TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#saldırı

İLKHABER-Gazetesi - saldırı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, saldırı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Orta Doğu'da sıcak saatler: İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı Haber

Orta Doğu'da sıcak saatler: İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından İsrail topraklarındaki bazı hedeflerin onlarca İHA ve füzeyle vurulmasının ardından İsrail misilleme yaptı. İran'ın İsfahan Havaalanı çevresinde ve Tebriz'de bazı noktalarda patlamalar duyulmaya başladı.  İsrail'in İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemesi sonrasında misilleme sözü veren Tahran yönetimi harekete geçmişti.  İsrail'in saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2'si general toplam 7 kişi yaşamını yitirirken İran, geçtiğimiz günlerde gece saatlerinde İsrail'e 100'den fazla insansız hava aracı ve füze ile saldırmıştı. İran Devrim Muhafızları Ordusu, "İsrail'e yönelik İHA saldırısı, İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri, siyonist rejimin topraklarındaki bazı hedefleri onlarca İHA ve füzeyle vurdu” açıklamasında bulunmuştu. İsrail ise bu saldırıların karşılığında İran'a yönelik misillemeye başladı. İran'daki kaynaklardan gelen bilgilere göre, İsfahan Havaalanı çevresinde ve Tebriz'de bazı noktalarda patlama sesleri duyulmaya başladı. İran'ın hava savunma sistemleri saldırıya karşı devreye alındı.  İran'daki askeri tesislerin hedef alınması olasılığı yüksek olan saldırılarda can kaybı ve yaralıların olup olmadığı henüz netlik kazanmadı. İran ise saldırı konusunda henüz resmi bir açıklama yapmadı. İran medyası ise seslerin hava savunma sisteminin devreye girmesi ve 3 mini insansız hava aracının (İHA) imha edilmesi nedeniyle duyulduğunu yazdı. Uçak seferleri iptal edildi  Yaşanan bu gelişmenin ardından aralarında Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları'ndan da bulunduğu havayolu şirketlerinin bölgeye uçak seferlerini iptal ettiği, İran'dan planlanan uçuşların da askıya alındığı öğrenildi. İlerleyen saatlerde ise iran'da uçuşlar yeniden başladı.  Bu arada İran'daki nükleer tesislerin ise zarar görmediği ifade edildi.

Avustralya polisi: Kilise saldırısı bir terör eylemi Haber

Avustralya polisi: Kilise saldırısı bir terör eylemi

Avustralya’nın Yeni Güney Galler (NSW) eyaletine bağlı Sydney kentindeki Wakeley bölgesinde yer alan Christ The Good Shepherd Kilisesi'ne dün gerçekleştirilen bıçaklı saldırıya ilişkin başlatılan soruşturma sürüyor. Yeni Güney Galler Başkomiseri Karen Webb yaptığı açıklamada, Piskopos Mar Mari Emmanuel dahil 4 kişinin yaralandığı saldırının “terör eylemi” olduğunu ifade etti. Webb, “Yapılan değerlendirmeden sonra saldırının terör eylemi olduğu kesin” diye konuştu. Webb ayrıca, saldırganın tek başına hareket ettiğini aktardı. Olayın NSW polisi, Avustralya Federal Polisi, Avustralya Güvenlik İstihbarat Teşkilatı ve NSW Suç Komisyonu üyelerinden oluşan NSW Ortak Terörle Mücadele Ekibi (JCTT) tarafından soruşturulacağı belirtildi. Saldırgan 16 yaşında Christ The Good Shepherd Kilisesi'ne dün akşam saatlerinde gelen saldırgan, elindeki bıçağı defalarca piskoposa saplamıştı. Kilisedekilerin müdahalesiyle saldırgan kısa sürede etkisiz hale getirilirken, piskopos ve 3 kişi yaralanmıştı. Polis tarafından gözaltına alınan saldırganın 16 yaşında olduğu öğrenildi. Kilisenin önü karıştı Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan kalabalık grup , polisten saldırganın dışarı çıkartılarak kendilerine verilmesini istedi. Tansiyon giderek yükselirken, çıkan olaylarda polisler dahil çok sayıda kişi yaralandı, 20 polis aracında ise hasar meydana geldi. Üç gün içinde 2. bıçaklı saldırı Öte yandan Avustralya'nın Sydney kentinde 13 Nisan Cumartesi günü bir alışveriş merkezinde gerçekleştirilen bıçaklı saldırıda 6 kişi hayatını kaybetmişti. Kilise saldırısı, ülkede 3 gün içinde gerçekleştirilen 2. bıçaklı saldırı olarak kayıtlara geçti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron: İsrail'in İran'a misilleme konusunda akıllı olma çağrısı Haber

İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron: İsrail'in İran'a misilleme konusunda akıllı olma çağrısı

İran’ın İsrail’e yönelik saldırısının etkileri hala devem ederken, batılı ülkelerin İran’a tepki ve İsrail’e destek açıklamaları sürüyor. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron bugün yaptığı açıklamada, İran’a yönelik daha fazla yaptırım uygulamayı değerlendirdiklerini söyledi. Cameron, “İran üzerinde halihazırda 400 yaptırımımız var. Geçen yılın sonunda yepyeni bir yaptırım listesi uygulamaya koyduk ve bunun çok etkili olduğunu gördük” dedi. İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (IRGC )da yaptırım uyguladıklarını belirten Cameron, “Daha ne gibi adımlar atabileceğimize bakacağız” diyerek Devrim Muhafızlarını yasaklayıp yasaklamayacaklarını da gözden geçireceklerini vurguladı. Tahran’ın saldırısının başarısız olduğunu söyleyen Cameron, İsrail’i misilleme yapmamaya çağırdı. İsrail’in duyguları kadar aklıyla da düşünmesi gerektiğine vurgu yapan Cameron, “Bence saldırıya uğradıkları için karşılık vermeleri gerektiğini düşünmekte son derece haklılar, ancak biz bir dost olarak onları kalpleriyle olduğu kadar akıllarıyla da düşünmeye, sert oldukları kadar akıllı da olmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu. “Hepimiz muhtemel bir tırmanıştan endişe duyuyoruz” Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ülkesinde katıldığı radyo programında, Orta Doğu'da İsrail ve İran arasındaki çatışmanın daha da tırmanmasını önlemek için elinden geleni yapacağını söyledi. Macron, “Hepimiz muhtemel bir tırmanıştan endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı. “Tavsiyemiz gerilimin azaltılmasına katkıda bulunulmasıdır” Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İran’ın İsrail’e yeni bir saldırı düzenlememesi konusunda uyarıda bulunarak, İsrail hükümetinin de gerilimin düşürülmesine katkıda bulunması gerektiğini söyledi. İsrail’in saldırıyı geri püskürtmede başarılı olduğunu vurgulayan Scholz, “Bu konuda herkes hemfikir. Bu azımsanmayacak bir başarıdır. Dolayısıyla tavsiyemiz gerilimin azaltılmasına katkıda bulunulmasıdır” dedi. “Gerilimin daha da tırmanması kimsenin çıkarına değildir” Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, İran’ın İsrail’e saldırısının ardından Orta Doğu’da gerilimin azaltılması çağrısında bulundu. Gazetecilere konuşan Peskov, “Bölgedeki gerilimin tırmanmasından son derece endişeliyiz. bölgedeki tüm ülkeleri itidalli davranmaya çağırıyoruz. Gerilimin daha da tırmanması kimsenin çıkarına değildir” dedi.

Sydney'deki alışveriş merkezinde bıçaklı saldırgan kadınları hedef aldığını belirtti Haber

Sydney'deki alışveriş merkezinde bıçaklı saldırgan kadınları hedef aldığını belirtti

Avustralya'nın Sydney kentinde yer alan Westfield Bondi Junction alışveriş merkezinde cumartesi günü meydana gelen bıçaklı saldırıyla ilgili polis açıklama yaptı. Yeni Güney Galler Eyaleti Emniyet Genel Müdürü Karen Webb, olay sırasında çekilen videoların her şeyi anlattığını, saldırganın olay anında kadınları hedef aldığının, erkeklere yönelmediğinin açık olduğunu söyledi. Webb, "Suçlunun aklından neler geçtiğini bilmiyoruz. Bu nedenle dedektiflerin onu tanıyanlarla görüşmeler yapması şu anda çok önemli" dedi. Başbakan Anthony Albanese, saldırıda hayatını kaybedenler arasında bir Çin vatandaşının da bulunduğunu açıkladı. Sydney'de öğrenci olan Cheng Yixuan'ın ailesine bilgi verildiği, ailesinin Avustralya'ya gelmek üzere yola çıktıkları öğrenildi. Sağlık yetkilileri, olayda yaralanan 4 kişinin taburcu edildiğini duyurdu. Aralarında 9 aylık bebeğin de bulunduğu 8 yaralının ise tedavisinin devam ettiği belirtildi. "Oğlum bir kız arkadaşı olmasını istiyordu" Yetkililer tarafından daha önce yapılan açıklamada, Cauchi'nin psikolojik problemleri olabileceği belirtilmişti. Saldırganın babası Andrew Cauchi, gazetecilere yaptığı açıklamada oğlunun psikolojik rahatsızlığı olduğunu ve yakın zamanda ilaç kullanmayı bıraktığını söyledi. "Sizin için o bir canavar. Bana göre ise çok hasta bir çocuktu" ifadesini kullanan Cauchi, "Bir kız arkadaşı olmasını istiyordu, hiçbir sosyal becerisi yoktu ve hayal kırıklığına uğramıştı" şeklinde konuştu. Cumartesi günü 40 yaşındaki Joel Cauchi'nin Westfield Bondi Junction alışveriş merkezinde düzenlediği bıçaklı saldırıda 6 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıda ölen tek erkeğin olaya müdahale eden 30 yaşındaki Pakistan vatandaşı güvenlik görevlisi Faraz Tahir olduğu belirtilmişti. Saldırgan olay yerine gelen bir polis tarafından vurularak öldürülmüştü. Olayı araştırmak için özel bir birim oluşturulurken, araştırmanın aylarca süreceği tahmin ediliyor.

Adapazarı'nda bayram günü çocuğa saldırı Haber

Adapazarı'nda bayram günü çocuğa saldırı

Hastanede tedavi olan çocuk taburcu edilirken bayramları zehir olan aile ise duruma tepki göstererek, “Biz çocuğumuz evde bıçakla ekmek keserken bile rahatsız oluruz fakat bir başkasının çocuğu elindeki bıçakla insan kesiyor ben buna anlam veremiyorum” dedi. Ramazan Bayramı’nın ilk günü Aziz Duran Parkı bölgesinde meydana gelen olayda, arkadaşlarıyla gezentiye çıkan 15 yaşındaki Eyüpcan Kurt, kendisi ve arkadaşlarından sigara isteyen bir gruba sigara kullanmadığının yanıtını verince önce darp edildi ardından bıçaklanarak yaralandı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından Kurt, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Burada ameliyata alınan çocuk, 5 günlük tedavisinin ardından taburcu edildi. Yaşanan olay sonrasında hususa ilişkin inceleme başlatan polis ekipleri saldırgan U.H.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Emniyetteki işlemleri sonrasında adliyeye sevk edilen şüpheli ise tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ailenin bayramı zehir oldu, baba sitem etti Oğlunun bıçaklanması sonrasında durumu öğrenerek hastaneye giden baba Davud Kurt, bayram günlerinin adeta zehir olduğunu belirterek sorumluların cezalandırılmasını istedi. Baba Kurt, “Bayramın birinci günü akşam saat 19.00-20.00 arasında olan olayda oğlumuz bayram gezisi dönüşünde Aziz Duran Parkı’ndan evimizin bulunduğu Sapanca ilçesine giden otobüs duraklarına giderken bir grup tarafından saldırıya uğradı. Oğlumla beraber 4 kişi olan arkadaşlarından ikisi kaçıyor oğlumu ve diğer bir arkadaşını darp ediyorlar ve bıçakla yaralanıyor. Bayramımız zehir oldu. Hastane süreci başladı lakin çocuğumuz açısından hem psikolojik hem de fiziki olarak çok büyük sıkıntılar içindeyiz. Benim oğlum evde çok fazla dışarı çıkan biri değil sosyal olsun aktifleşsin diye biz dışarı çıkması için teşvik ederdik her zaman ve bu gün itibariyle biz çocuğumuzu nasıl dışarı salacağız, nasıl ona çıkıp gezmesini söyleyebileceğiz. Kalıcı bir sorun olacak mı yoksa olmayacak mı bunu süreç içerisinde göreceğiz çünkü bıçak yarası baya derin” dedi. “Başkasının çocuğu elindeki bıçakla insan kesiyor” Yaşanan durum karşısında sitem eden baba Kurt, “Bu saldırıyı yapan 8 kişi bunların eline bıçağı verip sokağa, caddeye kimler salar, nasıl salar, nasıl bir vicdan bilmiyorum. Biz çocuğumuz evde bıçakla ekmek keserken bile rahatsız oluruz fakat bir başkasının çocuğu elindeki bıçakla insan kesiyor. Ben buna anlam veremiyorum bizim karakterimizde bu söz konusu bile değil. Öncelikle çocuğumuzun sağlığına kavuşması ikinci aşamada da psikolojik olarak biz çocuğumuz ne diyeceğiz, ne yapacağız bunun için psikolojik bir tedavi sürecimiz olabilir. Bizim çocuğumuzun hiçbir kötü alışkanlığı yok okuldan eve evden okula, arkadaşlarını hep kontrol altında tutmuşuzdur, hepsiyle tanışmışızdır. Kötü bir arkadaşı hatta sigara içen bir arkadaşı bile yok. Parkta giderken bunlara saldıran kişiler sigara istemişler onlarda olmadığını söyleyince darp etmişler. Belki de sigaradan sonra para isteyeceklerdi bu başıboşluk bizi hem psikolojik olarak rahatsız etti. Yetkililerde bu durumun farkındadır mutlaka buna bir çare bulacaklardır” diye konuştu. “Ailemizin çektiği bu sıkıntının parayla bir ölçüsü olduğunu asla düşünmüyorum” Saldırganın yakınlarının ziyarete geldiğini aktaran baba Kurt, “Bizim oda numaramıza kadar tespit etmişler ve geldiler. Özür dileyerek çocukların hata yaptıklarını söylediler. Nasıl bir hatadır ki iki tane sustalı çakı, bir tane ‘kelebek’ denilen kesici aletle grup olarak örgüt gibi çete gibi saldırıya uğradı çocuklarımız. Karşı taraf bize maddi manevi ne gerekiyorsa yapacaklarını söyleyip bu işin üstünü örtmemizi istiyor. Ben çocuğumun, ailemizin çektiği bu sıkıntının parayla bir ölçüsü olduğunu asla düşünmüyorum. Burada benim yapmak istediğim şey bizim canımız çok yandı, bayramımız zehir oldu, bir başka ailenin çocuğu bu duruma düşmesin, bu sıkıntıyı yaşamasın isteğimiz ve arzumuz budur” şeklinde konuştu. “Eğitim ise eğitim, ceza ise ceza bunlar topluma kazandırılsın istiyoruz” Polisin olaya anında müdahale ettiğinden bahseden baba Kurt, “Şuan sağlık durumu iyileşmeye gitti fakat beslenmesinde, yürümesinde sorunumuz var. Eve götüreceğiz tedirgin bir tedavi sürecimiz var. Polisimiz anında müdahale etmiş oradan tesadüfen geçen yunus polisleri hatta yarasına tampon bile yapmışlar. Aynı gün suça karışanlar polis tarafından gözaltına alınmış. Bu bizim için çok güzel bir şey devletimizin bayramda olsa tatilde olsa görev başında olduğunu görmek bizi sevindirdi ama bizim mutluluğumuz sadece şu oldu; kötünün iyisine razı geldik. Çocuğumuz ölebilirdi, söylemesi bile çok zor bizim için ama bir gerçek var hayatın içinde. Biz çocuğumuz bize kaldı diye seviniyoruz ama bu işi yapanların yanına kar kalmaması adına görevlilerden, yetkililerden ricamız, arzumuz odur ki bunlar eğitim ise eğitim, ceza ise ceza bir şekilde bunlar topluma kazandırılsın istiyoruz. Ben tüm ilgililere teşekkür ediyorum. Araştırma hastanesi olmasına rağmen özle hastanedeymiş gibi muamele gördük ve her türlü her şekilde dört dörtlük hizmet ettiler” ifadelerini kullandı.

İran Genelkurmay Başkanı: İsrail askeri hedefleri füzelerle imha edildi Haber

İran Genelkurmay Başkanı: İsrail askeri hedefleri füzelerle imha edildi

İran’dan İsrail’e gece saatlerinde gerçekleştirilen saldırıların başarıyla sonuçlandığı açıklaması geldi. Devrim Muhafızları Ordusu tarafından dün gece 185 insansız hava aracı (İHA), 110 karadan karaya füze ve 36 seyir füzesiyle gerçekleştirilen saldırıya ilişkin konuşan İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, “ ‘Ya Resulullah’ kod adlı ‘Gerçek Vaad’ operasyonu dün geceden bu sabaha kadar başarılı bir şekilde yürütüldü ve tüm hedeflerine ulaştı” dedi. Bakıri, “Bu saldırının sebebi Siyonist rejimin kırmızı çizgiyi aşmasıydı çünkü Siyonist İsrail rejiminin İran konsolosluğunu hedef alarak Suriye’de terör ile mücadele için bulunan İranlı askeri müsteşarlarımızı şehit etmesi asla tahammül edemeyeceğimiz bir durum” şeklinde konuştu. ABD ve İsrail arasındaki işbirliğine değinerek, İsrail'in İran konsolosluğunu hedef alan saldırısında ABD’nin de rolü olduğunu ve İsrail’e sağladığı askeri ve siyasi desteğin bölgedeki temel sorunu teşkil ettiğini söyleyen Bakıri, “Son 10 günde Siyonist rejimin destekçisi olan 2-3 ülke dışında tüm dünyanın bu eylemi kınaması kırmızı çizgilerin aşılmasının bir göstergesiydi ve bu cevap verilmesi gereken bir eylemdi” ifadelerini kullandı. İsveç aracılığıyla ABD yönetimine mesaj gönderdiklerini belirten Bakıri, ABD’yi İran’a karşı İsrail ile ortak hareket etmeme konusunda uyardı. Bakıri, “Eğer İsrail’in İran’a karşı saldırısına ABD’de katılırsa ABD’nin bölgedeki üslerini ve önemli merkezlerini hedef alırız” ifadelerini kullandı. “İsrail'e ait hedefler başarılı bir şekilde imha edildi” İran'ın İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin bildiri yayınlayan Devrim Muhafızları Ordusu, İHA'lar ve balistik füzeler ile düzenlenen saldırıda İsrail'i ait birçok hedefin başarılı bir şekilde imha edildiğini duyurdu. Bildiride, “Siyonist İsrail rejimini cezalandırmak ve ülkenin haklarını güvence altına almak amacıyla, İşgalci İsrail’e ait önemli birçok askeri hedef ateşlenen füzeler ve insansız hava araçları ile başarılı bir şekilde hedef alınarak imha edildi” denildi. İsrail'in muhtemel İran saldırısına ilişkin ABD'nin uyarıldığı vurgulanan bildiride, Washington yönetiminin İran'ın çıkarlarına zarar verecek herhangi bir girişime katılması durumunda İran'ın bir kez daha sert karşılık vereceği ifade edildi. Bildiride, “İsrail'in saldırganlığından ve eylemlerinden ABD yönetimi doğrudan sorumludur. ABD yönetimi İsrail saldırganlığını engellemez ise bunun sonuçlarına Washington yönetimi de katlanmak zorunda" ifadeleri yer aldı. “Bu, İran ile İsrail rejimi arasında bir çatışmadır, ABD bundan uzak durmalı” İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) misyonu tarafından yapılan açıklamada, “İran'ın askeri eylemi, Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik tesislerimize yönelik saldırısına bir cevap niteliğindedir. Konu sonuçlandırılmış sayılabilir” ifadeleri yer aldı. İsrail’in aynı eylemlere devam etmesinin kendisi için iyi sonuçlar doğurmayacağı vurgulanan açıklamada, “Ancak, İsrail rejimi bir hata daha yaparsa İran'ın buna yanıtı çok daha sert olacaktır. Bu, İran ile İsrail rejimi arasında bir çatışmadır, ABD bundan uzak durmalı” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, “İran'ın BM Şartı'nın 51. Maddesine (meşru müdafaa hakkı) başvurması, Güvenlik Konseyi'nin eylemsizliği ve sessizliği ile İsrail rejiminin saldırılarını kınamadaki başarısızlığının damgasını vurduğu 13 günlük bir dönemin ardından gerçekleşti. Bazı ülkelerin İran'ın meşru hakkını kullanmasını aceleci bir şekilde kınaması, rollerin tersine çevrildiğini ve mağdur ile suçlunun eşitlendiğini göstermektedir” denildi. İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani ise, “İsrail’in İran'a saldırması için hava sahasını ya da topraklarını İsrail'e açan her ülke bizim kesin cevabımızı alacaktır” dedi. “Bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir" Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını kınayarak "benzeri görülmemiş bir gerginlik" olarak tanımladı. Borrell sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "AB, İran'ın İsrail'e yönelik kabul edilemez saldırısını şiddetle kınıyor. Bu eşi benzeri görülmemiş bir gerginlik ve bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir" ifadelerini kullandı. Ürdün, vatandaşlarının güvenliği için İHA ve füzeleri engellediğini açıkladı Amman hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Ürdün vatandaşlarının güvenliğini sağlamak amacıyla gece saatlerinde hava sahasına giren bazı “uçan cisimlerin” engellendiği belirtildi. Açıklamada, “Yere düşen bazı şarapnel parçaları önemli hasara ya da vatandaşlarda herhangi bir yaralanmaya yol açmadı” ifadeleri kullanıldı.

Netanyahu: İran saldırılarını durdurduk, birlikte kazanacağız Haber

Netanyahu: İran saldırılarını durdurduk, birlikte kazanacağız

İran’ın İsrail’e yönelik beklenen misilleme saldırısının ardından iki ülkeden de "başardık" açıklamaları geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bugün Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı durum değerlendirme toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Durdurduk, engelledik, birlikte kazanacağız" ifadelerini kullandı. Toplantının ardından açıklama yapan Bakan Gallant ise, İsrail'in İran'ın ana saldırısını durdurmayı başardığını söyledi. Gallant, "Mücadele henüz sona ermedi. İç Cephe Komutanlığı'nın talimatlarına karşı dikkatli, her türlü senaryoya karşı da hazırlıklı olmalıyız" şeklinde konuştu. İsrail’in gece saatlerinde yüzlerce füze ve İHA saldırısına karşı koyduğunu belirten Gallant, "IDF saldırıyı etkileyici bir şekilde durdurdu" diyerek İsrail’in ABD ve diğer müttefikleriyle iş birliğine övgüler yağdırdı. Times of Israel'e konuşan İsrailli üst düzey bir yetkili de değerlendirme toplantısında İran'ın füze ve İHA saldırısına İsrail'in vereceği yanıt konusunda herhangi bir karar alınmadığını söyledi. İran’dan İsrail’e 170 İHA, 30 seyir füzesi, 120 balistik füze IDF Sözcüsü Daniel Hagari, İran'ın gece boyunca İsrail'e gönderdiği 300’den fazla füze ve İHA’nın yüzde 99'unun hava savunma sistemi tarafından engellendiğini dile getirdi. Hagari, "Bu çok önemli bir stratejik başarıdır. İran, IDF'nin tehditlerin büyük çoğunluğunu önleyen hava üstünlüğü, teknoloji üstünlüğü ve güçlü savaş koalisyonu ile karşılaştı" dedi. İran’ın İsrail’e 170 İHA ve 30 seyir füzesi ile saldırdığını, bir tanesinin bile İsrail hava sahasına girmediğini vurgulayan Hagari, "Bunların hepsi İsrail ve müttefikleri tarafından ülke sınırları dışında düşürüldü" ifadelerini kullandı. "Bazı füzeler Nevatim Hava Üssü’nü vurdu" İran'ın İsrail'e 120 balistik füze fırlattığını aktaran Hagari, füzelerin birçoğunun uzun menzilli Arrow hava savunma sistemi tarafından düşürüldüğünü belirtti. Hagari, bazı füzelerin ise İsrail'in savunmasını aşarak güneydeki Nevatim Hava Üssü'nü vurduğunu aktardı. Nevatim’deki altyapının hasar gördüğünü kaydeden Hagari, "Şu anda üs çalışıyor ve görevlerini yerine getirmeye devam ediyor. İran üssün hasar göreceğini ve böylece hava kabiliyetlerimize zarar verebileceğini düşündü ama başarısız oldu. Hava Kuvvetleri uçakları üsten kalkmaya ve inmeye devam ediyor" diye konuştu. Irak ve Yemen'den de İHA ve füze fırlatıldığını belirten Hagari, hiçbirinin İsrail hava sahasına girmediğini sözlerine ekledi. Saldırılara karşı savunmada yer alan ülkeler arasında Fransa'nın da bulunduğunu söyleyen Hagari, "Fransa çok iyi bir teknolojiye, jetlere, radarlara sahip. Hava sahasında devriye gezmeye katkıda bulundu" dedi. "ABD ve Biden liderliğinde destek olan ülkelere minnettarım" İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İran'ın İsrail'e doğru yaklaşık 300 saldırı uçağı ve füzeden oluşan büyük bir saldırı başlatması ve saldırıların püskürtülmesinin ardından orduya ve İsrail'in müttefiklerine teşekkür etti. Herzog, ABD ve Biden liderliğinde İsrail’e destek olan ülkelere de seslenerek "minnettarım" dedi. İsrail hava sahası açıldı İsrail Havaalanları İdaresi tarafından yapılan açıklamada, İran saldırısı nedeniyle dün gece kapatılan hava sahasının bugün 7.30 itibarıyla yeniden açıldığı belirtildi. "ABD, İngiltere ve Ürdün İran İHA'larının önlenmesine yardım ettiler" İsrailli yetkililer, İran'ın gece boyunca İsrail'e fırlattığı İHA'ların ABD, İngiltere ve Ürdün'ün yardımıyla önlendiğini açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.