TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#TÜBİTAK

İLKHABER-Gazetesi - TÜBİTAK haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, TÜBİTAK haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Bilim İnsanları Yeni Bir Mantar Türü Keşfetti Haber

Bilim İnsanları Yeni Bir Mantar Türü Keşfetti

ADANA (İLKHABER) - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAS) tarafından ikili işbirliği projeleri kapsamında desteklenen ve Türkiye kısmının yürütücülüğünü Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Hatıra Taşkın’ın yaptığı projeden yeni bir mantar türü keşfedildi. Dünya bilimi için yeni bir tür olan mantara “Amanita abscondita Assyov, Bozok, Taşkın & Yarar, sp. nov” adı verildi. Konuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Hatıra Taşkın, “Amanita abscondita Assyov, Bozok, Taşkın & Yarar” mantar türünün hem Bulgaristan hem de Türkiye İzmir’den toplandığını söyledi. Prof. Dr. Taşkın: “Dünya Bilimi İçin Yeni Bir Tür” Prof. Dr. Taşkın, “DNA dizi analizlerine dayalı moleküler yöntemler ile morfolojik yöntemlerin birlikte değerlendirilmesiyle dünya bilimi için yeni bir tür olarak mikoloji alanında prestijli bir dergi olan “Persoonia” (Q1, son 5 yıllık impact factor 11.2)’da yayımlandı. Süren proje kapsamında dünya için yeni mantar türlerinin keşfi devam etmekte olup bu mantar türleri de yayına hazırlanmaktadır.” dedi. Proje ile Türkiye’nin bitki genetik kaynaklarının keşfine katkı sunulduğunu ifade eden Prof. Dr. Taşkın, mantarların farklı sektörlerde geniş kullanım olanakları göz önünde bulundurulduğunda, genetik kaynakların tanımlanması ve korumaya alınmasının büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Projenin Türkiye kısmında Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanları Yürütüyor  “Güneydoğu Avrupa (Balkanlar) ve Türkiye Mikobiotasında Dağılım Gösteren Amanita S. L. Cinsinin Çokgenli Filogenetik Değerlendirilmesi” başlıklı projenin Bulgaristan kısmının yürütücülüğünü Bulgaristan Bilimler Akademisi’nden Doç. Dr. Boris ASSYOV yaparken, Türkiye kısmında Çukurova Üniversitesinden yürütücü Prof. Dr. Hatıra Taşkın’ın yanı sıra Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Fuat Bozok ile Çukurova Üniversitesi’nden Biyoteknoloji Anabilim Dalı doktora öğrencisi Mahmut Yarar da bursiyer olarak yer alıyor.

TREDAŞ yapay zeka erken uyarı sistemi ile iş güvenliğini sağlayacak Haber

TREDAŞ yapay zeka erken uyarı sistemi ile iş güvenliğini sağlayacak

KIRKLARELİ (AA) - Trakya Elektrik Dağıtım AŞ (TREDAŞ) TÜBİTAK destekli geliştirilen yapay zeka erken uyarı sistemi EWSAI ile saha ekiplerinin iş güvenliğini sağlayacak. Yapay zeka erken uyarı sistemi sayesinde, sahada yürütülen çalışmaların gerçek zamanlı izlenerek, insan kaynaklı ihlal ve ihmallerin önüne geçilmesini hedefliyor. TREDAŞ Lüleburgaz Teknik Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen programda sistem gazetecilere tanıtıldı. TREDAŞ Genel Müdürü Reşit Bilgili, burada yaptığı konuşmada yapay zeka sistemi ile iş sağlığı güvenliğinde çok önemli bir adım attıklarını söyledi. Çalışmalarına yenilenen teknolojik gelişmeleri de dahil ettiklerini belirten Bilgili, "Bugünü anlamlı kılan insana verdiğimiz değer, çalışana verdiğimiz değer oldu. Odağımızda çalışanlarımız var. " dedi. Bilgili, projenin nihai sonucuna yaklaşık 4 yıllık çalışma ile ulaştıklarını bildirdi. Yapay zekanın çok fazla ve farklı örnekleri olduğunu dile getiren Bilgili, "İnanmakta biraz zorluk çektik ama geldiğimiz noktada çok meşakkatli bir çalışma oldu bu. 4 yıla varan bir sürede yapılan çalışmaların neticesi. Sonucunda bugün bunun mümkün olacağını gördük. Enerji çalışanlarımızın ayağına taş değmesin diyorum. Bu çalışmaları sürekli geliştirmek önemli. Bu adımı daha ileriye götürmek önemli. Sektör olarak bunun bir adım olduğunu düşünüyorum. Çalışmalarımız artarak, kalitesinin de artarak devam edeceğini ümit ediyorum." şeklinde konuştu. Geliştirdikleri sistemi "TREDAŞ can dostu" olarak nitelendiren Bilgili, sistem sayesinde iş kazası sayılarının azalacağına inandığını kaydetti. Konuşmanın ardından yapay zeka donanımına sahip platform aracıyla simülasyon yapıldı. - Program nasıl çalışıyor Görüntü işleme algoritmaları ile platformlu aracın uygun alanlarına konumlandırılan hareketli kameralar sayesinde arıza onarım bakım çalışmalarını yapay zeka ile 7 gün 24 saat esasına göre izlenebiliyor. Video analitik altyapısı sayesinde platform üzerinde çalışma yürütülen şebeke ve şebekenin yapısına göre alınması gereken güvenlik önlemleri risk oluşmadan önce tespit eden yapay zeka erken uyarı sistemi, sesli olarak çalışanlara iletiliyor. Çalışanların anlık hatalar yapması durumunda da benzer analiz yöntemi ile çalışanları uyarıyor.

Depremzede öğrencilere ve kamu personeline zor şartlarda doğada kalma eğitimi Haber

Depremzede öğrencilere ve kamu personeline zor şartlarda doğada kalma eğitimi

ISPARTA (AA) - Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenerek Bilecik'in Osmaneli ilçesine getirilen afetzede öğrenciler ile bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılan bazı kamu personeli zor şartlarda doğada hayatta kalma kursu alıyor.Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan "Orman Okulu Eğitiminde Araziyi Tanıma ve Hayatta Kalma Teknikleri" kursu Osmaneli Belediyesi Prof. Dr. Yunus Söylet Şifalı İçmeler Tesisi'nde başladı.Eğitimlere "asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremde etkilenen yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yanı sıra öğretmenler ve kamu personeli ile yardım faaliyetlerine katılan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personeli katıldı.TÜBİTAK tarafından desteklenen projede, 6 üniversiteden alanında uzman 10 akademik personel, 20 kursiyere eğitim veriyor.- "Zehirli ve zehirsiz bitkiler konusunda da eğitim veriliyor"Proje koordinatörü Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal, gazetecilere, projenin 2015'ten beri uygulandığını söyledi.Eğitimlerde ilk yardım tekniklerinin de işlendiğini dile getiren Ünal, "Katılımcılara doğada ateş yakma, su bulma, doğal şartlarda barınak yapma, harita ve yön bulma eğitimleri veriliyor. Zehirli ve zehirsiz bitkiler konusunda da gerek teorik gerekse uygulamalı olarak kursiyerler eğitiliyor. Etkinlik sonucunda katılımcılarımız TÜBİTAK tarafından verilen sertifikaya sahip oluyor. Bu gece çadırda konaklama yapacağız. Ülkemizin yaşadığı afet sorasında çadır ve kampçılığın, doğada hayatta kalmanın önemini projeyle elimizden geldiğince vermeye çalışıyoruz." diye konuştu.Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Coğrafya Bölümü doktora öğrencisi Tuğrul Avcı da 6 Şubat'ta büyük bir deprem yaşadıklarını belirterek "Maalesef birçok yakınımızı ve sevdiğimizi kaybettik. Biz şehrimizi kaybettik, bu süreçte tarifi olmayan acılar yaşadık. Depremde doğada yaşamayı bilmenin çok önemli olduğunun farkına vardım." ifadesini kullandı.UMKE personeli uzman hemşire Emine Aktaş da daha önce deprem bölgesinde görev yaptığını, proje kapsamında aldıkları eğitimin bölgede görevli personelin işini kolaylaştıracağını aktardı.

Depremlerin yer kabuğuna etkisi TÜBİTAK destekli projeyle araştırılıyor Haber

Depremlerin yer kabuğuna etkisi TÜBİTAK destekli projeyle araştırılıyor

ADANA (AA) - ÖMER FANSA - Kahramanmaraş merkezli, 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle yürütülen projeler kapsamında bilim insanları saha çalışmalarına devam ediyor.Afyon Kocatepe Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Tiryakioğlu yürütücülüğünde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Poyraz, Aksaray Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cemil Gezgin, Afyon Kocatepe Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi, Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Halil İbrahim Solak, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Ali Özkan'dan oluşan ekip, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yer kabuğunda oluşan değişimleri inceliyor.Bitlis Eren Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Fatih Adıgüzel yürütücülüğünde İskenderun Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Efdal Kaya, Fırat Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Aşır Yüksel Kaya ile Bitlis Eren Üniversitenden öğretim üyeleri Aslı Deniz Adıgüzel ve Ahmet Şahap'tan oluşan ekip ise depremlerde hasarlı yapıların uzaktan algılama ve açık kaynak kodlu coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak tespit edilmesine yönelik çalışma yapıyor.Prof. Dr. İbrahim Tiryakioğlu, AA muhabirine, TÜBİTAK desteğiyle depremin hemen ardından bölgede meydana gelen yer kabuğu hareketlerinin incelenmesi amacıyla 5 üniversiteden araştırmacılarla sahaya çıktıklarını söyledi.Malatya'dan güneye doğru inerek küresel konumlama sistemleriyle ölçümler yaptıklarını belirten Tiryakioğlu, "Depremde normal şartlarda arazi gezilerinde sadece yüzey kırıkları üzerinde meydana gelen hareket miktarları ölçülebiliyor. Proje sayesinde ise uydulardan küresel konumlama sistemleriyle bulunduğumuz noktaların koordinatlarını hassas bir şekilde hesaplayıp faylardaki hareketi sadece fay üzerinde değil faydan uzak noktalarda da net şekilde belirliyoruz. Bu projeyle, faydan sonra hangi bölgede ne kadar hareket olduğunu, yer kabuğundaki değişim miktarlarını hassas bir şekilde hesaplıyoruz." diye konuştu.Tiryakioğlu, proje sonuçlarının değerlendirilmesinin uydulardan gelen bilgilerin de güncellenmesi nedeniyle uzun bir süreç olduğunu ancak bölgedeki bazı sabit Küresel Konumlama Sistemi istasyonlarından aldıkları bilgileri yorumladıklarını aktardı.İlk gözlemleri anlatan Tiryakioğlu, şu bilgileri verdi:"Örneğin ikinci depremin merkez üssüne yakın olan Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesindeki istasyonunda 4,5 metre civarında bir hareketlenme var. Tabii fay ve yakınlarında bu miktarlar daha fazla, faydan uzaklaştıkça bu miktar azalıyor ve biz bunları tespit ediyoruz. Yani bir anda ikinci depremle beraber yer kabuğunda 4,5 metrelik batıya doğru bir hareket oldu. Şöyle söylemek gerekirse bir noktanın koordinatı 4,5 metre değişti. Tabii bunlar maksimum deformasyonlar hareketlerinin olduğu yerler."Tiryakioğlu, araştırma sonuçlarının rapor halinde ilgili birimlere sunulacağını ifade etti.- Depremde yıkılan binaların tespiti için yerli yazılım oluşturma çalışmasıDr. Öğr. Üyesi Fatih Adıgüzel de herhangi bir deprem veya başka bir afetten önce çekilmiş uydu görüntüleri ile afetten sonraki görüntüleri en kısa sürede yorumlayıp bir yerleşim yerinde kaç bina yıkıldığı, kaç kişinin etkilendiği gibi bilgileri kısa sürede ortaya çıkaracak yerli yazılım için saha çalışması yaptıklarını dile getirdi.Araştırmalarının, afet sonrası yapılacak çalışmalar için büyük kolaylık oluşturacağını vurgulayan Adıgüzel, şunları kaydetti:"Önceki uydu görüntüleri ve sonraki uydu görüntüleriyle topladığımız verileri algoritmalarla bilgisayara aktarıyoruz. Depremin geneline göre Adana'da çok fazla yıkım olmadı ancak başka yıkım olan yerleri bu programlama sayesinde tespit edebilecek duruma geleceğiz. İleriki aşamalarda herhangi bir olası depremde zarar gören alanları hemen belirleyebilmeyi sağlıyor. Yani sahaya çıkmadan önce nerelerin yıkıldığını tespit edebileceğiz. Şu an Hatay'ı, Kahramanmaraş'ı, Adıyaman'ı düşünecek olursak binlerce bina yıkıldı. Bununla da hızlı bir şekilde hangi binaların yıkıldığı tespit edilebilecek duruma gelecek."Dr. Öğr. Üyesi Efdal Kaya ise afetlerde hasar gören yapı ve yerlerin otomatik olarak uydu görüntülerinden tespit edilmesiyle ilgili lisanslı birçok yazılım bulunduğunu ancak bunlarda belirli sınırlamalar olduğunu belirtti.Çalışmanın, ülkenin bu konuda yerli ve milli bir yazılımı olması açısından önem taşıdığına işaret eden Kaya, "Her seferinde farklı ülkelerden yazılım almak yerine kendi yerli ve milli yazılımımızı bir kere ürettiğimizde bu yazılım sayesinde birçok alanda hem deprem olsun hem sel ya da diğer doğal afetlerin tamamındaki etkiyi ortaya çıkarmak için kullanılabilecek bir altyapı hazırlamaya çalışıyoruz." dedi.Kaya, elde edilen hasarlı bina veya yerlerin en kısa sürede öğrenilmesinin zamandan tasarrufla başta arama kurtarma gibi konularda büyük avantaj sağlayacağını sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.