaklaşık 770 bin metrekarelik bir sanayi parseli çıkacak. Şu anda 3 katı bir taleple karşı karşıya kaldık. 95 fabrika olacak, bölgeye çok büyük katma değer sağlayacak." dedi.Hemen hemen her sektörden talep aldıklarını ifade eden Bahar, ağırlıklı olarak gıda, mobilya, gübre, tekstil alanlarında yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.Yeni OSB'de yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağlanacağını kaydeden Bahar, bu üretim üssünün bölge ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını ve kırsal kesimden göçü de engelleyeceğini vurguladı.- Çevreci kriterlere uyan firmalara öncelik tanınacakBahar, bu OSB'nin altyapısı ve özellikleriyle diğerlerinden farklı olacağına dikkati çekti.Kuruluş protokolü ve vizyonları gereğince tamamen "yeşil bir OSB" oluşturacaklarını aktaran Bahar, şunları söyledi:"Bütün çatılar GES ile donatılacak, GES yatırımı yapmayan firmaya ruhsat verilmeyecek. OSB, kendi elektriğini kendisi üretecek. Sıfır atık için güçlü bir altyapıya, kendi arıtma sistemine sahip olacak. Karbon ayak izi ve yeşil dönüşümle ilgili bütün şartları yerine getireceğiz, örnek bir OSB olacak. Bölgeye ciddi talep var. Tahsiste çevre dostu olacak, fabrikasını en hızlı şekilde hayata geçirecek, daha fazla istihdam sağlayacak firmalara öncelik tanıyacağız."

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Antalya OSB Teknopark Açılışında konuştu: Haber

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Antalya OSB Teknopark Açılışında konuştu:

ANTALYA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, son 21 yılda organize sanayi bölgelerinin sayısının 192'den 355'e çıktığını, OSB alanının 2 kat, istihdamın da 6 kat arttığını belirtti.Kacır, Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Teknopark açılış töreninde yaptığı konuşmada, üniversite ve sanayi işbirliğinin somut örneğine şahitlik yaptıklarını söyledi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde atılan uzun vadeli adımlarla Türkiye'nin son 21 yılda güçlü bir üretim altyapısına ulaştığını belirten Kacır, "Pandemiye, global krizlere, küresel ekonomide yaşanan sıkıntılara rağmen bugün Türkiye ekonomisinin dinamosu bir imalat sanayimiz var." dedi. Toplam ihracatın imalat sanayinin gücüyle 254 milyar dolar ile tarihi bir rekor kırdığına dikkati çeken Kacır, Türkiye'nin emin adımlarla küresel endüstri üssü ve nitelikli yatırımların adresi olmaya devam ettiğini bildirdi.- "Son 21 yılda OSB sayısı 355'e çıktı"Türkiye'nin global üretim merkezi olmasında OSB'lerin de önemli bir yeri bulunduğuna işaret eden Kacır, şöyle konuştu:"Planlı endüstri ve üretimin tüm dünyada takip edilen bir 'Türkiye rol modeli' olan bu yapılar sayesinde, imalat sanayinde büyük bir kalkınma hikayesi oluşturuyoruz. Son 21 yılda organize sanayi bölgelerimizin sayısını 192'den 355'e çıkardık. OSB alanımız 2 katına çıktı, istihdam tamı tamına 6 kat arttı. Bugün OSB'lerimizde 2,5 milyondan fazla emekçimiz ter döküyor, çalışıyor. Bu rakamın tüm tesislerin faal olmasıyla 3,5 milyona ulaşmasını planlıyoruz."Antalya OSB'nin de Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgelerinden biri olduğunu dile getiren Kacır, bu OSB'nin gelişimi ve büyümesi için Bakanlık olarak 272 milyon liralık finansman sağladıkları bilgisini paylaştı.Kacır, dördüncü sanayi devrimi ile imalat sanayinin büyük bir dönüşüm içerisinde olduğu, küresel güç yarışının teknoloji ve inovasyon zeminine kaydığı bir çağın yaşandığını kaydetti. Bu çağda yalnızca üreten değil, bunu rekabetçi ve yüksek teknoloji odaklı gerçekleştiren ülkelerin bir adım önde olacağını vurgulayan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:"Geçtiğimiz 21 yılda güçlü bir teknoloji ve inovasyon-ekosistemi inşa ettik. Ar-Ge personeli sayımız 2002'de 29 binken, günümüzde 222 bin kişiye ulaştı. Yine Ar-Ge harcamalarımızın milli gelir içindeki payı, binde 5'lerden yüzde 1,4'lere yükseldi. 2002 yılında 404 olan yerli patent başvurusu, yaklaşık 22 kattan fazla artarak 9 binin üzerine çıktı. Bu gelişim göstergeleri, ülkemizin zengin beşeri sermayesine ve kurumsal altyapılarının sağlamlığına dayanmakta. Bu başarıları daha üst noktalara taşımamızın, yüksek ve yenilikçi teknolojilerde üretim kabiliyetimizi güçlendirmemizin anahtarı ise güçlü üniversite-sanayi işbirliğidir."- "Girişimcilere desteklerimiz devam edecek"Bakan Kacır, Teknoparkları sanayi ve üniversite ortaklığını kuvvetlendiren en önemli yapılar olduğunu ve Türkiye'nin bilgi temelli kalkınmasında çok önemli rol oynadığını belirtti.Türkiye'nin üretim altyapısının teknoloji geliştirme kabiliyetiyle birleştiğinde neler yapabileceğine TOGG ile şahit olduklarını vurgulayan Kacır, 95 yerli tedarikçi ile çalışan TOGG'un bugün dünyada adından söz ettiren bir marka haline geldiğini bildirdi.Milli teknoloji hamlesinin sadece bir strateji ve vizyon değil, aynı zamanda bu milletin kendine yeniden güvenme hikayesi olduğunu dile getiren Kacır, şunları kaydetti:"Girişimcilerimiz için TÜBİTAK BİGG, Tech-InvesTR, Teknoloji ve İnovasyon Fonu, İSTKA Bölgesel Girişim Sermayesi Destek Programı ve Turcorn 100 başta olmak üzere oluşturduğumuz farklı mekanizmalar ile destek sağlıyoruz. Siz yeter ki hayal edin, düşleyin. Tohum aşamasından kuluçkaya, yerel piyasadan uluslararası pazarlara açılmaya kadar her aşamada Bakanlık olarak girişimlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Sağladığımız teşvik ve muafiyetlerin yanı sıra bu ekosistem ile kurdukları bağlar sayesinde firmalarımız daha yenilikçi yatırımlar gerçekleştirecekler."- Nerede mazlum varsa umut ışığını bu topraklardan bekliyor"İsrail'in Gazze'ye saldırısını hatırlatarak, Türkiye'de 3 günlük yas ilan edildiğini belirten Kacır, şu değerlendirmede bulundu:"Dünyada nerede bir mazlum, mahzun varsa umut ışığını bu topraklardan bekliyor. Türkiye'nin dünyaya umut olabilmesi adına tam bağımsızlık iradesini daha güçlü bir şekilde tahkim etmesi, hem bugünkünden daha müreffeh ve daha kuvvetli ekonomiye sahip olabilmesi hem de bu yüksek teknoloji atılımlarını adım adım gerçekleştirmeye devam etmesi gerekiyor. Bunun için attığımız adımlar çok önemli. Türkiye sanayisinin yaptığı yatırımlar çok önemli."Bakan Kacır, Antalya Valisi Hulusi Şahin ile beraberindekiler, açılış sonrası Teknoparkı gezdi.

Antalya OSB'deki fabrikaların çatıları güneş enerjisi sistemleriyle donatılıyor Haber

Antalya OSB'deki fabrikaların çatıları güneş enerjisi sistemleriyle donatılıyor

ANTALYA (AA) - Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren fabrikaların çatılarında güneş enerjisi sistemleri kurulumu yaygınlaşıyor.Antalya OSB'den yapılan açıklamaya göre, bölgede "Çatılara özgürlük" sloganıyla hayata geçirilen yeşil enerji projesi devam ediyor. Fabrikaların çatıları, GES ile donatılırken, üretimde kullanılan enerjinin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi hedefleniyor. Proje sıfır karbon salımı ile cari açığın kapanmasına sağlayacağı katkılar nedeniyle sanayiciler kadar finans kuruluşlarından da yoğun ilgi görüyor.Bölgede kurulu GES tesisleri, son 5 yılda 87 milyon 467 bin 619 kWh elektrik üretti. Üretilen elektriğin 47 milyon 193 bin Kwh'lık kısmı kurulu oldukları fabrikalarda kullanılırken, ihtiyaç fazlası olan 40 milyon 274 bin kWh'lık enerji de Antalya OSB elektrik şebekesine verildi.Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, küresel ısınmanın olumsuz etkileri karşısında alınması gereken tedbirlerin çok daha önem kazandığını belirtti.GES sistemlerinin 4-6 yıl gibi kısa bir sürede kendisini amorti etmesi sayesinde, yakın gelecekte Antalya OSB fabrikalarının daha ucuz maliyetle üretim yapması, bu sayede de tüketiciye daha uygun fiyatlı ürün sunulması hedeflendiğini aktaran Bahar, "Antalya OSB bünyesindeki fabrikaların yaklaşık yüzde 25'i yeşil enerjiye kavuştu. Halihazırda yapımı süren 33 GES'in de faaliyet geçmesiyle bölgedeki toplam GES tesisi sayısı 88'e yükselecek. Oranın yüzde 70'lere ulaşmasıyla, saat 09:00 ile 17:00 arasında tüm Antalya OSB'ye yetecek olan elektrik güneşten üretilecek ve bu hedefe hızla yaklaşıyoruz." ifadesini kullandı.Bahar, projeye katılmak isteyen firmalara finansal destek sağlamak amacıyla bankalarla anlaşma yaptıklarını kaydetti.

OSB Müteşebbis Heyeti Vali Demirtaş’ın Başkanlığında Toplandı Haber

OSB Müteşebbis Heyeti Vali Demirtaş’ın Başkanlığında Toplandı

MARDİN (İLKHABER)-Mardin 1.Organize Sanayi Bölgesi (OSB) müteşebbis heyeti Vali Mahmut Demirtaş’ın başkanlığında toplandı. OSB Yönetim Binasında gerçekleştirilen toplantıya Vali Demirtaş’ın yanı sıra Artuklu Kaymakamı Mesut Tabakcıoğlu, OSB Yönetim Kurulu Başkan V.  Nasır Duyan, Başkan Yardımcısı Şükrü Karaboğa, Tekstil Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Azun, Bulgurcular Derneği Başkanı Faysal Sun ve OSB’de bulunan firma yetkilileri ile Kamu Kurum temsilcilerinden oluşan müteşebbis heyeti üyeleri katıldı. Toplantıda, gündemdeki konuların görüşülmesinin ardından OSB Başkan V. Nasır Duyan OSB’nin son dönemi hakkında Vali Demirtaş’ı bilgilendirdi. Toplantıda değerlendirmelerde bulunan Vali Mahmut Demirtaş, Mardin’de istikrarın devam etmesi, istihdamın artması ve ihracat rakamlarının artmasının sevindirici gelişmeler olduğunu dile getirdi.    Mardin 1.Organize Sanayi Bölgesi’nin özellikle bulgur ve makarna gibi sektörlerde ülke ekonomisine ciddi katkı sunduğunu belirten Vali Demirtaş, “Tam da bu aralar ilimizde ekilen ürünlerin hasat dönemini yaşıyoruz. Çiftçilerimize ve sanayicilerimize bol kazançlar diliyorum. Anız yangınları için de dikkatli olmakta fayda var. Çiftçilerimizin bir yıllık emeklerinin heba olmamasını temenni ediyorum.  Stokçuluğun önlenmesi ve fiyat dengesinin sağlanması amacıyla denetimler de sürmektedir. 1. OSB bölgemizde özellikle son yıllarda tekstil yatırımları ve buna bağlı olarak istihdamın artması sevindirici gelişmelerdir’’ ifadelerinde bulundu. Toplantı dilek ve önerilerin alınmasının ardından sona erdi.

Depremlerden etkilenen Osmaniye OSB'deki üretim tam kapasiteye geçti Haber

Depremlerden etkilenen Osmaniye OSB'deki üretim tam kapasiteye geçti

OSMANİYE (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL/ÜMİT KAHRIMAN - Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye'de, organize sanayi bölgesindeki (OSB) fabrikalar tam kapasiteyle çalışmaya başladı.Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde hasar almayan Osmaniye OSB'de afet sonrası iş gücü eksiliği nedeniyle ilk 3 gün üretim gerçekleşmedi.Depremin üçüncü gününden sonra asgari düzeyde üretime geçilen bölgede, iş gücü kayıplarının telafi edilmesiyle firmalar tam kapasiteyle çalışmaya başladı.Osmaniye OSB'de başta demir çelik olmak üzere tekstil, filtre imalatı gibi toplam 75 firma aktif şekilde çalışmalarını sürdürüyor.Osmaniye OSB Müdürü Musa Gönül, AA muhabirine, Osmaniye'deki OSB'nin ülke ekonomisine önemli katkı sunduğunu söyledi.Yaşanan depremde organize sanayi bölgesinin hasar almadığını anımsatan Gönül, afetten sonra OSB'de asgari düzeyde üretimin gerçekleştirildiğini belirtti.- "Firmalarımız üretimle acılarını hafifletmeye çalıştı"Yaşanan afette OSB olarak vatandaşların yardımına da koştuklarını aktaran Gönül, şöyle devam etti:"Deprem sonrasında ekiplerimiz bölgenin elektrik, su, doğal gaz altyapısını kontrol etti. Biz aynı gün üretime hazırdık. İnsan kaynağından dolayı ilk 3 gün çalışma olmadı. Çünkü kayıplarımız, acılarımız vardı. Üçüncü günden sonra birkaç firmamız başlangıç yaptı. Firmalarımız morallerini, motivasyonlarını yükselterek üretimle beraber acılarını hafifletmeye çalıştılar. Daha sonraki süreçte ise üretim kapasitesi artırılarak bugün itibarıyla 75 firma, 11 bin çalışanla mevcut halinde tam kapasiteyle devam ediyoruz."Gönül, OSB olarak sahadaki çalışmalara da destek verdiklerini ve yaraların sarılması noktasında valilik koordinesinde çalışmalar yaptıklarını belirtti.Firmaların taleplerini karşılamak için ellerinden geleni yaptıklarını aktaran Gönül, şunları kaydetti:"Osmaniye OSB kurulduğundan bu yana son 20 yılda organize sanayi bölgeleri içerisinde büyük sıçrama yapmış, adını üst liglere yazdırmıştır. Deprem sonrasında da herhangi bir fabrikamız ve altyapımız zarar görmedi. Biz mevcut imkanlar doğrultusunda yatırımcılarımızın taleplerini karşılamaya çalışıyoruz."

Bakan Varank, Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesi'nde konuştu: Haber

Bakan Varank, Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesi'nde konuştu:

HATAY (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, uygun alanlarda sanayi sitelerinin sıfırdan inşasına başlayacaklarını belirterek, "Hatay başta olmak üzere depremden büyük zarar görmüş şehirlerimizde sanayiyi ve özellikle küçük sanayi esnafımızı tekrar ayağa kaldıracağız. Bununla ilgili planlamalarımızı yaptık." dedi.Hatay Antakya'daki temasları kapsamında Dericiler Sanayi Sitesi ile Antakya Küçük Sanayi Sitesi'ni ziyaret eden Varank, daha sonra 2 yıl önce açılan Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesi'nde incelemelerde bulundu.Bakan Varank, mobilya fabrikasından dönüştürülen ve depremzedeler için gönderilen yardımların tasnif edildiği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı ASYA'nın (Afet Acil Sosyal Yardım) kullanımına sunulan lojistik merkezde, yetkililerden bilgi aldı.Depremden 2 hafta sonra üretime yeniden başlayan bir mobilya fabrikasına geçen Varank, burada yaptığı açıklamada, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının gelecek döneme ilişkin hazırladığı planları hayata geçirmek üzere ziyaretlerde bulunduklarını, derici, kunduracı, metal ve mobilya sektörlerinin üretim alanlarını incelediklerini aktardı.Bakan Varank, Hatay'da sanayi anlamında da çok büyük yıkımın gerçekleştiğini belirterek, küçük sanayi sitelerindeki 3 bin işletmeden 2 bine yakınının orta hasarlı, yıkık ya da yıkılmış olduğunu söyledi.Depremden etkilenen şehirleri tekrar ayağa kaldırmak için sanayi ve üretimin önemine değinen Varank, 2021'de açılışı yapılan Antakya Mobilyacılar Sanayi Sitesi'nde depremin ardından 100 fabrikada üretimin kısmi olarak başladığını bildirdi.- Hatay'a yatarım yapacaklar 6. bölge teşviklerinden yararlanacakVarank, Küçük Sanayi Sitesi'ndeki esnafın bir kısmının burada üretime devam ettiğini belirterek, makinelerini kurtaran esnafla geçici üretim çözümlerini istişare ettiklerini anlattı.Kalıcı çözümler için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'yla yoğun çalışma yaptıkları bilgisini paylaşan Varank, şunları kaydetti:"Yıkıma uğramış rezerv alanlarda sanayi siteleri inşa etmeye başlayacağız. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, konutların yapımıyla küçük sanayi sitelerinin yapımına da en kısa sürede bütün şehirlerimizde başlamış olacak. Şu anda Hatay'da mikro bölgeleme, zemin çalışmaları devam ediyor. Uygun alanlarda sanayi sitelerinin sıfırdan inşasına başlayacağız. Yerinde dönüşümü mümkün olan alanlarla ilgili de esnafımıza uygun imkanları kullandırmış olacağız." Bakan Varank, acil destek kredisini depremin ardından başlattıklarını anımsatarak, özellikle KOBİ'lerin, küçük ve mikro işletmelerin acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere faizsiz krediyi devreye aldıklarını ifade etti.Depremden etkilenen şehirleri ayağa kaldıracak, buralara yatırımları özendirecek "Cazibe Merkezleri Programı"nı da devreye aldıklarına işaret eden Varank, şöyle konuştu:"Bu ne demek? Diyelim ki, Hatay'da yatırım yapacak işletmelerimiz, bundan sonra en yüksek teşviklerimiz olan ilçe bazlı teşviklerimizden faydalanabilecekler. Gerek yeni gerek ilave yatırımlarını, gerekse işletmelerinde oluşmuş hasarların yerine konmasıyla ilgili yatırımlarını 6. bölge teşviklerinden faydalanarak yerine koyabilecekler. Tabii ilave desteklerimiz de olacak. Bu yatırımları yapan firmalarımıza faiz desteği veriyorduk. Bu desteklerimizi arttırmış olduk.Burada oluşturacakları istihdamla ilgili firmalarımıza vereceğimiz destekleri arttırdık. Hatay başta olmak üzere bölgede depremden büyük zarar görmüş şehirlerimizde sanayiyi, özellikle küçük sanayi esnafımızı tekrar ayağa kaldıracağız. Bununla ilgili planlamalarımızı yaptık. Peyderpey bunları devreye alıyoruz. İnşallah Hatay'da öncelikle yeni yapılabilecek sanayi siteleriyle ilgili çalışmalar kısa sürede başlayacak. Yerinde dönüşüme uygun yerlerde de sanayi esnafımıza ciddi destekler vereceğiz."Varank, vatandaşları asla yalnız bırakmayacaklarını vurgulayarak, ilk günden itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, bakan arkadaşlarıyla sahada acıları dindirmek için çabaladıklarını anlattı.- Konteyner kentlerde sosyo-ekonomik kalkınma teşvik edilecekŞehirleri tekrar eski günlerine döndürmenin yolunun üretimden ve sanayiyi ayağa kaldırmaktan geçtiğinin altını çizen Varank, Bakanlık olarak bu konudaki sorumlulukları yerine getireceklerini belirtti.Bakan Varank, çadır ve konteyner kentlerde yaşayan depremzede vatandaşların üretime katılmasıyla ilgili Avrupa Birliği ve Dünya Bankası ile yürüttükleri projeden bahsederek, şu ifadeleri kullandı:"Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi'yle (SEECO), burada üretim yapacak depremzede kardeşlerimizin, konteyner ve çadır kentlerde bütün üretimlerine alım garantisi veriyoruz. Bu sayede çadır, konteyner kentlerdeki depremzede kardeşlerimiz hem meşguliyet kazanmış hem de ekonomilerine katkı sağlamış olacaklar. Bu programı da devreye aldık. Önümüzdeki dönemde bütün çadır ve konteyner kentlere bu projeyi yaygınlaştırmak üzere arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor."- Sanayi esnafı ve KOBİ'lere konteyner ödeme desteğiBölgede yavaş yavaş üretimin ayağa kalkmaya başladığına değinen Varank, en büyük ihtiyaçlardan birinin emekçilerin barınma sorunu olduğunu, buna çözüm üretmek için AFAD koordinasyonunda projeler geliştirdiklerini bildirdi.Sanayi esnafı ve KOBİ'lerin kendileri için satın alacakları konteynerlere KOSGEB desteği belirlediklerini aktaran Varank, konuşmasını şöyle tamamladı:"30 bin liraya kadar konteynerlere destek vereceğiz. Burada, özellikle mikro işletmeler, çalışanlarını barındırmak istiyorlarsa konteyner satın aldıklarında maliyetinin bir kısmını üstlenmiş oluyoruz. Bu sayede buralarda üretimin çok daha hızlı şekilde ayağa kalkmasını sağlamış olacağız. Bunun yanında tabii burada sanayi siteleriyle ilgili daha önce bakanlığımızdan destek almış, projeleri tam başlamamış sanayi sitelerimiz vardı. Bunlarla ilgili de şu anda bütün süreçleri hızlandırmış vaziyetteyiz.Bundan önce ihalesini yapmış olduğumuz sanayi siteleri, örneğin Kunduracılar Sanayi Sitesi'ni de bir an önce inşallah tamamlayıp burada özellikle Küçük Sanayi Sitesi'nde zarar görmüş esnafımızın buraya hızlı şekilde yerleşmelerini sağlayacağız. Günbegün buraları takip ediyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bütün ekipleriyle sahada. İnşallah üretimi tekrar ayağa kaldırmış olacağız ve bu şehrin çok daha hızlı şekilde eski günlerine dönmesi için gayret göstereceğiz."Varank'a ziyaretinde, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü İlker Murat Ar ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu da eşlik etti.

Kahramanmaraş'ta sanayiciler, personel için konteyner desteği istiyor Haber

Kahramanmaraş'ta sanayiciler, personel için konteyner desteği istiyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - ERHAN CİHAN ÜNAL - Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, üretime devam etmek için ildeki 5 Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) personelin kalacağı 15 bin konteynere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.Buluntu, AA muhabirine, 6 Şubat'taki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta 1000'e yakın sanayi tesisi bulunduğunu söyledi.Esnafı, küçük işletmesi, KOBİ'si, sanayicisi tüm sektörlerin depremden etkilendiğine işaret eden Buluntu, "Maraş biberi, markamız ve değerimizdi. Şu an üretim yapan tesislerin hemen hemen hepsi yıkılmış vaziyette. Kahramanmaraş dondurması dünya markasıydı. Bunları üreten tesislerin yüzde 70-80'i ağır hasarlı. Hem marka değerleriyle hem ürünleriyle hem sanayi tesisleriyle yıkımın ve bilançonun çok ağır olduğu bir şehirdeyiz." dedi.- OSB'lerde bina ve makine hasarı 15 milyar liranın üzerindeKonut planlamasıyla iş yerleri için çözüm üretilmesi gerektiğini vurgulayan Buluntu, şöyle devam etti:"Kahramanmaraş 50 bin tekstil çalışanı ve diğerleriyle 200 bin kişilik istihdam sağlayan bir şehir. Bu istihdam ve nitelikli iş gücümüzün hemen hemen yüzde 90'ını kaybetmiş durumdayız. Ağır sanayi tesislerimizin yüzde 95'inde bina hasarı, büyük sanayi tesislerimizde dahi çok ciddi makine hasarları var. Bunların ayağa kaldırılması, tekrar yapılması, düzenlenmesi, yedek parça bulunması, nitelikli iş gücünün tekrar Kahramanmaraş'a dönmesi gibi birçok bilinmeyenleri bir araya getirirsek, en az 1 yıldan önce ayağa kalkacak sektörümüz yok."Buluntu, kentteki 5 OSB'de bina ve makine açısından hasarın 15 milyar liranın üzerinde olduğuna dikkati çekti. OSB'lerdeki işletme sermayesi kaybının da 15 milyar lirayı geçtiğini ifade eden Buluntu, kentteki yıkım ve hasarın birçok ili etkileyecek boyutta olduğunun altını çizdi.- Krediler ötelenmeli, yeni kaynak imkanları sağlanmalıBuluntu, beklentilerine ilişkin, "Esnafla alakalı planlamaların ayrı tutulması lazım. Küçük ve orta ölçekli işletmelerle alakalı hızlı şekilde eylem planı hazırlanmalı." diye konuştu. Sanayicilerle ilgili planlamalarda acil finansal önlemlerin hızlıca alınması gerektiğini söyleyen Buluntu, şunları ifade etti:"Sanayicilerin birçok bankaya kredi borçları var. Bunların akıbeti ne olacak? Bu şehirden kesilmiş ve şu an hemen hemen hepsi piyasada birçok insanların çekleri var. Eğer hızlı çözüm bulunmazsa diğer vilayetlerde bazı tüccarı, esnafı da kendimizle ekonomik zorluğa sokmuş olacağız. Kredilerin belli süre, 3 yıl ve 7 yıl vadeli ötelenmesi lazım. Yeni kaynak imkanlarının sağlanması lazım."Buluntu, sanayici ve küçük esnafın maddi imkansızlıklarla boğuşması durumunda ili tekrar eski günlerine getirme şansları olmadığını dile getirdi.- Talepler ilgili bakanlıklara ve OSBÜK'e iletildiYıkıma bakıldığında şehrin en az 30-40 yıl geriye gittiğini savunan Buluntu, OSB'lerde altyapıyla ilgili çok ciddi sorunlar olmadığını ancak sanayiyi üretime geçirecek güçlerinin bulunmadığını belirtti.Buluntu, Kahramanmaraş'tan ayrılan çok sayıda insan olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:"Tekrar bu insanların buraya gelmesi, barınma sorunu... Bütün taleplerimizi ilgili bakanlıklara ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşuna (OSBÜK) ilettik. Sadece 15 bin konteyner, 5 OSB'deki istihdam için gerekli. Bizim onları OSB'ye kurup, çalışanlarımızı tekrar getirip, bir an önce üretim faaliyetlerine bakmamız lazım. O kadar çok şeyle uğraşıyoruz ki ekonomik sorunlar, barınma, nitelikli iş gücümüzü kaybetmenin yol açtığı problemler. Bir an önce üretimi faaliyete geçiremezsek, tesisleri ayağa kaldıramazsak Kahramanmaraş terk edilmiş virane bir şehir olacak."Buluntu, iş dünyasının da devletin yükünü azaltmak için yoğun çaba gösterdiğini, pek çok yatırımcının fabrika bahçelerine lojmanlar inşa ettiğini söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.