TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#sera

İLKHABER-Gazetesi - sera haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, sera haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Alanya'da dolu seralara zarar verdi Haber

Alanya'da dolu seralara zarar verdi

İlçede gece saatlerinden itibaren zaman zaman etkili olan dolu, bir oto yıkama işletmesinin çatısının çökmesine neden oldu, bazı seralara ve seralardaki ürünlere zarar verdi. Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Alanya Ziraat Odası görevlileri, Elikesik, Toslak ve Konaklı mahallelerindeki zarar gören seralarda hasar tespit çalışması yaptı. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, gazetecilere yaptığı açıklamada, şu ana kadar yapılan incelemelerde 13 üreticiye ait 50 dönümün üzerinde seranın dolu nedeniyle hasar gördüğünün belirlendiğini söyledi. Göktepe, "Sebze ve tropikal meyvelerin bulunduğu seralarda dolu nedeniyle çökmeler, naylon yırtılmaları ve ürün zararları meydana gelmiş." dedi. El birliğiyle bu yaraları saracak ve üretime devam edeceklerini anlatan Göktepe, örtü altı üretim başta olmak üzere tarım alanlarında yaşanan zararların doğanın bir gerçeği olduğunu dile getirdi. Üreticilere TARSİM sigortasını yaptırmaları çağrısında bulunan Göktepe, "TARSİM'deki devlet desteğinin daha fazla olması için çalışıyoruz. Bu hususta devlet büyüklerimizden üreticilerimiz adına yardım istiyoruz. Yüzde 75 sübvansiyon yapılabilir, muafiyet oranı düşebilir." ifadelerini kullandı. AK Parti Alanya İlçe Başkanı Mehmet Şarabi Tavlı da seraları zarar gören çiftçileri ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. Tarımın Alanya'nın lokomotif sektörlerinden biri olduğunu vurgulayan Tavlı, "Tarım sektöründe üreticimizin, çiftçimizin her daim yanında olduk. Bundan sonraki süreçte de yanında olacağız. Yaralarımızı en kısa sürede saracağız." diye konuştu

Bu sera hem işsiz kadınları istihdam ediyor hem de çocukların yüzünü güldürüyor Video Galeri

Bu sera hem işsiz kadınları istihdam ediyor hem de çocukların yüzünü güldürüyor

Adanalı hayırsever Ogün Sever Okur’un kurduğu ‘Ogün Abi Derneği’, Yüreğir ilçesine bağlı Pekmezli Mahallesi’nde gül serası kurdu. 10 dönüm alana kurulan serada köydeki işsiz kadın ve gençler istihdam edilmeye başlandı. Serada ilk hasat yapıldı ve dönüme 30-40 bin arası gül toplandı. Gül hasadı dron ile de görüntülendi. Binbir emekle toplanan güller, kadınların ellerinde demet haline getirilip çiçek mezadına gönderildi. Güllerin tanesinin 10-15 lira arasında değişen fiyatla satılacağı öğrenildi. Serayı kuran Ogün Sever Okur, hasat sırasında İhlas Haber Ajansı'na konuştu. Okur, verimden memnun olduğunu söyleyerek, "İlk hasada göre çok güzel verim aldık. İlerleyen aylarda verim daha da artacak. Şimdilik burası 10 dönümlük ama ilerleyen zamanlarda gül seramızı büyüteceğiz inşallah" dedi. "50 kişiye istihdam sağlanıyor" Güllerin geliriyle çocuklara yardım yapılacağını anlatan Okur, "Bu gülleri toplayıp çiçek mezadına göndereceğiz, orada satışı olacak. Satış olduktan sonra gelirleri şirkete gelecek. Oradan dernek üzerinden hem çocuklar hem de çalışanlar yarar sağlayacak. Buradaki gül serası sadece çocuklar için değil, köy kadınları ve halkına istihdam oluşturuyor. İşlere göre çalışanların sayısı değişiyor ama yaklaşık 50 kişiye istihdam sağlıyoruz" ifadelerini kullandı. Pekmezli Mahallesi Muhtarı Celal Güngördü ise seranın köye çok katkısı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Sevinçliyiz ve mutluyuz. Köyümüze yapılan katkıdan dolayı mutluyuz. İlk hasada göre çok şükür bereketli geçiyor. İlerleyen zamanlarda daha da iyi olacak. İnşallah uzun yıllar da böyle bereketli ve bol hasadın olduğu şekilde devam eder. Bu seranın kurulmasının köye katkısı çok iyi oldu. Bu serada özellikle köylümüz ve bazı çevre köylerden gelenler çalışıyor. Bu şekilde köy halkının bütün evlerine eşit miktarda gelir sağlamaya ve düzenlemeye gayret gösteriyoruz. Her eve eşit miktarda ekmek giriyor."

Doğan: "Türkiye'de tarımın başkenti Adana" Haber

Doğan: "Türkiye'de tarımın başkenti Adana"

CANSU ERSOY ADANA (İLKHABER) - Adana 16. Uluslararası Tarım ve Sera-Bahçe Fuarı başladı. Fuarda yer alan stantlardan biri olan  Yüreğir Ziraat Odası'nın Başkanı Mehmet Akın Doğan, ""Türkiye'de tarımın başkenti Adana" dedi. Adana 16. Uluslararası Tarım ve Sera-Bahçe Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. TÜYAP Fuar alanınında düzenlenen fuara birçok firma katıldı. Fuarda Yüreğir Ziraat Odası'da yer aldı. Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan'la konuştuk. Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, her yıl Tarım Fuarı'na katıldıklarını ve yetiştirdikleri ürünleri yurt içinden ve yurt dışından gelen tüm ziyaretçilere tanıttıklarını söyledi. "Fuarlar aynı zamanda bölgemizde yetişen ürünleri dünya pazarlarındaki alıcısına tanıtmak açısından çok da faydalı" Başkan Doğan, "Adana, Türkiye'de tarımın başkenti. Yılın 365 günü ekim, dikim ve hasat durmadan devam ediyor. Aslında fualar bizim için çok önemli. Tarımda yeni gelişen bilgi ve teknolojilerin çiftçilerimize aktarılması, daha verimli ve etkin kullanılması için fuar organizasyonunun önemi çok büyüktür. Fuarlar aynı zamanda bölgemizde yetişen ürünleri dünya pazarlarındaki alıcısına tanıtmak açısından çok da faydalı. Genelde geniş alanda kurulan bu fuarda hayvancılık ekipmanlarından bitki besleme ürünlerine kadar her şeyi sergiliyoruz" dedi. "ADANA OLARAK ŞU AN TÜRKİYE'DE 5 ÜRÜNDE BİRİNCİYİZ" Fuarların kendileri için olmazsa olmaz olduğundan bahseden Doğan, "Çünkü biz bu ürünleri burada tanıtmazsak kimse Adana'da hangi ürünün yetiştiğini tam olarak bilemez. Fuar alanında standımız kısıtlı bir alanda olduğu için çoğu ürünümüzü de sergileyemedik" diye konuştu. "Adana olarak şu an Türkiye'de 5 üründe birinciyiz. Narenciye üretiminin yüzde 40'ını tek başımıza karşılıyoruz. Bu yıl Adana'da 3 milyon 200 bin ton rekolte var. Karpuz üretiminin yüzde 20-25'ini tek başımıza üretiyoruz" idyen Doğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Yer fıstığının yüzde 60'ını, soyanın yüzde 60'ını üretiyoruz ve hurmada da şu an birinci oldu. Türkiye'de Adana beş üründe birinci. Adana Allah'ın bize bahşettiği güzel bir ova. Dünyada en güzel ovadan biri. Türkiye'de ova denilince akla Çukurova geliyor. Çukurova denilince de akla Adana geliyor. İçerisinde Seyhan ve Ceyhan Nehirleri'nin geçtiği, Allah'ın bize bahşettiği güzel bir ovada yılın 365 günü mevsimlik tarım işçisi bulmakta zorlanıyor. Ürün o kadar çok ki yaz-kış demeden çalışmak gerekiyor." "EĞER YÜZDE 20-30 DAHA İŞÇİ OLSA BU NARENCİYE AĞAÇTA KALMAYACAK" İşçinin yetersizliğinden ve işçi bulamadıklarından da bahseden Doğan, konuşmasına şöyle son verdi: "Eğer yüzde 20-30 daha işçi olsa bu narenciye ağaçta kalmayacak. Adana iklimiyle, toprağıyla, verimli arazisiyle çok değerli bir şehir. Adana tüm ürünlerin yetişmesine elverişli bir yer. Bizim burada tek amacımız tanıtım. Standımızda satış yapmıyoruz, eğer insanlar tatmak isterse sadece tadına bakmaları için kesip bir dilim veriyoruz."

16. Uluslararası Tarım, Sera ve Bahçe Fuarı açıldı Haber

16. Uluslararası Tarım, Sera ve Bahçe Fuarı açıldı

CANSU ERSOY ADANA (İLKHABER) - Bu yıl 16.'sı düzenlenen Uluslararası Tarım Sera ve Bahçe Fuarı açılışı TÜYAP Fuar Alanı'nda yapıldı. Açılışa Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, ATO Başkanı Yücel Bayram ve birçok kişi katıldı. Açılışta konuşan Vali Köşger, "Bugün Adana Tarım Fuarının açılışı için buradayız. Türkiye'nin en büyük fuarlarından birisi burada gerçekleşiyor. Adana'ya yakışan da bu. Adana tarımın başkentlerinden bir tanesi." dedi. TÜYAP Fuarlar Yapım AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü de yaptığı konuşmada, "Adana Uluslararası Tarım Fuarı, Türk tarım sektörünün en önemli buluşmalarından bir tanesi. Fuar 16. kez kapılarını ziyarete açtı. Kendi alanında sektörün en önemli üreticileri, ihracatçı markaları, dünya markaları, Adana Uluslararası Fuar Merkezi'nde bir araya geldi. Fuarın ziyarete açıldığı ilk saatlerden itibaren çok yoğun bir talep aldığını gördük. Bu da çok güzel. Türkiye'nin çok farklı coğrafyalarından burada birçok insan dolaşıyor. Yurt dışından ziyaretçilerimiz de var. Özellikle İran'dan, Irak'tan, Azerbaycan'dan, ziyaretçilerimiz var. Fuarın sonuna kadar ziyaretçiyilerimizi ağırlamaya getirdik. Fuarda toplam 150 kurum iştirak ediyor ve geçtiğimiz seneyle kıyasladığımızda da yüzde 20'lik bir büyümeyle kapıyı açtı. Bu da çok önemli bir oran. Bu bölgenin tarımsal havzasının güçlü olması, tarımsal zenginliğin, tarıma dayalı sanayinin güçlü olmasının en önemli göstergesi bu fuarın büyümesi" dedi.  Ersözlü, fuarın geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi başta Adanalı üreticiler olmak üzere tüm Doğu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz'in, İç Anadolu'nun, Ege'nin bölge ziyaretçisi çiftçilerinin buluşma noktası olduğunu söyledi.  Ersözlü, konuşmasını fuara destek veren herkese teşekkürlerini ileterek sonlandırdı. Konuşmanın ardından açılış kurdelesi kesildi.

Mavi renkli seralarda bombus arılarıyla verimin arttırılması amaçlanıyor Haber

Mavi renkli seralarda bombus arılarıyla verimin arttırılması amaçlanıyor

ANTALYA (AA) - MUSTAFA KURT - Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Biyosistem Mühendisliği Bölümünce hayata geçirilen çalışmayla, mavi renk naylonla örtülü seralarda bombus arıları kullanılarak üretilen domatesin veriminin arttırılması hedefleniyor.Turizmin yanında tarım kenti de olan Antalya'da akademisyenler, ürünlerin kalite ve rekoltesini artıracak çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda, ALKÜ Biyosistem Mühendisliği Bölümü uzmanlarınca, bombus arılarının örtü altı tarıma etkileri üzerinde çalışma gerçekleştiriliyor."Bombus Arısı ve Mavi Renk Örtü Malzemesinin Domates Bitkisinin Gelişim Parametrelerine Etkileri" çalışması dolayısıyla üniversite yerleşkesinde, fotosenteze etkisinin diğer renklere göre daha iyi olması nedeniyle mavi örtülü 2 sera kuruldu. Domates fidelerinin dikildiği seralara bombus arıları salındı.Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atılgan Atılgan, AA muhabirine, seralarda verimi artırmaya yönelik bir faaliyet yürüttüklerini söyledi.Bu çalışmada bombus arılarını kullandıklarını belirten Atılgan, "Mavi, kırmızı ve mor renklerin fotosenteze etkisinin diğer renklere göre daha iyi olmasının ürün veriminde artışa etkisi oluyor. Burada bombus arılarının da etkisini görmek istedik. Kırmızı rengi görmeyen bombus arılarla, mavi renkteki serada ektiğimiz domatesler üzerinden çalışma yapıyoruz. Bombus arılarının döllenmeyi daha da hızlandırarak verimi artırmasını bekliyoruz." dedi.Tarımda verimlilik için çeşitli alternatifler olduğunu vurgulayan Atılgan, daha önceki renk çalışmasında seralardaki meyve kalitesi ve verimde artış gözlemlediklerini kaydetti.- İleride seralar rengarenk olabilirAtılgan, domates üretiminde birim alandaki verimi en üst noktaya çıkarmak istediklerini anlattı.Hollanda'nın Avrupa'nın en önemli tarım ülkelerinden biri olduğuna dikkati çeken Atılgan, bu ülkenin yüzölçümü küçük olmasına rağmen tarımda çok yüksek verim elde ettiğini hatırlattı.Hollanda'nın üretimini incelediklerinde mor renkteki seraların içlerine led ışıklar yerleştirdiklerini gördüklerini aktaran Atılgan, şöyle devam etti:"Hollanda tarımda teknolojinin nimetlerinden en üst düzeyde faydalanıyor. Led ışıkların maliyeti bizim seraları boyamamıza göre daha yüksek maliyetli. Özellikle sıcak bölgelerimizde üreticilerimiz seraları kireçle boyuyor. Daha doğrusu kireçle kaplıyor. Biz de bunu daha düşük maliyetle ve verimi daha yukarılara çekme adına maviye çevirdik. Bu tür çalışmaların ardından ileride belki seralarda farklı renklerde örtü malzemesi kullanılabilir."- Denemeler 3-4 ayda tamamlanacakProf. Atılgan, denemenin yaklaşık 3-4 aylık süreçte tamamlanacağı bilgisini vererek, projeyi bölgelerin iklimsel özelliklerine göre ele aldıklarını ifade etti.Kesin bir yüzde vermenin zor olacağının altını çizen Atılgan, "Her şey üretimi etkileyebilir. Bu çalışmayla sera içindeki fotosentezi ve kullanılan bombus arılarıyla da döllendirmeyi hızlandırmak istedik. Verimi bir kat daha yukarılara çekmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.Atılgan, proje konusunda üreticilere destek vermeye de hazır olduklarını vurgulayarak, önemli olanın birim alanda yüksek verim elde ederek ülke ekonomisine katma değer sağlamak olduğunu dile getirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.