TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Toroslar

İLKHABER-Gazetesi - Toroslar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Toroslar haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Antalya'nın Akseki yaylalarında 'Nazlı Bitkisi' kardelen çiçekleri görülmeye başladı Haber

Antalya'nın Akseki yaylalarında 'Nazlı Bitkisi' kardelen çiçekleri görülmeye başladı

Antalya'nın Akseki ilçesinde baharın habercisi Torosların gelinliği kardelen çiçekleri, Akseki'nin zirvelerinde karların erimesi ile birlikte kendini göstermeye başladı. Endemik türler arasında yer aldığı için soğanının sökümü yasak olan kardelenler, kar beyazı rengiyle görsel şölen sunuyor. Torosların gelinliği diye nitelendirilen kardelen çiçekleri, 1900 rakımlı Cimi Yaylası'nda karların erimesiyle topraktan çıkmaya başladı. Bilimsel adı "Galanthus" olan nergisgiller familyasından olan beyaz renkteki kardelenler, sıfırın altında 15 derece kadar dayanabiliyor. Kardelenler, süs bitkisi olarak değerlendirilmesinin yanı sıra soğanı da ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılıyor. Çimi Yaylası'nda arıcılık yapan 67 yaşındaki Mevlüt Arıca karın erimesiyle kardelenlerin yüzünü gösterdiğini ifade etti. Yıllarca yapılan bilinçsiz söküm nedeniyle doğada kardelenlerin azaldığını aktaran Arıcı, "Eskiden her yerde bembeyaz ekin tarlası gibi kardelen çiçekleri görürdük. Şimdi Akseki'nin bin 900 metre rakımlı Çimi Yaylası'ndaki kardelenleri arar olduk" diye konuştu. “Torosların Gelinliği” Kardelen çiçeklerinin Torosların gelinliği olgunu söyleyen Arıcı, “Kardelenler Torosların bembeyaz gelinliğidir. Dengesiz sökümler yapılıyor. Yetkililerin kaçak söküme önlem alarak biraz daha korumalarını istiyoruz” şeklinde konuştu. “Kendi kendini tohumluyor” Kardelen çiçeklerinde yüzlerce tohum olduğunu ve zaten kendi kendini tohumladığını söyleyen Arıcı, “ Çocukluğumuzda buraların her tarafı kar gibi kardelenler açardı. Artık karamukların arasında, taşların arasında görmeye başladık. Bu da bilinçsizce sökümden kaynaklanıyor. Devletin uzun süre kardelenleri koruma altına alması ve kardelenlerin eskisi gibi çoğalması gerekir” diye konuştu. Doğadaki kardelenleri izinsiz ve kaçak toplama yapan kişi veya kuruluşlara, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca, ihracat aşamasında gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar hakkında ise 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ile 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu gereğince işlem yapılıyor.

Toros dağlarından toplanıp Japonya ve Avrupa’ya ihraç ediliyor Haber

Toros dağlarından toplanıp Japonya ve Avrupa’ya ihraç ediliyor

Toros dağlarındaki köylüler tarafından Şubat ayının ortalarında başlayarak Mayıs ayının sonlarına kadar zor şartlarda toplanan kuzugöbeği mantarı, Japonya ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. Adana'nın yüksek rakımlı ormanlık alanlarında yetişen kuzugöbeği mantarı, dağ köylerinde yaşayan vatandaşlar tarafından Şubat ayının ortalarında başlayarak Mayıs ayının sonlarına kadar toplanıyor. Kendine özgü aroması ve besin değeri ile oldukça popüler olan kuzugöbeği mantarı, dağlık bölgelerde toplandıktan sonra, genellikle taze olarak satılıyor. Hasat mevsimi boyunca, sabahın erken saatlerinde dağlara çıkan köylüler, kuzugöbeği mantarlarını dikkatlice topluyor. Bu mantarlar, nemli ve gölgeli alanlarda, genellikle ağaçların diplerinde yetişiyor. Toplanan kuzugöbeği mantarları, taze olarak tüketilebileceği gibi kurutularak da saklanabiliyor. Kurutulmuş kuzugöbeği mantarı, çorbalara, soslara ve yemeklere lezzet katmak için kullanılabiliyor. Kuzugöbeği mantarının tazesi kilosu yaklaşık 1000 TL’ye satılıyor Adana'nın Feke, Kozan, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçelerindeki ormanlık alanlarda da toplanan ve geçen yıl taze olarak kilosu yaklaşık 1000 TL’ye satılan kuzugöbeği mantarının kurutulmuşu ise yüksek rakamlarda alıcı buluyor. Feke'nin Süphandere, Oruçlu, Çandırlar, Hıdıruşağı ve Tortulu, Bahçecik, Kayadibi, Mansurlu, Gedikli ve Şahmuratlı köylerinde yaşayan her aileden 2-3 kişi, mevsiminde ormana giderek mantar topluyor.  Dağ köylerinde yaşayan ve gelir düzeyi çok düşük olan vatandaşlar, son yıllarda özellikle Avrupa ülkelerinden gelen yoğun talep karşısında mevsimine ve türüne göre mantar toplayarak ekonomik kazanç elde etmeye çalışıyor. Sabahın ilk ışıklarında yataklarından kalkarak Torosların sık ağaçlarından oluşan ormanın içinde kilometrelerce yol kat ederek ağaç diplerini inceleyen köylüler, ellerindeki torbayı doldurabilirlerse evlerine mutlu bir şekilde dönüyor. Köylülerden aracılar tarafından alınarak bazı firmalara satılan bu mantar türü, Japonya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Köylülerin geçim kaynağı olarak önemli bir rol oynayan kuzugöbeğinin kurutulmuşunun 500 gramı ise bazı e-ticaret sitelerinde 3 bin 500 TL'ye kadar alıcı buluyor. Bölgede yer yıl yaklaşık 30 ton katran ve 15 ton da kuzugöbeği mantarı hasadı yapılabiliyor. Kendine özgü bal peteği görünümü ile diğer mantarlardan kolayca ayırt edilebilen ve yüksek besin değeri olan kuzugöbeği mantarı,  Avrupa ülkelerindeki marketlerde ‘gençlik iksiri’ sloganıyla yüksek fiyatlarla müşterilere sunuluyor.

Toroslar’dan Anıtkabir’e bisikletle Türk bayrağını asmak üzere yola çıkıyorlar Haber

Toroslar’dan Anıtkabir’e bisikletle Türk bayrağını asmak üzere yola çıkıyorlar

Nilgün Taze (İLKHABER)-  10 Kasım’da Anıtkabir’e Türk bayrağını asmak üzere yola çıkan ekibe, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Türk bayrağını teslim etti. Toroslar Belediyesinin paydaşı olduğu 7. Geleneksel “10 Kasım Ata’ya Saygı” etkinliği çerçevesinde ‘Pedala Engel Yok’ projesiyle 550 kilometrelik yolu pedallayarak geçecek olan aralarında 3 görme engelli sporcunun da bulunduğu 14 kişilik ekip, 10 Kasım günü Ata’nın huzurunda olacak. 3 görme engelli, 3 kadın pilot, 1 Rus sporcu ve 7 tandem pilotundan oluşan ekip, Toroslar Belediyesinin önünde düzenlenen törenle uğurlandı. Bu önemli yolculuğa, hayvansever sporcuların sevimli köpeği Rocky de eşlik etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan törende Başkan Yılmaz, Mersin Bisiklet Derneği Başkanı Süleyman Uygun’a Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün huzuruna ulaştırmaları için Türk bayrağını teslim etti. Proje ile toplumda duyarlılık oluşturulması amaçlanıyor. Etkinlikte konuşan Başkan Yılmaz, "Bu etkinliğimizi Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak için düzenliyoruz. Sporcu kardeşlerimiz, 550 kilometreyi hep birlikte aşarak Atamızın ebedi istirahatgahı Anıtkabir’e ulaşacaklar. Bilinçlendirme çalışması yapacaklar ve 10 Kasım’da Ankara’da olacaklar. 10 Kasım için, Cumhuriyetimiz için, Gazi Mustafa Kemal Atatürk için ciddi bir mücadele verecekler ve çaba harcayacaklar. Bu organizasyonda emeği geçen Mersin Bisiklet Derneğimize ve tüm sporcularımıza teşekkür ediyorum” dedi. “Cumhuriyetimizin 100. yılını ve adım attığımız Türkiye Yüzyılının ilk günlerini kutluyorum” diyen Yılmaz, “Yaklaşık 100 yıl önce İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar ve Yunanlılar arkalarında Amerika ile ülkemizi işgal ettiler. İnsanımıza zulüm ettiler ve bayrağımızı gönderden indirip bayraklarını astılar. Bizim gibi, sizin gibi vatanseverler bir araya geldiler. Farklı mezhepten, farklı meşrepten, farklı memleketten ve farklı siyasi görüşlerden olmalarına rağmen her şeyi bir tarafa bırakıp vatan savunması yaptılar. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Kuvayı Milliye derneklerini kurdular. Vatanımızı düşmandan kurtardılar. 29 Ekim 1923’de Cumhuriyetimizi kurdular. Bu mücadelede liderlik eden, vatanımızın kurtarılmasında, Cumhuriyetimizin kurulmasında vizyon ortaya koyan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını ve tüm büyüklerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Atatürk, hem o dönemde hem bu dönemde tüm dünya tarafından yüzyılın dahisi olarak değerlendirilmiştir. Savaştığı Yunan komutanı tarafından da o dönemde barış ödülüne aday gösterilmiştir. Atamızı, saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Mersin Bisiklet Derneği ile birlikte geleneksel olarak düzenlediğimiz bu etkinliğe destek vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından bisikletliler, Anıtkabir’e gitmek için marşlar eşliğinde yola çıktı.

Toroslar bayram sevincini cumhuriyet tırı ile yaşadı Haber

Toroslar bayram sevincini cumhuriyet tırı ile yaşadı

MERSİN(İLKHABER)- Marşlar ve şarkılar eşliğinde cumhuriyet tırı önceliğinde şehir turu atan kortej, ilçenin dört bir yanını gezdi. Korteje eşlik eden herkese Türk bayrağı hediye edilirken, çocuklar, gençler ve vatandaşlar da alkışlarıyla ve Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Bayramını kutladı. Gece saatlerine kadar süren kutlamalarda Toroslar halkı hep birlikte saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşını okudu. Bayram tırından çocukları ve tüm hemşehrilerini selamlayan Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, birlik ve beraberliğe vurgu yaparak, “Bundan 100 yıl önce Birinci Dünya Savaşından sonra İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar ve Yunanlılar, arkalarında Amerika ile ülkemizi işgal ettiler, insanımıza zulüm ettiler. Ay yıldızlı al bayrağımızı gönderden indirdiler. O zamanın sizin gibi gençleri, vatanseverleri bir araya geldiler. Farklı mezhepten, farklı meşrepten, farklı memleketten ve farklı siyasi görüşten olmalarına rağmen hepsini bir tarafa bırakarak vatan savunması yaptılar. Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde Kuvayı Milliye Birliklerini kurdular. Düşmanı vatanımızdan kovdular. 29 Ekim 1923’de Cumhuriyetimizi kurdular. Bugün yine aynı şey olsa vatan savunması yapar mıyız? Allah’a çok şükür ki yaparız. Bizler de bu yürek oldukça, bu birlik ve beraberlik oldukça bizi herhangi bir güç yıkamaz. Sevgili çocuklar ve gençler, sizleri çok seviyoruz. Bizim çocuklarımız ve geleceğimiz olduğunuz için seviyoruz. Bir gün gelecek sizler büyüyeceksiniz. Biriniz belediye başkanı, biriniz vali, biriniz emniyet müdürü olacaksınız. Ve bayrağımızı daha da ileriye taşıyacaksınız. Allah hepinizden razı olsun. Bu coşkumuz, birliğimiz ve beraberliğimiz daim olsun. Vatan savunmasında, Cumhuriyetimizin kuruluşunda can veren, kan veren, alın teri akıtan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm büyüklerimizi ve şehitlerimizi rahmet, minnetle anıyorum” diye konuştu. “Heyecanımız, coşkumuz ve ümidimiz hiç bitmesin" Heyecan, coşku ve ümidin hiç bitmemesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Yılmaz, “Birbirimizi daha çok seveceğiz, daha çok sayacağız ve birbirimize daha çok bağlanacağız. Etrafınıza bir bakın. Irak, Suriye, Filistin, Ukrayna’ya bir bakın. Bizim aramıza hiç kimse giremez. Burada bizimle aynı anı paylaştığınız için 7’den 70’e herkese teşekkür ediyorum. Hepinizi çok seviyorum. Aynı bayrağın altında toplandığımız için, aynı gökyüzüne baktığımız için, aynı havayı soluduğumuz için, aynı geçmişe ve geleceğe baktığımız için Allah hepinizden razı olsun. Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

Başantrenör Erdem'in vazgeçmemeyi aşıladığı takım, Avrupa Kupası'nda zirveye oynuyor Haber

Başantrenör Erdem'in vazgeçmemeyi aşıladığı takım, Avrupa Kupası'nda zirveye oynuyor

Selen Erdem, Avrupa Kupası'ndaki üçüncü grup karşılaşmasında Antalya Spor Salonu'nda Çekya temsilcisi KP Tany Brno ile dün akşam yaptıkları ve 79-77 kazandıkları mücadeleyi, değerlendirdi. Rakip takımın güçlü bir kadroya sahip olduğunu belirten Erdem, şöyle konuştu: "Brno'ya karşı galip gelmek, bize çok güzel adım attırdı. Çünkü takım olarak defansta problemlerimiz vardı. Özelikle ikinci yarıda göstermiş olduğumuz defans sertliğiyle bu karşılaşmayı kazandık. Bütün oyuncularımı kutluyorum. Bizim için grup maçları çok önemli. İki zor karşılaşma oynadık. Bu mücadelelerin deplasmanları var. Deplasmanda da mutlaka kazanmamız gerekiyor. 1 Kasım Çarşamba günü Tango Bourges Basket ile Antalya'da karşılaşacağız. Rakibimiz hangi takım olursa olsun, vazgeçmeden sonuna kadar mücadele ediyoruz. Vazgeçmek kitabımızda yok. Oyuncularıma da bunu aşılayabildiğim için çok mutluyum." - "Onlar varken biz daha güçlüyüz" Erdem, karşılaşmada kendilerini tribünden destekleyen taraftarlara ayrıca teşekkür etti. Antalya halkından kendilerini yalnız bırakmamalarını isteyen Erdem, "Onlar varken bize daha güçlüyüz. Hedeflerimize maç maç, adım adım odaklanmak istiyoruz. Avrupa Kupası'na kısa bir ara veriyoruz. Şimdi önemli bir maçımız daha var. O da ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi'ndeki Ormanspor maçı. Yine bütün halkımızı 28 Ekim Cumartesi günü oynayacağımız o maça davet ediyorum. Hazırlık için çok kısa bir zamanız var. Biz KP Tany Brno maçını unutup, bugün itibarıyla Ormanspor hazırlıklarımıza başlayacağız. İnşallah o mücadeleden de galibiyetle ayrılıp, bu galibiyeti bütün halkımıza armağan etmek istiyoruz." ifadelerini kullandı. Seyircinin kendisine gösterdiği sevgi gösterisine de değinen Erdem, "Son dönemde medyada fazla görülmeye başladım. Buraya gelmek için çok çalıştım. 20-25 sene, oyunculuğumla beraber çok daha fazla emek verdim, zaman harcadım. Çok acı çektim, çok mutlu oldum. Şu anda hem takım adına hem de kendi adıma karşılığını görüyorum. Bu da beni çok mutlu ediyor." değerlendirmesinde bulundu. - Avrupa Kupası ve Süper Lig'de 9 maçta 15 puan Antalya Büyükşehir Belediyespor Toroslar Basketbol, FIBA Kadınlar Avrupa Kupası H Grubu'nda Lüksemburg temsilcisi BBC Grengewald'i iç sahada 74-73 yenmiş, Fransa'nın Tango Bourges Basket ekibine deplasmanda 124-92 yenilmişti. Üç maçta 5 puana ulaşan Antalya ekibi, grupta 6 puanla lider durumdaki Tango Bourges Basket'in ardından ikinci sırada yer alıyor. ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde ise Antalya ekibi, bu sezon oynadığı 6 maçta 4 galibiyet, 2 yenilgi yaşadı ve 10 puan topladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.