TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#TBMM Tarım

İLKHABER-Gazetesi - TBMM Tarım haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, TBMM Tarım haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Barut, "Üreticinin ocağı söndü" Haber

Barut, "Üreticinin ocağı söndü"

EMRE EKİCİ ADANA(İLKHABER)- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda söz alarak yüksek enflasyon ve zamlardan dolayı süt üreticilerinin sorunlarına ve taleplerine dikkat çekti.  Bir çuval yemin 400 lirayı aştığını, kuru samanın bile adeta altına döndüğünü belirterek 8.5 aydır çiğ süt referans fiyatının arttırılmamasına sert tepki gösteren Barut, "Yüksek enflasyon ve fahiş zamlarla üreticilerin ocakları söndü. Bu akıl almaz tavır ve yaklaşım nedeniyle ineklerimiz hep kesime gitti. Neden? Çünkü maliyetin altında kalan fiyatlarla üreticinin ocağı söndü. Uluslararası standartlarda, yem süt paritesine göre 1 kilo süt ile 1.5 kilo yem alınabilmeli" dedi. Ulusal Süt Konseyi 1 kilogram çiğ sütün üreticilere maliyetini 10.5 lira olarak duyurduğunu ve bir çuval yem fiyatının 400 lirayı aştığı, kuru samanın adeta altına döndüğünü söyleyen Barut, "Bu süreçte bu hesap gerçekçi değil. Piyasada bir kilo sütün maliyeti 12 lirayı buluyor. İğneden ipliğe her şeye fahiş zamlar gelirken, Ulusal Süt Konseyi 15 Ekim’den beri çiğ süt referans fiyatını açıklamıyor. Fiyat hala 8.5 lira. Bu durum kabul edilemez" diye konuştu. Maliyetin altında kalan fiyatlarla üreticinin ocağı söndüğünü belirten Barut, uluslararası yem süt paritesine göre 1 kilo süt ile 1.5 kilo yemin alınabilmelisi minimum ise 15 lira seviyesinde olması gerektiğini söyledi.

Barut, "Hasat bitiyor, TMO hala fiyat açıklamıyor" Haber

Barut, "Hasat bitiyor, TMO hala fiyat açıklamıyor"

AYDIN GÖKÇEOĞLU ADANA (İLKHABER) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Türkiye'nin en erken buğday hasadının yapıldığı bu dönemde Çukurova'da verim kaybının yaşandığını ve alım fiyatlarının halen açıklanmadığı için çiftçilerin perişan olduğunu söyledi. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) buğdayda hala alım politikası ve fiyatını açıklamamasına tepki gösteren Barut ve buğday üreticileri, Çiftçilerin biçer parasının, borcunu ödeyemediğini ve buğday üreticisinin sesinin duyulması gerektiği çağrısında bulundu. KURAKLIK VE VERİMSİZLİK DÖNEMİ Hasat yapılan buğday tarlasında CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'a dert yanan çiftçiler, seslerinin duyulmasını ve bir an evvel mağduriyetin giderilmesini istedi. Sarıçam İlçesi Kılıçlı Köyü'nde 180-200 dönüm alanda buğday ektiğini söyleyen çiftçi Gürbüz Asabi, Kuraklık ve verimsizlik nedeniyle sökülen 15-20 dönüm alanda buğdaylarının olduğunu söyledi. Asabi “Kıraç bir bölgede üretim yapıyoruz, verim düşük. Hasat başladı ama fiyat belirsiz hala. Maliyetler çok yüksek, buğday satılmıyor, alan da fiyat vermiyor henüz. En az buğday kilogram fiyatının en az 10-11 lira olması gerek ama şu an hiç fiyat yok. Çiftçi maliyetin düşmesini ve buğday alım fiyatının açıklanmasını istiyor. Böyle giderse çiftçi ekmeyecek. Hasat sevinçtir, bayramdır ama fiyat yok, verim kaybı var. Çiftçi mağdur. Çiftçi borcunu nasıl ödeyeceğini düşünüyor" dedi. Çukurova'da biçerdöver ile buğday hasadı yapan Deniz Asabi ise, Çiftçilerin buğday veriminin bu sene çok düşük ve verim kayıplarının olduğunu söyledi. Asabi “Geçen yıl dönümde 700 kilogram biçtiğimiz alanda bu sene 300 kilogram çıkmıyor. Çiftçi biçer parasını bile ödeyemiyor. Daha kimseden para almadık. Çiftçi girdilerin azalmasını istiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) eskiden çiftçinin kara gün dostuydu ama ortada yok şimdi" diye konuştu. Çukurova'da buğday hasadının hızla sürdüğünü ancak büyük bir belirsizlik yaşandığını aktaran Ayhan Barut ise, şunları kaydetti: "Toprak Mahsülleri Ofisi henüz buğday alım politikası ve fiyatını hala açıklamadı. Oysa Çukurova'da 1 kilogram buğdayın maliyeti üreticiye 8 lira ve üzerinde. Çiftçinin eline en az 10 lira ve üzerinde para geçmesi gerekir. Ancak hasat bitmeye yakın hala fiyat ve ürünü alan yok. Çiftçi buğdayını biçiyor, götürüp tüccara emanete veriyor. Serbest piyasada buğdayın 6.5 lira olduğu söyleniyor. Geçen yıl 7.5 liraya satılan buğdayın bu sene 6.5 liraya satılması demek çiftçinin sonu demektir. Bir an önce ithalat yapacağınıza yerli üreticiye buğday fiyatını açıklayıp alım fiyatını belirleyin."

Ayhan Barut "Tarımsal üretimi destekleyip çiftçiyi yeniden ayağa kaldıracağız" Haber

Ayhan Barut "Tarımsal üretimi destekleyip çiftçiyi yeniden ayağa kaldıracağız"

EMRE EKİCİ ADANA (İLKHABER)- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut seçim çalışmaları kapsamında tarım ve çiftçi örgütlerini ziyaret etti. Barut, "Tarımsal üretimi destekleyip çiftçiyi yeniden ayağa kaldıracağız. Böylelikle ülkemiz ve üreticilerimiz kazanacak, tüketicilerimiz rahat edecek" dedi. Seçim çalışmalarını için tarım ve çiftçi örgütlerini ziyaret eden CHP Adana Milletvekili ve Adayı Ayhan Barut, Millet ittifakı iktidarı için destek istedi. Barut, ilk olarak Yüreğir Ziraat Oda Başkanı Mehmet Akın Doğan, yönetim kurulu ve meclis üyeleri ve çiftçileri ziyaret etti. Daha sonra Seyhan Ziraat Odası'na giden Barut, burada Oda Başkanı Süleyman Girmen, oda temsilcileri ve üyeleriyle buluştu. Barut uzun zaman önce başkanlığını yaptığı Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi'ne ziyaret gerçekleştirdi. Burada Şube Başkanı Feyzullah Korkut ve meslektaşlarıyla bir araya geldi. Üyesi olduğu Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ve birlik mensuplarıyla buluşan Ayhan Barut, gittiği yerlerde gösterilen ilgiye ve verilen desteğe teşekkür etti. Ziyaret ettiği yerlerde tarımla ilgili sorunları ele alıp çiftçilerin problem, istek ve önerilerini dinleyen Barut, sürdürülebilir tarımsal üretim için önerilerini de paylaşarak şunları kaydetti: "Tarımda maalesef AKP iktidarı eliyle sorunlar gün geçtikçe daha da derinleşiyor. Bakın, mazot fiyatları aldı başını gitti, gübreden tohuma, zirai ilaçtan elektrik bedeline kadar her şey fahiş biçimde zamlandı. Biliyoruz ki tarımsal üretim planlamasının olmaması, sürdürülebilir strateji yoksunluğu, tarıma ve çiftçiye yeterli destek verilmediği için sorunlar sürekli olarak derinleşiyor. AKP tarım ülkesi olan Türkiye'yi ithalat cennetine çevirdi. Gıda egemenliğimizi tehlikeye soktular. Az kaldı, bu sorunların hepsini aşacağız. Bu yanlış politikalar son bulacak, halkın iktidarında ülkemiz tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yetecek hale gelecek. Tarımda devrim yapacağız hep beraber. Köy ve kırsal alanda ziraat mühendisinden veterinerine, ziraat teknisyeninden teknikerlere değin atama ve görevlendirmeler yapacağız. Türkiye, üreten, ürettiğinden kazanan bir ülke olacak. Üretim ve üretici desteklenerek sorunlara çare bulacağız. Ülkemiz kazanacak, çiftçimiz rahat nefes alacak, tüketici refaha kavuşacak. Tüm bunları kısa sürede başaracağız." Diye konuştu.

"Hasat zamanı ithalat kararı çiftçiye darbedir" Haber

"Hasat zamanı ithalat kararı çiftçiye darbedir"

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin 695 bin tonluk buğday ithalatı kararını sert sözlerle eleştirip yanlıştan dönülmesini istedi. Ak Parti iktidarı döneminde 20 yılda Türkiye'nin 90 milyon tona yakın buğday ithal ettiğine dikkat çeken Barut, "Sadece geçen yıl 8 milyon tondan fazla buğday ithalatı için 3 milyar dolar harcandı. Ak Parti döneminde toplam buğday ithalatı için 25 milyar dolar para ödendi. Kara sevdaya tutulmuş gibi ithalata sarılıp duruyorlar" dedi.   "20 YILDA 25 MİLYAR DOLAR" Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda yanlış tarım politikaları ve iktidarın ithalat kararlarına karşı tepkisini ortaya koyan Ayhan Barut, "Türkiye son 20 yılda Ak Parti döneminde 90 milyon tona yakın buğday ithal etti. Buna karşılık 25 milyar dolardan fazla para yabancı ülkelere gitti. Sadece 2022’de 8 milyon ton buğday ithalatına 3 milyar dolar ödendi. Yerli çiftçiyi görmeyenler, ülkemizin parasını dışarıya akıtıyor" dedi. "İTHALAT SEVDALILARI HALKA HESAP VERECEK" Çiftçinin kara gün dostu olması gereken Toprak Mahsülleri Ofisi'ni ve iktidarın ithalata dayalı yanlış tarım politikalarını eleştiren Ayhan Barut, "Daha geçen ay 800 bin ton buğday ve 450 bin ton arpa ithal eden, çiftçinin kara gün dostu olması gereken Toprak Mahsülleri Ofisi, 695 bin ton ekmeklik buğday ithalatı yapacak. Çiftçinin hasat zamanı ülkemize girecek ithal buğdayla, yerli çiftçiye yine darbe vurmak istiyorlar. Ak Parti ithalata kara sevdaya tutulmuş gibi sarılıp duruyor. Bu ithalat sevdalıları hesabı halka verecekler, bedeli sandıkta ödeyecekler!" açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.