TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#sel

İLKHABER-Gazetesi - sel haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, sel haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kazakistan'da taşkınlar nedeniyle 117 bin kişi tahliye edildi Haber

Kazakistan'da taşkınlar nedeniyle 117 bin kişi tahliye edildi

Orta Asya ülkesi Kazakistan'da Mart ayında karların erimesi ve şiddetli yağışlar sonucu nehirlerin taşmasıyla meydana gelen sel felaketi etkisini sürdürüyor. Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamada, sel bölgelerinden tahliye edilenlerin sayısının 117 bin 142’ye yükseldiği, 40 bin 833’ünü çocuk olduğu ifade edildi. Ayrıca 113 bin 852 çiftlik hayvanının da güvenli bölgelere taşındığı aktarıldı. Sel nedeniyle tahliye edilen 17 bin 547 kişinin evlerine döndüğü, 3 bin 111’i çocuk 6 bin 932 kişinin ise geçici barınma merkezlerine yerleştirildiği kaydedildi. Akmola, Aktöbe, Kostanay, Atırav ve Kuzey Kazakistan bölgelerinde 3 bin 709 evden sel suları temizlenirken, 5 bin 837 evin ise hala sular altında olduğu ifade edildi. Sular altında kalan bölgelerden 9 milyon 800 bin metreküp kar suyu pompalandığı öğrenildi. Tahliye çalışmaları 46 bin 417 personel, 4 bin 351 araç, 873 su pompalama, 308 yüzme aracı ve 16 helikopterle devam ediyor. Tokayev sel bölgelerini ziyaret etti Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, dün sel felaketinin meydana geldiği bölgeleri ziyaret ederek tahliye edilen sakinler ve arama-kurtarma çalışmalarında görev alanlarla bir araya geldi. Tokayev sel bölgelerindeki zor durum göz önüne alınarak hükümete ve yerel yönetimlere büyük etkinlikleri iptal etme talimatı verdiğini belirtti. Tokayev, "Tasarruf amacıyla büyük bir uluslararası forumu iptal ettim. Dünya Göçebe Oyunlarının maliyetini azaltacağız. Böyle bir etkinliği iptal etmek artık mümkün değil, ancak bütçe önemli ölçüde azaltılacak. Ayrıca ülkemizin Tokyo'daki Dünya Fuarına katılımı ve organizasyon bütçesi de azaltılacak" ifadesini kullandı.

Kazakistan'da sel felaketinde 46 bin 755 kişi tahliye edildi Haber

Kazakistan'da sel felaketinde 46 bin 755 kişi tahliye edildi

Kazakistan’da şiddetli yağışlar ve eriyen karlar nedeniyle ülkenin doğu, merkez ve kuzey bölgelerinde meydana gelen sel etkisini sürdürürken tahliye çalışmaları da devam ediyor. Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamada Akmola, Aktöbe, Atırav, Kostanay, Pavlodar ve Kuzey Kazakistan bölgelerinde 3 bin 171 evin sular altında kaldığı belirtildi. Bin 451 evden kar suyunun pompalandığı aktarılan açıklamada, “14 bin 589’u çocuk toplam 46 bin 755 kişi tahliye edilirken 759 çocuk 2 bin 62 kişi helikopterle kurtarıldı. Ayrıca, 60 bin çiftlik hayvanı kurtarıldı. Geçici barınaklarda 6 bin 439’u çocuk toplam 12 bin 541 kişi bulunuyor. 7 milyon metreküpten fazla kar suyu pompalandı” ifadesi kullanıldı. Cumhurbaşkanı Tokayev, sel nedeniyle halka hitap etti Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, gerçekleştirdiği ulusa sesleniş konuşmasında, “Uzun yıllar benzeri görülmemiş bir doğal afet yaşandı. Belki de ölçeği ve sonuçları bakımından son 80 yılı aşkın süredir yaşanan en büyük felaket. Sel nedeniyle ülkenin 10 bölgesinde yerel düzeyde acil durum ilan edildi” ifadesini kullandı. Arama kurtarma çalışmalarının kendisinin denetimi altında olduğunu kaydeden Tokayev, durumun zor olduğunu, ancak umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini belirterek, “Bu durumu düzelteceğiz. En önemlisi can kayıplarını önlemek. Selden etkilenen vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum: hiçbiriniz devletin ilgisinden mahrum kalmayacaksınız, hepinize mali ve gerekli tüm yardımlar sağlanacaktır, tüm kayıplarınız telafi edilecektir” ifadelerini kullandı.

Kazakistan'da sel felaketi: 6 bin çocuk ve 16 bin kişi tahliye edildi Haber

Kazakistan'da sel felaketi: 6 bin çocuk ve 16 bin kişi tahliye edildi

Kazakistan’ın batı, kuzey ve doğu bölgelerinde havaların ısınmasıyla eriyen kar ve etkili olan yağışlar sonucu meydana gelen sel etkisini sürdürüyor. Selin etkilediği bölgelerde ise tahliye çalışmaları devam ediyor. Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkenin batı kesimlerinde su seviyesinde küçük bir gerileme olduğu, merkez, kuzey ve doğu kesimlerde ise nehirdeki su seviyesinde yoğun bir artış gözlemlendiği aktarıldı. Açıklamada, 5 bölgede selin etkisinin sürdüğü, 20 bölgede acil durum ilan edildiği belirtildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Aktöbe, Batı Kazakistan ve Kostanay bölgelerinde kötü şartlar devam ediyor. Bölgelerde arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Sel süreci boyunca 16 bine yakın kişi tahliye edildi, bunların 6 binini çocuklar oluşturuyor” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, acil durum bölgelerinde gönüllülerin halka gerekli desteği sağlama, baraj ve nehirlerdeki su seviyesini izleme çalışmalarının devam ettiği kaydedildi. Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığının paylaştığı görüntülerde tahliye çalışmalarında helikopterlerin kullanıldığı, insanların yanı sıra mahsur kalan evcil hayvanların da kurtarıldığı görüldü. Ülkede havaların ısınmasıyla yağan karın erimesi ve etkili olan yağışlar 21 Mart’ta sele yol açmıştı.

Antalya'da Şiddetli Yağışlar Alarm Veriyor: Araçlar yolda mahsur kaldı Haber

Antalya'da Şiddetli Yağışlar Alarm Veriyor: Araçlar yolda mahsur kaldı

Antalya'da yaşanan şiddetli yağışlar, kentte büyük bir felakete neden oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, dün akşam saatlerinde başlayan ve gittikçe şiddetlenen yağmurun Antalya için görülmemiş boyutlarda olduğunu belirtti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün turuncu kodla uyarıda bulunduğu bu yağışlar, metrekareye 300 kilogram yağmur düşmesine sebep oldu. Vatandaşlar Mahsur Kaldı, Ekipler Gece Gündüz Çalışıyor: 450 Kişi ve 290 Araçla Müdahale Ediliyor! Yağmurun etkisiyle birlikte Antalya'nın birçok noktasında su baskınları meydana geldi. Evler ve işyerleri sular altında kalırken, yollar adeta göle dönüştü. Özellikle Muratpaşa ilçesinde bulunan Şarampol alt geçidi su basarak araç trafiğine kapanırken, park halindeki araçlar sürüklenerek tehlike oluşturdu. Okullar Tatil, Araçlar Göle Döndü: Beş İlçede Büyük Mağduriyet Durumun ciddiyeti nedeniyle 5 merkezi ilçede (Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa) okullar bir günlüğüne tatil edildi. Ayrıca, kamu kurumlarında çalışan engelli, hamile ve kronik hastalığı olan personel de bir günlük idari izinli sayıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, felaket sonrası yaptığı açıklamada, 450 kişilik ekibin ve 290 aracın sahada olduğunu belirtti. Ekipler, mahsur kalan vatandaşları tahliye etmeye çalışırken, hasar tespit çalışmaları da sürüyor. Şu ana kadar can kaybı yaşanmazken, yetkililer felaketi en kısa sürede atlatacaklarını ve vatandaşlara gereken desteği sağlayacaklarını ifade etti.  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.