TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay

İLKHABER-Gazetesi - Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Prof. Dr. Bülent Antmen: Çukurova'da kalıtsal kan hastalıkları ve akraba evlilikleri üzerine farkındalık oluşturulmalı Haber

Prof. Dr. Bülent Antmen: Çukurova'da kalıtsal kan hastalıkları ve akraba evlilikleri üzerine farkındalık oluşturulmalı

Talasemi, hemofili ve orak hücreli anemi gibi nadir görülen hematolojik hastalıklar henüz çocukluk çağında tespit ediliyor. Hastalığın türüne göre bazıları tedavi edilebiliyor bazıları ise ömür boyu takip altında tutuluyor. Ülkemizde ise kalıtsal kan hastalıkları en çok Çukurova bölgesinde görülüyor. Uzmanlar ise buna akraba evliliklerinin neden olduğunu belirtti. Kalıtsal kan hastalıkları artık bu merkezden takip edilecek Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen’in girişimleri sonucu Çukurova Kalıtsal Kan Hastalıkları Derneği’nin merkezi Seyhan ilçesinde açıldı. Seyhan Belediyesi’nin tahsis ettiği merkezde Çukurova ve çevresinde kalıtsal kan hastalıklarının toplum düzeyinin tespit edilmesi, tutulan bireylerin tanı ve tedavisi, aile taraması, prenatal tanı genetik öğütleme, yöresel yoğun kalıtsal kan hastalığı problemleriyle uğraşmak ve toplum içindeki bu hastalıklara yol açan bozuk genlerin eliminasyonuna yardımcı olacak. “4 aileden birinde kalıtsal hastalıklar var” Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen, “Bu derneğimiz aslında çok eski ancak şimdiye kadar bir merkezi yoktu. Bölgemizde 4 aileden birinde bu kalıtsal hastalıklar var. Taşıyıcılık ise yüzde 10-15 civarı. Bizim dernek olarak amacımız ailelerin sağlıklı çocukları olması. Ailelerimiz sağlam çocuk doğması için nereye nasıl başvuracaklarını bilmiyorlar. Bizim onları yönlendirmemiz söz konusu olacak” ifadelerini kullandı. “Ülkemiz için ciddi bir hastalık yükü” Akraba evliliklerinin yüksek olmasının Çukurova bölgesindeki kalıtsal kan hastalıklarının arttığını vurgulayan Prof. Dr. Bülent Antmen, “Medya ve bizler tarafından, akraba evliliklerinden uzak durunda diye uyarılarda bulunuluyor ama sonuç olarak sosyal çevre ya da gönül birlikteliği bir şekilde söz konusu oluyor. Aynı genetik taşıyıcılık evlendiklerinde çocukların her birinde yüzde 25 ihtimal hastalık söz konusu oluyor. Aile için tam bir felaket oluyor ve aynı zamanda ülkemiz için ciddi bir hastalık yükü oluşturuyor. İşin sosyal ve psikolojik boyutunu hiç azımsamamamız lazım çünkü ömür boyu sürüyor. Özellikle bazı okulların olduğu yerlerde, belediyelerin toplantı salonlarında ve köylerde bu bilgilendirme yaparak bu farkındalık oluşturmamız gerekiyor yoksa önüne geçmemiz pek mümkün görünmüyor” dedi. “Adana kan rahatsızlıklarının merkezi” Derneğe ofis tahsis eden Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, “Akdeniz ve özellikle Adana belli anlamlarda bazı genetik ve kan rahatsızlıklarının merkezlerinden birisi. Bizler belediye olarak günlük şeylerle uğraşıyoruz ama burada yapılan şey daha uzun vadeli ve anlamlı bir çalışma” diye konuştu.

 Başkan Akif Kemal Akay, Kurtuluş Parkı'nı yenileyerek mahalle çocuklarına hediye etti Haber

 Başkan Akif Kemal Akay, Kurtuluş Parkı'nı yenileyerek mahalle çocuklarına hediye etti

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, “Siz istediniz, biz yaptık. Çocuklarımız için bundan sonra daha güvenli daha ferah bir park var. Güle güle bu parkta oynayacaklar” dedi. “Parkımız Seyhan’a ve Kurtuluş Mahallesine hayırlı olsun” Kurtuluş Parkı’nı restore ettirerek mahalle halkının hizmetine veren Akay, “Seyhan’daki tüm çocukların yüzü gülene kadar bütün gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz. Hem çocuklarımızı hem de ailelerini güvenli bir park ortamında ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Ferah bir ortamda çocuklarımızın gelişimine katkı sağlayacak olan parkımızda oyun alanları, glütensiz kafe ve sanat evi eserlerimizle destekledik. Parkımız Seyhan’a ve Kurtuluş Mahallesi halkına hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu. “Hizmetlerimiz yeni dönemde de devam edecek “ Mahalle halkının büyük ilgi gösterdiği açılışta çocukların yeni parklarına kavuşma sevinçleri dikkat çeken bir görüntü oldu. Adana’yı eski günlerine kavuşturmak adına tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirten Akay, “Adana yaşanabilir bir kent haline gelme yolunda bizim gayretlerimizle ilerliyor. Seyhan Belediyesi’nde halkın katılımını her zaman sağlayarak hizmet ürettik. Kurtuluş Mahallesi halkına yaraşır bir parkı yeniden dizayn ederek yeni köşelerimizle hizmete sunduk. Yeni dönemde de bu hizmetlerimiz aralıksız sürecek” dedi.

Seyhan Belediyesinden anlamlı sosyal destek Haber

Seyhan Belediyesinden anlamlı sosyal destek

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, vatandaşların tüm ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun bir tempoyla görev yaptıklarını söyledi. Akay, “Hiç kimsenin yatağa aç girmediği bir Seyhan için başta dezavantajlı gruplar olmak üzere, tüm halkımıza sosyal yardımlarla destek olduk, olmaya devam edeceğiz” dedi. 15 bin halk kart kullanıcısı Seyhan’ın yoksul nüfusun oldukça yoğun bir ilçe olduğuna işaret eden Başkan Akay, beş yıllık dönemde Halk Kart’tan 15 bin kişinin yararlandığını söyledi 750 bin porsiyon sıcak yemek Hayırseverlerin bağışlarının gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşması amacıyla hizmete açılan İhtiyaç ve Gıda Bankası’ndan 1500 kişinin yararlandığını aktaran Başkan Akay, “İhtiyacı olan vatandaşlarımıza bugüne kadar 300 bin adet gıda kolisi dağıttık. Hiç kimsenin yatağa aç girmediği bir Seyhan için, aşevlerimiz aracılığıyla 750 bin porsiyon sıcak yemeği ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızla paylaştık. Yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza 380 bin porsiyon cenaze yemeği ile destek olup, onların acılarını paylaştık” diye konuştu. 980 bin porsiyon sıcak çorba Eğitim araç gereçlerinden yoksun gençlere hizmet veren Bilgi Evlerine devam eden öğrencilere 210 bin porsiyon öğle yemeği ikram ettiklerini dile getiren Başkan Akay, “Adana’daki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerimize de öğle ve akşam olmak üzere toplamda 37 bin porsiyon sıcak yemek desteğinde bulunduk. Kış aylarında gün ağarmadan işine ve okuluna giden vatandaşlarımıza içini ikram ettiğimiz 980 bin porsiyon sıcak çorbayla ısıttık. Halkımıza sosyal yardımlarla destek olduk, olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.