TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#rekolte

İLKHABER-Gazetesi - rekolte haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, rekolte haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Çukurova'da iklim şartlarının uygun gitmesi narenciyede rekolte beklentisini artırdı Haber

Çukurova'da iklim şartlarının uygun gitmesi narenciyede rekolte beklentisini artırdı

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Çukurova'da, eylülde başlayan narenciye hasadı sürüyor. Adana Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, narenciye, 2019'da çiçeklenme dönemindeki aşırı sıcak, 2019 sonu ve 2020 yılı başında da aşırı yağıştan olumsuz etkilendi. Ülkenin önemli ihraç ürünlerinden olan narenciyede, 2021'de yine çiçeklenme dönemindeki aşırı sıcaklar ve geçen yıl mart ayında etkili olan don nedeniyle rekolte düştü. Üretim alanı geçen yıla göre yaklaşık 25 bin dönüm artışla 745 bin dekara ulaşan nareciyede hasat, eylülde başladı. Bu yıl, özellikle çiçeklenme döneminde uygun sıcaklığın yanı sıra aşırı yağış ve don gibi olayların yaşanmaması dolayısıyla ürünün rekoltesinde yüzde 85'lik bir artış bekleniyor. Adana Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, pamuğun ardından hasadına başlanan narenciyeyle kentin "turuncu rengini" bulduğunu söyledi. Narenciyede, 2019'dan itibaren Adana, Mersin ve Hatay civarlarında etkili olan olumsuz iklim şartları nedeniyle istenen rekoltenin bir türlü gerçekleşmediğini aktaran Kökçüoğlu, geçen yıl yine bu sebeple 720 bin dekar alandan yaklaşık 1 milyon 670 bin tonluk ürün alınabildiğini belirtti. Bu yıl uygun iklim şartlarıyla narenciyede rekolte beklentisinin arttığını dile getiren Kökçüoğlu, şöyle konuştu: "İklim yönünden çok güzel bir sezon geçirdik. Bu da bizim üretimimize yansıdı. Şu anda yaklaşık 745 bin dekarlık alanda yaklaşık yüzde 85'lik bir artışla 3 milyon 100 bin ton civarı bir ürünü hasat etmeyi, ülke ekonomisine kazandırmayı planlıyoruz. Bunun sevinci içerisindeyiz. Çiftçilerimizin bu sene üretim yönünden yüzü gülüyor. Çiftçilerimizin yüzünün gülmesi demek; ihracat anlamında da bir sorun yaşayamayacağımızı, kaliteli ürün elde edebileceğimizi, bu kaliteli ürünleri de yurt dışına çok rahat bir şekilde pazarlayabileceğimizi düşünüyoruz." - Akdeniz meyve sineğiyle mücadele Kökçüoğlu, üretim miktarı kadar ürünün kaliteli şekilde pazara sunulmasını da öncelediklerini, bunu aksatacak tüm unsurların ortadan kaldırılması için yoğun çaba içerisinde olduklarını vurguladı. Bu kapsamda ürüne büyük zarar veren Akdeniz meyve sineğiyle mücadele konusunda da çalışmalar yaptıklarını anlatan Kökçüoğlu, 3'er kişiden oluşan 50 ekiple çiftçilere eğitimler verdiklerini belirtti. Sahada 125 bahçede zararlı takip tuzakları kurduklarını dile getiren Kökçüoğlu, Akdeniz meyve sineğiyle mücadele kapsamında ilgili kurumu ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde çalıştıklarını söyledi. Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özler de yaklaşık 600 hektarlık alanda narenciye üretimi yaptıklarını anlattı. Bu yıl narenciyede yüksek rekolte dolayısıyla tüketicinin ürüne rahatça ulaşabileceğini dile getiren Özler, gübre, ilaç, mazot, paketleme girdilerini düşürecek küçük önlemlerle üretimin daha da artacağını sözlerine ekledi.

Çukurova'da ekim alanı azalan pamuktan 100 bin ton rekolte bekleniyor Haber

Çukurova'da ekim alanı azalan pamuktan 100 bin ton rekolte bekleniyor

ADANA (AA) - KORAY KILIÇ - Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Adana'da hasadı süren pamukta 100 bin ton rekolte bekleniyor. Çeşitli sektörlerde ham madde olarak kullanılan pamuk, geçen yıl Çukurova'da 302 bin dekarda ekildi. Bu yıl 200-300 bin dekarda ekimi yapılan ürünün hasadı devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, AA muhabirine, kentte pamuk hasadının tamamlanma oranının yüzde 50 dolayında olduğunu söyledi. Kökçüoğlu bu yıl bölgelere göre değişen bir verim olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: "Ortalama 100 bin ton civarında pamuğu Adana yöresi olarak ülke ekonomisine sunmuş olacağız. İlimizde pamuğun geçmiş yıllarda 600 bin dekarlık alanda ekilmiş olmasıyla beraber bu miktar yıllara göre çiftçilerin beklentileri, fiyat aralıkları ya da ülkemizin beklentileri doğrultusunda değişiyor. 200-300 bin dekar aralığında pamuk üretimimiz devam ediyor. Ortalama dekardan 450-550 kilogram gibi bir pamuk hasat ediyoruz. Şu anda da ilimizde uzun yıllar ortalaması olan verimi yakaladık. Fiyat aralığı olarak maliyetlerin üzerinde bir piyasa fiyatı şu anda oluşmaya başladı." - "Pamuk üretiminin yöremizde devam etmesini istiyoruz" Kökçüoğlu pamuğun ülke ekonomisine büyük katkısı olduğunu dile getirdi. Pamuğun yem, yağ, lif, kağıt sanayilerinde alternatifi zor bulunan bir ürün olduğunu vurgulayan Kökçüoğlu şöyle devam etti: "Bu anlamda da pamuk üretiminin yöremizde devam etmesini istiyoruz. Bakanlık olarak tarımsal desteklemeler sunuyoruz. Mazot desteği gibi diğer tüm bitkisel ürünlere sunduğumuz desteği pamuğa da sunuyoruz. Bunun dışında dekar başına fark desteklemesi veriyoruz. Pamuk, buğday, arpa, mısır ve soya gibi stratejik bir ürün. Bunun kendi kendimize yetebilir hale gelecek şekilde üretilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Pamuğu Adana'da, Şanlıurfa'da üreteceğiz. Başka bir yerde üretme şansımız da yok. Bu noktada çiftçinin ürettiği ürünü daha pahalıya satabilmesiyle ilgili çalışmalar da yapıyoruz. İyi tarım uygulamaları yapıyoruz ve bu uygulamalardan elde edilen pamuğun daha yüksek fiyattan satılmasını sağlıyoruz." Kökçüoğlu, dekardan daha fazla verim almanın sağlanması amacıyla üreticilere yönelik bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını belirtti. Üretici Ömer Beklik de bu yıl yüksek hava sıcaklığının ürünlerini etkilediğini söyledi. Olumsuz hava şartlarına rağmen ürünün kalitesinin iyi olduğunu aktaran Beklik şunları kaydetti: "Bu yıl rekoltemiz geçen yıllara göre biraz düşük. Hava sıcaklıkları ürettiğimiz ürünleri etkiledi. Buna rağmen ürünün kalitesi yerinde. Bu yıl 200 dönüm alana pamuk ektik. Yaklaşık 100 tona yakın rekolte bekliyoruz. Geçen yıl 110-120 ton bandındaydı. Bu yıl biraz kaybımız var. Havanın bir anda ısınması bitkide stres yarattı ve bu da bize yaklaşık yüzde 20'lik bir kayıp yaşattı."

Osmaniye'de ekim alanı genişleyen yer fıstığında rekolte artışı bekleniyor Haber

Osmaniye'de ekim alanı genişleyen yer fıstığında rekolte artışı bekleniyor

OSMANİYE (AA) - MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Osmaniye'de ekim alanı genişleyen ve hasadına başlanan coğrafi işaret tescilli yer fıstığında geçen yıla göre 10 bin tonun üzerinde artış bekleniyor. Ülkede fıstık üretimin ortalama yüzde 40'ının, işlemesinin ise yüzde 98'inin gerçekleştirildiği Osmaniye'de, tescilli yer fıstığında ilk ürünlerin hasadına başlandı. Traktörle sökülerek toprağın dışına çekilen yer fıstığı, 2-3 gün tarlada bekletildikten sonra geniş ve güneş gören alanlarda kurumaya bırakılıyor. Osmaniye Ticaret Borsası Genel Sekreteri Musa İlker Çenet, Osmaniye'deki tarım ekonomisine katkı sunan ürünlerin başında yer fıstığının geldiğini söyledi. Ürünün toplanması, işlenmesi ve nakliyesinde 10 binden fazla insanın iş imkanı bulduğunu dile getiren Çenet, "2022 yılında Türkiye'de 457 bin dekar ekili alandan 186 bin 340 ton yer fıstığı rekoltesi elde edildi. Dekar başına 500 kilogramlık bir verim elde etmiştik. Bu yıl ise üretim alanı 520 bin dekar alana çıkarken, üretimin 210 bin tona çıkmasını bekliyoruz. Kentimizde üretim alanı 11 bin 480 dekardan 18 bin dekara çıkarken, 48 bin 330 ton olan üretimin 60 bin ton gibi bir seviyeye gelmesini bekliyoruz." diye konuştu. Çenet, yer fıstığının ihraç da edilen bir ürün olduğunun altını çizerek, "İhracat 2004-2014 arasında 5-6 bin ton civarında gerçekleşirken, 2022 yılında 20 bin tona kadar çıkmıştır. Bunun da büyük bölümü ilimizden yapılmaktadır." dedi. - Kilogram fiyatı 50-55 lira Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir de yer fıstığında hasadın güzel başladığını ifade etti. Fıstık alım fiyatlarının kilogramda 50-55 lira seviyesinde olduğunu ve bunun üreticiyi memnun ettiğini aktaran İspir, fiyatların inmemesini umduklarını dile getirdi. Yer fıstığı üreticisi Veli Kastal da bu sezon dekara 500 kilogram civarında ürün aldıklarını belirterek, "Geçen sene verimimiz düşüktü. Bu sene verim güzel. Bizim 250 dekar kadar yer fıstığımız var. Fiyat olarak Çukurova'da ilk hasat Karataş, Tuzla tarafında yapılıyor. Orada kilogramı 75 liradan başladı. Bugün ise 55 liraya kadar geriledi. Geçen sene ise 25-30 lira arasındaydı. Fiyat olarak düşmezse bu şekilde kar elde edebiliyoruz. İnşallah bu seviyenin altına düşmez." ifadelerini kullandı.

Mersin’de incirde rekolte sevinci Haber

Mersin’de incirde rekolte sevinci

Mut ilçesi başta kayısı, erik, zeytin ve incir olmak üzere birçok ürünü üreterek hem yurt içine hem de yurt dışına satılmasını sağlıyor. Kayısı ve erik sezonunun tamamlanmasının ardından hasadı başlayan beyaz incirde de sona yaklaşılıyor. İlçede 8 bin dekar alan üretilen şehrin beyaz altını incirden bu sene 30 bin ton rekolte bekleniyor. İlçede üreticinin önemli gelir kaynaklarından olan beyaz incir rengi, aroması, tadı ve sevkiyata dayanıklılığı ile tercih ediliyor. Turfanda da kilogramı 65 liradan alıcı bulan incir hasatta sona doğru yaklaşılırken 55 liradan alıcı bulmaya devam ediyor. Geçen yıl 15-20 TL’ye kadar düşen incirin fiyatının bu sene 55 TL altına inmemesi üreticisinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Hem üretici olan hem de tüccarlığını yapan 49 yaşındaki Mehmet Yıldız, “İncir alımı geçen ayın 25’inde başladı. İlk alımına 65 ile 70 liradan alımına başladık. Şu an incirin sonuna geliniyor. Şu an fiyatı 55 liradan devam ediyor. Üretici para kazanıyor. Ben hem üreticiyim hem alıcıyım. Alıyoruz ticaretini yapıyoruz” dedi. Üretici Doğan Can Şahin ise “Biz üreticiyiz çiftçiyiz bu sene incir fiyatlarımız 65 liradan başladı incirin sonuna gelmemize rağmen bugün 55 liraya satıyoruz. Bu senen incirden güzel paralar kazandık ve gelirimiz çok güzel oldu” diye konuştu. Mut İlçe Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, Mut Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü öncülüğünde Mut incirinin coğrafi işaret marka çalışmalarının devam ettiği ve en kısa zamanda sonuçlanmasının da beklendiği belirtildi. Öte yandan kuru incirin fiyatının ise bu sene 250 TL civarında olduğu ifade edildi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: “Narenciyede rekolte yüksek ama alım yok” Haber

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: “Narenciyede rekolte yüksek ama alım yok”

ADANA (İLKHABER) - Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Narenciyede bu yıl geçen yıla göre rekoltenin daha fazla olduğunu belirterek, “2023 yılındaki rekolte toplam 3 milyon 200 bin tona ulaştı” dedi. 2023 yılında geçmiş yıllara göre rekoltenin yükseldiğine ve limon, mandalina, greyfurt, portakalın toplamda 3 milyon 200 bin ton olduğuna dikkat çeken Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ‘’Bu yıl rekolte yüksek fakat çiftçimiz ürününü henüz tüccara satamadı. Geçmiş yıllarda birkaç ay önceden avans vererek ürün bağlantısı yapan tüccarlar, girdi fiyatlarının yüksek, narenciye fiyatlarının düşük olmasına rağmen hala alım yapmadı. Yurt dışı pazar bağlantıları da henüz tamamlanmadı. Ürün satış fiyatı maliyetin altında kalan narenciye üreticileri endişeli. Yıllar önce narenciyeye verilen DFİF (Destekleme Fiyat İstikrar Fonu) özellikle bu yıl ton başına en az 1.500 - 2.000 TL olacak şekilde yeniden verilmeli” dedi. Mayer limon para etmediği için, hırsızlık olaylarının yaşanmadığını ve çiftçilerin bahçelerine bekçi bile tutmadıklarına değinerek durumun ne kadar önem arz ettiğini ifade eden Doğan, “Bölgemizde 850 bin dönüm narenciye ekili alan mevcut. 2024 yılı narenciye ekim alanları için, yüzde ra6 eğim şartı getirildi. Adana’da bu eğim olmadığı için önümüzdeki yıl ilimizde yeni narenciye ekimi yapılamayacak. Bu yıl çiftçilerimiz para kazanamazsa, bahçesindeki ağaçları söküp başka ürün eker. Bölgemiz ve ülke ekonomimiz için büyük öneme sahip narenciye üretiminde önemli kayıplar yaşanır. Cumhurbaşkanımızdan bu yıl narenciye için DFİF desteğinin açıklanmasını bekliyoruz” diye konuştu. Ortadoğu ülkelerine de narenciye ihracatının başlamasını beklediğini söyleyen Doğan, “Rusya ve Ukrayna dışında yeni pazarların oluşturulması da gerekir. Yeni pazarların oluşturulmasıyla birlikte sektörün büyüme ve kalkınma potansiyeli artar. Pazar araştırmalarının yapılması ve üreticilere yönelik eğitim programları gibi destekler, üreticilerin ürünlerini uluslararası standartlara uygun hale getirmeleri ve yeni pazarlardaki rekabet düzeyine ayak uydurmaları için büyük önem taşımaktadır. Bu yeni pazarlara yönelik yapılacak stratejik adımlar, tarım sektörü ve ülkemiz için oldukça önemli ifadelerini kullandı.

Sıcak hava mısırda rekolteyi yüzde 10 düşürdü Haber

Sıcak hava mısırda rekolteyi yüzde 10 düşürdü

ADANA (İLKHABER) - Türkiye’nin en sıcak illerinden Adana’da sıcaklık rekorları kırılırken, hasadı başlayan stratejik ürün mısırın rekoltesi yüzde 10 düştü. Türkiye’nin 8,3 milyon tonluk mısır üretiminin yaklaşık yüzde 14’ünü karşılayan Adana’da ’sarı altın’ olarak adlandırılan mısırda hasat başladı. Kent genelinde 2020’de yaklaşık 700 bin dönüm alanda ekilen mısırda 820 bin ton rekolte gerçekleşirken, bu rakamlar 2021’de 665 bin dekarda 810 bin ton, geçen yıl ise 800 bin dönümde 1 milyon 50 bin ton olarak kayda geçti. Bu sene de yaklaşık 865 bin dönüm alanda mısır ekimi gerçekleşti. Sıcak hava rekolteyi düşürdü Ancak kent genelinde son 3 haftadır seyreden 40 derecenin üzerindeki sıcaklık mısırdaki rekolteyi de yüzde 10 düşürdü. Üreticiler, mısırdan kent genelinde 1 milyon 200 bin ton rekolte hedeflerken, sıcak havanın rekolteyi düşürmesi nedeniyle 1 milyon ton civarında mısır hasat edilmesi planlanıyor. Hasat başladı, fiyat bekleniyor Mısırda hasat başlarken üreticiler, geçen sene ton başına 5 bin 700 lira açıklanan fiyatın bu sene çiftçiler en az 8 bin lira olarak güncellenmesini istiyor. “Yüzde 10 verim kaybı var” Merkez Yüreğir ilçesine bağlı Yunusoğlu Mahallesi’nde devam eden hasat sırasında açıklamalarda bulunan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Ovanın tamamında şu anda hasat başladı. Dönüme bin 500 kilogram verim bekliyorduk ancak şu anda havaların sıcak gitmesi nedeniyle verim kaybı yaşanmakta. Yüzde 10 verim kaybı var. Bu sene 865 bin dönüm alanda mısır ekildi. Bu sene 1 milyon 200 bin ton rekolte bekliyorduk ancak rekoltede 100 bin ton düşüş olabilir” ifadelerini kullandı. “Ton başına 8 bin lira bekliyoruz” Fiyatların bir an önce açıklanmasını isteyen Doğan, “Şu anda tüccara mısır 5 liradan satılmakta. TMO şu anda mısır almamakta. Fiyat açıklanmadığı için ürün alamıyor. Lisanslı depoların da bir kısmı dolu olduğu için çiftçiler mısırı dökemiyor. Bir an önce depoların boşalıp mısıra yer açılmasını istiyoruz. Arpa ve buğdayda olduğu gibi mısıra da ton başına 500 lira destek bekliyoruz. Mısırın da en az ton başına 8 bin lira olmasını bekliyoruz” diye konuştu. Mısırda ekim alanlarının arttığını vurgulayan Doğan, gerekli desteklemeler olmazsa ekim alanlarının tekrardan düşeceğini de sözlerine ekledi. Kentte mısır üretimi yapan çiftçi Mehmet Müslihan ise sıcaklar nedeniyle rekoltede yüzde 10 kayıp yaşadıklarını söyledi.

Osmaniye'de ekim alanı artan mısırda rekolte beklentisi 500 bin tonu aştı Haber

Osmaniye'de ekim alanı artan mısırda rekolte beklentisi 500 bin tonu aştı

OSMANİYE (AA) - MUZAFFER ÇAĞLIYANER/MENDERES ÖZAT - Osmaniye'de geçen yıla göre ekim alanı artan mısırda rekoltenin, mevsimsel yağışların da etkisiyle 500 bin tonu geçmesi bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mısır üretiminde altıncı sırada yer alan kentte çiftçiler, şubatta ekimini yaptıkları ürünleri bu ay içerisinde hasat etmeye hazırlanıyor. Ekim alanının geçen yıla göre yüzde 8 artarak yaklaşık 425 bin dekara ulaştığı kentte üreticiler, ilin baharda aldığı yağışların desteğiyle verimin yüksek olmasını bekliyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç, AA muhabirine, mısırda ilk ürünlerin hasadının bu ayın ortası veya sonunda yapılacağını, ikinci ürünlerin ise eylül-ekimde toplanacağını söyledi. Üretimdeki olumlu gelişmelerin rekolte hedefini artırdığını belirten İlmeç, "Geçen yıl yaklaşık 393 bin dekar alandan 400 bin tonun üzerinde rekolte sağlamıştık. Bu yıl yaklaşık 425 bin dekar alanda mısır var. Havaların da güzel gitmesiyle 500 bin tonun üzerinde rekolte beklemekteyiz." dedi. İlmeç, çiftçilerin hasat öncesi mısırların bakım ve sulamasını yaptığını, üründe güzel verim beklediklerini anlattı. Bahar yağmurlarının, suyu seven mısırın üretimine olumlu yansıyacağını dile getiren İlmeç, şöyle devam etti: "Geçen yıl don yaşamıştık ama hamdolsun bu yıl ekim zamanında herhangi bir doğal afetle karşılaşmadık. Mısırın özellikle tozlaşma döneminde havaların biraz daha serin gitmesiyle veriminin arttığı literatürlerde yer alıyor. Bu sezon, tam tozlaşma döneminde havaların serin ve yağışlı geçmesi sayesinde verimin artacağını düşünüyoruz." - "Hava şartları rekoltenin yüksek olacağını gösteriyor" Kadirli ilçesinde yaklaşık 350 dekarda mısır yetiştiren Cevdet Seçilmiş de geçen sezon dekar başına ortalama 1300-1500 kilogram ürün aldığını ifade etti. Bu yıl da hasattan umutlu olduğunu vurgulayan Seçilmiş, "Bu sene rekoltenin daha yüksek olmasını bekliyoruz. Hava şartlarından dolayı ürünler bu yıl daha iyi görünüyor. Allah'ın izniyle devletimiz fiyatta bir iyilik yaparsa çiftçimiz para kazanmış olacak. Hava şartları rekoltenin yüksek olacağını gösteriyor." diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.