#Tmmob Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı

İLKHABER-Gazetesi - Tmmob Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tmmob Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Başkan Tayakısı: Sürdürülebilir üretim için buğday fiyatı güncellenmeli Haber

Başkan Tayakısı: Sürdürülebilir üretim için buğday fiyatı güncellenmeli

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, artan üretim giderleri nedeniyle buğday üreticisinin büyük bir ekonomik baskı altında olduğunu belirterek, 1 kilogram buğdayın üretim maliyetinin 15,26 TL’ye ulaştığını açıkladı. Üretimin sürdürülebilirliği için buğday taban fiyatının en az 20 TL olarak belirlenmesi gerektiğini ifade eden Tayakısı, buğdayın yalnızca bir tarım ürünü değil, aynı zamanda gıda güvencesi ve toplumsal istikrarın temel unsurlarından biri olduğunu vurguladı. “Buğdayda taban fiyat en az 20 TL olmalı” Üreticinin girdi maliyetleri altında ezildiğini belirten Tayakısı, “Mazot, gübre, tohum, ilaç ve işçilik maliyetlerindeki yüksek artışlar çiftçimizi üretimden uzaklaştırmaktadır. Çiftçi emeğinin karşılığını alamadığı için ekim alanları daralmakta, üretim sürdürülebilir olmaktan çıkmaktadır. Çiftçi kazanamazsa üretim devam etmez, üretim azalırsa dışa bağımlılık artar ve bunun bedelini tüm toplum daha yüksek gıda fiyatlarıyla öder. Nasıl ki enerji ve savunma alanları ülkeler için vazgeçilmezse, tarımsal üretim de aynı derecede önemlidir. Kendi kendine yetebilen bir tarım yapısı oluşturmak sadece ekonomik değil aynı zamanda milli güvenlik meselesidir” şeklinde konuştu. Üretici İçin 5 Maddelik Çağrı Tayakısı, sürdürülebilir buğday üretimi ve güvenilir gıdaya erişim için şu talepleri sıraladı: Buğday üreticisine verilen destekler artırılmalı, Destekleme ödemeleri zamanında yapılmalı, Girdi maliyetleri düşürülmeli, TMO alım fiyatları gerçek üretim maliyetleri dikkate alınarak açıklanmalı, İthalat yerine yerli üretim teşvik edilmelidir. “İNSANI AÇ ÜLKEDE KUTLAMA DEĞİL HESAPLAŞMA OLUR” Açıklamasının sonunda, Akın Özdemir’in 1964 yılında söylediği sözleri hatırlatan Tayakısı, “Rahmetli kurucu başkanımız Akın Özdemir’in ifade ettiği gibi; ‘İnsanı aç, hayvanı aç, toprağı aç bir ülkede kutlama yapılmaz olsa olsa hesaplaşılır.’ İnsanını, hayvanını ve toprağını aç bırakmayan bir tarım politikası için üreticiyi gerçek anlamda destekleyen, maliyetleri düşüren ve planlı üretimi esas alan politikalar hayata geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Tayakısı: Zeytin ağaçlarının sökülüp taşınması verim kaybına sebep olacak Haber

Tayakısı: Zeytin ağaçlarının sökülüp taşınması verim kaybına sebep olacak

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, TBMM’de görüşülen yeni kanun teklifiyle zeytin ağaçlarının taşınmasının verim kaybına yol açacağı uyarısında bulundu. 13 Haziran 2025’te TBMM’ye sunulan ve 19 Haziran’da Sanayi Komisyonu’ndan geçen “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında, zeytin ağaçlarının başka yerlere taşınmasının, ağaçların köklerine zarar vererek verim düşüşüne neden olacağını belirten Tayakısı, “70 yaşındaki bir zeytin ağacını taşımak, onun ana dallarına kadar budanmasını gerektirir. Bu süreçte ağacın kökleri zarar görür ve toprağa alışması yaklaşık 3 yıl sürer” dedi. “70 Yaşındaki zeytin ağacını taşımak verimliliği düşürür” TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, Yeni kanun teklifi kapsamında ağaçların sökülüp başka yere taşınmasının ağacın verimini düşereceğini belirterek, “Zeytin en önemli temelimiz. Meralar hayvancılığın can damarıdır. Hayvancılığın yok olmasında temel etken meraların yok olmasıdır. Geçmişte hayvancılıkta kendimize yetiyorduk ancak bugün hayvancılık ürünlerini ithal eder hale geldik. Günümüzde tarım alanları hızla yok oluyor. Yeni çıkacak kanun ile ağaçları söküp başka yere taşıyacağız diyorlar. Taşıma işlevi yapılabilir ama 70 yaşındaki bir ağacı taşıyabilmesi için ana dala kadar budaması gerekiyor. Yerinden sökecek, kökleri zarar görecek ve o zeytin toprağa alışması neredeyse 3 yıl sürecek. Bu nedenle verimli olan ağacı yok etmiş olacaksınız” şeklinde konuştu.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.