TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Rusya

İLKHABER-Gazetesi - Rusya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Rusya haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 bombardıman uçağı düştü Haber

Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 bombardıman uçağı düştü

Rusya'nın güneyindeki Stavropol bölgesinde 4 pilotun bulunduğu uzun menzilli Tu-22M3 stratejik bombardıman uçağının düşmesinin ardından başlatılan çalışmalar sürüyor. Stavropol Valisi Vladimir Vladimirov yaptığı açıklamada, pilotlardan birinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Vladimirov, "Krasnogvardeysky bölgesinde askeri uçak kazasına ilişkin net bilgi aldık. Bir mürettebat üyesinin hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyuyoruz. Ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı. Vladimirov, kayıp bir pilotu arama çalışmalarının ise devam ettiğini aktardı. Ne olmuştu? Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bombardıman uçağının Stavropol'de muharebe görevini gerçekleştirdikten sonra havaalanına dönüşü sırasında Krasnogvardeysky'deki boş bir araziye düştüğü belirtilmişti. Uçaktan fırlatma koltuğunu kullanarak ayrılan 3 pilotun ekipler tarafından bulunduğu, 2'sinin hastaneye kaldırıldığı ifade edilirken, 1 pilotun ise kaybolduğu aktarılmıştı. Uçakta mühimmat bulunmadığı, uçağın "teknik bir arıza" sonucu düştüğü ifade edilmişti. Ukrayna, Rus uçağını düşürdüğünü iddia etmişti Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mykola Oleshchuk ise yaptığı açıklamada, "Hava Kuvvetleri'nin uçaksavar füze birimleri ilk kez Ukrayna Savunma İstihbaratı ile iş birliği yaparak Rusya’nın barışçıl Ukrayna şehirlerine saldırmak için kullandığı Kh-22 seyir füzelerinin taşıyıcısı Tu-22M3 uzun menzilli stratejik bombardıman uçağını imha etti" demişti.

Ukrayna'da Rusya Ordusunun Dnipropetrovsk bölgesine yaptığı füze saldırısında 8 ölü, 29 yaralı Haber

Ukrayna'da Rusya Ordusunun Dnipropetrovsk bölgesine yaptığı füze saldırısında 8 ölü, 29 yaralı

Rusya, Şubat 2022’den bu yana Ukrayna’ya saldırılarını sürdürüyor. Rus ordusu Ukrayna’nın Dnipropetrovsk bölgesini füzeyle aldı. Ukrayna Devlet Acil Servisi, saldırı sonucu 8 kişinin hayatını kaybettiğini, 29 kişinin de yaralandığı duyuruldu. Saldırıda konutların ve sivillerin hedef alındığı, kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Zelenskiy’den bir kez daha "Hava Savunma Sistemi" çağrısı Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Rus saldırısının ardından Dnipro'da kurtarma çalışmaları sürüyor. Bir konut kısmen yıkıldı, tren istasyonu hasar gördü. Kryvyi Rih ve Synelnykove şehirleri de hedef alındı. Yaralıların tamamına yardım sağlanıyor. Ne yazık ki bazıları hayatını kaybetti. Ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ukrayna'ya hava savunma sistemi sağlayan her ülke, ortaklarımızı hava savunma sistemlerinin depolarda saklanmaması, terörle karşı karşıya olan şehirlerde konuşlandırılması gerektiğine ikna etmeye yardımcı olan her lider ve savunmamızı destekleyen herkes hayat kurtarıyor. Bu, sadece ülkemiz ve Ukraynalılar için değil, tüm dünya için gerekli. Rusya, uyguladığı terörden sorumlu tutulmalı ve tüm füzeler ve 'Shaded' insansız hava araçları durdurulmalı. Dünya bunu sağlayabilir ve ortaklarımız da gerekli yeteneklere sahip Bu, Orta Doğu semalarında kanıtlandı ve Avrupa'da da işe yaraması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ABD ve İngiltere'nin Rus metal yaptırımları, Çin'in küresel emtia ticaretindeki rolünü güçlendirebilir Haber

ABD ve İngiltere'nin Rus metal yaptırımları, Çin'in küresel emtia ticaretindeki rolünü güçlendirebilir

ABD ve İngiltere'nin Rus metallerine yönelik yaptırımları, Çin'in küresel emtia ticaretindeki rolünü daha da güçlendirebilir. Londra Metal Borsası'nın Rus alüminyum, bakır ve nikelini yasaklamasıyla birlikte Çin'in bu metallerin ithalatında artış yaşaması bekleniyor. Bu durum, Şangay Vadeli İşlemler Borsası'nı, bu üç metalin Rus sevkiyatlarını kabul eden dünyadaki tek büyük emtia borsası olarak konumlandırıyor. ŞANGHAY'IN ROLÜ ARTIYOR Şanghay merkezli broker Guotai Junan Futures Co. kıdemli analisti Wang Rong, yaptığı açıklamada, "Rus metallerinin Avrupa ve Amerika piyasalarındaki likiditesi daha da azalabilir ve küresel ticaret akışları da yeniden şekillenecektir" ifadelerini kullandı. Rusya'ya yönelik yaptırımların, Çin'in emtia piyasasındaki etkisini artırarak, Şanghay'ı küresel ekonomi için hayati önem taşıyan malzemelerin fiyatlarının belirlendiği bir merkez haline getirebileceği belirtiliyor. ÇİN'İN RUS METAL İTHALATI REKOR SEVİYELERE ULAŞTI Çin'in, resmi yaptırımlar olmasa bile Rus alüminyum ithalatında rekor seviyelere ulaştığı bildiriliyor. Rus alüminyum devi United Co. Rusal International PJSC, geçen yıl gelirinin yüzde 23'ünü Çin'den elde ederken, bu oranın 2022'de sadece yüzde 8 olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Rusal'ın Ukrayna'daki savaşın tetiklediği aksaklıklar nedeniyle kilit bileşen tedarikindeki boşluğu kapatmak için Çin'deki bir alümina tesisinin yüzde 30 hissesini aldığı kaydedildi. ÇİN'İN İTHALATI ARTIYOR Guotai Junan'a göre, yeni yaptırımlar, Rus metalinin ABD ve İngiltere'nin yetki alanları dışındaki ülkelere, özellikle de Çin'e daha fazla ihraç edilmesine yol açacak. Broker bir notunda, fazladan arzın Çin'de üretilen metallerin ihracatını da teşvik edeceğini, çünkü sınırları içinde daha fazla malzeme birikeceğini belirtti. Çin, dünyanın en büyük rafine bakır ve alüminyum üreticisi olmasının yanı sıra Endonezya'daki yatırımlarıyla nikelde de önemli bir oyuncu konumunda. DOLAR DIŞI TİCARET YAPILACAK Çinli ithalatçılar, Pekin'in Moskova ile stratejik ittifakından yararlanarak önemli hammaddelerde indirim kazandılar ve genellikle ticaretin yapıldığı para birimi olan doları devre dışı bırakmak için yuan ile ödeme yaptılar. Bu da dünyanın en büyük emtia alıcısının Ukrayna'daki savaşın enflasyonist etkilerini bertaraf etmesine ve Pekin'in doları dünyanın rezerv para birimi olmaktan çıkarma arzusunu ilerletmesine yardımcı oldu.

Rusya'nın Orenburg bölgesindeki sel felaketinde Orsk şehri sular altında kaldı Haber

Rusya'nın Orenburg bölgesindeki sel felaketinde Orsk şehri sular altında kaldı

Rusya’nın Orenburg bölgesini şiddetli yağışın vurması sonucu Orsk kentinden geçen Ural Nehri’nin su seviyesinin yükselmesi sonucu baraj setinden taşmıştı. Orsk Belediye Başkanı Vasily Kozupitsa Kentteki ikinci bir nehir olan Yelshanka'nın taştığını ve bölgede yaşayanların tahliyesi için önlemler alındığı söyledi. Orsk kentinde 3’ü çocuk 9 kişi hastaneye kaldırılırken hayati tehlikelerinin bulunmadığı açıklandı. Orsk şehrindeki barajın patlamasıyla en az 10 bin ev sular altında kalırken 230 bin nüfuslu kentte 6 bin 100 kişi tahliye edildi. Kentteki 40 okuldan 15’i de sel sularına teslim oldu. Selin bulunduğu bölgede yaşayanlar kanolarla evlerini terk etmek zorunda kaldı. Orenburg bölgesinin batısında bulunan Buzuluk kasabasındaki Samara Nehri’nin de su seviyesinin de yükselmesiyle bölgede gerekli önlemlerin alındığı aktarıldı. Yetkililer, 310 bin nüfuslu Kurgan’da nehir kenarındaki mahallelerde yaşayanların sel sularının kısa süre içinde kente ulaşması ihtimaline karşı bölgeyi terk etmesi uyarısında bulundu. Orenburg Bölge Valisi Denis Pasler ise, kenti vuran selin kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana bölgede etkili olan en büyük sel felaketi olduğunu ifade etti. Pasler, Orenburg bölesinden ardından Kazakistan’dan geçerek Hazar Denizi’ne dökülen 2 bin 400 km uzunluğundaki Ural Nehri boyunca sel felaketinin yaşandığını sözlerine ekledi. En az 550 bin kişinin yaşadığı Orenburg’un Belediye Başkanı Sergei Salmin de, “Sel suları geliyor ve önümüzdeki günlerde su seviyesi daha da artacak. Sel durumu oldukça kritik” açıklamasını yaptı. Putin’den talimat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Acil Durumlar Bakanı Alexander Kurenkov'a bölgeyi ziyaret ederek incelemelerde bulunması talimatı verdi. Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Urak’daki Kurgan ve Siberya’ya bağlı Tümen bölgesindeki sellerin kaçınılmaz olduğu kaydedildi. Kremlin açıklamasında, Putin’in bölge valileri ile de telefon görüşmesi yaparak bilgi aldığı aktarıldı. Kurenkov ise yaptığı açıklamada şişlenmiş su ve mobil arıtma tesislerine ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Yerel sağlık yetkilileri ise, selin vurduğu bölgelerde Hepatit A’ ya karşı aşılama çalışmalarının yürütüldüğünü söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.