TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Özel çocuklar

İLKHABER-Gazetesi - Özel çocuklar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Özel çocuklar haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Özel çocuklar engelleri kulaç atarak aşıyor Haber

Özel çocuklar engelleri kulaç atarak aşıyor

KOCAELİ (AA) - CEM ALİ KUŞ - Kocaeli'de özel gereksinimli çocukların sosyalleşmesine ve rehabilitasyon süreçlerine destek olmak amacıyla ücretsiz yüzme eğitimi veriliyor. Gebze Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğüne bağlı olimpik yüzme havuzunda 8 yıl önce, otistik ve down sendromlu ile çeşitli bedensel engelleri bulunan çocuklara yönelik okul dönemini kapsayan 9 aylık süreçte belirlenen günlerde 1,5 saatlik yüzme eğitimi programı başlatıldı. Özel gereksinimli bireylerin sosyalleşmelerini sağlamak ve rehabilitasyon süreçlerine destek olmak amacıyla ücretsiz verilen yüzme eğitimden bu güne kadar yaklaşık 4 bin 500 çocuk faydalandı. Ailelerden gelen talep üzerine 12 aya yayılan eğitimlere katılan çocuklarda antrenörlerin doktor tavsiyesine uygun yaptığı program sayesinde hem fiziksel hem de ruhsal iyileşme sağlandığı görüldü. İlk başlarda suya girmeye çekinen, zaman içinde suya alışarak gelişim gösteren çocuklardan bazıları ise müsabakalara hazırlanıyor. - Özmen: "Çocukların rahatsızlıklarını iyileştirmeye çalışıyoruz" Gebze Olimpik Yüzme Havuzu Tesis Amiri Şehmuz Özmen, AA muhabirine, özel gereksinimli çocukları kategorilere ayırarak yüzme eğitimi verildiğini söyledi. Çalışmaların doktor tavsiyesi doğrultusunda yürütüldüğünü dile getiren Özmen, "Bu şekilde çocuklarımıza eğitim vererek onların rahatsızlıklarını iyileştirmeye çalışıyoruz." dedi. Özmen, 8 yılda yaklaşık 4 bin 500 özel gereksinimli çocuğun yüzme eğitimi aldığını aktararak, "Bazı özel çocuklarımız burada müsabakaya hazırlandı ve derece yaptı. İlk geldiklerinde bazı çocuklarımız ayaklarını suya bile sokamıyordu. İlk etapta çocuklarımızda bir ön yargı oluşuyor. Antrenörlerimiz sayesinde bu durumu kısa sürede aşabiliyoruz. Çocukların buraya daha rahat bir şekilde girmelerini sağlıyoruz." diye konuştu. Yüzme antrenörü Emrah Tatoğlu da velilerden olumlu geri dönüş almalarının ardından eğitimleri 12 aya yaydıklarını kaydetti. Tatoğlu, yüzmenin çocuklar için faydalı olduğuna değinerek, şöyle devam etti: "Çocuğun kendini güvende hissetmesini, suyla uyum sağlamasını hedefliyoruz. Bunun sonucunda da özel gereksinimli çocuklarımızın arasından seçtiklerimizi müsabakalara hazırlıyoruz. Yüzme yer çekimine karşı yapılan bir spor olduğu için, yürümesinde, duruşunda sıkıntı olan çocukların kendini inanılmaz toparladığını, mental olarak da kendini daha iyi hissettiğini gördük." Mental retardasyon (zeka geriliği) ve bedensel rahatsızlığı bulunan Baran Çabuk'un babası Mehmet Turan Çabuk ise oğlunun doktor tavsiyesiyle yüzmeye başladığını anlattı. Yüzmenin oğluna olumlu katkıları olduğunu dile getiren Çubuk, "Eskiden kamburdu, şu anda dik yürüyor. Sosyalleşme durumu da var. Öğretmenlerine ve arkadaşlarına karşı oldukça saygılı. Sevdiği kişilere farklı yaklaşıyor. Bütün velilerimiz duyarlı olsun, çocuklar için yüzmek mükemmeldir." ifadelerini kullandı.

Özel çocuklar deprem travmasını özel eğitimli köpek "Max" ile atlatmaya çalışıyor Haber

Özel çocuklar deprem travmasını özel eğitimli köpek "Max" ile atlatmaya çalışıyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - TUNAHAN AKGÜN - "Asrın felaketi" olarak nitelenen 6 Şubat'taki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta, özel öğrencilere eğitim veren bir merkezdeki özel eğitimli köpek "Max", çocukların afet travmasını atlatmalarına yardımcı oluyor.Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli, 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde hasar görmeyen Hamidiye Bekir Topçuoğlu Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, özel gereksinimli birey ve ailelerine destek olmayı sürdürüyor.Eğitimlerin sürdüğü merkezdeki köpek "Max", çocukların deprem travmasını atlatmasına destek oluyor.Merkezde psikolojik danışman olarak görev yapan Hasan Hüseyin Çetinay, AA muhabirine, depremin ilk anından itibaren kentteki özel gereksinimli çocuk ve ailelerine hizmet verdiklerini anlattı.Özel eğitimde sürekliliğin esas olduğunu vurgulayan Çetinay, özel çocukları rehabilite ederek deprem travmasını atlatmalarına yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getirdi.Çocukların kurumdaki özel eğitimli köpek "Max" ile yakından ilgilendiğine dikkati çeken Çetinay, şöyle devam etti:"Çocuklarımızın bu travmayı en sağlıklı şekilde atlatmaları için geleneksel ve psikolojik oyunlarla, ayrıca köpeğimiz Max ile çalışmalar yapıyoruz. Derslerimiz veya müsait zamanlarda çocuklarımız sürekli Max ile zaman geçiriyor. Özel gereksinimli çocukların hayvanlarla arasında duygusal bir bağ oluşuyor. Burada da Max'in dikkati çeken hareketleriyle çocuklarımız ders sonrası, hatta bazen sürekli Max ile vakit geçirmek istiyor. Max ile çocukların arasında gerçekten iyi bir ilişki var. Max'in davranışları, çocukların tramvatik etkilerini minimize ediyor."Çetinay, kurumdaki yönetici ve öğretmenlerin depremin ilk gününden itibaren gönüllü olarak çalıştığını sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.