TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#seminer

İLKHABER-Gazetesi - seminer haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, seminer haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Hatay depremzedelere ücretsiz destek seminerleri veren gurbetçi eğitmen Melahat Yapıcı takdir ediliyor Haber

Hatay depremzedelere ücretsiz destek seminerleri veren gurbetçi eğitmen Melahat Yapıcı takdir ediliyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde felaketinde yıkımın en çok olduğu yer Hatay olmuştu. Kentte yaklaşık 25 bin insan vefat etmiş ve binlerce bina yerle bir olmuştu. Asrın felaketinden en çok insanlar olumsuz etkilendi. Dünyanın ve ülkenin birçok yerinden afetzede vatandaşlara yardım için gelen gönüllülerden biriside 13 yaşında ailesiyle birlikte yerleştiği İsviçre’den 41 yaşında depremzede vatandaşlar için dönen Melahat Yapıcı oldu. Yapıcı, 28 yıllık İsviçre yaşamının ardından Hatay’ın İskenderun ilçesinde depremden etkilenen ailelere ücretsiz destek seminerleri vermek için bölgede yaşamaya başladı. Depremin ilk gününden bu yana kentte olan eğitmen Yapıcı, kişisel gelişim alanında uzmanlığıyla afetzede aileleri yaşama tutunduruyor. Düzenlediği grupta insanlarla bir araya gelen İsviçreli Öğretmen Yapıcı, insanların birbirlerine destek olma ve günlük sorunlarla başa çıkma konusunda pratik eğitimler veriyor. “60 kişiyle birlikte yas tuttuk ve bu benim kalbimin en derinden bir yerlerine dokundu” 6 Şubat depremlerinde kendi hayatının da sarsıldığını ve değiştiğini ifade eden İsviçreli Yapıcı, “İsviçre’de yaşıyordum, kalbimin sesini dinledim. Hatay bölgesinde özellikle; yakınlarını kaybeden, ciddi travmalar, şok yaşayan insanların yanında olmayı çok istedim. İmkanlarım doğrultusunda Mart ve Nisan ayında burada bulundum. Çadırlarda insanlarla buluştuk. Onlarla bazen oluyordu ki 60 kişiyle birlikte yas tuttuk ve bu benim kalbimin en derinden bir yerlerine dokundu. İsviçre’ye döndükten sonra iki ay kendi yas sürecimi tuttum. Tekrardan burada bulunmam gerektiğini hissettim ve tekrardan geldim. Onuncu ayın sonundan beri buradayım” dedi. “Konteyner kentte çok insan yalnız ve izolasyon halinde yaşıyorlar” Depremden etkilenen aileler için destek seminerleri verdiğini söyleyen İsviçreli Yapıcı,” Hataylı insanlarımız mekân sunuyorlar bana. İlk aşamada çok zorlanmıştım mekân bulmakta, aslında konteyner kentte çok insan yalnız ve izolasyon halinde yaşıyorlar. Ben o alanlara gidip onlarla sohbet etmek istedim. Onlarla mevcut olmak, acılarını paylaşacakları alanlar oluşturmak istedim ve bu alanları bulamadım çok da ilerleyemedim bu konuda. Ama kendi imkanlarım doğrultusunda birçok dayanışma gönüllüleri alanı olsun, derneklerle irtibata geçtim, Toplum Gönüllüler Vakfı olsun dediğim gibi ve o alanlarda, çadırlarda etkinliklerimi sürdürüyorum. Özellikle de kişiler kendileri organize oluyorlar, işte 5-10 kişilik gruplar organize ediyorlar ve beni kendi mekanlarına davet ediyorlar. Bu da çok kıymetli benim için. Bir süreliğine daha buradayım” ifadelerini kullandı.

Uzman kuduz vakası ile ilgili uyardı: ’’Virüs beyne ulaştığında yapılacak hiçbir şey yoktur, ölüm kaçınılmazdır” Haber

Uzman kuduz vakası ile ilgili uyardı: ’’Virüs beyne ulaştığında yapılacak hiçbir şey yoktur, ölüm kaçınılmazdır”

Elazığ Belediyesi, Fırat Üniversitesi, Elazığ Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası ve Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğrenci Topluluğu tarafından “Kuduz Hakkında Bilgileniyorum” semineri düzenlendi. Bünyamin Eroğlu Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen seminerde kuduz hastalığı konusunda sinevizyon gösterimi destekli bilgiler paylaşıldı. Seminerde Prof. Dr. Kezban Can Şahna, Dr. Öğretim Görevlisi İrem Bulut ve Veteriner Hekim Gülcan Güzel konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Kezban Can Şahna ''Virüs beyne ulaştığında yapılacak hiçbir şey yoktur, ölüm kaçınılmazdır” Burada kuduz hastalığı ve virüsü ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Kezban Can Şahna, ’’Aslında vahşi hayvanların hastalığı olup genellikle kuduza yakalanmış hayvanın ısırmasıyla insanlara bulaşan ve klinik belirtileri ortaya çıktıktan sonra öldürücülüğü yüzde yüz olan bir enfeksiyondan bahsediyoruz. İnsanların bu virüsle karşılaşma riski az olabilir ancak gerekli tedbirler alınmadığı sürece virüs beyne ulaştığında yapılacak hiçbir şey yoktur, ölüm kaçınılmazdır” diye konuştu. Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğrenci Topluluğu Başkanı Kübra Buğdaycı ise ’’Kuduz için risk teşkil eden bir ilde yaşıyor oluşumuz toplu bir bilinçlenmeyi gerekli kılıyor. Veterinerlik Fakültesi öğrencileri olarak bizler bu etkinlikte kuduz hastalığı hakkında bilinçlenmeyi, risklerinin farkında olmayı, hastalıktan korunmak ve hastalıkla mücadele etmek için alınması gereken tedbirleri aktarmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Adana'da 'Kadın Sağlığı' konulu seminer düzenlendi Haber

Adana'da 'Kadın Sağlığı' konulu seminer düzenlendi

(İLKHABER) - Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ve Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı iş birliği ile Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Galeria Migros Aile Kulübü üyesi kadınlara 'Kadın Sağlığı Sorunları' semineri verildi. Seminere katılan kadınlara kadın sağlığı, üreme sağlığı, cinsel sağlık, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve korunma yöntemleri, idrar yolu enfeksiyonu, menopoz, meme kanseri ve rahim ağzı kanseri konularında bilgilendirme yapıldı. Adana’da yaşayan kadınların ve kız çocuklarının cinsel sağlık, üreme sağlığı ve hakları ile ilgili farkındalıklarını artırmak, hizmetlere erişimlerini iyileştirmek ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddette karşı korunmaları için ilgili destek mekanizmalarına yönlendirilmelerini sağlamak amacıyla Aralık 2023’e kadar sürecek TAPV ve Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın Sağlığı/Güvenli Annelik Bilgilendirme ve Danışmanlık Çalışmaları Alan Çalışmaları Konulu İş Birliği Protokolü 4 Mayıs 2023 tarihinde imzalanmıştı. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Türkiye ve Turkish Philanthropy Funds (TPF) katkısıyla Türkiye Aile Planlaması Vakfı  (TAPV) koordinasyonunda, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Seyhan Belediyesi işbirliği ile Depremden Etkilenen Kız Çocuklarının ve Kadınların Güçlenmesi Projesine bir süre önce başlandı. Proje kapsamında; Adana toplum temelli model ile hane ziyaretleri ve psikososyal destek faaliyetlerinde 3 bin kadın ve kız çocuğuna ulaşıldı.  Seminere katılan kadınlara kadın sağlığı, üreme sağlığı, cinsel sağlık, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve korunma yöntemleri, idrar yolu enfeksiyonu, menopoz, meme kanseri ve rahim ağzı kanseri konularında bilgilendirme yapıldı. 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında meme kanserinin erken tanı ve teşhis yolları, Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM) uygulamalı olarak anlatıldı, KETEM hakkında bilgilendirme yapıldı. Seminer soru-cevap etkinliği ile sonlandırıldı.

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki: "Japonya'da imar barışı diye bir şey yok" Haber

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki: "Japonya'da imar barışı diye bir şey yok"

CANSU ERSOY ADANA (İLKHABER) - Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki 12 ilde gerçekleşecek olan deprem seminerlerine başladı. Özel olarak tasarlanmış eğitim tırıyla yola çıkan Moriwaki, eğitimine Adana'da devam etti. Moriwaki, "Japonya'da imar barışı diye bir şey yok. Doğal gaz aramak, elektrik bağlamak için veya çeşitli sebeplerle özel bir vergi vererek imar barışından yararlanabiliyor. Ama bunu yapmak yerine yaptığını düzeltsin" dedi. KYK Yapı Kimyasalları'yla işbirliği içerisinde depremle ilgili farkındalığı artırmak amacıyla Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki özel olarak tasarlanmış eğitim tırıyla deprem seminerlerine başladı. Moriwaki, Hatay ve İskenderun'da verdiği seminerlerine Adana'da devam etti. Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki bir otelde verdiği seminerde birçok konunun üzerinde durdu. Moriwaki, Japonya'daki bina yapımı ve sistemleriyle Türkiye'deki bina yapımı ve sistemleri kıyaslaması da yaptı. 6 Şubat depreminden yola çıkarak Japonya'da da çok büyük depremler olduğundan söz eden Moriwaki, "Japonya'da oldukça fazla deprem oluyor. Bazılarının şiddeti çok büyük olabiliyor. Ama buna rağmen deprem olduğunda biz dışarı kaçmıyoruz. Yerimizde duruyoruz ve sadece masanın üzerinde düşme ihtimali olan eşyaları tutuyoruz. Ama Türkler bunu yapmıyor. Bunun yerine deprem olduğunda hemen dışarıya kaçıyorlar. Bu da çok doğal bir davranış" diye aktardı. "Binayı düzeltmeden sadece para vererek onay alıyor" Türkiye'de imar konusunda yapılan birçok hatadan da bahseden Yoshinori Moriwaki, "Japonya'da imar barışı diye bir şey yok. Doğal gaz aramak, elektrik bağlamak için veya çeşitli sebeplerle özel bir vergi vererek imar barışından yararlanabiliyor. Ama bunu yapmak yerine yaptığını düzeltsin. Binayı düzeltmeden sadece para vererek onay alıyor. Çünkü düzeltmezsek deprem gelince nasıl olacak?" dedi. "21 milyonu aşan yapı stoğunun yüzde 50'si yönetmeliklere uygun değil" Moriwaki, Türkiye'nin yapı karnesinini değerlendirirken 21 milyonu aşan yapı stoğunun yüzde 50'sinin yönetmeliklere uygun olmadığını da aktardı. Moriwaki, bunun sebebinin 'İmar Barışı' olduğunu söyledi. Moriwaki, Hatay'da başlayan ve Adana'da devam ettirdiği seminerlerini; Osmaniye, Kahramanmaraş, Elbistan, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Erzincan'da sürdürecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.