TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#tekne

İLKHABER-Gazetesi - tekne haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, tekne haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Küresel tekne üreticisi yeni yıla hızlı giriş yaptı Haber

Küresel tekne üreticisi yeni yıla hızlı giriş yaptı

Türkiye’nin küresel tekne üreticisi Sirena Marine, 2023’te güçlü büyümesini sürdürdü. Dünyanın dört bir yanına tekne ihraç eden Sirena Marine’in 0 yerli işçilikle ürettiği tekneleri, 2023’te de kalitesi, yaratıcılığı ve el işçiliği ile Amerika ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın önde gelen pazarlarında öncü olmaya devam etti. Sirena Marine Ticari Direktörü Ali Onger, 2023’te talep yoğunluğuna vurgu yaparak, kapasitelerini yüzde 20 arttırdıklarını söyledi. 2024 için aldıkları siparişleri şimdiden tamamlayarak üretim planlamalarını doldurduklarını kaydeden Onger, "Amerika pazarında çok güçlüyüz. Bugün kadar Sirena Yachts markasıyla ürettiğimiz 100’ün üzerindeki teknenin yarısını ABD pazarına gönderdik. Amerika’da kendi segmentimizde ilk üç arasındayız. İspanya, İtalya ve Fransa gibi güçlü olduğumuz diğer pazarlardan sonra Avrupa’da önümüzdeki yıl İngiltere pazarına da girmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda Asya’da da Çin, Tayland ve Hong Kong gibi ülkeler de radarımızda olacak. Tekne boyutlarımızı büyüterek yeni modellerimizle dünya pazarlarında ve Türkiye’de büyümemizi sürdüreceğiz” diye konuştu. Sirena Marine çatısı altında, “Azuree, Euphoria ve Sirena Yachts” olmak üzere üç marka için üretim yapıyor. Şirket üretimini Bursa Orhangazi’de 150 dönümlük bir alana yayılmış entegre tesiste 1000’in üzerinde çalışan ile yürütüyor. Ayrıca RMK Tersanesi içinde bir hangarı bulunan Sirena Marine, ayrıca bu yıl Yalova’da da yeni bir yatırımı mevcut. Bugüne kadar 500’den fazla tekne üreten Sirena Marine, üretiminin yüzde 80’ini ihraç ederken son yıllarda Türkiye’deki tekne severlerden de ciddi bir talep görmeye başladı.

İtalya’ya gitmeye çalışan 270 göçmen  yakalandı Video Galeri

İtalya’ya gitmeye çalışan 270 göçmen yakalandı

Türkiye’nin farklı illerinden İtalya’ya gitmek için Manavgat’a gelen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Afganistan, İran, Irak ve Filistinli 270 göçmen, Jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerinin operasyonuyla Manavgat Irmağı'nda tekneye binerken ve saklandıkları ormanlık alanda yakalandı. Göçmenleri İtalya’ya götürecek olan teknede organizatör oldukları değerlendirilen 4 kişi yakalanırken, mültecilerin organizatör ile kişi başı 7 bin dolar ile 10 bin euro arasında değişen paralara anlaştığı öğrenildi. Mülteciler arasında bulunan aynı zamanda Türk vatandaşı da olan Afganistanlı İnşaat Mühendisi Nesar Ahmad Ahmadı, aynı organizatörün daha önce amcasının oğlunu götürdüğünü, organizatörle amcasının oğlu aracılığıyla irtibat kurduğunu söyledi. İhbarı değerlendiren Antalya İl Jandarma Komutanlığı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Şube Müdürlüğü, Manavgat İlçe Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı ekipler İtalya’ya gitmek üzere Türkiye’nin değişik yerlerinden Manavgat’a gelen 100 Irak, 90 Afganistan, 70 İran ve 10 Filistinli Titreyengöl mevkiinden Manavgat Irmağı'ndaki tekneye binerken yakalandı. Göçmenlerin bir kısmının tekneye bindiği belirlenirken, bölgedeki ormanlık alanlara kaçan göçmenler jandarma ekipleri tarafından saklandıkları yerlerde yakalandı. Göçmenlerin bazılarının kovalamaca sonucunda yakalandığı belirlenirken, Titreyengöl’de bulunan Jandarma noktasında toplandı. Göçmenler buradan otobüslerle jandarma eşliğinde Sarılar’da bulunan spor salonuna götürüldü. Birçoğunda pasaport, uçak bileti ve Türk kimliği de bulunan göçmenlerin, işlemlerinin ardından Antalya Göç İdaresi Müdürlüğü’ne götürülerek teslim edileceği bildirildi. İtalya’ya gitmek üzereyken yakalananlar arasında bulunan Afganistanlı Nesar Ahmad Ahmadı’nın inşaat mühendisi olduğu, aynı zamanda Türk vatandaşı olduğu belirlendi. Eşiyle birlikte İtalya’ya oradan da Almanya’ya gitmek üzere anlaştığını belirten Nesar Ahmad Ahmadı, “Amcamın oğlu daha önce aynı kişiler tarafından İtalya’ya götürüldü. Şu an Almanya’da çalışıyor. Ben bizi götürecek olanlarla amcamın oğlu aracılığıyla görüştüm. 7 bin 200 euro karşılığında anlaştık. Param yetmediği için Almanya’daki amca oğlundan borç aldım” dedi.

Mersin'de yelkenli tekne battı Haber

Mersin'de yelkenli tekne battı

MERSİN (AA) - Mersin'in Erdemli ilçesinde yelkenli tekne, motorunun durmasının ardından dalga ve rüzgarın etkisiyle kayalara çarparak battı. Tırtar Mahallesi yat limanı girişinde kaptanlığını A.Y'nin yaptığı ABD bayraklı "Lotus" isimli yelkenli teknenin motoru durdu. Rüzgar ve kayalıklara çarparak hasar alan tekne, küçük bir kısmı üstte kalacak şekilde suya gömüldü. Kaptan A.Y. ve yanındaki 1 kişi ise tekne batmadan önce botla ayrıldı. Kurtulan kişilerin başvurusu üzerine bölgeye, Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı ekipler yönlendirildi. Ekipler, yöredeki balıkçılarla işbirliğinde tekneyi kıyıya çekmek için çalışma başlattı. Dalgıçlardan birinin halat bağladığı tekne, balıkçı teknesinin yardımıyla yaklaşık 5 saatlik çalışmanın ardından Erdemli Balıkçı Barınağına getirilerek vinç yardımıyla denizden çıkarıldı. Kurtarma çalışmalarına katılan Mersin Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkan Yardımcısı Yalçın Sakın, gazetecilere, öğle saatlerinde yat limanına girmek üzere olan 12 metre uzunluğundaki yelkenlinin motorunun durmasının ardından dalga ve rüzgarın da etkisi ile kayalara çarpıp battığını söyledi. Sakın, "Teknede bulunan 2 kişi kendi imkanlarıyla bota binerek kurtuluyor. Kurtulan arkadaşlar ihbar edince Sahil Güvenlik Komutanlığı bizden yardım istedi. Biz de açık denizde çalışan teknelerden birini yönlendirdik. Yelkenli tekneyi Erdemli Balıkçı Barınağına getirdik. Teknede ölen ya da yaralanan yok." dedi.

Akdenizli balıkçılar "vira bismillah" diyerek denize açıldı Haber

Akdenizli balıkçılar "vira bismillah" diyerek denize açıldı

(İLKHABER)- Eylül ayı başında Karadeniz, Marmara ve Ege kıyılarında sona eren av yasağı, deniz suyu sıcaklığı diğerlerine göre yüksek olan Akdeniz'de 16 Eylül'e ertelendi. Balıkçılar av yasağının sona ermesine dakikalar kala Balıkçı Barınağı'nda son hazırlıklarını ve kontrollerini yaptı. Antalyalı balıkçılar, yeni sezonunun başlamasıyla "vira bismillah" diyerek Akdeniz'in mavi sularına açılarak balık tutmaya başladı. "Sezonun iyi geçmesini bekliyoruz" Balıkçı Barınağı'nda denize açılan Cengiz Balta, AA muhabirine, yaklaşık 40 yıldır Akdeniz'de balıkçılık yaptığını söyledi. Yasağın kalkmasını heyecanla beklediklerini dile getiren Balta, "Denize çıkmadan heyecanımız bitmedi. Gece saat 00.00'da denize açıldık. 02.00- 03.00 gibi ağlarımızı atıp balık kaldırdık. Ekip olarak yorulduk. Sabah saatlerinde de limana geldik. Akşam üstü yeniden denize açılmayı düşünüyoruz. Denizdeki balık yoğunluğuna baktığımızda sezonun iyi geçmesini bekliyoruz." dedi. Bölgede kolyoz, sardalya, hamsi, orkinos türleri bulunduğunu ifade eden Balta, geçen yıla göre bu yıl daha fazla balık tutmayı umut ettiklerini kaydetti. Balıkçı Barınağı komisyoncularından Ali Bulut ise sezonun başlamasından dolayı mutlu olduklarını söyledi. Sezonun başlamasıyla balık fiyatlarında değişiklik olacağını belirten Bulut, "Av sezonu açıldı, aylardır bu günü bekliyorduk. Balıklar az olduğu için fiyatlar yükselmişti ama artık balık arttıkça fiyat düşecek." dedi. Bulut, iyi bir sezon geçirmeyi umut ettiklerini dile getirdi.

Akdenizli balıkçılar 15 gün sonra "vira bismillah" diyecek Haber

Akdenizli balıkçılar 15 gün sonra "vira bismillah" diyecek

Denizlerde sona eren av yasağı dolayısıyla Karadeniz, Marmara ve Ege kıyılarındaki balıkçı barınaklarında hareketlilik yaşanıyor. Ancak deniz suyu sıcaklığı diğerlerine göre yüksek olan Antalya, Adana, Mersin ve Hatay kıyılarında ise balıkçılar, ağlarını 15 gün sonra denize atarak "vira bismillah" diyecek. Hazırlık sürecine devam eden Akdenizli balıkçılar, bakım ve onarımdan geçirdikleri ekmek teknelerini suya indirmeye başladı. Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Gökhan Karaca, AA muhabirine, denizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağının ülke genelinde bugün, üremenin devam ettiği sıcak sularda ise 16 Eylül'de biteceğini belirtti. Antalya'daki balıkçıların hazırlıklarını buna göre yaptığını dile getiren Karaca, av yasaklarının nedeninin sürdürülebilirliği sağlamak olduğunu kaydetti. Av yasaklarına uyulmadığı takdirde üretimde düşüşler yaşandığını aktaran Karaca, şunları söyledi: "Antalya'da 577 balıkçı teknesi var, bunların 7 tanesi 12 metre üzerinde. Küçük tekneler bu av yasaklarının dışında kalıyor ancak onlarda da bazı türlerle ilgili yasaklar uygulanıyor. Bölgemizde yoğun olarak kolyoz ve kuzu balığı avcılığı yapılıyor. Geçen yıl 560 bin kilogram civarında bir üretim söz konusuydu, bu yıl beklenti yüksek. Ancak bizde Karadeniz, Ege bölgelerindeki gibi bir yoğunluk yok." Akdeniz'de deniz suyu sıcaklıklarının artmaya başlamasıyla özellikle Kızıldeniz'deki bazı istilacı türlerin bölgede görülmeye başlandığını belirten Karaca, özellikle balon balığının bölgede popülasyonunun arttığını ifade etti. Karaca, balon balığının artmaması yönünde çalışmalar yapıldığını bildirdi. - Balıkçılar yeni sezona hazır Akdeniz'de 40 yıldır balıkçılık yapan Cengiz Balta, büyük tekneye sahip olduğunu ve yasağın kalkmasını heyecanla beklediklerini söyledi. Yeni sezon için teknelerini ve ağlarını hazırladıklarını anlatan Balta, "Akdeniz'de balıklar hala ufak. Daha da büyümeleri için 15 günlük bir süre daha veriyoruz. Adana, Hatay, Mersin ve Antalya'daki balıkçılar olarak sezonu her yıl 15 gün sonra açıyoruz." dedi. 16 Eylül'den itibaren ağlarını denize indireceklerini dile getiren Balta, "Geceleri balık popülasyonunun olduğu bölgelere göre denize açılacağız, sabah saatlerine kadar denizde olacağız, nasibimizde ne kadar varsa 10, 20 ya da 100 kasa balıkla döneceğiz." diye konuştu. Bölgede sardalya, kolyoz, kuzu, orkinos türleri bulunduğunu belirten Balta, geçen yıla göre bu yıl daha fazla balık tutmayı umut ettiklerini kaydetti. Balta, sezonun bereketli geçmesini diledi. 17 yıldır mavi sularda balık avlayan Ceylan Şen de yeni sezona hazır olduklarını söyledi. Denize açılmadan önce hava koşullarını çok iyi takip ettiklerini anlatan Şen, "Bizim için en önemli unsur hava. Havanın düzgün, denizin dalgasız olması gerekiyor. Bir gün öncesinden ağlarımızı, yemlerimizi hazırlıyoruz, akşam gün batımına doğru açılıyoruz. Her sezon olduğu gibi bu yıl da umutluyuz. İnşallah iyi geçecek." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.