TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#seçimyasakları

İLKHABER-Gazetesi - seçimyasakları haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, seçimyasakları haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Seçime dair bilmeniz gerekenler Haber

Seçime dair bilmeniz gerekenler

Aydın Gökçeoğlu Seçime az bir zaman kala vatandaş tarafından merak edilen sorular yine gündeme geldi. Merak edilen bazı soruların yanıtlarını sizler için yanıtladık.   Seçimde Nasıl Oy Kullanılır, Seçim Günü Hangi Sandıkta Oy Kullanılır, Seçim Sonuçları Ne Zaman Yayınlanır? Seçimler, demokratik toplumlarda vatandaşların yönetim ve temsilcilerini belirleme sürecidir. Seçimler, vatandaşların oy kullanarak tercihlerini belirleyebildikleri önemli bir süreçtir. Bu nedenle, oy kullanımı, seçim günü ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Nasıl Oy Kullanılır? Oy kullanmak oldukça kolaydır. Seçmenler, seçim günü saat 08.00 ve 17.00 saatleri arasında, kendilerine tahsis edilen seçim merkezlerine giderek oy kullanabilirler. Seçmenlerin oy kullanabilmeleri için kayıtlı oldukları seçim merkezinde, önceden belirlenen bir kabine giderek oy pusulasını alması gerekmektedir. Daha sonra seçmen, tercih ettiği parti veya adayın isminin bulunduğu boşluğa mührü bastıktan sonra, oy pusulasını mühürleyip, sandığa atar. Seçim Günü Hangi Sandıkta Oy Kullanılır? Seçmenlerin oy kullanacakları sandık, seçmenin ikamet ettiği bölgeye göre belirlenir. Seçmenler, oy kullanacakları sandığın adresini öğrenmek için, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesinde yer alan "seçmen sorgulama" bölümünden sorgulama yapabilirler. Seçim Sonuçları Ne Zaman Yayınlanır? Türkiye'de seçim sonuçları, oy verme işleminin sona ermesinin ardından açıklanmaktadır. Ancak, bazı durumlarda sonuçların açıklanması birkaç saat veya gün sürebilir. Oy verme işlemi tamamlandıktan bir saat sonra, saat 18.00’da YSK seçime dair verileri paylaşmaya başlamaktadır. Bu sonuçlar gecenin ilerleyen saatlerinde netleşmektedir bazen ertesi sabaha kalabilmektedir.

Seçim Yasakları Nelerdir? Haber

Seçim Yasakları Nelerdir?

4 Mayıs itibariyle seçim yasakları başladı. Seçime sayılı günler kala Yurttaşlar seçim yasaklarını merak ediyor. İşte 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine 10 gün kala uygulanacak yasaklar… 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 79’uncu ve 80’inci maddesi kararı gereğince YSK tarafından açıklanan yasaklar şöyle: ·        Seçime 10 gün kala artık anket, kamuoyu araştırması ve tahminler yasak olacak ve yayımlanmayacak. ·        Yurt dışında hiçbir şekilde kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler ve mini referandum gibi yayınlar yapılamayacak. ·        Seçim günü saat 06.00'dan gece 24.00'a kadar alkollü içki satışı yasak olacak. ·        Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında yerleşim yerlerinde kimse silah taşıyamayacak. ·        Seçim günü kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak. ·        Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilecek. ·        Seçim günü saat 18.00'dan sonra düğünler yapılabilecek. ·        YSK kararlarına göre saat 18.00'a kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılması yasak olacak. ·        Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. ·        Saat 21.00'den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek. ·        Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde aynı hükümler 28 Mayıs'ta da uygulanacak. ·        Bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi olacak. Köylerde seçmen sayısının 400'ü aşmaması halinde bir sandıkta oy kullanılabilecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.