TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Türk Edebiyatı

İLKHABER-Gazetesi - Türk Edebiyatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türk Edebiyatı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Usta yazar Mario Levi, 66 yaşında hayatını kaybetti Haber

Usta yazar Mario Levi, 66 yaşında hayatını kaybetti

Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından Mario Levi, 66 yaşında aramızdan ayrıldı. 'İstanbul Bir Masaldı', 'En Güzel Aşk Hikayemiz', 'Bir Şehre Gidememek', 'Lunapark Kapandı' gibi sevilen kitapların yazarı olarak bilinen Levi, edebiyat dünyasına önemli katkılarda bulunmuştu. Mario Levi'nin vefatını Buart Sanat Atölyesi sosyal medya hesabından yapılan açıklama ile duyuruldu. Açıklamada, "Canım hocamız, edebiyatımızın duygulu ve güçlü kalemi, eşsiz insan, bir tanemiz Mario Levi'yi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Edebiyata, bizlere kattıkları için minnettarız. Tüm sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verildi. Mario Levi, 'İstanbul Bir Masaldı', 'En Güzel Aşk Hikayemiz', 'Bir Şehre Gidememek', 'Lunapark Kapandı' ve 'Size Pandispanya Yaptım' gibi birçok esere imza atmıştı. Ünlü yazar, İstanbul'un zengin tarihinden ilham alarak kaleme aldığı eserleriyle edebiyatseverlerin kalbinde özel bir yer edinmişti. Levi, İstanbul'a duyduğu ilgiyi bir röportajında, "İstanbul her zaman benim için bir ilham kaynağı oldu. Kötüsüyle de ilham kaynağı oldu. İstanbul aslında neresinden bakarsanız bakın yaşanması kolay olmayan, hatta yaşanması zor bir şehir. Tarihin bıraktığı izler yüzünden de öyle, bugün açısından da öyle" şeklinde ifade etmişti.  MARİO LEVİ KİMDİR? Türk edebiyatının sevilen yazarlarından Mario Levi, 1957 yılında İstanbul'da doğdu. Saint Michel Fransız Lisesi'ni 1975 yılında, İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi'ni ise 1980 yılında tamamladı. Mario Levi'nin yazın serüveni 1975 yılında ilk öyküsünü kaleme almasıyla başladı. Edebiyat dünyasına giriş yaptığı yıllardan itibaren Hokka dergisi, Şalom, Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet Dergi, Stüdyo İmge, Gösteri, Milliyet Sanat, Argos ve Oksijen gibi birçok önemli yayın organında yazılarına yer verildi. 1984 yılından sonra edebiyat dünyasına damga vuran Levi, eserleriyle geniş bir okur kitlesi edindi. 'İstanbul Bir Masaldı', 'En Güzel Aşk Hikayemiz', 'Bir Şehre Gidememek', 'Lunapark Kapandı' ve 'Size Pandispanya Yaptım' gibi kitaplarıyla tanınan yazar, özellikle İstanbul'un zengin tarihinden ilham alarak kendi benzersiz üslubunu oluşturdu. Mario Levi'nin edebiyat dünyasına kattığı derinlik ve duyarlılık, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olmasını sağladı. Usta yazar, 66 yaşında hayata veda etti.

Şair Bahaettin Karakoç'un vefatından sonra korunan evi depremde ağır hasar aldı Haber

Şair Bahaettin Karakoç'un vefatından sonra korunan evi depremde ağır hasar aldı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - ÖMER FARUK SALMAN - Merhum şair ve yazar Bahaettin Karakoç'un eserleri ile hayattayken kullandığı eşyalarının müze gibi sergilendiği evi, depremlerde ağır hasar aldı. Kendisi gibi iki kardeşi de şair olan Bahaettin Karakoç, 1930'da Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde dünyaya geldi. Türk şiirine ve halk müziğine "Mihriban" gibi birçok önemli eseri kazandıran Abdürrahim Karakoç'un ağabeyi olan Bahaettin Karakoç, 17 Ekim 2018'de vefat etti. Karakoç'un merkez Onikişubat ilçesi Binevler Mahallesi'nde yaşadığı ev, çocukları tarafından koruma altına alındı. Evinin her odasında kitaplık bulunan ve merhumun eserlerinin, kullandığı eşyalarının bulunduğu ev, vefatının ardından müze gibi düzenlendi. Öğretmenler, öğrenciler ve akademisyenlerin ziyaret ettiği ev, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar aldı. Bahaettin Karakoç'un en büyük oğlu Oğuz Karakoç, AA muhabirine, yıkım kararı verilen evde babasının çocukluğundan ölümüne kadar biriktirdiği eserlerin, kullandığı eşyaların bulunduğunu söyledi. Deprem sonrasında evin ve eşyaların hasar gördüğünü dile getiren Karakoç, şöyle konuştu: "Türk edebiyatında önemli bir yeri olan Bahaettin Karakoç'un bu eserlerinin bir kurumda yaşatılmasını isterdim. Ev hasarlı olunca, güvenlik nedeniyle ben içeri giremedim ancak az da olsa, babamın eserlerini ve hayatı boyunca elde etmiş olduğu plaketler ve eşyalarından bir kısmını çıkarabildik. Maddi değeri olanlardan ziyade manevi değeri olan eşyaları almıştık. Bir süredir buraya gelmiyorduk, şu an geldiğimde gördüğüm manzara da içler acısı. Biz evden büyük eşyaları çıkarmamıştık. Kim yaptıysa kapısından penceresine kadar almışlar. Bomboş odaya dönüştürmüşler. Bu da bizim için ayrı bir acı oldu. 9 kardeşiz ama bu eve hiç elimizi sürmemiştik. Babamın bastonundan gözlüğüne, daktilosu hatta bilgisayarına kadar her şey buradaydı. Hayatı boyunca biriktirdiği binlerce kitap, plaket ve ödüller içerideydi." Karakoç, evden çıkarabildikleri bazı eserlerin tasnifini yapacaklarını ve üniversiteye bağışlayacaklarını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.