SON DAKİKA
Hava Durumu

#Ticaret Bakanlığı

İLKHABER-Gazetesi - Ticaret Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ticaret Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ticaret Bakanlığı’ndan yeni adım: Tüm taşıt ilanlarına EİDS yetki doğrulama zorunluluğu geldi Haber

Ticaret Bakanlığı’ndan yeni adım: Tüm taşıt ilanlarına EİDS yetki doğrulama zorunluluğu geldi

Ticaret Bakanlığı, otomotiv piyasasında uzun süredir şikayet konusu olan sahte ilanlar, spekülatif fiyat artışları ve kayıt dışı galericilik faaliyetlerine karşı en kapsamlı önlemini devreye soktu. Daha önce kimlik doğrulama ile başlayan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EİDS) ikinci ve son aşaması olan "yetki doğrulama" uygulaması, 16 Haziran 2025 itibarıyla tüm araç ilanları için zorunlu hale getirildi. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasında şöyle denildi: "Ticaret Bakanlığı olarak, elektronik ortamda hizmet sunan ilan platformlarında kimliği belli olmayan üyelikler üzerinden yayımlanan gerçeğe aykırı, aldatıcı veya sahte taşıt ilanlarını önlemek, ilan kirliliğini ve yetki belgesiz kayıt dışı galericilik faaliyetlerini engellenmek amacıyla çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. Otomotiv sektöründe sahte taşıt ilanlarının, spekülatif fiyat artışlarının ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla Ticaret Bakanlığımızca 31 Ağustos 2023 tarihinde yapılan Yönetmelik değişikliğiyle ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulaması yükümlülüğü getirilmiştir. Bu yükümlülüklerin hayata geçirilebilmesini teminen Ticaret Bakanlığımız tarafından Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kurulmuştur. Bu çerçevede, ilan platformlarının EİDS’ye entegrasyonu sayesinde, 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren taşıt ilanlarında kimlik doğrulaması yapılmakta olup, kimlik bilgilerini doğrulamayan kişilerin ilan platformları üzerinden ilan vermelerinin önüne geçilmiştir. EİDS YETKİ DOĞRULAMA UYGULAMASI TÜM TAŞIT İLANLARINI KAPSAYACAK ŞEKİLDE 16 HAZİRAN 2025 İTİBARİYLE UYGULAMAYA ALINDI EİDS’nin ikinci aşaması olan yetki doğrulaması 7 Nisan 2025 tarihi itibarıyla yalnızca model yılı 2023, 2024 ve 2025 olan taşıt ilanları için uygulamaya alınmıştı. 16 Haziran 2025 bu ay itibarıyla ise EİDS yetki doğrulama uygulaması tüm taşıt ilanlarında zorunlu hale getirilmiştir.   Böylece, EİDS yetki doğrulama uygulaması ile ilanlar sadece taşıt sahibince yetkilendirilen yetki belgeli oto galeriler veya taşıt sahibi, taşıt sahibinin 1. ve 2. derece kan hısımları ve eşi tarafından verilebilecek, yetkisiz kişilerce ilan girişi yapılamayacaktır. Ticaret Bakanlığı olarak otomotiv piyasasında yaşanan spekülatif fiyat oluşumları ile tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi ve sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının tesis edilmesine yönelik faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdürmekteyiz."

Ticaret Bakanlığı'ndan "doğrudan satış" hamlesi: Piramit sistemlere karşı yetki belgesi ve yeni kurallar geliyor! Haber

Ticaret Bakanlığı'ndan "doğrudan satış" hamlesi: Piramit sistemlere karşı yetki belgesi ve yeni kurallar geliyor!

Ticaret Bakanlığı, girişimcilik ve esnek çalışma imkânları sunmasıyla önemli bir ekonomik faaliyet alanı olan doğrudan satış sistemlerini daha güvenilir ve şeffaf bir yapıya kavuşturmak için harekete geçti. Bakanlık, hazırladığı "Doğrudan Satışlar Hakkında Yönetmelik" taslağını kamuoyunun ve ilgili kurumların görüşüne açtığını duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, yeni düzenlemenin temel hedefinin hem tüketicileri korumak hem de sektördeki yasa dışı uygulamaların önüne geçmek olduğu vurgulandı. Doğrudan satış sistemlerinin zaman zaman piramit yapı benzeri yasa dışı oluşumlara zemin hazırlayabildiğine dikkat çekilen açıklamada, bu durumun tüketici mağduriyetlerine yol açtığı ve sektörün güvenilirliğini zedelediği belirtildi. Bu sorunun önüne geçmek amacıyla, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a "doğrudan satış sistemleri" ile ilgili özel hükümler içeren yeni bir madde (47/A) eklendiği hatırlatıldı. YENİ DÜZENLEME NELER GETİRİYOR? Doğrudan satış sektörüne yönelik "ilk kapsamlı yasal düzenleme" olma niteliği taşıyan yönetmelik taslağı, sektöre bir dizi yeni kural ve zorunluluk getiriyor. Taslakta öne çıkan temel başlıklar şunlar: Yetki Belgesi Zorunluluğu: Doğrudan satış şirketlerinin faaliyet gösterebilmesi için Ticaret Bakanlığı'ndan "yetki belgesi" alması zorunlu hale getirilecek. Net Kriterler: Yasal doğrudan satış sistemleri ile yasa dışı piramit yapılar arasındaki farklar, objektif kriterlerle net bir şekilde belirlenecek. Tüketici Hakları: Tüketicilerin bu sistemlerde sahip olduğu haklar ayrıntılı olarak ele alınacak. Şirketlere İlişkin Esaslar: Doğrudan satış şirketlerinin uyması gereken temel ilkeler ve çalışma esasları düzenlenecek. TASLAK KAMUOYUNUN GÖRÜŞÜNE AÇILDI Bakanlık, bu düzenleme ile doğrudan satış sektörünün sağlıklı ve şeffaf bir şekilde büyümesini, aynı zamanda potansiyel tüketici mağduriyetlerinin önlenmesini amaçladığını belirtti. Bu sürecin en önemli adımlarından biri olarak yönetmelik taslağının, geniş katılımlı bir istişare süreciyle nihai haline kavuşması hedefleniyor. Bu kapsamda ilgili tüm taraflar, taslağa ilişkin görüş ve değerlendirmelerini Bakanlığa iletebilecek.

Anne sütüne dijital yasak! Bakanlıktan sert önlem Haber

Anne sütüne dijital yasak! Bakanlıktan sert önlem

Ticaret Bakanlığı, toplum sağlığını tehdit eden tehlikeli bir e-ticaret faaliyetine karşı harekete geçti. Bakanlığa ulaşan ihbarlar üzerine, sosyal medya ve e-ticaret platformlarında anne sütü satışının yapıldığı tespit edildi. Gerekli incelemelerin ardından, bu satışlara resmen yasak getirildiği açıklandı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, anne sütünün ticarete konu edilmesinin bebek sağlığı açısından ciddi tehlikeler barındırdığı vurgulandı. Açıklamada, "Anne sütü ikamesi olmayan, bebeklerin bağışıklık ve gelişimi açısından kritik bir besin kaynağıdır. Ancak sosyal medya ve dijital mecralarda satışı yapılan sütlerin sağılma, taşıma ve saklama koşulları denetlenememektedir" ifadelerine yer verildi. Sosyal medyada yoğun şikâyetler geldi Facebook ve Instagram gibi platformlarda yapılan anne sütü satış ilanlarına yönelik vatandaşlardan çok sayıda şikâyet geldiği belirtilen açıklamada, sadece satış değil; tanıtım, yorum ve aracılık faaliyetlerinin de yasak kapsamına alındığı bildirildi. Yasağa uymayana 684 bin TL’ye kadar ceza Ticaret Bakanlığı, yasaklara uymayan kişi ve kurumlara 684 bin 214 TL’ye kadar para cezası uygulanabileceğini duyurdu. Cezaların yalnızca satıcıları değil, satışa dijital ortamda aracılık eden platformları da kapsayacağı bildirildi. Bakanlık açıklamasında, alınan kararın temel amacının bebeklerin sağlığını korumak ve toplum sağlığına yönelik riskleri ortadan kaldırmak olduğu vurgulandı. Tüm bireylerden bu konuda hassasiyet beklediklerini belirten bakanlık, kurallara uyulmaması durumunda gerekli adımların kararlılıkla atılacağını ifade etti.

Ticaret Bakanlığı'ndan sert önlem: Anne sütü satışı yasaklandı Haber

Ticaret Bakanlığı'ndan sert önlem: Anne sütü satışı yasaklandı

Ticaret Bakanlığı, bebeklerin sağlığı açısından büyük risk taşıyan anne sütü ticaretine karşı harekete geçti. Yapılan açıklamada, anne sütünün perakende ve elektronik ticarete konu edilerek satılmasının yasaklandığı duyuruldu. Bakanlık, bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişimi için hayati öneme sahip olan ve ikamesi bulunmayan anne sütünün; bireyin sağlık durumu, beslenme alışkanlıkları ve geçmiş enfeksiyon öyküsü gibi birçok kişisel faktörden etkilendiğine dikkat çekti. Uygun koşullarda sağılmayan, taşınmayan ve saklanmayan anne sütünün tüketiminin ise bebek sağlığı açısından ciddi riskler taşıdığı ve kamu sağlığını tehdit ettiği vurgulandı. İhbarlar arttı Son dönemde özellikle Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformlarında anne sütünün bireylerce satışa sunulduğuna dair Bakanlığa çeşitli bildirimler ulaştı. Bu durumun doğurabileceği sağlık riskleri göz önünde bulundurularak, kamu sağlığını korumak amacıyla yeni bir karar alındı. Yasağa uymayanlara ceza Karar kapsamında; Anne sütünün perakende satışa ve e-ticarete konu edilmesi yasaklandı. Yorum, ilan, tanıtım ve forum gibi dijital ortamlarda anne sütü alım-satımına yönelik içeriklerin paylaşılması ve bu tür işlemlere aracılık edilmesi de yasağa dahil edildi. 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca, bu yasağa aykırı davranan kişiler ve dijital platformlar hakkında, her bir ihlal için 684.214 TL’ye kadar idari para cezası uygulanabilecek. Ticaret Bakanlığı, toplum sağlığının korunması amacıyla alınan bu karara hassasiyetle uyulması gerektiğini belirterek, kamuoyunu uyardı.

Ticaret Bakanlığı’ndan dört yeni damping soruşturması: Haksız rekabete karşı önlem Haber

Ticaret Bakanlığı’ndan dört yeni damping soruşturması: Haksız rekabete karşı önlem

Ticaret Bakanlığı, ithalatta haksız rekabetin önlenmesine yönelik 2025 yılına ait yeni tebliğleri yayımladı. Dört ayrı ürün grubu için başlatılan damping ve gözden geçirme soruşturmaları kapsamında, yerli sanayicinin korunması ve adil ticaretin sağlanması hedefleniyor. Bakanlık açıklamasında, halihazırda 130 ürün için damping ve sübvansiyon tedbiri uygulandığı, 37 farklı soruşturmanın ise sürdüğü belirtildi. SORUŞTURMALAR NASIL BAŞLATILIYOR? İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkındaki Mevzuat çerçevesinde soruşturmalar, yerli üreticilerin başvurusu ya da gerektiğinde re’sen yapılan incelemeler sonucunda başlatılıyor. İthal edilen ürünlerin haksız fiyatlarla satılması sonucu yerli üreticiye zarar verildiğine dair yeterli kanıt bulunması halinde damping soruşturmaları açılıyor. 2025/7 SAYILI TEBLİĞ: SENTETİK VEYA SUNİ DEVAMSIZ LİFLERDEN İPLİKLER Çin, Endonezya, Hindistan, Malezya, Pakistan, Tayland ve Vietnam menşeli kesik elyaf ipliği ithalatında hâlihazırda uygulanmakta olan dampinge karşı önlemlerin gözden geçirilmesi amacıyla nihai bir gözden geçirme soruşturması başlatıldı. Başvuru, yerli üreticiler tarafından yapıldı. 2025/8 SAYILI TEBLİĞ: GÜNEŞ PANELİ BAĞLANTI KUTULARI Çin menşeli “güneş panelleri için bağlantı kutuları” ithalatına yönelik olarak, yerli üretim dalının başvurusu üzerine damping soruşturması açıldı. Soruşturma, Çin’den gelen düşük fiyatlı ithalatın yerli üreticiye zarar verip vermediğini belirlemeye yönelik olarak yürütülecek. 2025/9 SAYILI TEBLİĞ: SODYUM GLUKONAT Çin’den ithal edilen “sodyum glukonat” ürünü için yerli üreticilerin talebi üzerine damping soruşturması başlatıldı. Kimya sektörüne yönelik bu önlem, düşük fiyatlı ithalatın sektördeki dengesizliği önlemeye dönük bir adım olarak değerlendiriliyor. 2025/10 SAYILI TEBLİĞ: FOTOVOLTAİK PANEL ÇERÇEVELERİ Çin menşeli “fotovoltaik paneller için alüminyum çerçeveler” ithalatı için de damping soruşturması açıldı. Yenilenebilir enerji ekipmanlarına yönelik bu hamle, Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründeki yerli üretim kapasitesini desteklemeyi amaçlıyor. MEVCUT ÖNLEMLER DEVAM EDECEK Ticaret Bakanlığı açıklamasında, soruşturmalar tamamlanana kadar mevcut önlemlerin yürürlükte kalacağı vurgulandı. İlgili tarafların soruşturmalara katılmak için belirtilen süre içerisinde başvuru yapmaları gerektiği ifade edildi. Bakanlık, adil olmayan ticaret uygulamalarına karşı yerli üretimin ve istihdam hedeflerinin korunması için ithalat politikalarının etkin şekilde düzenlenmeye devam edeceğini belirtti.

Ticaret Bakanlığı ekipleri üç operasyonda uyuşturucu ve kaçak eşyaya el koydu Haber

Ticaret Bakanlığı ekipleri üç operasyonda uyuşturucu ve kaçak eşyaya el koydu

Ticaret Bakanlığı gümrük muhafaza ekipleri, 24 saat içinde İstanbul Ambarlı ve Pendik Gümrük Limanları ile Kapıkule Gümrük Kapısı'nda gerçekleştirdiği üç operasyonda uyuşturucu ve kaçak eşya ele geçirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, ekiplerce söz konusu noktalarda narkotik risk analizi ve hedefleme çalışmaları yürütüldü. Bu çalışmaların ardından, Edirne Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince, yurda giriş yapmak üzere gümrük sahasına gelen bir araç takibe alındı. Artan şüpheler üzerine X-ray taramasında yönlendirilen araçta tespit edilen yoğunluk sonucu yapılan detaylı aramada yasal yükün üzerine yerleştirilmiş koliler içerisinde 382 kilo ve yaklaşık 233 milyon 555 bin lira değerinde esrar ele geçirildi. İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda da Türkiye üzerinden İngiltere'ye transit taşıma beyanıyla Pendik Gümrük Sahası'na gelen bir araç riskli görülerek X-ray taramasına sevk edildi. Taramada şüpheli yoğunluk tespit edilen araçtaki detaylı aramalar sonucu içleri oyulan kerestelere gizlenmiş halde, 9 milyon 690 bin lira değerinde 115 bin paket sigara cinsi eşya yakalandı. İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince yapılan operasyonda ise, Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri Sistemi (BİLGE) ile Karar Destek Sistemi'ne (KDS) gelen ihbar üzerine çalışma yapıldı. Ekiplerce, Bulgaristan'dan yurda giren 12 bin 140 kilogram ayçiçeği küspesi taşıyan araç şüphe üzerine takibe alındı. Ambarlı Limanı'ndaki araçta narkotik köpekleriyle yapılan aramada 8 çuvala gizlenmiş vakumlu poşetlerde yaklaşık piyasa değeri 174,7 milyon lira olan 279 kilogram esrar ele geçirildi. Ekiplerin üç operasyon sonucu ele geçirdiği uyuşturucunun miktarı toplamda 661 kilogramı bulurken, yaklaşık 418 milyon liralık rekor uyuşturucu ve kaçak eşyanın yurda girişi önlenmiş oldu. Olaylarla ilgili soruşturmalar ilgili Cumhuriyet başsavcılıkları nezdinde devam ederken, 4 şüpheli de gözaltına alındı.​​​​​​​

Ticaret Bakanlığı İsrail ile ticaretin devam ettiği iddialarını yalanladı Haber

Ticaret Bakanlığı İsrail ile ticaretin devam ettiği iddialarını yalanladı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Gazze-Batı Şeria-Lübnan ve Suriye'ye yönelik saldırılarına ve Gazze'deki soykırımına karşı, Türkiye'nin, dünyada, diplomasi, ticaret, hukuk, sağlık ve insani yardımlar alanında en yiğitçe mücadeleyi veren ülke olduğu belirtildi. Haberin İngilizce orijinal halinde Türkiye'nin adı geçmemesine rağmen, "Türkiye 2024'te İsrail ile ticareti devam ettiriyor" imajı vermeye çalışmasının ve buna bazı medya organlarının sahip çıkmasının terör kaçkını biriyle işbirliklerini açıkça ortaya koyduğu ifade edilen açıklamada, bu konudaki yalanlarla mücadele etmeye daha güçlü şekilde devam edileceği bildirildi. "2,8 milyar dolarlık İsrail'e ihracat rakamı tamamen yanlış" Açıklamada, Türkiye'nin 7 Ekim 2023'ten 2 Mayıs 2024 tarihine kadar olan 7 aylık dönemde, bölgede ateşkes sağlanır ve durum düzelir çabaları devam ederken İsrail ile ticaretini yüzde 30 civarında azalttığı anımsatılarak, şu ifadelere yer verildi: "Hükümetimizin kararıyla, ilk aşamada 9 Nisan 2024'te 54 başlık altındaki 1019 üründe İsrail'e ihracatı durdurmuştuk. Bu arada, 7 Ekim 2023'ten sonraki dönemde İsrail ile ticareti özel sektör kuruluşları ve yabancı sermayeli yatırımcıların yaptığı da defaatle vurgulanmıştır. 3 hafta sonra 2 Mayıs 2024'te hükümetimizin aldığı kararla, Türkiye'den İsrail'e bütün ürün gruplarında ihracat, ithalat, transit ticaret tamamen durdurulmuştur. Gümrüklerde ve serbest bölgelerimizde İsrail ile ticaret işlemi yapılamaz. 2 Mayıs 2024'ten bu yana İsrail ile ticaret sıfırdır. Haberde verilen 2024'te 2,8 milyar dolarlık Türkiye'den İsrail'e ihracat rakamı da tamamen yanlıştır. Ticareti 2 Mayıs 2024'te durdurma kararımız öncesinde, 2024'ün ilk 4 ayında, ihracat 1 milyar 522 milyon dolar olup, buna Filistin'e yapılan ihracat da dahildir." "Türkiye-Filistin devleti protokolü" uyarınca, özgün bir kontrollü ticaret mekanizmasının geliştirildiği anımsatılan açıklamada, "Sadece ithalatçının Filistinli, varış yerinin Filistin adresi olmak ve Ticaret Bakanlığımız tarafından her başvuru sıkıca kontrol edilerek, sınırlı izin verme uygulaması uyarınca yapılan Türkiye'den Filistin'e ihracat da 2024 yılı toplamında 797 milyon dolardır." bilgisi verildi. "Türkiye İsrail ile 9,5 milyar dolarlık dış ticaretinden feragat etti" Çarpıtma haberin tamamen "Türkiye sanki halen İsrail'e ihracat yapıyormuş" algısı oluşturmaya yönelik iftira mahiyetinde olduğunun altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Türkiye'nin, hükümetimizin İsrail’in soykırımlarına karşı aldığı politika ve tedbirlerini itibarsızlaştırmayı ve düpedüz İsrail'in çıkarlarına hizmet etmeyi amaçladığı açıktır. Türkiye, 2022 yılı verileriyle İsrail ile 9,5 milyar dolarlık dış ticaretinden, ki bunun 7 milyar doları ihracat olmak üzere Filistin davasını ve masum Filistinlileri desteklemek için feragat etmiştir. Hükümetimizin, Ticaret Bakanlığımızın, bu konudaki resmi, gerçek ve istatistiki verilere dayalı açıklamalarına itibar edilmesi, İsrail'e hizmet eden etki ajanı terör kaçkınlarının yalanlarına, çarpıtma, cımbızlama haberlerinin dikkate alınmaması hususunu kamuoyumuzun dikkatine sunarız."

Bakan Ömer Bolat: Günde 1 milyar dolar ihracat yapıyoruz, hedefimiz 390 milyar doları aşmak Haber

Bakan Ömer Bolat: Günde 1 milyar dolar ihracat yapıyoruz, hedefimiz 390 milyar doları aşmak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Genç Girişimciler STK Buluşması” programında yaptığı konuşmada, ekonomik verileri değerlendirdi. Bolat, Türkiye'nin 2024 yılı itibarıyla 1 trilyon 322 milyar dolar milli gelir ürettiğini belirtti. 1923–2002 döneminde ortalama %4,8 olan büyümenin, son 22 yılda %5,3’e çıktığını vurguladı. “22 YILDA ORTALAMA %5,3 BÜYÜME SAĞLADIK” Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Biz 85 milyon 600 bin nüfusumuzla yılda 1 trilyon 322 milyar dolar milli gelir üretmekteyiz. 2002 yılına kadar yıllık yüzde 4,8 ortalama ile büyüdük. Son 22 yılda ise yıllık ortalama yüzde 5,3 ile büyüdük" dedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Genç Girişimciler STK Buluşması" programına katıldı. Açıklamalarda bulunan Bakan Bolat, bir ülkenin ticareti ya da ekonomik gücü olarak bakılması gereken ilk önemli hususun ekonomik büyüklüğü ve milli geliri olduğunun altını çizdi. "YILDA 1 TRİLYON 322 MİLYAR DOLAR MİLLİ GELİR ÜRETMEKTEYİZ" Bakan Bolat, "Biz 85 milyon 600 bin nüfusumuzla yılda 1 trilyon 322 milyar dolar milli gelir üretmekteyiz. Bu 2024 itibarıyla olan büyüklüğümüzdür. 1923 yılında Cumhuriyet’imiz kurulduktan sonra 2002 yılına kadar yıllık yüzde 4,8 ortalama ile büyüdük. Son 22 yılda ise yıllık ortalama yüzde 5,3 ile büyüdük. Bu 0,5’luk fark eğer daha önceki 28 yılda da gerçekleşmiş olsaydı, bugün 2 trilyon doların üzerinde bir milli geliri konuşuyor olacaktık" ifadelerini kullandı. "KİŞİ BAŞINA MİLLİ GELİRİMİZ DE 22 YIL ÖNCE 3 BİN 608 DOLAR İKEN 2024’TE 15 BİN 463 DOLARA YÜKSELDİ" Geçen yıl Türkiye’nin yüzde 3,2 büyüdüğünü hatırlatan Bakan Bolat, "Pandemi döneminde dünyada büyüyebilen 3 ülkeden biriydik. OECD üye ülkeler raporunda Türkiye, son 10 yılda yaşam kalitesini 4 kat artırmış bir ülke olarak lanse edildi. Kişi başına milli gelirimiz de 22 yıl önce 3 bin 608 dolar iken 2024’te 15 bin 463 dolara yükseldi. Hem milli gelir hem de kişi başına milli gelir olarak tüm zamanların rekoru olan rakamları elde ettik. Bunları elde etmek için yatırım, üretim ve istihdam artırıldı" diye konuştu. İHRACATTA GÜNLÜK 1 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ULAŞILDI Bakan Bolat, sözlerine şöyle devam etti: "Uluslararası doğrudan yatırımları da çekmek için büyük bir gayret gösteriyoruz. 2002’de yılda 1 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım çekebilen bir ülkeydik, şimdi yılda ortalama 11-12 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım çekiyoruz. 2003’ten 2024’ün sonuna kadar doğrudan yatırımların toplamı 277 milyar dolara yükseldi. Türkiye’nin 1973’te yılda 1 milyar dolar mal ihracatı vardı. 1987 sonbaharında ayda 1 milyar dolar rakamına ulaştığımızda o zamanki yorumcular ’füze hızıyla arttı’ diyorlardı. Şu anda biz günde 1 milyar dolar ihracat yapıyoruz. 1980’de toplam ihracatımız 2,9 milyar dolardı. Ülkemizdeki ihracatçı sayısı 1.000 firmaydı. Türkiye’deki toplam şirket sayısı 25 bindi. Bugün itibarıyla baktığımızda Türkiye’deki şirket sayısı 2 milyon 550 bine yükseldi. İhracatçı sayımız binden 144 bine yükseldi. İhracatımız da 2,9 milyar dolardan 265 milyar dolara yükseldi, mal bazında. Bundan 20 yıl önce bizim küresel ihracattaki payımız yüzde 0,55 iken, şu anda yüzde 1,07’ye yükseldi." "GEÇEN YIL 377 MİLYAR DOLAR KAZANDIK, BU SENE YILBAŞINDAKİ HEDEFİMİZ OLAN 390 MİLYAR DOLARI AŞACAĞIZ" Geçen yıl cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 0,8 olduğunu kaydeden Bakan Bolat, "2023’te bu rakam yüzde 3,6’ydı. Mal ve hizmetleri dünyaya satıyoruz, ihracat yapıyoruz. Geçen yıl 377 milyar dolar kazandık. Bu sene inşallah yılbaşındaki hedefimiz olan 390 milyar doları aşacağız" dedi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.