Adana’da Türkiye İstatistik Kurumunun 100. yılı kutlandı
Adana Valisi Mustafa Yavuz, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 100. kuruluş yıl dönümü ve Türkiye İstatistik Günü dolayısıyla TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen programa katıldı. Programa Vali Yardımcısı Mehmet Öz, Seyhan Kaymakamı Ekrem İnci, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç ile kurum müdürleri de iştirak etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, TÜİK’in 100. yıla özel hazırladığı sunum izletildi.
Vali Mustafa Yavuz; Türkiye’de veri üretimi ve istatistik bilincinin kurumsallaşmasını simgeleyen önemli bir dönüm noktası olan Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 100. kuruluş yıl dönümü ile Türkiye İstatistik Günü’nün bilginin gücünü ve verilerin karar alma süreçlerindeki vazgeçilmez rolünü hatırlatan anlamlı bir vesile olduğunu vurgulayarak “İstatistik; sadece rakamların dili değil, aynı zamanda toplumun nabzını tutan güçlü bir araçtır. Bu anlamlı gün vesilesiyle, veri üretiminde emeği geçen tüm kurum çalışanlarını tebrik ediyor; istatistiğin doğru, güvenilir ve etkin kullanımının artarak devam etmesini temenni ediyoruz.” dedi.
“VERİYE DAYALI YÖNETİM ARTIK BİR ZORUNLULUKTUR”
Veriye dayalı yönetimin artık bir tercih değil, zorunluluk olduğunu ifade eden Vali Mustafa Yavuz “Adana’da bundan sonra tüm süreçlerimizi veri temelli bir anlayışla ele alacak; kararlarımızı sağlam, güvenilir ve analiz edilmiş veriler üzerine inşa edeceğiz. Bu doğrultuda, veriler ışığında şekillenen güçlü bir eylem planı ve strateji ortaya koymak durumundayız. Adana’nın nüfus ve gelişim sürecine baktığımızda; Osmaniye il olmadan önce Türkiye’nin 4. büyük şehriyken, sonrasında 5. sıraya gerilemiş; ilerleyen yıllarda Antalya’nın ardından 6. sıraya düşmüş ve bugün itibarıyla 7. sırada yer almıştır. Mevcut çalışmalara göre 2030 yılında ise 10. sıraya gerilemesi öngörülmektedir. Bu tablo, planlı ve veriye dayalı bir yönetim anlayışına geçişin ne kadar elzem olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu potansiyel, yalnızca bölgemiz için değil, ülkemizin gıda arz güvenliği açısından da stratejik bir değerdir” şeklinde konuştu.
“PROJELERİMİZİ VATANDAŞIN HAYALLERİNE GÖRE ŞEKİLLENDİRİYORUZ”
Adana’nın bölgenin cazibe merkezi olduğunu vurgulayan Vali Mustafa Yavuz; “Adana’nın bu konumunu daha da güçlendirmek bizim elimizdedir. İki aydır üzerinde çalıştığımız Adana Kalkınma Programı kapsamında vatandaşlarımıza hayallerindeki Adana’yı sorduk. Elde ettiğimiz geri bildirimlerle kendimizi gözden geçirecek, projelerimizi bu doğrultuda şekillendireceğiz. Katılımcı ve veri odaklı bir yönetim anlayışıyla, Adana’mızın yarınlarını bugünden inşa etmeyi hedefliyoruz. Bu noktada, Türkiye İstatistik Kurumunun katkıları büyük önem taşımaktadır. Yüz yıllık köklü geçmişiyle TÜİK; kurumsal kapasitesini sürekli geliştirerek bizlere güvenilir ve nitelikli veriler sunmaktadır. Bizler de bu veriler ışığında daha sağlıklı, daha isabetli kararlar alma imkânı buluyoruz. Elde edilen veriler, hayatın her alanına dokunan, yön gösterici bir rehber niteliğindedir. Bu nedenle TÜİK’in bu güçlü yönünü daha görünür kılması ve toplumun her kesimiyle daha etkin paylaşması önem arz etmektedir. Hazırlanan her projenin temelinde verinin olduğu bir anlayışla hareket ederek, Adana’yı daha güçlü bir geleceğe taşıyacağımıza inanıyorum. Bu vesileyle, TÜİK’e nice başarılı ve verimli yüzyıllar diliyorum” ifadelerini kullandı.
“VERİ VE İSTATİSTİK ARTIK HAYATIN MERKEZİNDE”
TÜİK Adana Bölge Müdürü Nihat Fidan da günümüzde veri ve istatistiğin hayatın önemli bir parçası haline geldiğini belirterek şunları söyledi: "Hepimiz birer istatistik okuryazarı olmalıyız. İstatistik okuryazarlığı tarih boyunca da sorunun kaynağını doğru tespit etmekte ve doğru karar verebilmek için önemli rol oynamıştır. Sağlık, politika, savaş dönemlerinde istatistik okuryazarlığıyla birçok soruna çözüm üretilmiş, savaşların seyri değişmiştir. TÜİK ülkemizin istatistik ofisidir. Bilimsel ve teknik bir kurumdur. TÜİK veriyi bilgiye dönüştüren, bireylerden, hanelerden, iş yerlerinden araştırma ve sayım yoluyla veri toplayan bir kurumdur."
Konuşmaların ardından akademisyenlerin konuşmacı olarak yer aldığı "İstatistik Okuryazarlığı ve Farkındalık" konulu panel düzenlendi.