TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#tiktok

İLKHABER-Gazetesi - tiktok haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, tiktok haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kırgızistan'da TikTok'a erişim kısıtlandı Haber

Kırgızistan'da TikTok'a erişim kısıtlandı

Kırgızistan’da geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Çin merkezli popüler sosyal medya uygulaması TikTok'un yasaklanmasına yönelik alınan karar uygulamaya konuldu. Sosyal medya kullanıcıları yerel saatle 00.00'dan sonra TikTok’a erişim sağlayamadı. Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakanlığından yapılan açıklamada, Devlet Ulusal Güvenlik Komitesinin mektubu üzerine internet servis sağlayıcılarına ülkede TikTok'a erişimi kısıtlamaları yönünde yazı gönderildiği belirtildi. Yasaklanması kararı alınmıştı Kırgızistan Kültür, Haberleşme, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı, Ağustos 2023'te TikTok'un yasaklanmasını kararlaştırmıştı. Yapılan açıklamada, TikTok’un çocukların zihinsel gelişimini ve sağlığını olumsuz etkilediğine ilişkin sivil toplum kuruluşlarından bir dizi şikayet alındığı, bu çerçevede TikTok’taki içerikler üzerinde inceleme yapıldığı belirtilerek, “İnceleme sırasında bu platformun çocukların sağlığına ve gelişimine zarar veren bilgilere erişimi kısıtlamadığı ve TikTok uygulamasında bilgiye erişim sağlarken yaş kategorisini kontrol edecek herhangi bir işlev bulunmadığı tespit edilmiştir. Bakanlık çok sayıda başvuruyu dikkate alarak, yapılan incelemeler çerçevesinde Tik Tok’un Kırgızistan topraklarında faaliyetlerini sonlandırma kararı aldı” ifadeleri kullanılmıştı. Söz konusu kararın yürürlüğe girmesi için Dijital Kalkınma Bakanlığı’na başvurulduğu belirtilmişti. "Karar politik değil" Ayrıca TikTok’u yasaklama kararının politik bir arka planı bulunmadığına dikkat çekilerek, “Bu tedbir yalnızca çocukların ahlaki eğitimleri üzerinde olumsuz etki oluşturabilecek ve psikolojik sağlıklarına zarar verebilecek bilgilerden korumayı amaçlamaktadır” denilmişti.

ABD Temsilciler Meclisi, TikTok'un Çinli sahibinin uygulamayı satması yönünde oy kullandı Haber

ABD Temsilciler Meclisi, TikTok'un Çinli sahibinin uygulamayı satması yönünde oy kullandı

ABD Temsilciler Meclisi, Çinli Bytedance şirketinin sahibi olduğu popüler sosyal medya platformu TikTok'un ABD'deki geleceği hakkında çarşamba günü oylama yaptı. Oylama sonucunda, Bytedance'in uygulamayı altı ay içinde satması için bir yasa tasarısı büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Ancak, bu kararın yürürlüğe girmesi için Senato'nun da onayı gerekiyor. YASA TASARISI DETAYLARI VE OYLAMA SONUÇLARI Kabul edilen yasa tasarısı, TikTok'un Çinli sahibinin ABD'deki varlığını sonlandırması için altı aylık bir süre tanıyor. Bu süre sonunda, TikTok'un ABD'li teknoloji şirketlerinden Google ve Apple gibi şirketlere satılması gerekiyor. Aksi halde, bu şirketlerin TikTok'u sunmaya devam etmesi yasa dışı olacak. Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylama sonucunda, tasarının 352 lehte, 65 aleyhte oyla kabul edildiği açıklandı. Ancak, Senato'dan da onay alması gerekiyor. TRUMP VE BİDEN'IN TUTUMLARI Öneri, ABD'nin iki son Başkanı arasında farklı tepkilere neden oldu. Joe Biden, öneriyi desteklediğini açıklarken, eski Başkan Donald Trump buna karşı çıktı. Trump, öneriye karşı çıkışını, Facebook'un büyümesini savunarak ve TikTok'un gençler üzerindeki etkisini vurgulayarak açıkladı. ÇİN'İN TEPKİSİ VE UYGULAMANIN GELECEĞİ TikTok'un sahibi olan Çinli Bytedance şirketi, ABD hükümetinin kararını eleştirdi ve 170 milyon Amerikalının ifade özgürlüğünün tehdit altında olduğunu savundu. Ancak, Çin'in uygulamanın satışına veya elden çıkarılmasına ilişkin tutumu henüz net değil. TikTok'un ABD'deki geleceği hakkındaki bu belirsizlikler, platformun kullanıcıları ve teknoloji endüstrisi üzerinde derin etkiler yaratmaya devam ediyor.

Çevrimiçi Çocuk İstismarı Duruşması: Meta, Twitter, TikTok ve Diğerleri Yargıya Çağrılacak Haber

Çevrimiçi Çocuk İstismarı Duruşması: Meta, Twitter, TikTok ve Diğerleri Yargıya Çağrılacak

Çocukların çevrimiçi güvenliği, dünya çapında giderek artan bir endişe kaynağı haline geliyor. Özellikle de çevrimiçi çocuk istismarı, çocukların ruh sağlığı ve fiziksel güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturuyor. ABD Senatosu Yargı Komitesi, çevrimiçi çocuk istismarı hakkında bir duruşma düzenlemeye karar verdi. Duruşmada, Meta CEO'su Mark Zuckerberg ve Twitter CEO'su Linda Yaccarino da dahil olmak üzere sosyal medya platformlarının patronları ifade verecek. ABD'de politikacılar, büyük teknoloji şirketlerinin çocukları çevrimiçi ortamlarda cinsel istismardan korumak için yeterince çaba göstermediklerini iddia ediyor. Bu iddialara göre, şirketler, bu tür içerikleri tespit etmek ve kaldırmak için yeterli kaynak ayırmıyor ve kullanıcıları bu konuda eğitmek için yeterli çaba göstermiyor. Duruşmada, Senato Yargı Komitesi, bu iddiaları ele alacak ve şirketlerin bu konudaki çabalarını değerlendirecek. Duruşmada ayrıca, yapay zeka kullanılarak oluşturulan sahte görüntülerin gündeme gelmesi bekleniyor. Bu görüntüler, çocukları hedef almak için kullanılabiliyor ve bu durum, çocukların cinsel istismarının daha da yaygınlaşmasına yol açabiliyor. Microsoft ve Google, bu tür içerikleri tespit etmesine ve ABD'deki Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi'ne bildirmesine yardımcı olacak araçlar geliştirdi. Sosyal medya platformları da çocukların çevrimiçi güvenliğini artırmak için çeşitli değişiklikler yaptı.  

Mükremin Gezgin asker kaçağı çıktı! 'Ben bu tırnakla bu kirpikle nasıl askere gideceğim?' Haber

Mükremin Gezgin asker kaçağı çıktı! 'Ben bu tırnakla bu kirpikle nasıl askere gideceğim?'

Tiktok'ta ünlenen sosyal medya fenomeni Mükremin Gezgin asker kaçağı çıktı. Ağlamaklı sesiyle askere çağrıldığını duyuran Gezgin'in, çektiği video olay yarattı.Mükremin Gezgin, TikTok'ta çektiği hamilelik videoları ve geçirdiği sayısız estetik operasyonlarıyla tanınmıştı. Sosyal medya fenomeninin asker kaçağı olduğu ortaya çıktı. Instagram hesabından açıklama yapan Mükremin sesi titreyerek video çekti.Mükremin Gezgin, TikTok'ta çektiği hamilelik videoları ve geçirdiği sayısız estetik operasyonlarıyla tanınmıştı. Sosyal medya fenomeninin asker kaçağı olduğu ortaya çıktı. Instagram hesabından açıklama yapan Mükremin sesi titreyerek video çekti."Ben bu tırnakla mı bu saçla mı bu kirpikle mi askere gideceğim? Devletime kurban olayım, Devletime boynum kıldan ince onlar o kadar çok seviyorum." ifadelerinin kulanan Gezgin, o anları takipçileriyle paylaştı.Hamile olduğunu açıklayan fenomen sonrasında karnı burnunda pozlarıyla hafızalara kazınmıştı. Adını kısa sürede geniş kitlelere duyuran Mükremin, fiziki görünüşünde değişikler yapmak istediği için bir dizi ameliyat geçirmişti. Sürekli ameliyatlara girip çıkan Mükremin aktif olarak kullandığı sosyal medya hesaplarından da paylaşmayı ihmal etmiyor. Sosyal medya fenomeni son paylaştığı videoyla olay yarattı. Fenomenin asker kaçağı olduğu ortaya çıktı. Instagram hesabından açıklama yapan Mükremin, sesi titreyerek video çekti. Fenomen isim şu sözlerle isyan etti; "BEN BU TIRNAKLA SAÇLA BU KİRPİKLE NASIL ASKERE GİDEYİM?" "Ben bu tırnakla mı bu saçla mı bu kirpikle mi askere gideceğim? Devletime kurban olayım, Devletime boynum kıldan ince onlar o kadar çok seviyorum. Tüm askerlerimize boynum kıldan ince. Ama ben nasıl gideceğim bu bedenle? Asker kaçağı olarak gözüküyorum, 15 gün gün vermişler. Ben kadınım, ben kendimi kadın hissediyorum. Herkesi çok seviyorum devletimi askerlerimi ama ben kadın ruhluyum. Nasıl askere gideyim? Ben bu saçla bu kirpikle bu tırnakla nasıl askere gideyim? Nasıl yapacağım? Her şey aksilik."

Uzmanına göre TikTok’a sınırlama getirilmeli mi? Haber

Uzmanına göre TikTok’a sınırlama getirilmeli mi?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu’nun gündeminde yer alan TikTok’a sınırlama getirilme konusunu değerlendiren Bilgisayar Yüksek Mühendisi ve Avukat Murat Osman Kandır, söz konusu sınırlamanın aile mahremiyeti ve oluşabilecek istismarların önüne geçilmesi için faydalı olacağını belirtti. Dünyada milyonlarca kullanıcının kısa süreli çeşitli türde videolar paylaştığı veya canlı yayın yaptığı TikTok isimli dijital platformun günden güne kullanıcısı artıyor. Günümüzün en popüler sosyal medya mecralarından olarak öne çıkan TikTok’ta 3 dakika ila başlayan yayınlanan videoların uzunluğu önce 10 dakikaya ardından da 15 dakikaya kadar yükseliyor. Yaklaşık 32 milyon kullanıcısının olduğu tahmin edilen Türkiye’de bu dijital platformda profil oluşturma yaş sınırı 13 olarak biliniyor. Son günlerde ise TikTok’ta kullanıcılar arasında bin adet takipçiye ulaşan ve canlı yayın yapan kişilere 37 kuruştan başlayıp 6 bin liraya kadar ulaşan hediyeler de gönderilebiliyor. Türk aile yapısına uygun olmayan içeriklerin yer alması, yaş kontrolünün olmaması, küfür, argo gibi söylemlerin çoğalması, şiddet ve siber zorbalığı özendiren birçok etkenden dolayı Türkiye’de TikTok uygulamasının yasaklanması gündeme geldi. Toplumun ahlak yapısını bozduğu iddia edilen bu içeriklerin üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu, tartışmaların odağında olan TikTok’a bir takım cezai yaptırımlar uygulayabilir. Eskişehirli Avukat Murat Osman Kandır, son zamanlarda bağımlılık haline gelen bu uygulamaya gelecek her türlü yaptırımın yerinde olacağını ifade etti. KANDIR: ÖZELLİKLE 18 YAŞA KADAR OLAN ÇOCUKLAR İÇİN AİLE MAHREMİYETİNİ SARSAN BİR UYGULAMA Söz konusu uygulamanın aile yapısını tehdit eden bir yapısının olduğunu belirten Avukat Kandır, profil oluştururken yaş sınırlamanın olmamasının burada bir dezavantaj oluşturduğuna işaret etti. Türkiye’de bu uygulamada profil oluşturma yaş sınırının 13 olması sebebiyle herkesin video çekip, canlı yayın yapabildiğini dile getiren Kandır, “TikTok, sosyal medya uygulamalarının çoğunda olan ve bizim anayasamızda özel bir kanunla korunan aile yapısını bozmaya yönelik bazı eksikliklere sahip. Aile yapısını tehdit eden bir yapısının olduğunu görüyoruz. Sosyal ağ uygulamalarında profil oluştururken bir yaş sorgulaması yok. Sadece görünürde olan bir yaş sorgulaması var. Profil açarken yaşın beyan edilmesi istenir. Kendi yaşınızı beyan edersiniz ve o beyanı doğru kabul eder. Bunu tüm sosyal medya uygulamalarının profil oluşturma şartlarında görüyoruz. Bizim ülkemizde de TikTok için 13 yaş sınırı var. 13 yaşında üzerinde herkes bir profil oluşturabiliyor. Video paylaşabiliyor ve aynı zamanda canlı yayın yapabiliyor. Bu oldukça tehlikeli bir paylaşım türü. Çünkü burada kontrol edilemeyecek bir paylaşıma neden oluyor. Özellikle 18 yaşa kadar olan çocuklar için aile mahremiyetini sarsan bir uygulamadır. 13 yaşından büyük herkesin paylaşım yapabilmesi ve paylaşılan içerikleri izleyebilmesi oldukça sıkıntı oluşturuyor” diye konuştu. KANDIR: KİŞİSEL VERİLER KAPSAMINDA ÇOK TEHLİKELİ PAYLAŞIMLAR HEM DE KİŞİNİN MAHREMİYETİNE DE BİR SALDIRI Çin kökenli bir uygulama olmasına rağmen oradaki halkın başka bir uygulama kullandığından söz eden Kandır, bahse konu olan uygulamada Türkiye’de kadın kullanıcı sayısının çok olduğunu ve bu yüzden boşanma hadiselerinin görüldüğünü söyledi. Kandır, konuya ilişkin şöyle devam etti: “Dünyanın birçok ülkesinde bu tür tartışmalar devam ediyor. Çin’de yazılan bir uygulama olmasına rağmen orada TikTok yasak. Çin’de sadece halkın kullandığı başka bir kısa video paylaşımı uygulaması var. Bazı ülkelerde bu yaş sınırlamasının yükseltiliyor. Ülkemizdeki istatistiklere göre, kadın kullanıcılarının çok olduğu bir uygulama. Boşanma davalarında da karı kocanın aldatma tabanlı istekleri olduğu görülüyor. Bunun altında da aile mahremiyeti olgusunun TikTok ve benzeri uygulamalarda sarsıldığını görüyoruz. Ev, iş mahremiyeti gerçekten sarsılmış vaziyette. Videoları izlediğimizde evden ve çeşitli iş yerlerinden yayın yapılıyor. Asker ve polis gibi üniforma giyen meslek gruplarına yönelik kişilerin video çekip canlı yayınla paylaştığı görülüyor. Özellikle askerlik mesleğini icra ederken görev başında yapılan bu paylaşımlar istihbarat açısından da sıkıntı oluşturuyor. Kişisel veriler kapsamında çok tehlikeli paylaşımlar hem de kişinin mahremiyetine de bir saldırı.” KANDIR: “SINIRLAMANIN GELME KONUSU OLUMLU BİR GELİŞME” Son olarak TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nun gündeminde olan TikTok’a sınırlama gelmesi gelişmesine de değinen Kandır, alınacak olası bir kararın faydalı olduğu görüşünü aktardı. Türkiye’de TikTok uygulamasına gelmesi muhtemel bir sınırlamanın hem toplum mahremiyetinin yeniden kazandıracağını hem de istismarların yok edileceğine dikkat çeken Kandır, “Eğer bir uygulamayı sınırlayamıyorsanız, net bir yaş grubunun kontrolünü yapamıyorsanız mutlaka sınırlama yoluna gidilmesi gerekiyor. Aksi halde aile yapısı derinden sarsılacak. Çocuklar kontrolsüz bu uygulamadaki paylaşımları izleyebiliyor ve kendileri de buradan paylaşım yapıyor. Gözümüz gibi baktığımız çocuklarımızı dijital alanda koruma olasılığımız kalmıyor. Bu nedenle oldukça olumlu bir gelişme. En kısa zamanda böyle bir sınırlamanın gelmesi hem toplumun mahremiyet duygusunun yeniden kazanılması hem de bu alandaki istismarların da engellemesine neden olacak” şeklinde konuştu.

TikTok ekibi TBMM Dijital Mecralar Komisyonunda '' TikTok henüz kapatılmayacak ama kendine çeki düzen verecek'' Haber

TikTok ekibi TBMM Dijital Mecralar Komisyonunda '' TikTok henüz kapatılmayacak ama kendine çeki düzen verecek''

TBMM Dijital Mecralar Komisyonunda TikTok’a dijital ortamda kara para aklama, 18 yaş altının korunması, sanal dilencilik, algoritma şeffaflığı gibi konularda uyarılarda bulunuldu. Komisyon toplantısına katılan TikTok Türkiye Sözcüsü Emir Gelen, siber dilenciliğe müsamaha göstermediklerini, tespit ettikleri an o hesaba yaptırım uyguladıklarını belirterek, canlı yayında parayı alanla veren arasında kimlik ibrazı zorunluluğu getirdiklerini de söyledi. Gelen, yaş sınırlaması konusu üzerinde ise çalışma başlatacaklarını kaydetti. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, başta TikTok olmak üzere sosyal medya platformları ile ilgili tartışmalara yol açan konuları görüşmek üzere toplandı. Komisyonda Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman ve 16 komisyon üyesi, TikTok Orta Doğu, Kuzey Afrika, Türkiye (MENAT) Bölgesi Kamu Politikaları Yöneticisi ve Türkiye Sözcüsü Emir Gelen, bir iletişim danışmanlığı firmasının Genel Müdür Yardımcısı Filiz Türkmenoğlu ve aynı firmanın Kıdemli Medya İlişkileri Müdürü Murat Karakoç, TikTok Kamu Politikaları Danışmanı Ceyhun Emre Doğru’dan oluşan ekibe kapsamlı sorular yöneltti. Üyelerinin yaş ortalaması 49,64 olan komisyonda kamuoyunda gündeme gelen "TikTok’un kapatılması" yerine Türk aile yapısına aykırı konular, dijital ortamda kara para aklama, 18 yaş altının korunması, sanal dilencilik, algoritma şeffaflığı konularında uyarılarda bulunuldu. TikTok Türkiye Sözcüsü Emir Gelen, “Yılın başından 31 Ekim’e kadar olan 10 aylık süreçte 449 milyon lira dijital hizmet vergisi ödedik” TikTok Türkiye Sözcüsü Emir Gelen, TikTok’un ne kadar vergi verdiğinin sorulması üzerine, “1 Ocak 2023 tarihinden 31 Ekim 2023 tarihine kadar olan 10 aylık süreçte 449 milyon lira dijital hizmet vergisi ödedik” diye konuştu. “Algoritma şeffaflığı ile ilgili size detaylı bir raporu komisyon sonrasında yazılı olarak ileteceğiz” Algoritma şeffaflığının gündemlerinde olan bir konu olduğunu dile getiren Gelen, “Siz değerli yasa yapıcılar başta olmak üzere ilgili düzenleyici kurum ve kuruluşları bilgilendirdiğimiz bir konu. Dolayısıyla algoritma şeffaflığı ile ilgili size detaylı bir raporu komisyon sonrasında yazılı olarak ileteceğiz” dedi. “DMM’den biz sadece yalan haberle ilişkin ya da yanıltıcı bilgiye ilişkin destek aldık” Kahramanmaraş depremlerinde dezenformasyonla mücadele amacıyla TikTok’un İletişim Başkanlığı ile birlikte çalışması hakkında eleştiri gelmesi üzerine Gelen, “Türkiye’de dezenformasyonla mücadele alanında kurulan bir kamu kurumundan bahsediyoruz. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM). DMM’nin bize her gönderdiği içeriğe kesinlikle müdahale etmedik. Bununla ilgili detaylı raporu size sunarım. Raporda kaç içerik gönderildiği ve kaçına müdahale edildiği ile ilgili bilgi yer alacak. Çünkü bizim yargı merciinden gelen bildirimlere ya da talimatlara uyguladığımız durum başka. O tamamen hukuki bir süreç. DMM’den biz sadece yalan haberlere ilişkin ya da yanıltıcı bilgiye ilişkin destek aldık. Bu demek değildir ki onların bize gönderdiği her içeriğe müdahale ettik” diye konuştu. “Biz hangi içeriğin dezenformatif olup olmadığına karar verecek bir mecra değiliz” Dezenformasyonla mücadele konusunda hükümet yanlısı bir görevleri olmadığını kaydeden Gelen, “Bu sonuçta ulusal güvenliğe tehdit oluşturan bir konu. Dezenformasyon bugün herkesin mücadele ettiği konu. Biz sadece üzerimize düşen görevi yaparak sizlerin üzerine düşen yükü hafifletiyoruz aslında. Günün sonunda bu içerikler sosyal medya mecralarından yayılmaya çok elverişli. Dolayısıyla bizim topluluk kurallarımızdaki ilkelerden biri zaten bütünlük ve özgünlük. Dolayısıyla dezenformasyon ya da zarar verici içerik bizim platformumuzdaki bütünlüğü de tehdit eden bir konu. Biz hangi içeriğin dezenformatif olup olmadığına karar verecek bir mecra değiliz. Bu yüzden biz Türkiye’de uluslararası teyit ağına üye bütün teyit kuruluşları ile ayrıca çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. “MASAK ile hayata geçirdiğimiz program kapsamında canlı yayında parayı alanla parayı veren arasında kimlik ibrazı zorunluluğu getirdik” TikTok üzerinden dijital olarak para aklamaya çalışan kişiler olduğu iddiası hakkında Gelen, “TikTok platformu, kara para aklama dahil olmak üzere herhangi bir yasadışı faaliyet için kullanılması konusundaki bütün bu iddiaları son derece ciddiye alıyor. Dolayısıyla bu iddiaların da gidebildiğimiz kadar üzerine gidiyoruz. Bu bağlamda kara para aklamanın önlenmesi için bir birim geliştirdik. Bu birim, bahse konu iddiaları sürekli olarak inceliyor. Geçtiğimiz yıl bizim Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile birkaç toplantımız oldu bu konuyu nasıl engelleyeceğimiz konusunda. Kara paranın aklanmasına yönelik endişeleri ve mücadele noktasında biz bu programı MASAK yetkililerine sunduk. Yetkililerden gelen tüm sorular bu çerçevede yanıtlandı. Türkiye’de kara paranın aklanması ile mücadele etmek için programımızın güvenliğini artırmaya karar verdik. Özellikle bu son kamuoyuna yansıyan çekinceler doğrultusunda. Biz, özellikle finans sektöründe müşterini tanı olarak adlandırılan para alışverişindeki prosedürü uygulamamızda kullandık. Canlı yayında parayı alanla parayı veren arasında kimlik ibrazı zorunluluğu getirdik. Bunu da MASAK yetkilileri ile paylaştık. Buna çok önem veriyoruz, çünkü bu bize de zarar veriyor. Böyle bir şeye ne aracı olmak ne de böyle bir şeyle anılmak istiyoruz. Bu anlamda bizim sıfır toleransımız var” dedi. Gelen, “Çocukların güvenli internet kullanımı konusunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile birlikte Güvenli İnternet Günü başta olmak üzere bu alanda neler yapabiliriz ya da Güvenli İnternet Derneği ile birlikte nasıl çalışmalar gerçekleştirebileceğimizi etüt ediyoruz” diye konuştu. Yaş aralığı analizleri olmadığını dile getiren Gelen, komisyonun çıktısı olarak bu konu üzerinde çalışacaklarının altını çizdi. “Canlı yayınların yönetilmesi konusu hakikaten zorlu bir süreç” Siber dilencilik konusunun müsamaha göstermedikleri bir konu olduğunu savunan TikTok Türkiye Sözcüsü Emir Gelen, “İnsanların suiistimal edilmesi, istismar edilmesi ya da o canlı yayınlarda duygu sömürüsü yapılarak gelir elde edilmesi topluluk kurallarımıza aykırı. Bunu tespit ettiğimiz an o hesaba yaptırım uyguluyoruz. Canlı yayınların yönetilmesi konusu hakikaten zorlu bir süreç. Kimin ne zaman ne söyleyeceğini bilemeyebiliyorsunuz. Biz bu noktada da yapay zeka ile çalışıyoruz. İlki görüntü işleme konusu, ikincisi ise ses işleme konusu mevcut. Eğer yapay zeka burada ihlal içerebilecek bir tespit yaparsa bunu insan yöneticiye gönderiyor” dedi. “Dekolte açarak bağış toplayan kadının o yayından ne kadar kazandığını bilmiyorum” Gelen, kocası ile birlikte kirasını ödeyemediği gerekçesiyle TikTok'ta canlı yayında dekoltesini göstererek bağış toplayan kadının o yayından ne kadar para kazandığını bilmediğini söyledi. Komisyon Başkanı Yayman'ın “Dünyanın herhangi bir yerinde bir kişi canlı yayın açtı ve uyuşturucu kullanmaya başladı. Algoritma bunu görüyor mu?” sorusu üzerine Gelen, TikTok algoritmasının bu durumu tespit ettiğini ve ayırt edebildiğini dile getirdi. “Biz, insanların TikTok’a gelip bir şeyler öğrenmek istediğini de fark ettik” TikTok’un kendisini nasıl tanımladığına ilişkin soruyu yanıtlayan Gelen, “TikTok’un asıl amacı üretkenliğe ilham olmak ve insanların keyifli vakit geçirebilmesini sağlamak. Ama biz, insanların TikTok’a gelip bir şeyler öğrenmek istediğini de fark ettik. Dolayısıyla geçtiğimiz hafta İstanbul’da bir üniversite ile 'finans öğreniyorum' etiketiyle başlattığımız ve çeşitli akademisyenlerle ve ekonomistlerle çalıştığımız proje de bunun bir örneğiydi. Finans öğreniyorum etiketi 17 günde 210 milyondan fazla izlenmeye ulaştı. Dolayısıyla platforma sadece eğlenmeye değil, artık insanların bir şeyler öğrenmek için geldiğinin de farkına vardık” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.