TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Türkoğlu

İLKHABER-Gazetesi - Türkoğlu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türkoğlu haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kahramanmaraş'ta afetzedeler imece usulü kışlık yiyecek hazırlıyor Haber

Kahramanmaraş'ta afetzedeler imece usulü kışlık yiyecek hazırlıyor

6 Şubat depremlerinden en fazla etkilenen yerleşim yerlerinden olan Türkoğlu ilçesinde 1180 bina yıkıldı, 957 kişi hayatını kaybetti. İlçede barınma sorununun çözümüne yönelik başlatılan çalışmalar kapsamında 5 mahallede konteyner kent kurulurken, kırsal mahallelere de 1816 konteyner yerleştirildi. Yaklaşık 2 bin depremzedenin kaldığı Türkiye-Azerbaycan Geçici Barınma Merkezi'nde barınan afetzede kadınlar, kış koşullarının ağır geçtiği ilçede, imece usulü ile bir araya gelerek, yufka, salça, turşu ve erişte, cevizli sucuk, kurutulmuş patlıcan, biber gibi kışlık yiyeceklerini hazırlıyor. Konteyner kent sakinlerinden Şaheser Selci, AA muhabirine, depremden sonra evlerinin yıkılması nedeniyle oğluyla önce çadır kente, ardından konteyner kente yerleştirildiklerini anlattı. Tüm bunlara rağmen hayatın devam ettiğini belirten Selci, "Şimdi kışlıklarımızı yapıyoruz. Dolmalık oyduk, biberlerimizi, salçalarımızı, tarhanamızı, bulgurumuzu yaptık. Bunları bu sene inşallah komşularımızla yiyeceğiz. Konu komşu ile iyi geçinip gidiyoruz. Devletimiz bize çok iyi bakıyor. Halimizden anlıyorlar ve ne dersek onu yapıyorlar. Biz çok iyiyiz, çok rahatız. Devletimizden, milletimizden Allah razı olsun." diye konuştu. Hatice Oktay da depremin ardından çok zorluk yaşadıklarını ancak devletin sağladığı imkanlar sayesinde acılarının bir nebze olsun hafiflediğini söyledi. - "Daha önce evimizde konserve yapardık" Yaşanan felakette 10 yakınını kaybettiğini anlatan Oktay, şunları kaydetti: "Ayakta durmak zorundayız. Çocuklarım var. 10 tane cenazem var, annem, babam, kardeşlerim, yeğenlerim. Onların acısını dindirmeye çalışıyoruz. Bir yandan hayat devam ediyor. Devam ettirmek zorundayız çünkü 3 çocuğum var. Devletimizden Allah razı olsun. Şu anda konteynerde huzurluyuz, sağlıklıyız. Allah bundan kötüsünü göstermesin. Bir acı daha yaşayamayız. Mesela savaş olan yerden çok iyiyiz. Onlar su bulamıyor, yemek bulamıyor, elektrik bulamıyor, yakıt yok. Burada deprem olduğu an suyumuz, erzaklarımız her şeyimiz yetişti. Biz bu günümüze çok şükür edeceğiz. Daha önce evimizde konserve yapardık, şu anda da yeteri kadar konservemizi yaptık. Kurutulmuş sebzelerimizi, salçamızı, taze fasulyemizi tek tek yaptık. Çok değil yeteri kadar yaptık. Huzurla, çocuklarımızla yiyeceğiz. Allah razı olsun devletimizden." Fatma Dikilitaş, kışlık hazırlıkları kapsamında patlıcan ve biber kurutup konserve yaptığını belirtti. Yasemin Saygılı da depremde evinin yıkıldığını, kiracılarının enkaz altında kaldığını, o günleri zor şartlar altında geçirdiklerini belirterek, bu yıl devletin sağladığı imkanlarla kışa hazırlıklı girdiklerini söyledi. Nejla Batuş da "Hayat devam ediyor, herhangi bir sıkıntı yok. Kış hazırlıkları başladı. Salça, cevizli sucuk, tarhana gibi kışlık hazırlıklar yaptık." diye konuştu.

Türkoğlu'ndaki 7 bin 327 depremzedenin  hak sahipliği başvurusu onaylandı Haber

Türkoğlu'ndaki 7 bin 327 depremzedenin hak sahipliği başvurusu onaylandı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde hak sahipliği müracaatında bulunan 7 bin 327 afetzedenin başvurusu onaylandı.Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 6 Şubat'taki 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde evleri yıkılan ve ağır hasar alan depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak için çalışmalar sürüyor.Bir yandan kentin çeşitli noktalarında başlatılan kalıcı konutların yapımı hızla devam ederken, diğer taraftan da hak sahipliği başvuruları işlemleri sürüyor.Bu kapsamda Türkoğlu ilçesinde hak sahipliği için yapılan 9 bin 642 başvurunun 7 bin 327'si onaylandı.Hak sahipliği kabul edilmeyenler ise 25 Ekim'e kadar Kaymakamlık ile İl AFAD Müdürlüğüne itirazda bulunabilecek.Türkoğlu Kaymakamı Mustafa Nevzat Mercan, AA muhabirine, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta yaşanan büyük depremlerde hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.Depremlerde kentteki birçok iş yeri ve konutun yıkıldığını, zarar gördüğünü ifade eden Mercan, şunları kaydetti:"Şu ana kadar yaklaşık 10 bine yakın hak sahipliği başvurusu var. Bunların yüzde 76'ya yakını olumlu sonuçlandı. Başvurusu olumlu sonuçlanmayan vatandaşlar, AFAD bürolarında belirlenen tarihe kadar itirazda bulunabilecek. Kurulca itirazları uygun görülenler, hak sahipliği elde edebilecek. Burada önemli olan reddedilen başvurularla ilgili açıklamayı dikkat etmeleri, evrak eksikliği veya adres tespitinin yanlışlığından kaynaklanan sorunu dilekçelerinde belirtilerse neticeyi daha çabuk alabilecekler."

TUSAŞ'ın Kahramanmaraş'taki havacılık yapısalları fabrikasında sona gelindi Haber

TUSAŞ'ın Kahramanmaraş'taki havacılık yapısalları fabrikasında sona gelindi

Kurulum çalışmaları devam eden fabrikada incelemede bulunmak üzere Türkoğlu ilçesine gelen Bozdoğan ve beraberindeki heyet, Belediye Başkanı Osman Okumuş tarafından karşılandı. Bozdoğan makamında görüştüğü Okumuş'a tesise katkılarından dolayı ANKA insansız hava aracının maketini hediye etti. Daha sonra Kaymakam Mustafa Nevzat Mercan'ın da katılımıyla TUSAŞ tarafından ilçede kurulumu devam eden tesise geçen Bozdoğan ve beraberindeki heyet, süreçle ilgili yetkililerden bilgi aldı. Bozdoğan burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 6 Şubat depremlerinin ardından kente geldiklerini ve söz konusu tesisin kurulumu için harekete geçtiklerini söyledi. Belediye, Kaymakamlık, Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası (KMTSO) ve Ticaret Borsasının da gayretleri ile tesisin kurulacağı hangarı kiraladıklarını anlatan Bozdoğan şunları kaydetti: "Havacılık yapısalları imalat altyapısını oluşturmak üzere yaklaşık 3 aydır burada heyetimiz çalışıyor. Aşağı yukarı sona geldik. İnşallah kısmet olursa aralık ayı başlarında tesisin inşaat faaliyetlerini tamamlayıp öncelikli olarak TUSAŞ'tan iki cihaz getireceğiz ve kuracağız. Burada konuşlandıracağımız cihazların, makinaların da siparişleri verildi ve gelmek üzere. Kısmet olursa onları da peyderpey konuşlandırmış olacağız. Bu tesis ihtiyacımıza yetecek bir tesis değil bunun daha da büyütülmesi gerekiyor." Türkoğlu'nda kurulan tesisisin kalıcı olduğunu, havaalanı civarında kurulması planlanan tesisle koordineli faaliyetine devam edeceğini aktaran Bozdoğan yerel sanayicilerin desteğiyle tesislerin daha da büyütülebileceği kanaatinde olduklarını dile getirdi. Prof. Dr. Bozdoğan, tesisin istihdam için çok önemli bir altyapı oluşturacağını işaret ederek "İlk etapta burada 50 kadar çalışanımız olacak. Bunların içerisinde 5 mühendis, ağırlıklı olarak teknisyen ve yardımcı hizmetli personelimiz olacak. Ama Kahramanmaraş'taki tesisimiz devreye girerse sayının 500'lere kadar çıkacağını düşünüyoruz. İstihdamın yanında ileri teknoloji üretim altyapısı getirmiş oluyoruz. Kahramanmaraş eğer buradaki sanayi işbirliğini kullanırsa elbirliğiyle Türkiye'de önemli bir havacılık merkezine döndürebiliriz burayı. Buna da ülkemizin, TUSAŞ'ın ihtiyacı var." dedi. Belediye BaşkanıOkumuş da ilçede şimdiye kadar onlarca fabrika kurduklarını ancak hiç bu kadar heyecanlanmadıklarını söyledi. Okumuş, "Bu yatırımı ilçede büyütmek istiyoruz. Türkiye'nin gururu olan bu yerli savunma sanayisinin Türkoğlu ilçesinden çıkmasına vesile olduğumuz için gururluyuz." ifadesini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.