TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#tezgah

İLKHABER-Gazetesi - tezgah haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, tezgah haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Depremden etkilenen Hatay'da kadınlar yeniden pazardaki tezgahlarının başına geçti Haber

Depremden etkilenen Hatay'da kadınlar yeniden pazardaki tezgahlarının başına geçti

(İLKHABER)-  Hatay'ın Arsuz ilçesinde sadece kadınların yaptığı ürünlerin satıldığı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden sonra faaliyetine ara veren "Kadın Eli Semt Pazarı"nda tezgahlar yeniden kuruldu. Depremler nedeniyle çok sayıda ev ve iş yerinin yıkıldığı Arsuz'da, ara verilen ticari faaliyetler yapılan çalışmalarla yeniden başlıyor. Arsuz Belediyesince 2019'da kurulan ve evde yaptıkları ürünleri satmaları için haftanın 2 günü kadınlara tahsis edilen "Kadın Eli Semt Pazarı"nda da tezgahlar yeniden açıldı. Depremden önce yaklaşık 250 kadının tezgah açtığı pazarda, Arsuz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile Arsuz Halk Eğitim Merkezinin işbirliğinde 80 kadın, yaptıkları ürünleri satmaya başladı. Kadınlar, evlerinde ve yaşadıkları konteyner kentlerde imece usulü hazırladıkları, turşudan nar ekşisi ve zeytine, takıdan çeşitli süs eşyalarına çok sayıda ürünü haftanın iki günü pazara getiriyor. Ürünlerini özenle stantlara dizerek satan kadınlar, deprem psikolojisinden uzaklaşıp sosyalleşme fırsatı da buluyor. "Tekrar ayağa kalkacağız" Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, AA muhabirine, kooperatif çatısı altında bir araya gelen ve evlerinde yaptıkları ürünleri satan kadınların, depremlerin ardından yeniden tezgahlarını açtığını söyledi. Karaağaç Mahallesi'ndeki semt pazarının salı ve perşembe günleri kadınlara tahsis edildiğini belirten Güven, "Amaç, kadınları üretime teşvik etmek ve ürettiklerini pazarlamak. Proje hem ekonomik hem de psikolojik olarak kadınların öz güvenlerini sağlamak amacıyla düşünüldü." diye konuştu. Güven, deprem sürecinde pazarın bir süre faaliyetlerine ara verdiğini anlatarak şöyle devam etti: "Geçirdiğimiz felaket hepimizi çok derinden etkiledi. Kaybettiklerimiz, yakınlarını kaybedenler var. Mekanlar yok oldu. Bütün bunları yeniden, yavaş yavaş oluşturmaya çalışıyoruz. Biz de kendilerine destek veriyoruz. İçlerinde evi hasar görmeyenler var. Depremlerde evi hasar görenler, konteyner kentlerde üretiyor ama azimliler ve üretmeye devam edecekler. Tekrar ayağa kalkacağız. Ayakta durmak için bir çaba içerisindeler. Biz de o desteği vereceğiz." Arsuz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkan Yardımcısı Müge Aydın da kadınların evde ürettiklerini pazarlayabilmesini amaçladıklarını dile getirdi. Pazardaki kadınlardan Melahat Dönmez Çapur, depremde yakınlarını kaybettiğini ifade ederek, "Bu işle uğraşmak aslında bizim için bir terapi. Onları geri getiremiyoruz, acıları dindiremiyoruz ama bir nebze de olsa uğraşarak bir şeylerle acıyı hafifletmeye çalışıyoruz." dedi. Yıldız Sürücü ise pazarda hem psikolojik olarak kendini iyi hissettiğini hem de ürettiklerini satarak aile bütçesine katkı sağladığını aktardı. Halk eğitimi merkezi usta öğreticisi Selda Çalışkan, depremlerin ardından kadınlara moral ve motivasyon olması amacıyla açtıkları kurslarda yaptıkları ürünleri pazarda satışa çıkardıklarını kaydetti.

Kahramanmaraşlı çarık ustaları yeniden tezgah başında Haber

Kahramanmaraşlı çarık ustaları yeniden tezgah başında

KAHRAMANMARAŞ (AA) - ÖZGÜN TİRAN/CİHAN DEMİRCİ - 6 Şubat'taki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta esnaf, çarık üretimi için yeniden tezgahının başına geçti.Dulkadiroğlu Alaüddevle Bey'in 1500'lü yıllarda inşa ettirdiği, 495 iş yerinden oluşan 9 girişli tarihi Maraş Çarşısı da 6 Şubat'taki depremlerden etkilendi. Hayatın normale dönmeye başlamasıyla çarşıdaki çarık ustaları da yeniden tezgah başına geçerek, üretime başladı.- "O geceki gürültüyü, sesi hiç unutamıyoruz"Çarık işlemeciliği yapan 50 yaşındaki Çiğdem Kopar, AA muhabirine, dedesinden öğrendiği mesleğini 25 yıldır sürdürdüğünü söyledi.Depremler nedeniyle yaklaşık bir aydır üretim yapamadıklarına değinen Kopar, mesleklerini sürdürmek ve depremin yaralarını sarmak için yeniden atölyelerini açtıklarını dile getirdi.Zor günler geçirdiklerini vurgulayan Kopar, esnaf olarak kentlerini asla terk etmeyeceklerinin altını çizdi.Geçimlerini çarık üreterek sürdürdüklerini belirten Kopar, "Depremlerden önce bir düzenimiz vardı, her günümüzü planlayarak çalışıyorduk, müşterilerimize göre siparişlerimiz oluyordu ama şu anda hayat durdu. Yine çalışıyoruz ama atölyemiz çöktü, buradaki imkanlar ne varsa mağazada bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Yani elimizde ne malzeme varsa onu satıp paraya çevirirsek geçimimizi sağlayacağız." ifadelerini kullandı.Çarşının eski canlılığına kavuşacağı günü beklediğini dile getiren Kopar, şöyle devam etti:"Kendimizi, sanki daha önce burada yaşamıyormuş gibi hissediyoruz, yani buraya ait değil gibi. Çünkü çok değişik, her şey çok değişti. İnşallah iyi olacaktır ama eskisi gibi canlanır mı, biraz zaman alacak tabii ki. Biz de burada dükkanları açarak biraz canlandırıp destek olmaya çalışacağız. Komşularla sabahleyin selamlaştığımız zaman, iş yerimizi açtığımızda burada her şey normalmiş gibi biraz hissediyoruz. Buraya geldiğimizde, işimizle uğraştığımız zaman kafamız dağılıyor, unutuyoruz."Ağır hasarlı olan evini çok özlediğini belirterek, gözyaşlarına hakim olamayan Kopar, "O geceki gürültüyü, sesi hiç unutamıyoruz. Yandaki bina çöktü, komşularımız orada rahmetli oldu, kırk kişi civarında. Bu boyutta düşündüğünüz zaman çok zor. Atlatamıyoruz ama her şey normalmiş gibi davranıyoruz." dedi.Çarık ustası 80 yaşındaki Metin Şandan ise depremlerin ardından dükkanını açarak üretime başladığını bildirdi.Çok acılar yaşadıklarını dile getiren Şamdan, dedesinden öğrendiği mesleğini en iyi şekilde yerine getirmek istediğini kaydetti.Şamdan, "Yavaş yavaş dükkanlarımızı açıyoruz. Hem müşterilerimizi, komşularımızı görmek bize iyi geldi." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.