TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

# Oyuncak

İLKHABER-Gazetesi - Oyuncak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Oyuncak haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Teknolojiye karşı direnen topacın son ustası, 25 yıldır ahşaba şekil veriyor Haber

Teknolojiye karşı direnen topacın son ustası, 25 yıldır ahşaba şekil veriyor

Osmaniye'nin merkez Alibeyli Mahallesi'nde yaşayan 47 yaşındaki Bekir Altay, evinin bahçesine kurduğu atölyede ahşaba şekil veriyor. Altay’ın en büyük gayreti unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyuncak olan topacı gelecek nesillere taşıyabilmek. Türkiye'de az sayıda kalan ustadan biri olan Altay, teknolojiyle mücadele içerisinde ürettiği topaçları ülke geneline satarak unutulmaya yüz tutan bu oyunun yaşamasına katkı sağlıyor. Geleneksel oyunumuz topacın yeni yetişen ustasının kalmadığını söyleyen Bekir Altay, "Osmaniye'de 25-30 yıldan beri bu topaç imal etmekteyim. Eskimesini istemediğim bir oyuncaklar bunlar aslında. Çocukların buna rağbet göstermesini istediğim bir oyun ben imalatını yapıyorum. Çocukların bunu oynamasını istiyorum, imalatını yapan kişiler de kalmadı. Osmaniye'de tek ben kaldım, diğer illerde de tek tük kaldı. Bir ustamız da Kahramanmaraş'ta var. Eski zamanlarda da bu torna makinesi yokken keserle, bıçaklarla yaparak döndürürlermiş. Babalarımız mesela bu şekilde yaparlarmış. Ben de 25 yıldan beri torna makinesinde bunu yapıyorum, imal ediyorum. Bir ağabeyimizin yanında torna işi olarak da öğrendim baktık bu hoşumuza gidiyor. Çocuk sevindirmek için seri şekilde bundan yapmaya karar verdik. Mevsimine göre; İstanbul, Ankara, Kayseri, Hatay gibi bu oyuncağın bilindiği illerden istiyorlar. Mevsimi geldi mi gidiyor, ama pek de rağbet yok eskiye nazaran" dedi. "Teknolojinin gelişmesi sokakta oynayan çocukların sayısını azalttı" Teknolojinin gelişmesiyle sokaklarda oyun oynayan çocuk sayısı ile birlikte geleneksel oyunlardan topaca ilginin azaldığını söyleyen Altay, "Çocukların bundan çok telefon yönelmeleri dikkatimi çekiyor. Değişik oyunlar, bağımlılık yapan oyunlardan dolayı buna pek rağbet etmiyorlar. Bizim zamanımızda telefon yokken okuldan gelir gelmez 5-10 kişi sokaklarda bunu döndürürdük, çevirirdik. O günler kalmadı şimdi, bu telefonlarla insanların, çocukların beyni uyuşuyor ama bu oyunu alıp da döndürmesi, bunun dünyasına akıp gitmesi daha ayrı bir şey" diye konuştu.

Adana'da emniyet personeli, polis olmak isteyen hasta çocuğu ziyaret etti Haber

Adana'da emniyet personeli, polis olmak isteyen hasta çocuğu ziyaret etti

ADANA (AA) - Adana'da polis ekipleri, primer immün yetmezliği tedavisi gören 4 yaşındaki hasta çocuğu evinde ziyaret ederek hediyeler verdi.Merkez Seyhan ilçesi Gülbahçesi Mahallesi'nde yaşayan Gürgen (37) ve Gülşah Bilen (36) çifti, "kalıtımsal bağışıklık sistemi yetersizliği" olarak tanımlanan primer immün yetmezliği tedavisi gören oğulları Bilal'in hayranı olduğu polislerle tanışmasını sağlamak için 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayıp yardım istedi.Bunun üzerine İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şubesi ekipleri, ailenin yaşadığı eve giderek Bilal'e sürpriz ziyarette bulundu.Polisler yanlarında götürdükleri oyuncak arabaları da Bilal’e hediye edip birlikte oyun oynadı.Daha sonra polisler, Bilal'i resmi ekip araçlarına bindirip evinin bulunduğu sokakta tur attı.Polisler, sokakta etraflarını saran çocuklarla da yakından ilgilenip hatıra fotoğrafı çektirdi.- "Polisleri gördüğünde hemen pencereye çıkıp el sallıyordu"Baba Gürgen Bilen, yaptığı açıklamada, oğlunun polisleri çok sevdiğini söyledi.Bilal'in 48 gün hastanede tedavi gördüğünü belirten Bilen, şöyle konuştu:"İnşallah iyileşir. Bu konuda umutluyuz. Oğlum sokaktan geçen polisleri gördüğünde hemen pencereye çıkıp el sallıyordu. Televizyonda polisleri gördüğünde, 'Baba hırsızları yakaladılar' diyerek seviniyordu. Ben de polisi arayıp bu durumu anlattım. Onlar da sağ olsunlar gelip hem oğlumu hem de bizleri sevindirdiler. Oğlum da polis olmak istiyor. İnşallah iyileşir ve polis olur."

Akranlarının gönderdiği oyuncaklar depremzede çocuklara "sevginin dili" ile ulaşıyor Haber

Akranlarının gönderdiği oyuncaklar depremzede çocuklara "sevginin dili" ile ulaşıyor

HATAY (AA) - YUSUF SOYKAN BAL - Türkiye'nin dört bir yanındaki çocukların gönderdiği oyuncaklar, üzerlerindeki duygu yüklü notlarla Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'daki akranlarına ulaşıyor.Büyüklükleri 7,7 ve 7,6 olan 6 Şubat depremlerinin ardından ülke genelinde, depremzedelere maddi ve manevi yardımda bulunmak üzere seferberlik başladı.Türkiye Diyanet Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Hatay Müftülüğü koordinesinde kurulan lojistik deposuna gönderilen yardım kolileri türlerine göre ayrılarak ihtiyaç sahiplerine gönderiliyor.Bunların arasında bulunan oyuncak kolileri ise Türkiye'nin dört bir yanındaki çocukların saf duygularıyla yazdığı notlarla daha anlamlı hale geliyor.Duygu yüklü notlar, çalışanları duygulandırırken depremzede çocuklara moral oluyor.- "Ayrı bir yardımlaşma ve dayanışma ruhu ortaya çıkıyor"Hatay Müftüsü Mevlüt Topçu çocuklardan gelen kolilerin içindeki mesajları görünce duygulandıklarını söyledi.Topçu, kendisini etkileyen bir nota değinerek "Mina kızımız 'İnşallah size ve aileniz bir şey olmamıştır. Depremde zarar görmemişsinizdir. Bu gönderdiğimiz yardımlarla da mutlu olursunuz. Sevinirsiniz. Biz sizin için dua ediyoruz.' demiş. Böylesi küçük mesajları minik yavrularımızın dilinden alınca ayrı bir yardımlaşma ve dayanışma ruhu ortaya çıkıyor." dedi.Çocukların, yaşıtlarının dilinden daha iyi anladığını işaret eden Topçu, "Çocukların anlayacağı cümlelerle bu yardımları gerçekleştirdikleri zaman, biz büyüklerin veremeyeceği çok anlamlı mesajları onlar vermiş oluyorlar. Onlar birbirlerinin dilini çok iyi biliyor. Teselli, sevgi ve üzüntü dilini çok iyi biliyorlar. Onların kendi aralarındaki iletişimi de dolaylı olarak sağlamış oluyoruz. Onlarda yaşama bağlanma sevinci ortaya çıkıyor." diye konuştu.Konya Müftülüğü destek ekibinden Fatma Zehra Doğan ise depremin ardından bölgeye geldiklerini kaydetti.Doğan, Hatay'da çeşitli yerlerde gönüllü olarak çalıştığını ve gücünün yettiğince yardıma devam edeceğini belirtti.Kolileri açarken çıkan yardımlardan ve çocukların yazdığı notlardan etkilendiğini anlatan Doğan, "En güzel oyalı havlularını, başörtülerini, yazmalarını ablalarımız çeyiz düzer gibi hazırlayıp koymuşlar. Yavrularımız evlerindeki oyuncaklarından hazırlayıp üzerlerine çok güzel notlar yazmışlar." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.