TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#satranç

İLKHABER-Gazetesi - satranç haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, satranç haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kozan Fen Lisesi öğrencileri Adana satranç turnuvasında ikinci oldu Haber

Kozan Fen Lisesi öğrencileri Adana satranç turnuvasında ikinci oldu

Kozan Fen Lisesi öğrencilerinin oluşturduğu satranç takımı ilçenin gururu oldu. Okul ve tatil günlerinde boş zamanlarını satranç oynayarak değerlendiren öğrenciler ilçede ilki başardı. Kozan Fen Lisesi 2023-2024 öğretim yılı Adana Okullar Arası Satranç Turnuvasında Gençler Kategorisinde 32 okul arasından ikinci olan öğrenciler, Kozan'ın gururu oldu. Turnuvaya ilçe olarak sadece Kozan’ın katıldığını ve ikincilik ile ilçeye döneminin büyük bir gurur olduğunu aktaran okul müdürü Hayrettin Cingöz, "Okulumuz öğrencilerinin başarılı olması bizler için gurur kaynağı. Öğrencilerimizin hobisi olan satranç başarı getirdi ve bizleri gururlandırdı" dedi. Kozan İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Kürşat Gültekin de ilçede öğrenciler için satranç takımları kurulduğunu aktararak, "İlçemizde öğrencilerimiz satranç, güreş, okçuluk ve birçok spor dalında son yıllarda güzel başarılara imza attılar. Bizler de bakanlık olarak gençlerin destekçisi olarak sporda daha da iyi yerlere gelmesi için takımlar kurarak eğitim kampları ile gençlerimizi gururla geleceğe hazırlıyoruz" diye konuştu. Öğrencilerden Eymen Salih Ünal ise boş zamanlarında hobi olması için satranç oynadığını kaydederek, "Bu başarıyı elde edeceğimizi başta düşünmemiştim. Şu an çok mutuyum. Güzel bir hobi" dedi.Öğrencilerden Şamil Şengül de küçük yaşta bilgisayarda satranca başladığını söyleyerek, ailesinin desteği ile girdiği turnuvalardan başarı ile dönmesi üzerine boş zamanlarını satranç ile değerlendirdiğini kaydetti. Öğrencilerden Sarp Ayşen ise başarıları ile büyük gurur duyduklarını ifade ederek, boş zamanlarında oynadıkları satranç ile başarının geldiğini anlattı.,

Kozanlı Serdar Murat Yıldız, doktor tavsiyesiyle başladığı satrançta milli takıma ulaştı Haber

Kozanlı Serdar Murat Yıldız, doktor tavsiyesiyle başladığı satrançta milli takıma ulaştı

Serdar Murat Yıldız, 6 yaşındayken hareketli olduğu için doktora götürüldü. Ankara’daki doktor, ailesine çocuğun yüzme ve satranca yönlendirilmesini tavsiye etti. Bunun üzerine ailesinin satranca yönlendirdiği Yıldız, kısa sürede milli takıma kadar yükselip hem ailesinin hem de ilçenin gururu oldu. Oğlunun öğretmenleri ve doktorların desteği ile bir başarı hikayesi oluştuğunu belirten baba Ahmet Yıldız, “Ankara’da 6 yaşında iken doktor tavsiyesi ile oğlumuzu satranca başlattık. Doktorumuz satranç ve yüzme önerdi. 9 yıldır devam ediyor satranca. Serdar’ı masaya oturtamazdınız. Tabir olarak düz duvara tırmanırdı. Şimdi 4-5 saat boyunca satranç maçı yapabiliyor. En son milli takıma seçildiğinde 5,5 saat maç yaptı” diye konuştu. Serdar Murat Yıldız ise, “Kozan Fen Lisesinde okuyorum. Satranç ve basket oynuyorum. Ben küçükken babamın da dediği gibi biraz huysuz bir çocuktum. Derslerde dikkat eksikliğim vardı. Bunun üzerine Ankara GATA’da doktorun yanına gittik ve satranç ve yüzmeyi önerdi. Yüzmeye bir süre gittim ama satranç daha dikkat çekici oldu. 9 yıldır da Ankara’da özel bir satranç akademisine bağlı çalışmalarımı sürdürüyorum. Uzun soluklu bir çalışma. Çok çalışma değil, sürekli düzenli çalışmak önemli. Ben çok çalışarak değil, düzenli, planlı çalışarak başarıyı yakaladım” dedi. Sosyal medyaya vakit ayırmamasının başarısına büyük katkı sunduğunu kaydeden Yıldız, “Şu an satranç olmasaydı Kozan Fen Lisesinde olamazdım belki de. Geçen yıl LGS'ye hazırlanırken çok çalışmadım ama düzenli çalıştım. Başarı ile okulda bayağı bir popülerlik oldu. Satrançta bu yıl Türkiye 6.'sı oldum, milli takım kampına seçildim. Hedefim Avrupa’da derece yapmak. Satranç ile benim yaşıtlarımın 4 saatte çalışıp çözdüğü soruları ben 1 saatte çözebiliyorum. Bu çok zeki olmaktan değil. Satranç analitik düşünceye büyük katkı sunuyor. Gözlerim kapalı yaklaşık 30 hamleye kadar aklımda tutabiliyorum. Evde bilgisayara karşı ya da babama karşı oynadım. Görenler şaşırıyor ama benim seviyemdeki arkadaşlarım bunu çok rahat oynayabiliyor. Sosyal medyanın başarıya olumsuz etkisi var. Ben düzenli bir çalışma ile başarıyı yakaladım. Benim akranlarım sosyal medya ile vakit geçirirken, onlar sosyal medya kullanıyordu. Çok az kullanıyorum, zorunlu mesajlar hariç telefonum hep kapalıydı” diye konuştu.

"Türkiye Satrançla Tek Yürek Oluyor" projesiyle depremzede çocuklara moral desteği Haber

"Türkiye Satrançla Tek Yürek Oluyor" projesiyle depremzede çocuklara moral desteği

MERSİN (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL/ALEYNA COŞKUN - Türkiye Satranç Federasyonunca (TSF) Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hazırlanan "Türkiye Satrançla Tek Yürek Oluyor Projesi" kapsamında verilen eğitimler, depremzede çocuklara moral veriyor."Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin ardından TSF tarafından başlatılan proje kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı yurtlarında kalan çocuklara satranç eğitimi verilmeye başlandı.Yurtlarda çocuklarla bir araya gelen gönüllü antrenörler, günün belirli saatlerinde çocuklarla satranç oynayarak onlara hem moral veriyor hem de çocukların zamanlarını daha verimli geçirmesini sağlıyor.- Tulay: "Bu çalışmamız sahada oldukça yaygınlaşan bir proje oldu"TSF Başkanı Gülkız Tulay, AA muhabirine, zor bir dönemden geçildiğini ve bu sürecin birlik, beraberlik içinde atlatılabileceğini söyledi.Depremlerin ardından federasyon olarak bölgeye çeşitli yardımlarda bulunduklarını anlatan Tulay, hazırladıkları "Türkiye Satrançla Tek Yürek Oluyor Projesi" ile depremzedelerin yanında olduklarını belirtti.Anlamlı bir projeye imza attıklarını aktaran Tulay, "Temel amacımız çocuklarımızın, gençlerimizin bu dönemi daha sağlıklı geçirmelerine destek olmak. Şu an depremzede kardeşlerimizin yerleştiği tüm yurtlara satranç sınıfları, köşeleri oluşturuyoruz. Nüfusun yoğunluğuna göre planlama yaparak eğitimler vererek, satrançla yeni tanışan çocuklarımıza da satrancı öğretiyoruz. Bu çalışmamız sahada oldukça yaygınlaşan bir proje oldu." diye konuştu.Tulay, projede gönüllü antrenörlerin yurtlarda çocuklara satranç branşını anlattığını, bu eğitimlerin çocuklara moral verdiğini dile getirdi.Federasyon olarak depremzedelerin olduğu her kente ulaşmaya çalıştıklarına belirten Tulay, "Son derece güzel ve anlamlı bir proje. Şu ana kadar ulaştığımız illerde 1000'in üzerinde satranç takımı dağıttık. Proje kapsamında bu rakamın çok daha yukarılara çıkacağının hesabını yaptık. Ona göre de çalışmalarımızı tamamladık." dedi.Proje kapsamında ailelerden olumlu geri dönüşler aldıklarını vurgulayan Tulay, şunları kaydetti:"Bu projeye dahil olan, özellikle anasınıfındaki çocuklarımızın mutlu olduklarını gördük. Anne ve babalarıyla görüştüğümüzde bunu dile getirmeleri bize 'iyi bir şey yapmışız' dedirtiyor. Çocuklar satrancı çok seviyor. İleriki aşamada devletimizin konaklama sağladığı diğer yerlerde bu projemizi dalga dalga yaymayı düşünüyoruz. Çünkü satranç hem kolay ulaşılabilir bir branş hem de çocukları iyileştirme anlamında önemli bir araç."Tulay, tüm imkanlarıyla bu yolda çalışmaya ve depremzedelerin yanında olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Bakan Kasapoğlu, Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası'nın açılışında konuştu: Haber

Bakan Kasapoğlu, Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası'nın açılışında konuştu:

ANTALYA (AA) - Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, oyuncusuna analitik düşünme kabiliyeti, yeteneği, öz güveni, cesareti, sabrı kazandıran satrancın önemli olduğunu belirterek, "Ülkemizin bu anlamda güçlü, sağlıklı nesillere sahip olma noktasında satrancın öneminin çok kritik olduğunu düşünüyorum." dedi.Kasapoğlu, Antalya'daki Belek Turizm Merkezi'nde düzenlenen 2023 Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası'nın açılışında yaptığı konuşmada, satranç dünyasının çok değerli isimlerini, Türkiye'nin dört bir yanından gelen sporcuları selamladığını ifade etti.Şampiyonaya yoğun katılımın, satrancın bugünü ve geleceği adına heyecan verici olduğunun göstergesi olduğuna dikkati çeken Kasapoğlu, ailelerin çocuklarını teşvik ederek burada olmalarını sağlamalarının takdire şayan olduğunu söyledi.Türk sporunun bugün ve yarınlar için çok daha güçlü olduğunu vurgulayan Kasapoğlu, şöyle konuştu:"Türkiye'nin bir dönüşüm hikayesi var. Son 20 yılda, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her alanda bir devrim var, sanayisiyle eğitimiyle sağlığıyla altyapısıyla. İşte o devrimlerden biri de sporda. Hakikaten her branşta büyük bir dönüşüm, gelişim var. Gerek sporu tabana yaymada gerekse sporcu sayısıyla, spordaki branş çeşitliliğiyle sportif başarılarla ve bunların sürdürülebilirliği noktasındaki çalışmalarımızla 85 milyonun her bir ferdini spora erişebilir kılma noktasında geldiğimiz nokta önemli."Mükemmel bir tesis altyapılarının olduğuna değinen Kasapoğlu, artık Türkiye'nin her bir noktasında, her ilinde tüm branşlara hitap eden, gençlerin, halkın ilgisi dahilinde modern tesis altyapısı olduğunu vurguladı.Kasapoğlu, su sporlarından kış sporlarına, bireysel branşlardan takım sporlarına kadar her alanda güçlü bir altyapıyı ve güçlü erişim imkanını ortaya koyduklarını belirtti.Türkiye'nin, Avrupa'nın, dünyanın en mükemmel altyapısına sahip olduğunun altını çizen Bakan Kasapoğlu, "Bunun sonuçlarını her birlikte yaşıyoruz. Daha önceleri yarışacak, temsil edecek sporcu dahi bulamadığımız branşlarda olimpiyat madalyalarımız, Avrupa ve dünya şampiyonluklarımız var." ifadelerini kullandı."Yüzme Bilmeyen Kalmasın" diyerek isteyen her vatandaşa yüzme öğrettiklerinin altını çizen Kasapoğlu, "On Bin Pota" diyerek mahallelere, parklara, okullara potalar inşa ettiklerini hatırlattı.Bakan Kasapoğlu, "Yetenek Taraması" ve "Okullarda Spor Dalı" ile ilkokuldan itibaren çocukların yeteneğini keşfedip, yeni şampiyonlar yetiştirmek için kolları sıvadıklarını aktardı.- "Türk sporunun yarınları adına umut dolu, heyecan doludur"Sadece 2022'de sporcuların uluslararası yarışmalarda 51 branşta 6 bin 127 madalya kazandığını hatırlatan Kasapoğlu, "Bu bir gurur tablosudur, 20 yıllık emeğin, alın terinin, gayretin, birlikteliğin sonucudur. Daha güçlü bir spor tablosunun, büyük başarıların öncüsüdür, müjdecisidir. Türk sporunun yarınları adına umut dolu, heyecan doludur." değerlendirmesinde bulundu.Bu başarıların hiçbirinin tesadüf olmadığına işaret eden Kasapoğlu, şunları kaydetti:"Arka planda güçlü, tıkır tıkır işleyen bir sistem vardır. Özellikle emeğin, büyük bir stratejinin ve planlamanın sonucudur. Şahit olduğumuz güzel neticelerden biri de satrancın Türkiye'deki ilerleme süreci ve geldiği noktadır. Satranç özelinde çok ciddi faaliyet ve çalışmalara imza attık. Çok ciddi faaliyetler, özel imzalar var bu tabloda. Okullarımız, yurtlarımız, gençlik merkezlerimiz satranç için erişilebilirdir. Oyuncusuna analitik düşünme kabiliyeti kazandıran, yeteneği, öz güveni, cesareti, sabrı kazandıran satrancı özellikle destekleme noktasında hassasiyetimiz en üst düzeyde. Ülkemizin bu anlamda güçlü, sağlıklı nesillere sahip olma noktasında satrancın öneminin çok kritik olduğunu düşünüyorum."Kasapoğlu, bir yandan satrancın gelişmesi için çaba harcarken satrancın bir branştan daha fazla olduğunu belirterek, sporun herhangi bir dalıyla ilgilenen gençlerin kötü alışkanlıklardan korunma, yarınlarına daha güçlü adımlarla yürüme noktasında büyük avantaja sahip olduğunu söyledi.- "Biz istiyoruz ki satranç mutlaka her eve girsin"Dünyanın satranç sporcularının aklına, fikrine, hamlelerine ve onların farklı enerjilerine ihtiyacı olduğunu belirten Kasapoğlu, "O yüzden satrancın gelişmesi için çaba harcarken biliyoruz ki aslında desteklediğimiz bir spor branşından daha fazlasıdır. Sporun herhangi bir dalıyla ilgilenen çocuklarımız, gençlerimiz kötü alışkanlıklardan korunma noktasında büyük avantaja sahip." diye konuştu."Biz istiyoruz ki satranç mutlaka her eve girsin. Her evde mutlaka satranç oynayan birileri olsun. Anne babalar, çocuklarımızı bu anlamda teşvik etsin. Bir aile sporu olarak da hayatımızın bir parçası olsun." diyen Bakan Kasapoğlu, 1 milyonu geçen lisanslı sporcu sayısıyla satrancın hedeflere katkı sağladığını belirtti.Satrançta Türkiye'nin Avrupa'nın öncü ülkelerinden olduğuna dikkati çeken Kasapoğlu, şunları ifade etti:"Türkiye, spor turizminde artık bir marka. Antalya da bu markaların öncülerinde biri. Geçtiğimiz yıl 200'den fazla uluslararası spor organizasyonuna Türkiye ev sahipliği yaptı. Artık Türkiye, uluslararası organizasyonlarda talep eden, isteyen bir ülke değildir, aranılan, tercihini kendisi yapan bir ülkedir. Bu, bizim hem satrançta geldiğimiz noktanın hem de uluslararası organizasyonlarda ev sahipliği konusundaki eşsiz tecrübemizin en yakın referanslarından biridir."Bakan Kasapoğlu, konuşmasının ardından veli ve sporcularla bir araya geldi, salonları gezerek müsabakaları izledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.