TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#panel

İLKHABER-Gazetesi - panel haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, panel haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Dr. Kemal Zorlu: Su kaynaklarını etkin ve verimli kullanmıyoruz Haber

Dr. Kemal Zorlu: Su kaynaklarını etkin ve verimli kullanmıyoruz

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu, Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Suyun Serüveni' konulu panelde, "Su kaynaklarını etkin ve verimli kullanmıyoruz" dedi. Özellikle son yıllarda iklim krizinden kaynaklanan sorunlara karşı farkındalık yaratacak faaliyetlere imza atan Mersin Büyükşehir Belediyesi, 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında 'Suyun Serüveni' konulu panel düzenledi.  Panelin moderetörlüğünü yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu, Dünya Su Günü temasının bu yıl 'Barış İçin Sudan Faydalanmak' olduğunu anımsattı. "Genelde alışık olunan tablo, suyun dünyada barışa vesile olması değil, savaş ve kavgalara sebep olmasıdır." diyen Dr. Zorlu, "Çünkü su kaynaklarını etkin ve verimli kullanmıyoruz. Doğa temelli bir şehircilik anlayışı benimsemiyor ve dünya nüfusuna yeterli miktarda suyun ulaşmasında problemler yaşıyoruz. Bu da barışa vesile olmaktan ziyade, daha çok savaşa ve kavgaya sebep oluyor. Eğer su kaynaklarımızı etkin ve verimli bir şekilde kullanabilir, su kaynaklarımızı koruyabilirsek, suyu savaş nedeni olmaktan çıkartıp, bir barış vesilesi haline getirebiliriz” ifadelerini kullandı. Dr. Zorlu, 4 ay önce hizmete giren Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi'nin amaçlarından birinin de suyun etkin ve verimli bir şekilde kullanılması olduğunu vurgulayarak, "Merkezimizde iklim, çevre, atık, geri dönüşüm, su gibi farklı 13 temada deney düzeneğimiz var. Projemiz tamamlandığında ise toplamda 120 adet deney düzeneğimiz olacak." dedi. Panelde, Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cüneyt Güler 'Yağmur Suyu Hasadı', ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Öğretim Üyesi Korhan Özcan 'Mersin’in Su Ekosistemleri: Antroposen Çağının Kentlerinde Doğayı Nasıl Koruyabiliriz?', Mersin Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Dr. Fatma Deniz 'Su Ayak İzi', MESKİ bünyesinde görev yapan Çevre Mühendisi Taylan Özgür Sağlam ise 'Havzadan Denize Suyun Serüveni' başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.

"14 Mart Tıp Haftası" için Adana Tabip Odası panel düzenledi Haber

"14 Mart Tıp Haftası" için Adana Tabip Odası panel düzenledi

14 Mart’ın Tıp Haftası olması dolayısıyla Adana Tabip Odası bu konu çerçevesinde panel düzenledi. 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri çerçevesinde “Cumhuriyet Dönemi Sağlık Politikaları” adlı panel Öğretim Görevlisi Dr. Çağla Okyar’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Moderatörlüğünü Öğretim Görevlisi Dr. Çağla Okyar’ın yaptığı panelde; Uzm. Dr. Eriş Bilaloğlu, Uzm. Dr. Selim Ölçer ve Uzm. Dr. Selahattin Menteş de konuşmacı olarak yer aldı. TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten başta olmak üzere çok sayıda kişinin yer aldığı panelde farklı konuların üzerinde duruldu. Panelde Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Suntur da Cumhuriyetin kuruluş yıllarından sonra her mahallede sağlık ocaklarının varlığı konusunda konuşma yaptı. Bu konu hakkında bilgilerini aktaran Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Suntur, o dönemde hekim, ebe ve hemşirelerin her yeri dolaşarak insanların tedavilerini sağladıklarını kaydetti. BU PANEL İLE SAĞLIK POLİTİKALARINDAKİ OLUMLU YA DA OLUMSUZ DEĞİŞMELERE DEĞİNECEĞİZ Bir dönem hastaneye giden vatandaşın muayene kuyruğu, ilaç ücreti hesaplama, para ödeme kuyruğu, aldığı ilacın parasını ödeme kuyruğu gibi şeyler yaşadığından söz eden Dr. Suntur, devamında şunları bildirdi: “Şimdilerde buna ne oldu? Bunun yerine dijital kuyruklar oluştu. Alınamayan randevular baş göstermeye başladı ve yapılamayan ameliyatlar sorunu doğdu. Bu panel ile sağlık politikalarındaki olumlu ya da olumsuz değişmelere, halkın ve emekçilerin mücadelelerine hep birlikte değineceğiz. Hepimiz için ufuk açıcı bir panel olmasını diliyorum ve burada olan, bu paneli hazırlayan herkese teşekkür ediyorum.” Başkan Dr. Suntur’un konuşmasının ardından panele geçildi. Bu panel yardımıyla sağlık politikalarının evrimi ve hekim hareketlerinin tarihine göz atmak için bir araya geldikleri söyleyerek söze başlayan Moderatör Öğretim Görevlisi Dr. Çağla Okyar, sağlık politikaları ve hekim hareketlerinin sürekli olarak evrim geçirmekle birlikte, toplumun sağlık ihtiyaçları ve beklentilerine göre etkili, adil ve sürdürülebilir olması gerektiğini aktardı. Dr. Okyar, “Türk Tabipler Birliği sağlığa erişimin kolaylaştırıcısı, sağlık hakkının savunucusu, halkın sağlığının teminatı ve hekimlik mesleğinin onurunun koruyucusu olmuş ve olmaya da devam etmektedir” dedi ve ardından konuşmalar başladı. ALANINDA UZMAN KİŞİLERLE FARKLI KONULAR İŞLENDİ Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Genç Cumhuriyet Dönemi Sağlık” konusunda sunum yaparak 1923-1960 yılları arasındaki sağlık politikalarında değişme ve gelişmelere ışık tuttu, bu dönemi temel özellikleri bakımından dönemlere ayırarak inceledi. Uzm. Dr. Eriş Bilaloğlu da “Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılında Nasıl Bir Meslek Örgütü” konusunu katılımcılarla paylaştı ve 1980’den günümüze sağlık politikaları ve sağlıktaki dönüşümü ayrıntılarıyla beraber aktardı. Uzm. Dr. Selim Ölçer de örgütlülüğün önemine dikkat çekti.

“Adana’da Madde Bağımlılığı Sorunu: Ne Yapmalı?” Haber

“Adana’da Madde Bağımlılığı Sorunu: Ne Yapmalı?”

“Adana’da Madde Bağımlılığı Sorunu: Ne Yapmalı?” adlı panelde madde ve zararlı alışkanlıklara yönelik bilgiler verildi. Bugün saat 13.00’de başlayan panel saat 16.00’ya kadar devam etti. Panelde bağımlılıkla ilgili çeşitli konularda alanında uzman kişiler bilgilendirmelerde bulundu. Adana Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen “Adana’da Madde Bağımlılığı Sorunu: Ne Yapmalı?” panelinde oturum başkanlığını Prof. Dr. Ali Kocabaş ve Prof. Dr. Hatice Korkmaz Güvenmez yaptı. Panelde açılış konuşmasını da CHP Adana İl Başkanı Anıl Tanburoğlu gerçekleştirdi. Tanburoğlu, “Madde bağımlılığının nedenleri ve buna karşı mücadeledeki temel yerel yönetimlere dair sorumluluklarımızı çok fazla çeşitlendirebiliriz. Ama nedenine geldiğimizde işte burada bir politika metni ortaya koymak lazım. Biz sosyal demokrat ve halkçı belediyecilik uygulamalarını ön plana çıkaran bir belediyecilik anlayışına sahibiz. Sosyal demokrat belediyecilik toplumun ekonomik olarak geride kalan kesimlerinin bu yoksulluktan, bu yoksunluktan kurtarılabilmesi üzerine belediyecilik hizmeti ve aynı zamanda genel iktidarda, yani ulusal politika stratejilerinde de insanların ekonomik eşitliği üzerine kurguladığı adımlar ve taktikler üzerinden geliştiriliyor” dedi. Bu noktada toplum olarak uyuşturucu konusuna bakışın yoksullukla; yani aslında bir sınıf çelişkisiyle alakalı durum üzerine inşa edilmiş olduğundan söz eden Tanburoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çok çok çok yoksul semtlerde; biz şu anda birçok parti üyemizle sahaları gezdik. O yoksul semtlerde işsizlik döngüsüyle eve en ufak bir girdinin olamadığı hiçbir gelirin olmadığı mahallelerde bir çığ gibi büyüyen bir uyuşturucu kullanımıyla karşı karşıyayız. Bu noktada mücadelenin ana eksenini kesinlikle her insanın barınma hakkından, gelir hakkına, çalışma hakkına sahip olması gerektiğine dair bir inançla başlatmak zorundayız. Her ne kadar yerel yönetimlerle alakalı sosyal belediyecilik hizmetlerinde bir sorumluluğumuz olduğunu bilsek de genel siyasi kurgu içerisinde toplumun her bireyinin eşit olduğu ve bu sosyo ekonomik eşitlenmeye dair iyileştirici adımları gönlünüzde hissetmiyorsanız, politikanızın temelinde bu yoksa bu konuyla baş edebilmemiz siyaset kurumu açısından çok mümkün değildir. Bu nedenle onu bir köşeye koyarak şimdi yerel yönetimler kısmına gelelim. Eğer fiziki olarak bağımlılıkla alakalı rehabilitasyon merkezimiz, bütün sivil toplum kuruluşlarının ve il düzeyindeki uyuşturucuyla mücadele kurullarının temel noktası haline getirilebilirse ve bununla mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının finanse edilebilmesi, koordinasyonunun sağlanabilmesi ve il içerisindeki eylem planının koordinasyonunun yapılması sağlanabilirse bu konuda yol almış olacağız.” Tanburoğlu’nun konuşmasının ardından panel “Madde Bağımlılığını Anlamak” konusuyla başladı.

‘Meme Kanseri ve Rahim Ağzı Farkındalık Paneli’ yapıldı Haber

‘Meme Kanseri ve Rahim Ağzı Farkındalık Paneli’ yapıldı

Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde Seyhan Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ile Adana Soroptimist Kulübü ortaklığında gerçekleşen ‘Meme Kanseri ve Rahim Ağzı Farkındalık Paneli’ne katılım yoğun oldu. Konunun uzmanları tarafından biliçlendirme amacıyla yapılan panelde, katılımcılara kanser konusunda önemli bilgiler aktarıldı. Panele Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’da katıldı. Prof.Dr. Merih Soylu’nun moderatörlüğünü üstlendiği panelde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr. Aytekin Altıntaş ve Genel Cerrahi Uzmanı Tamer Çolakoğlu önemli uyarılarda bulundu. Prof.Dr. Altıntaş ve Genel Cerrahi Uzmanı Çolakoğlu, kanserde erken teşhisin, düzenli kontrolün ve kanser belirtilerinin farkında olmanın öneminin altını çizdi. PROF.DR. ALTINTAŞ: RAHİM AĞZI KANSERİ ÖNLENEBİLİR Kanser türlerinden biri olan Rahim ağzı kanserinin belirtilerini anlatan Prof.Dr. Altıntaş, erken teşhisle kanser öncüsü lezyonların tedavi edilmesi durumunda kanserin gelişmesinin önlenebildiğini aktardı ve Rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir kanser türü olduğunu bildirdi. MEME KANSERİNE DİKKAT! Kadınlarda en sık görülen kanser türünün Meme Kanseri olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tamer Çolakoğlu, “Meme kanserinin memede kitle, deride çekinti ve değişiklik, meme başında değişiklik ve memede akıntı gibi belirtileri olur” dedi. Prof.Dr. Çolakoğlu, meme kanserine yakalanma riskini azaltan unsurları ve dikkat edilmesi gereken şeyleri de katılımcılara söyledi. Panelde sunumların ve bilgilendirmelerin ardından soru cevap kısmına geçildi. Katılımcıların aklına takılan ve merak ettikleri sorular uzman konuşmacılar tarafından cevaplandı. Son olarak da Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay panelistlere teşekkürlerini iletti ve günün anısına hediye takdim etti.

Köşger: Adana çok iyi bir potansiyele sahip Haber

Köşger: Adana çok iyi bir potansiyele sahip

Bayram BULUT ADANA (İLKHABER) –Adana Sanayi Odası (ADASO), Adana Ticaret Odası (ATO), Adana Ticaret Borsası (ATB), Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) tarafından, Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında "Adana Ekonomisinin Dünü, Bugünü, Yarını" başlıklı panel düzenlendi.  Adana Ticaret Odası (ATO) Toplantı Salonu'nda düzenlenen panel Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen etkinlik, müzik dinletisi ve eski Adana fotoğrafları sergisi ile başladı. Panelde konuşan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana'nın Türkiye'deki ilk sanayileşen şehirlerden birisi olduğunu söyledi.  “Cumhuriyetin 100. Yılında “Adana'nın Dünü, Bugünü, Yarını” adlı panelde bir araya geldiklerini söyleyen Köşger,  kendisinin Adana'da 60 günü yeni tamamladığını anlattı. Dünü bilmeyenin, bu günü anlayamayacağını aktaran Köşger, “Dolayısıyla siz benden daha eski Adanalısınız. Dününü bilmeyen bugününü, anlayamaz; dününü bilmeyen yarınına ışık tutamaz.  Adana bu noktaya nasıl geldi, bu konuda akademisyenlerimiz bizlere önemli bilgiler verecekler” dedi. TÜRKİYE'DEKİ İLK TARIM FUARI, ADANA'DA AÇILDI Vali Köşger, Türkiye'deki ilk tarım fuarının, Adana'da açıldığını kaydetti. Bunların tevekkeli ve rastgele işler olmadığını söyleyen Köşger, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk uluslararası tarım fuarının Adana'da açılmış olması, vizyon sahibi Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Adana’nın ne kadar önemli, ne kadar potansiyeli yüksek bir şehir olduğunun aslında keşfi ile alakalı bir durumdur. Tarımsal üretimin ve tarımsal sanayinin ilk başladığı yer Adana. Adana'da tarımsal üretimin artmasıyla birlikte sanayileşme başlamıştır. Türkiye'de ilk sanayileşen illerden biri belki de ilki Adana’dır” diye konuştu. ADANA’DA ÇOK ÖNEMLİ, ÇOK İYİ BİR POTANSİYEL GÖRÜYORUM Adana’da çok önemli, çok iyi bir potansiyel gördüğünü işaret eden Köşger, “Geldiğimiz noktada Adana’da bugün ivme kaybetme söz konusu,  ama şu bir realitedir ki coğrafya değişmiyor, toprak burası, arz değişmiyor, iklim aynı, deniz burada duruyor, Toroslar orada duruyor, Çukurova burada duruyor, sanayi tecrübesi burada duruyor, bu işleri gerçekleştiren insanlar, onların ikincil üçüncül ardılları, o kuşaklar  burada duruyor,  bu tecrübe burada duruyor. Belki biraz tozlanmıştır, belki küllenmiştir ama hep beraber bu tozları üfleyeceğiz ve Adana'yı inşallah olması gereken noktalara taşıyacağız. Ben bu anlamda Adana’da çok önemli, çok iyi bir potansiyel görüyorum. Bu konuda çok ümitvarım, hep beraber bu ümidi gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu. BAYRAM:  İKİNCİ YÜZYILA MERHABA DERKEN ÜZERİMİZE DÜŞEN MİSYONUN FARKINDAYIZ Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram ise Cumhuriyetin 100. yaşında çatısı altında bulundukları Adana Ticaret Odası'nın 130 yaşında olduğunu belirtti. 35 bin üyeye hizmet veren Adana Ticaret Odası'nın (ATO) Türkiye'nin en eski odaları arasında yer aldığını anlatan Bayram, "İkinci yüzyıla merhaba derken üzerimize düşen misyonun farkındayız ve Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın kurduğu cumhuriyetin çok daha ileriye yürümesi için var gücümüzle çalışacağız. Müreffeh bir Türkiye'yi bizden sonraki evlatlarımıza miras bırakmak adına, yarınlara daha güzel bakabilmek adına üreten bir ülke olmak için çalışmalarımızdan geri durmayacağız” ifadelerini kullandı.  KIVANÇ: ADANA’NIN YILLAR BOYUNCA İHRACAT ARTIŞI DEVAM ETTİ Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç,  2023 yılsonu itibariyle depremin de etkisiyle ‘ufak’ bir gerileme beklense de Adana’nın yıllar boyunca ihracat artışının devam ettiğini, özellikle yeni yatırımlara paralel olarak önümüzdeki 5 yıllık dönemde bu rakamın çok daha fazla artacağını kaydetti.  Adana’nın otomotivden elektronik karta, makineden mobilyaya, gemiden, tekstile, yemeklik yağdan, kimya ürünlerine kadar yüzlerce farklı alandaki üretimiyle dünya pazarlarında yer aldığını, 168 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdiğini dile getiren Kıvanç, 2022 yılında 3 milyar dolarlık ihracat ve 8 milyar dolarlık dış ticaret rakamına ulaşan Adana’nın son yıllarda Türkiye ortalamasının üstünde ihracat yaptığının altını çizdi.  BİR ÇEKİM MERKEZİ KONUMUNDA Çevre illerle birlikte 8 milyona yakın bir nüfus ile bölgesinde bir çekim merkezi konumunda olan Adana, Türkiye’nin ikinci büyük yatırım ve üretim merkezi olma hedefine emin adımlarla ilerlediğini belirten Kıvanç, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yapılan bir çalışmada Adana’nın, Türkiye’de gelişim potansiyeli yüksek 2 ilden biri olarak gösterildiğini söyledi. Adana’nın gelecekteki konumu açısından önemli bir mesaj niteliğinde olduğunu vurgulayan Kıvanç, “Makro politik risklere ve küresel çaptaki belirsizliklere rağmen bölgemiz, çok yönlü üretim kabiliyetleri, güçlü tedarikçi ağı, güvenilir altyapısı, işgücü rekabetçiliği ve Avrupa Birliği pazarına gümrüksüz erişimi sayesinde önemli bir potansiyel taşımaktadır. Adana’mız bir değişim ve dönüşümün içerisinde. Bölgede birbirinden önemli yatırımların birçoğu başladı, birçoğu ise planlamaları tamamlandı, yatırıma başlanıyor” dedi. ADANA’DA 46 BİN 543 İŞ YERİ VE 550 BİN KAYITLI ÇALIŞAN Adana’nın 2021 yılı itibariyle sağladığı 140 milyar lirayı aşan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ve yüzde 2’lik payla 10’uncu il olduğunu anlatan Kıvanç, 2023 Temmuz ayı verilerine göre ilde 46 bin 543 iş yeri ve 550 bin kayıtlı çalışan olduğunu açıkladı.  Adana’da, toplam 5 yeni organize sanayi bölgesi, 15’e yakın küçük sanayi sitesinin kurulmasıyla Cumhuriyetin yeni yüzyılında ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak en önemli illerin başında yer alacağının altını çizen Kıvanç, “Türkiye’nin ikinci bir Marmara bölgesi olacaktır. Bu yatırımların tamamlanması ve gerçekleşmesi için Adana Valiliğimiz koordinasyonunda, kentin tüm paydaşları olarak seferber olmuş durumdayız. Yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı ve yeni yapılacak olan konteyner limanını da düşündüğümüzde; bu yatırımların bölgemizin kalkınmasında öncü rol üstleneceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.  KİMLER KATILDI Panel kısa film gösterimi ve alanında uzman akademisyenlerin anlatımları ile sona erdi. Panele Sedat Memili, Cezmi Yurtsever ve Ahmet Karataş’ın konuşmacı olarak katıldıkları panele Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Seyhan Kaymakamı Ekrem İnci, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, AOSB Başkanı Bekir Sütcü ve çok sayıda davetli katıldı.  

Gündoğan: Sorumluluk ile hareket ediyoruz Haber

Gündoğan: Sorumluluk ile hareket ediyoruz

Ahmet Akdeniz ADANA (İLKHABER)-ATO Meclis Üyesi Vedat Gündoğan, “Adana Ticaret Odası olarak yaşanmışlıklarımızı, kültürümüzü, dünden miras aldıklarımızı daha çok kişiye ve daha çok yeni ye anlatmak için sadece bir ekonominin değil bütün bir kültürün savunucusu olan Adana Kreatif Endüstri üyelerinin temsilcileri olmamız sorumluluğu ile hareket ediyoruz” dedi.  Adana'da, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi tarafından "Kreatif Endüstrilerde Kadrajın Ekonomisi” konulu panel düzenlendi. Kreatif ekonomisini büyütecek katma değerli ürün ve hizmetler tasarlamak, kreatif endüstrilere yatırımı özendirmek, özgün fikirlerin çoğalmasını sağlayarak güçlü bir kreatif ekonomi oluşturmak amacıyla, "Turuncu Konuşalım Etkinlikleri" kapsamında düzenlenen panel, Adana Ticaret Odası (ATO) Toplantı Salonu'nda yapıldı. Panelde konuşan ATO Meclis Üyesi Vedat Gündoğan, Adana Kreatif Endüstri üyelerinin temsilcileri olmaları sorumluluğu ile hareket etiklerini söyledi. Türkiye'de kreatif endüstrilerin son yıllarda öncü ve popüler olan bir ticari kavram olduğunu anlatan Göndoğan, “Adana kendi tarihi boyunca kreatif endüstrilerin ülkemizde otorite noktalarından biri olması hasebiyle bu alandaki üretilen emek ve ekonominin hep regülasyon sağlayıcılarından olma sıfatını kendisinde barındırmıştır. Film festivalleri, çalıştaylar ve halen mistik hikayeleri yanı sıra kültürel yaşanmışlığın anlatıcılarından olan bir coğrafya olarak endüstrideki derin varlığını hep korumuş ve korumaya devam edecektir. Bu nedenle bizler Adana Ticaret Odası olarak yaşanmışlıklarımızı, kültürümüzü, dünden miras aldıklarımızı daha çok kişiye ve daha çok yeni ye anlatmak için sadece bir ekonominin değil bütün bir kültürün savunucusu olan Adana Kreatif Endüstri üyelerinin temsilcileri olmamız sorumluluğu ile hareket” dedi. Yoğun bir çaba sarf ettiklerini dile getiren Gündoğan, “Türkiye’nin kreatif endüstrileri temsil eden Türkiye odalar ve borsalar birliği Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi ile Turuncu Konuşalım etkinliği Adana’da yapabilmek için bu sorumluluk bilinci ile şahsım, komitem ve 38. Komitedeki arkadaşlarımla çok yoğun bir çaba sarf ettik. Amacımız Ulusal ağ içerisinde şehrimizin var olan bu katma değerinin yerini daha da belirginleştirerek şehrimizin kültürünü ve kültür revizesinin sahibi gençlerimizi hepsi ile birlikte şehrimizdeki var olan bu büyük ekonominin ayrı ayrı üretilen değerleri genel ağ ile bütünleştirerek daha yüksek kazanımı sağlamaktı” diye konuştu. Gündoğan sözlerini şöyle tamamladı; “Bugün burada yaptığımız bu etkinlik için öncelikle Meclis Başkanımıza ve yönetimine, ardından etkinlik için bize tüm imkanları sunan Adana Ticaret Odası başkanımıza ve aynı hayale inanarak bu etkinliğin gerçekleşmesi için yoğun çaba sarf eden 26 ve 38. Komite arkadaşlarıma, konuya vakıf olan ve daha da olmak içn kıymetli saatlerini bu etkinliğimize ayıran siz çok kıymetli arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyor. Şükranlarımı sunuyorum.” TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Üyesi ve Turuncu Konuşalım Komisyonu Başkanı Berat Kuzu’da, kreatif endüstrilerin 16 sektörden oluştuğunu dile getirdi. Sektörün dünyada dolaylı hacminin 2 trilyon dolar olduğunu vurgulayan Kuzu, "Doğrusal 300 milyar dolarlık hacmi bulunan sektörde Türkiye, 206 ülke arasında 30 milyar dolarla yüzde 10'u almakta. Bu parayla biz her yıl 15 tane Yavuz Sultan Selim Köprüsü yaptırabiliyoruz. Bir fikir üretiyoruz her yıl 15 köprü yaptırabilecek bir parayı elde ediyoruz. Bunun içinde fotoğrafçılık, dizi ve sinema da var.  En öne çıkan ve en planlı ilerleyen sektör ise dizi ve film sektörü” ifadelerini kullandı. ATO Başkanı Yücel Bayram’ın katılamadığı panelde konuşan ATO Meclis Başkanı İsmail Acı ise, toplantıda emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından panel basına kapalı devam etti. Basın mensuplarını önce dışarı çıkılması istendi. Ardından ise tekrar paneli takip edebilecekleri söylenen gazeteciler panele girmedi. Açılış konuşmalarının ardından Yüksel Hançerli, Niyazi Sertkalaycı, Aykut Murat Çayır, Mustafa Turgut fotoğrafçılık sektöründeki deneyimlerini paylaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Uluslararası İlişkiler ve Eğitim Koordinatörü Belgin Aslan, KOSGEB Adana Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Emre Demir, Halkbank Adana Bölge Koordinatörlüğü Kredi Tahsis ve Yönetimi Bölüm Müdürü Oğuz Karakuş, Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri Müdür Yardımcısı Serap Aydın kurumlarının sektöre ilişkin desteklerini ve projelerini anlattı.

Adana'da "Kreatif Endüstrilerde Kadrajın Ekonomisi" paneli düzenlendi Haber

Adana'da "Kreatif Endüstrilerde Kadrajın Ekonomisi" paneli düzenlendi

ADANA (İLKHABER) - Kreatif ekonomisini büyütecek katma değerli ürün ve hizmetler tasarlamak, kreatif endüstrilere yatırımı özendirmek, özgün fikirlerin çoğalmasını sağlayarak güçlü bir kreatif ekonomi oluşturmak amacıyla "Turuncu Konuşalım Etkinlikleri" kapsamında düzenlenen panel, Adana Ticaret Odası (ATO) Toplantı Salonu'nda yapıldı. ATO Meclis Başkanı İsmail Acı, panelin açılışında yaptığı konuşmada, toplantıda emeği geçenlere teşekkür etti. ATO Meclis Üyesi Vedat Gündoğan da Türkiye'de kreatif endüstrilerin son yıllarda öncü ve popüler olan bir ticari kavram olduğunu belirtti. TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Üyesi ve Turuncu Konuşalım Komisyonu Başkanı Berat Kuzu, kreatif endüstrilerin 16 sektörden oluştuğunu aktardı. Sektörün dünyada dolaylı hacminin 2 trilyon dolar olduğunu vurgulayan Kuzu, "Doğrusal 300 milyar dolarlık hacmi bulunan sektörde Türkiye, 206 ülke arasında 30 milyar dolarla yüzde 10'u almakta. Bu parayla biz her yıl 15 tane Yavuz Sultan Selim Köprüsü yaptırabiliyoruz. Bir fikir üretiyoruz her yıl 15 köprü yaptırabilecek bir parayı elde ediyoruz. Bunun içinde fotoğrafçılık, dizi ve sinema da var." diye konuştu. Kuzu, en öne çıkan ve en planlı ilerleyen sektörün dizi ve film sektörü olduğunu belirtti. Gerçekleştirilen panelde, Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri Müdür Yardımcısı Serap Aydın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Uluslararası İlişkiler ve Eğitim Koordinatörü Belgin Aslan, KOSGEB Adana Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Emre Demir, Halkbank Adana Bölge Koordinatörlüğü Kredi Tahsis ve Yönetimi Bölüm Müdürü Oğuz Karakuş, sektöre ilişkin projeler ve destekler konusunda konuşma yaptı.

Fide üretilen tesise kurulan GES, enerji giderini yüzde 60 azalttı Haber

Fide üretilen tesise kurulan GES, enerji giderini yüzde 60 azalttı

 Mersin'in Tarsus ilçesinde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) hibe desteğiyle fide üretim tesisine kurulan güneş enerjisi santrali (GES), işletmenin enerji maliyetinin yarısından fazlasını karşılar hale geldi. Anadolu Ajansının (AA), tarımda yenilenebilir enerji kullanımının ele alındığı "Tarımda Yenilenebilir Enerji Atağı" başlıklı dosya haberin ikinci bölümünde AA muhabirleri, Mersin'de TKDK'den alınan destekle fide üretim tesisine GES kurulan Açı Fide Tarım Ticaret Limited Şirketi'nin yöneticileriyle görüştü. Şirketin yöneticileri, 2020'de ticari faaliyetlerine başlayan işletmelerinde üretime geçmeden önce enerji maliyetlerini azaltabilecekleri seçenekleri araştırdı. Akdeniz ikliminin etkisi altındaki Mersin'de güneşin enerjiye dönüşümünü değerlendirmek isteyen şirketin idarecileri, hazırladıkları projeyle TKDK'ye başvurdu. Projenin kabul edilmesi üzerine yaklaşık 4,6 milyon liralık hibe desteği sağlanan şirket, Reşadiye Mahallesi'ndeki 77 bin metrekarelik tesiste yönetim binasının üzerine 1860 güneş paneli kurdu. Kurulumla yılın başında 11 serada üretim mesaisinin başladığı tesiste, 760 kilovatsaat kapasiteli GES sayesinde elektrik giderinde yaklaşık yüzde 60 tasarruf sağlandı. - "Elektrik giderleri maliyetlerimiz açısından son derece önemli" Şirketin genel müdür yardımcısı Yıldıray Hacıoğlu, AA muhabirine, üretime geçmeden önce enerji maliyetlerini azaltmak için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Türkiye'nin her yeri için üretim yapmayı hedeflediklerini dile getiren Hacıoğlu, şöyle devam etti: "Enerji giderlerimiz büyük bir yer tutuyor. Dolayısıyla maliyetleri düşürme adına bir yenilenebilir enerji kaynağının işletmemizde olmasını istedik. Bunun çalışmalarına 2022'de hız verdik. Daha sonra TKDK ile temasa geçerek aldığımız destekle 2023'de 1860 panelden oluşan 760 kilovatsaatlik güneş enerjisi santralini işletmemize konumlandırmış olduk." - "GES, bizim olmazsa olmazımızdı" Tesislerinde GES'in avantajlarını yaşamaya başladıklarını aktaran Hacıoğlu, "GES, bizim olmazsa olmazımızdı. Şu anda onun güzelliklerini yaşamaya başladık. İşletmemizi, enerji maliyetlerinin yüzde 60 daha az olmasıyla piyasaya daha uygun şartlarda fide arz edebilmek gibi bir özelliğe kavuşturmuş olduk." diye konuştu. Yeni bir şirket olduklarını ve şu anda tam kapasitelerini kullanamadıklarını vurgulayan Hacıoğlu, hedeflerinin Türkiye'nin her yerine kaliteli, kullanılabilir, verim özellikleri yüksek fideler göndermek olduğunu söyledi. - "120 milyon fide üretimi hedefliyoruz" İşletme müdürü Hakan Uçar da seralarda normal ve aşılı tüm sebze fidelerini yetiştirdiklerini aktardı. Bu yılın başında deneme tohumlarını topraklarla buluşturduklarını belirten Uçar, "Son teknolojiyle üretim yapmayı hedefliyoruz. Yurt dışından aldığımız bağlantılar sayesinde son sistem kullanılarak kurulumu tamamlanmış bir işletmeye sahip olduk. 2023 için şu ana kadar yaklaşık 50 milyon fide üretimi gerçekleştirdik. 2023 bizim başlangıç yılımız. Asıl hedefimiz 2024 ve sonrası. 2024'teki hedefimiz 20 milyonu aşılı olmak üzere 120 milyon fide üretimi hedefliyoruz." ifadesini kullandı. Uçar, şu anda tesislerinde 100'ü kadın 140 kişiye istihdam sağladıklarını vurgulayarak, 2024 ve sonrası için 220'si kadın 300 kişilik istihdam hedeflediklerini sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.