TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#otomobil

İLKHABER-Gazetesi - otomobil haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, otomobil haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Yeni Renault Duster Türkiye'de tanıtıldı: Bursa'dan dünyaya üretilecek! Haber

Yeni Renault Duster Türkiye'de tanıtıldı: Bursa'dan dünyaya üretilecek!

Uzun zamandır beklenen Yeni Renault Duster, 25 Nisan'da İstanbul'da düzenlenen basın lansmanı ile heyecanla tanıtıldı. Bursa Oyak Renault Otomobil Fabrikaları'nda üretilecek olan Yeni Duster, hem Türkiye pazarına sunulacak hem de dünyanın birçok noktasına ihraç edilecek. 100 ÜLKEDE 1,7 MİLYONDAN FAZLA SATIŞ: Yeni Duster, 100'den fazla ülkede 1,7 milyonun üzerinde satış rakamıyla büyük bir başarı yakaladı. Bu başarı hikayesi, Renault Uluslararası Oyun Planı 2027 kapsamında Türkiye'nin küresel ihracat merkezi olarak seçilmesiyle devam ediyor. GÜÇLÜ TASARIM VE FARKLI MOTOR SEÇENEKLERİ: Benzersiz ön tasarımı ve ikonik Renault ızgarasıyla güçlü bir görünüme sahip olan Yeni Duster, farklı ihtiyaçlara cevap veren iki veya dört çekişli motor seçenekleriyle yollara çıkacak. MAYIS AYINDA ÖN SİPARİŞ BAŞLIYOR: Yeni Duster'a sahip olmak isteyenler için ön sipariş sistemi mayıs ayı sonunda açılacak. YERLİ ÜRETİM VE 400 MİLYON EURO YATIRIM: Yeni Duster, Renault'nun Türkiye'deki yatırımlarının da bir göstergesi. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları'nda üretilecek olan Duster için 400 milyon Euro'nun üzerinde yatırım yapılacak. Bu yatırım, hem Renault'nun hem de Türkiye'nin uluslararası konumunu güçlendirecek. TEKNOLOJİK DONANIMLAR: Yeni Duster, Clio, Captur ve Arkana modellerinde de kullanılan CMF-B platformu ile üretiliyor. Bu sayede yeni nesil bilgi-eğlence sistemleri ve gelişmiş sürüş destek sistemlerine sahip olacak. BENZİNLİ TAM HİBRİT, YARI HİBRİT VE LPG SEÇENEKLERİ: Yeni Duster, benzinli tam hibrit, 48V yarı hibrit ve LPG dahil olmak üzere farklı motor seçenekleri sunacak. Tam hibrit motor seçeneğiyle ortalama 5 lt/100 km yakıt tüketimi ve 114 gr/km CO2 emisyonu sunan Duster, %20'ye varan tasarruf sağlayabilecek. 4X4 PERFORMANSI: 4x4 özellikleriyle donatılan Yeni Duster, Auto, Eco, Off-Road, Çamur&Kum ve Kar olmak üzere beş off-road moduna sahip. Gelişmiş 4x4 ekranı, sürücüye zorlu koşullarda gerekli tüm bilgileri sağlıyor. DAHA KONFORLU VE GÜVENLİ SÜRÜŞ: Yeni Duster'da 17 adede kadar yeni nesil sürüş destek sistemi mevcut. Şeritte kalma asistanı, şeritten çıkma uyarısı, aşırı hız uyarısı ve otomatik uzun/kısa far gibi özellikler güvenli sürüşü destekliyor. Otomatik acil durum fren sistemi ve "e-call" Acil Durum Çağrı sistemi ise acil durumlarda hayati önem taşıyor.

Yılın ilk çeyreğinde otomobil satışlarında Fiat, Renault ve Ford liderlikte Haber

Yılın ilk çeyreğinde otomobil satışlarında Fiat, Renault ve Ford liderlikte

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında, 2023'ün aynı dönemine göre kayda değer bir artış görüldü. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) tarafından derlenen verilere göre, bu yılın ilk çeyreğinde toplam pazar yüzde 25,2 büyüyerek 295 bin 519 adet olarak kaydedildi. Otomobil satışları yüzde 33,05 artışla 233 bin 389 adet, hafif ticari araç satışları ise yüzde 2,6 artarak 62 bin 130 adet olarak gerçekleşti. Mart sonunda toplam satışlarda liderlik sıralamasında Fiat, Renault ve Ford markaları öne çıktı. Fiat, 39 bin 983 adetlik satışıyla ilk sırada yer alırken, Renault 36 bin 63 ve Ford 21 bin 751 adetlik satışlarla sıralamada kendilerine yer buldu. Volkswagen ve Toyota da önemli satış rakamları elde ederek dördüncü ve beşinci sıralarda yer aldılar. Otomobil satışları kategorisinde ise Renault, 32 bin 24 adetlik satışıyla liderlik pozisyonunda yer alırken, Fiat ve Chery takip etti. Hafif ticari araç satışlarında ise Fiat, 16 bin 91 adetle birinci sırayı alırken, Ford ve Volkswagen sıralamada önemli yerlere geldiler. Listede yer alan 53 markadan Smart haricinde tüm markaların satış yaptığı gözlemlendi. Yeni nesil yerli otomobil TOGG'un teslimatları ilk çeyrekte 4 bin 145 adet olarak gerçekleşirken, Tesla'nın satışları 375 adetle sınırlı kaldı. Ayrıca, lüks otomobil segmentinde de bazı markaların dikkat çeken satış rakamları elde ettiği görüldü. İlk çeyrekte DS, Porsche, Lexus gibi markalar önemli satış rakamlarına ulaştılar. Hafif ticari araç segmentinde de Fiat, Ford, Volkswagen gibi markaların öne çıktığı belirtildi. Citroen ve Renault da listenin dikkat çeken markaları arasında yer aldılar. (GRAFİK:AA)

TÜİK: Türkiye'de 2022'de toplam 343 milyar 917 milyon kilometre yol kat edildi Haber

TÜİK: Türkiye'de 2022'de toplam 343 milyar 917 milyon kilometre yol kat edildi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Taşıt-kilometre İstatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye'de trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtları tarafından 2022 yılında toplam 343 milyar 917 milyon kilometre yol katedildi. Bu taşıt-km'nin yüzde 55,7'si otomobiller, yüzde 20,4'ü kamyonetler, yüzde 12,4'ü kamyonlar, yüzde 4,4'ü motosikletler, yüzde 4,0'ı minibüsler ve yüzde 3,2'si otobüsler tarafından gerçekleştirildi. Toplam taşıt sayısının bir önceki yıla göre yüzde 5 artış gösterdiği belirtilirken, toplam taşıt-km'nin yüzde 4,3 arttığı bildirildi. Taşıt sayısındaki artış motosikletlerde yüzde 10,6, otomobillerde yüzde 4,1, kamyonetlerde yüzde 3,9, kamyonlarda yüzde 3,7, minibüslerde yüzde 0,5 olarak gerçekleşirken, otobüslerde yüzde 0,2 azalma yaşandı. Taşıt-km'de ise otomobillerde yüzde 7,0, motosikletlerde yüzde 4,9, otobüslerde yüzde 3,6, kamyonlarda yüzde 3,0 artış görülürken, kamyonetlerde yüzde 0,8, minibüslerde yüzde 0,2 azalma meydana geldi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de motorlu kara taşıtlarının kullanımı ve kilometre başına düşen yolculuk sayısı artmaya devam ediyor. OTOMOBİLLER YILDA ORTALAMA 13 BİN 415 KİLOMETRE YOL KAT EDİYOR Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2022 yılında otomobillerin yılda ortalama 13 bin 415 kilometre yol kat ettiği belirlendi. Bu veri, Türkiye'de motorlu kara taşıtlarının kullanım alışkanlıklarını ve ortalama yolculuk mesafelerini yansıtıyor. Taşıtların bir yılda yaptıkları ortalama kilometreler incelendiğinde, otobüslerin 53 bin 409, kamyonların 46 bin 305, minibüslerin 27 bin 951, kamyonetlerin 16 bin 382, otomobillerin 13 bin 415 ve motosikletlerin 3 bin 648 kilometre yol yaptığı görüldü. Otomobiller tarafından katedilen mesafenin yakıt türlerine göre incelendiğinde, toplam taşıt-km'nin yüzde 48,4'ünün dizel, yüzde 30,5'inin LPG ve yüzde 21,1'inin benzin yakıtlı otomobiller tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Türkiye'de 2022 yılında katedilen toplam mesafe taşıtların yaş gruplarına göre incelendiğinde; en fazla yolun yüzde 37,0'lik oranla taşıt filosunun yüzde 48,4'ünü oluşturan 12 yaş ve üstü taşıtlar tarafından yapıldığı görüldü. Otomobillerde ise 12 yaş ve üstü otomobillerin yüzde 35,6, 4-7 yaş otomobillerin yüzde 25,3, 0-3 yaş otomobillerin yüzde 21,3 ve 8-11 yaş otomobillerin yüzde 17,8 oranında yol katedildiği belirlendi.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Mart ayında yüzde 5,7 arttı Haber

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Mart ayında yüzde 5,7 arttı

Türkiye Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği tarafından açıklanan verilere göre, 2024 Mart ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 artarak 109.828 adet olarak gerçekleşti. Açıklanan verilerde şu detaylara yer verildi:  "2024 yılı Ocak-Mart döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 25,2 oranında arttı. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2024 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,2 oranında artarak 295.519 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2024 yılı Ocak-Mart döneminde geçen yıla göre yüzde 33,05 oranında artarak 233.389 adet, hafif ticari araç pazarı yüzde 2,6 artarak 62.130 adet oldu. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2024 Mart ayında yüzde 5,7 otomobil pazarı yüzde 9,9 artarken, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 7,9 oranında azaldı. 2024 yılı Mart ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2023 yılı Mart ayına göre yüzde 5,7 artarak 109.828 adet oldu. 2024 Mart ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %9,9 artarak 87.071 adet olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 7,9 azalarak 22.757 adet oldu. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 10 yıllık Mart ayı ortalama satışlara göre yüzde 50,9 arttı. Otomobil pazarı, 10 yıllık Mart ayı ortalama satışlara göre yüzde 54,6 artış gösterdi. Hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Mart ayı ortalama satışlara göre yüzde 38,2 arttı."

Kadın sürücü fren yerine gaza basınca eve daldı Haber

Kadın sürücü fren yerine gaza basınca eve daldı

Olay, geçtiğimiz Pazartesi saat 16.30 sıralarında Beşiktaş Yıldız Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, akşamüstü öğretmenlik yaptığı okula gitmek için evinden çıkan Ayşe Ağbaş (54), 34 BND 131 plakalı otomobile binip yola çıktı. Kadın sürücü dik bir yokuştan indiği esnada iddiaya göre fren yerine gaza bastı. Kontrolden çıkarak hızlanan otomobil, önce kaldırımda yürüyen Cristina Pisano (54) isimli İtalyan kadına çarptı ardından da çarptığı kadınla birlikte Selver Yaprak’ın evine daldı. Yolda yürüyen vatandaşlar da ölümden kıl payı kurtuldu, dehşet anları ise güvenlik kameralarına anbean yansıdı. Görüntülerde, vatandaşlar yürüdüğü esnada yokuştan inen otomobil kaldırımda yürüyen kadına çarpıp eve dalıyor. Kazanın ardından vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri, yaralı sürücü Ayşe Ağbaş’ı ve aracın çarpması sonucu eve düşen İtalyan Cristina Pisano’yu yaptıkları ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Ağbaş’ın göğsünden yaralandığı, Pisano’nun ise bacağının kırıldığı öğrenildi. Kaza sonucu ortalık adeta savaş alanına döndü. Olaydan yaklaşık 10 dakika önce markete alışverişe giden ev sahibi Selver Yaprak ise kazadan kurtuldu. “Evden 10 dakika geç çıkmış olsam burada ölebilirdim” Evinde maddi hasar oluşan adam yaşananları anlattı. Ev sahibi Selver Yaprak, “Evden 10 dakika geç çıkmış olsam burada ölebilirdim. Buradan geçen bir yayaya da çarptı. Yaya da camdan içeri düşmüş. Kaza olalı kaç gün oldu beni bir kere bile kimse aramadı. Sonuçta sen bir duvara vurmuyorsun, eve vuruyorsun. Kaç gündür ben neler çekiyorum. Camı daha dün taktırdım. Kaç gündür 2 tane ısıtıcı ile bu odayı zor ısıttım. Burada bir tane eşyam kalmadı hepsini attık. Ben evimi aynı zamanda depo olarak da kullanıyorum. Benim dükkanım da yolun karşısında kaç tane ürünümü de patlattı” dedi. “Hiç frene basmadan eve giriş yaptı” Mahalle berberi Selahattin Özpınar da, “Çok sert geldi. Hiç frene basmadan eve giriş yaptı. Pencerenin önünde taş vardı taşı da kırıp içeri girdi. Bir tane yaya vardı ona da yandan vurdu. Hayati bir durumu yok ama bacakları kırılmıştı. Evin camı kırıldı, eşyaları da dağılmış vaziyetteydi. Epey bir masrafı var galiba” ifadelerini kullandı. Market sahibi Ahmet Uzun ise, “Bayanın kullandığı araba yukarıdan aşırı derecede hızlı geliyordu. Yaşlı kadına da çarptı, taşları da kırarak direkt evin içine kadar girdi. Yaşlı kadının İtalyan olduğu söyleniyor, iki bacağı da kırılmış herhalde. Araba direksiyon mahalline kadar camdan içeri girmişti. Şoförün de bilinci kapalıydı” diye konuştu. Polis olayla ilgili çalışma başlattı Öte yandan, Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü polisleri ise kazayla ilgili çalışma başlattı. Sürücü ile çarptığı kadının tedavileri sonrasında ifadelerinin alınacağı ve Ağbaş hakkında “taksirle yaralama” ile “mala zarar verme” suçundan soruşturma açıldığı bilgisine ulaşıldı.

arabam.com: Şubat ayında ikinci el otomobil fiyatlarında artış yaşandı, ancak hızlı bir yükseliş beklenmiyor Haber

arabam.com: Şubat ayında ikinci el otomobil fiyatlarında artış yaşandı, ancak hızlı bir yükseliş beklenmiyor

Türkiye'nin önde gelen otomobil ilan platformlarından arabam.com, şubat ayına ait ikinci el otomobil ilan verilerini açıkladı. Verilere göre, fiyatlardaki düşüş trendi durdu ve ilanlarda hızlı bir satış trendi gözlendi. arabam.com tarafından oluşturulan aylık fiyat endeksine göre, şubat ayında ikinci el otomobil fiyatlarında önceki aya göre sadece %0,5'lik bir artış yaşandı. Buna rağmen, ortalama ikinci el araç fiyatı 675.580 TL olarak kaydedildi. İlanların yayında kalma süresinde de bir önceki aya göre %4,7'lik bir azalma yaşandı. Bu durum, araç satışlarının hızlandığını gösteriyor. En çok ilan verilen araç modelleri arasında Fiat, Renault ve Volkswagen öne çıkıyor. Özellikle Fiat'ın popülerliği devam ediyor. Diğer yandan, şubat ayında 10 yaş ve üzeri araçlar için en fazla ilan verilen aralık %28'lik bir oranla öne çıkıyor. Bu yaş grubundaki araçlar hala ilanlardaki yerini koruyor. EN ÇOK İLAN VERİLEN OTOMOBİL CLİO, ASTRA VE MEGANE OLDU arabam.com'un verilerine göre, en çok ilan verilen otomobil modelleri sırasıyla Clio, Astra ve Megane oldu. Bu modelleri ise Volkswagen Passat ve Opel Corsa takip etti. Şubat ayında 2. el arazi/SUV/pick-up ilanlarının oransal değerlendirmesine bakıldığında, Nissan Qashqai en popüler model olarak öne çıkıyor. İlanlarda 10 yaş ve üzerindeki araçların oranı %28'i bulurken, 500.000 TL ve altı araçların ilan oranı %47'ye ulaştı. 1.000.000 TL ve üzeri araçların ilan oranı ise oldu. Bu verilere göre, şubat ayında ikinci el otomobil piyasasında fiyatlarında belirgin bir artış yaşanmasa da, ilanlarda hızlı bir satış trendi gözlendiği görülüyor.

Ticaret Bakanlığı ikinci el otomobil satışlarındaki kısıtlamalar ile ilgili yeni karar aldı Haber

Ticaret Bakanlığı ikinci el otomobil satışlarındaki kısıtlamalar ile ilgili yeni karar aldı

Ticaret Bakanlığı, otomotiv, emlak, haksız fiyat, fiyat etiketi ve diğer iç ticaret mevzuatı kapsamında gerçekleştirdiği denetimler sonucunda 2023 ve 2024 yıllarında toplam 848 milyon 240 bin 387 TL idari para cezası uyguladığını duyurdu. Bakanlık, adil ve rekabetçi bir iç piyasa oluşturmayı hedeflerken, piyasa bozucu ve tüketiciyi yanıltıcı davranışlara karşı kararlı bir mücadele yürüttüğünü belirtti. OTOMOTİV SEKTÖRÜNE 404 MİLYON LİRA CEZA Ticaret Bakanlığı, iç ticaret mevzuatı kapsamında otomotiv, emlak ve diğer sektörlerde gerçekleştirilen denetimlerin sonuçlarını açıkladı. 2023 ve 2024 yıllarında toplamda 848 milyon 240 bin 387 TL tutarında idari para cezası uygulandı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 2023 yılında 135 milyon 104 bin 257 TL, 2024 yılında ise 77 milyon 71 bin 973 TL olmak üzere toplamda 212 milyon 176 bin 230 TL idari para cezasının uygulandığı belirtildi. Bu süreçte 124 bin 188 firma ve 4 milyon 12 bin 80 ürün denetlendi. Denetlemeler neticesinde, 43 bin 864 aykırı ürüne toplamda 96 milyon 851 bin 871 TL idari para cezası kesildi. 2024 yılının ilk iki ayında ise 43 bin 590 firma ve 1 milyon 53 bin ürün denetlendi. Bu dönemde 9 bin 117 aykırı ürüne toplamda 34 milyon 666 bin 798 TL idari para cezası uygulandı. İç ticaret alanında otomotiv ve emlak sektörlerinde de pek çok düzenlemenin yürürlüğe konulduğu hatırlatılarak, şöyle denildi: "Otomotiv sektörüne yönelik bu düzenlemelerimize uymayanlar hakkında ülkemizin dört bir yanında yoğun denetim faaliyetleri yürütüyoruz. Bu denetimlerimiz kapsamında bugüne kadar 2 bin 258 firmayı denetledik ve toplam 688 firmaya 404 milyon 741 bin 914 TL idari para cezası uyguladık. Otomotiv sektöründe olduğu gibi emlak sektöründe de yaşanan gerçeklikten uzak, spekülatif fiyat artışları sonucu oluşan tüketici mağduriyetlerini ortadan kaldırmak ve sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısını yeniden tesis etmek üzere çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Bu kapsamda, konut satış ilanlarını yakından takip ediyor ve ilan fiyatlarında haksız ve adil olmayan artışlar yaparak haksız ticari uygulamalarda bulunan emlak işletmelerine göz açtırmıyoruz. Ayrıca, yetki belgesiz taşınmaz ticareti yaptığı tespit edilen işletmeler ile yönetmelikte yer alan diğer hükümlere aykırı faaliyet gösteren emlak işletmelerine de gerekli denetimleri yapıyor ve idari müeyyideler uyguluyoruz. Bu kapsamda emlak sektörüne yönelik denetimlerimiz sonucunda toplam 1338 işletmeye yaklaşık 100 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır. Böylece Ticaret Bakanlığı olarak otomotiv, emlak, haksız fiyat, fiyat etiketi ve diğer iç ticaret mevzuatı kapsamında yürüttüğümüz denetim faaliyetleri neticesinde 2023 ve 2024 yıllarında toplam 848 milyon 240 bin 387 TL idari para cezası uygulamış durumdayız. Otomotiv Piyasasında Düzenleme Süresi Uzatıldı Ayrıca otomotiv piyasasında arz ve talebin dengelenmesine yönelik düzenlemenin uygulama süresinin 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldığı ifade edildi. Otomotiv piyasasında arz ve talebin dengelenmesine yönelik yapılan düzenlemeler kapsamında, 7 Aralık 2023 tarihinde yapılan yönetmelik değişikliği ile bu düzenlemenin uygulama süresi 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı. Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şu şekilde; ''Söz konusu düzenlemenin otomotiv piyasasında, arz ve talebin dengelenmesine yönelik olumlu etkilerini göz önünde bulundurarak, 7 Aralık 2023 tarihinde yapmış olduğumuz yönetmelik değişikliği ile anılan düzenlemenin uygulama süresini 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzattık.  Ayrıca, motosiklet piyasasında yaşanan benzer olumsuzlukların ve haksız ticari kazançların önüne geçilmesi ve kamuoyunda oluşan beklentinin karşılanması amacıyla motosikletleri de aynı kapsama aldık.  Yine, ikinci el taşıtların sıfır fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasını 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yasakladık. Bir başka düzenlememiz ile otomobil yetkili bayilerinin, satıştan kaçınma, liste fiyatının üzerinde fiyat talep etme ve alıcıyı aksesuar almaya veya takasa zorlama gibi vatandaşlarımızın taşıta ulaşmasını zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunmasını da menettik.  Otomotiv sektörüne yönelik bu düzenlemelerimize uymayanlar hakkında ülkemizin dört bir yanında yoğun denetim faaliyetleri yürütüyoruz. Bu denetimlerimiz kapsamında bugüne kadar 2.258 firmayı denetledik ve toplam 688 firmaya 404.741.914 TL idari para cezası uyguladık.Otomotiv sektöründe olduğu gibi emlak sektöründe de yaşanan gerçeklikten uzak, spekülatif fiyat artışları sonucu oluşan tüketici mağduriyetlerini ortadan kaldırmak ve sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısını yeniden tesis etmek üzere çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Bu kapsamda, konut satış ilanlarını yakından takip ediyor ve ilan fiyatlarında haksız ve adil olmayan artışlar yaparak haksız ticari uygulamalarda bulunan emlak işletmelerine göz açtırmıyoruz.  Ayrıca, yetki belgesiz taşınmaz ticareti yaptığı tespit edilen işletmeler ile Yönetmelikte yer alan diğer hükümlere aykırı faaliyet gösteren emlak işletmelerine de gerekli denetimleri yapıyor ve idari müeyyideler uyguluyoruz. Bu kapsamda emlak sektörüne yönelik denetimlerimiz sonucunda toplam 1.338 işletmeye yaklaşık 100 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır. Son olarak, yaptığımız düzenlemelerle, gerek otomotiv gerekse emlak sektöründe, ilan platformlarına, ilan verenlerin kimlik ve iletişim bilgilerini doğrulama, bununla birlikte, ilan verme yetkilerinin bulunup bulunmadığını kontrol etme yükümlülüğü getirdik. Böylece Ticaret Bakanlığı olarak otomotiv, emlak, haksız fiyat, fiyat etiketi ve diğer iç ticaret mevzuatı kapsamında yürüttüğümüz denetim faaliyetleri neticesinde 2023 ve 2024 yıllarında toplam 848.240.387 TL. idari para cezası uygulamış durumdayız. Ticaret Bakanlığı olarak şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm gayretimizle; başta temel gıda ve ihtiyaç malzemeleri olmakla birlikte vatandaşlarımızın mağdur olabileceği ve piyasa dengesi ile ticari akışın olumsuz etkilenebileceği diğer sektör ve ürünler de takibimiz altında olacaktır. Bu kapsamda, önümüzdeki dönemde de daha iyi işleyen ve daha adil bir tedarik zinciri oluşturulması ile haksız ticari uygulamaların önüne geçilmesine yönelik hedeflerimiz doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz.'' ifadelerine yer verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.