TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Türkoğlu ilçesi

İLKHABER-Gazetesi - Türkoğlu ilçesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türkoğlu ilçesi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türkoğlu'nda afetzedeler için başlatılan kış hazırlıkları tamamlandı Haber

Türkoğlu'nda afetzedeler için başlatılan kış hazırlıkları tamamlandı

KAHRAMANMARAŞ (İLKHABER) -6 Şubat depremlerinden en fazla etkilenen yerleşim yerlerinden olan ilçede 1180 bina yıkıldı, 957 kişi hayatını kaybetti. İlçede barınma sorununun çözümüne yönelik başlatılan çalışmalar kapsamında 5 mahallede konteyner kent kurulurken kırsal mahallelere de 1816 konteyner kurulumu gerçekleştirildi. Bir yandan kalıcı konutların inşasının sürdüğü ilçede diğer taraftan da konteynerlerde barınan afetzedelerin yaklaşan kış mevsiminden olumsuz etkilenmemesi için AFAD koordinesinde gerekli çalışmalar yapıldı. Merkezdeki okullar, oyun parkları, mobil çarşı, cami, hastane, su deposu, atık su arıtma tesisi, lojistik depo ve spor alanlarında bakım ve onarım çalışmaları gerçekleştirildi. Yağışlardan olumsuz etkilenmemesi için 25-30 santimetre yukarı kaldırılan konteynerlerin kapı ve pencereleri de bakımdan geçirildi. Kırsal mahallelerdeki konteyner sakinlerine ise radyatör tipi ısıtıcı, battaniye ve uyku matı dağıtıldı. Türkoğlu Kaymakamı Mustafa Nevzat Mercan, AA muhabirine, 6 Şubat depremlerinin ardından afetzede vatandaşların kış şartlarından olumsuz etkilenmemesi adına başlatılan çalışmaların tamamlandığını belirtti. Bu kapsamda ihtiyaç sahibi 6 bin aileye yaklaşık 5 bin ton kömür dağıtımı yapıldığını aktaran Mercan, ilçede oluşturulan konteyner kentler ve kırsal mahallelerdeki konteynerlerin de tamamının kış şartlarına uygun hale getirildiğini ifade etti. Mercan, şöyle konuştu: "Konteyner kentlerimizde nasıl yaz için gölgelikler yaptıysak kışın gelmesiyle birlikte de kış hazırlıklarımıza da ivedi bir şekilde başladık. Bu kapsamda konteyner kentlerimizdeki bütün konteynerlerimizin üstü yağmur ve kardan etkilenmemesi için branda ile kaplandı. Konteyner kentlerimizdeki tüm konteynerlerde klima bulunduğu için vatandaşlarımızın hiçbirini soğuğa ve yağmura mahkum etmeyeceğiz. Biz hazırlıklarımızı tamamladık, elektrikli ısıtıcılarımız mevcut. Bunun yanı sıra kırsal mahallelerimiz de de hem üstlerini hem de yanlarını branda ile kaplayarak daha iyi bir ısı yalıtımına kavuşmaları için çalışmalarımızı başlattık." Kaymakam Mercan, ilçelerinde 7 bin 200 kalıcı konutun planlandığını, bunlardan 1040'ını kasım ayında dağıtmayı planladıklarını kaydetti.

Türkoğlu'nda afetzedeler için inşa edilen 1150 daire ekimde teslim edilecek Haber

Türkoğlu'nda afetzedeler için inşa edilen 1150 daire ekimde teslim edilecek

KAHRAMANMARAŞ (AA) - GÖKHAN ÇALI /SİNAN DORUK - Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen yerleşim birimleri arasında yer alan Türkoğlu ilçesinde afetzedeler için yapılan kalıcı konutlarda çalışmalar sürüyor. Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) koordinesinde yürütülen çalışmalarla ilçede inşası tamamlanan köy tipi kalıcı afet konutu ile zemin artı 3 ve 4 olarak inşa edilen 1150 daire, ekim ayında hak sahiplerine teslim edilecek. Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, AA muhabirine, depremin ardından hayatın normale dönebilmesi adına gece gündüz demeden çalıştıklarını söyledi. İlçenin yaşanan felaketten en fazla etkilenen yerleşim birimlerinden olduğunu aktaran Okumuş, depremlerde ilçede 1171 konutun yıkıldığını, 5 bin 671 orta ve ağır hasarlı konut için yıkım kararı verildiğini belirtti. Ortaya çıkan barınma sorununun çözümüne yönelik başlatılan çalışma kapsamında ilçede temeli atılan ve ihalesi yapılan binalarda fiziki gerçekleşme oranının yüzde 67'ye ulaştığını belirten Okumuş, "İlçemizdeki TOKİ konutları hızlı şekilde yükseliyor. Burada toplamda 7 bin 200 daire yapılacak. Şu ana kadar yaklaşık 6 bin dairenin ihalesi yapıldı." diye konuştu. - "Köy evlerinin yaklaşık 600'ü kıştan önce teslim edilecek" Okumuş, ihalesi yapılan konutlardan yaklaşık bin 750'sinin köy konutu diğerlerinin ise zemin artı 3 veya 4 olarak belirlenen daireler olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: "Şu an Türkoğlu merkezde yaklaşık 3 bin 200 TOKİ konutunun temeli atıldı. Bunların bir kısmının kabası bitti bir kısmının da ince çalışmaları devam ediyor. Köy evlerinin de yaklaşık 600'ü kıştan önce depremzedelerimize teslim edilmiş olacak. Tabii bu konutlar önemli. Şu anda 7 ayrı konteyner kentte depremzedelerimiz ağırlanıyor. Kısa zaman içerisinde bu kalıcı konutlara yerleştirdiğimiz taktirde hem Cumhurbaşkanı'mız hem de bizler memnun olacağız. Konutlar yaklaşık 105 metrekare, sağlam zeminli yerlere hem ısı hem ses yalıtımlı, üç artı bir. Ödemeler ise 20 yıl vadeli olacak. Depremzedelerimiz dört gözle bunları bekliyor." Okumuş, ayrıca her köy konutunda yaklaşık 20 ton demir kullanıldığını anımsattı. Apartman tipi ve köy tipi kontların yüksek şiddetli depremlere dayanıklı olarak inşa edildiğine vurgulayan Okumuş, "Türkoğlu'nda önümüzdeki kışa girmeden depremzedelerimizin yaklaşık üçte birini inşallah konutlarıyla tanıştıracağız." diye konuştu.

Deprem konutları inşaatında mesai gece gündüz sürüyor Haber

Deprem konutları inşaatında mesai gece gündüz sürüyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - İZZET MAZI/GÖKHAN ÇALI - "Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde yapımına başlanan ve hızla yükselen afet konutlarında 7/24 esasına göre çalışmalar yürütülüyor.Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 6 Şubat'taki depremlerden en fazla etkilenen yerleşim birimleri arasındaki ilçede, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından temeli atılan kalıcı konutların bir blokunun kaba inşaatında sona gelindi.Bir yandan "Türkiye Tek Yürek" kampanyası çerçevesinde AFAD koordinesinde kırsal mahallelerde yapımı tamamlanan 127 metrekarelik 3 oda 1 salondan oluşan tek katlı evlerin teslimatları sürerken diğer taraftan da zemin artı 3 ve 4 olarak planlanan TOKİ konutlarının inşaatı devam ediyor. Gündüz iş makineleri ve işçilerin hummalı çalışmalar yürüttüğü şantiye alanındaki hareketlilik havanın kararmasıyla da hız kesmiyor.Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, AA muhabirine, depremzedelerin hiçbir eksiğinin kalmaması için gece gündüz demeden uğraş verdiklerini söyledi.Yaşanan felaketten en fazla etkilenen ilçelerden birinin Türkoğlu olduğunu hatırlatan Okumuş, depremlerin ilk günü 1171 konutun yıkıldığını, 5 bin 671'i için ise orta ve ağır hasarlı olup yıkım kararı verildiğini ifade etti.- 6 aya kadar teslim hedefiToplamda 3 bin 200 konutun ihalesinin yapılıp yer tesliminin gerçekleştirildiğini ve çalışmaların gece gündüz demeden sürdüğünü aktaran Okumuş, söz konusu konutların 6 ay gibi bir süre içerisinde depremzedelere teslim edilmeye başlanacağını belirterek, bölgenin zemininin önceki yerleşim yerine göre daha havadar ve de 20 kat daha sağlam olduğunu dile getirdi.Başkan Okumuş, ilçede yaşam alanları ve sosyal tesisleriyle harika bir şehir oluşturulduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşık 100 günde beş defa Kahramanmaraş'a gelmesi, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve ekibinin gece gündüz demeden burada çalışması, depremzedelerimize de moral motivasyon veriyor. Yaklaşık 310 civarında kır konutları dediğimiz, köylere yapılan kalıcı kır konutlarının teslimatı başladı. Burada da zemin artı 3 ve 4 katlı apartman tipi konutlar var. Yaklaşık 25 bloktan oluşan iş merkezleri, camileri, okullarıyla beraber yeni bir yaşam alanı Türkoğlu'na kazandırılıyor. Burada 24 saat çalışma devam ediyor çünkü halkımıza söz verdik. İnşallah bu kalıcı konutları kısa zaman içerisinde depremzedelerimize teslim etmiş olacağız."İlçe genelinde 7 bin 200 konut yapılmasının planlandığını ve bir blokun kaba inşaatının bitmek üzere olduğunun altını çizen Okumuş, en kısa zamanda diğerlerinin de bitirileceğini vurguladı.

Kahramanmaraş'ta 31 yıllık terzi konteyner dükkanında işbaşı yaptı Haber

Kahramanmaraş'ta 31 yıllık terzi konteyner dükkanında işbaşı yaptı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - ZAFER GÖDER/ORHAN KUZU - Kahramanmaraş merkezli depremlerde Türkoğlu ilçesinde bulunan 31 yıllık ekmek kapısı yıkılan terzi Ali Körük, Batman Belediyesince yapılan konteyner çarşıda yeniden iğne-iplikle buluştu.Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen ve "asrın felaketi" olarak adlandırılan depremlerde Türkoğlu ilçesine bağlı Beyoğlu Mahallesi de hasar gördü.Depremde, mahallede bulunan birçok ev, iş yeri ya yıkıldı ya da hasar gördü.Mahallede bulunan bir dükkanda 31 yıldır terzilik yapan ve geliri ile 3 çocuğunun üniversite eğitimi almasını sağlayan 55 yaşındaki Ali Körük'ün ekmek kapısı da yıkıldı. Bir süre işsiz kalan Körük, mahallede oluşturulan konteyner çarşı ile yeniden işinin başına döndü.İş yerinin enkazından çıkardığı dikiş makinesi, makas, iğne iplikleri ve kumaşları yeni iş yerine taşıyan Körük, mahalle sakinlerine hizmet vermeye başladı.- "31 yıldır aynı dükkandaydım"Ali Körük, AA muhabirine, ilkokulu bitirdikten sonra terzinin yanında çırak olarak işe başladığını, Osmaniye'de 10 yıl terzilik yaptıktan sonra 1992'de Türkoğlu ilçesine bağlı Beyoğlu Mahallesi'ne geçerek işini sürdürdüğünü anlattı.Depremde iş yeri yıkılana kadar 31 yıldır aynı dükkanda terzilik yaptığını dile getiren Körük, "Bize burayı tahsis ettiler. Vatandaşlara burada hizmet vermeye devam edeceğim. Normalde 2 tane terzi var ama şu anda sadece ben çalışıyorum. Üç çocuğum var. En küçüğü 20 yaşında üniversiteye hazırlanıyor. En büyüğü evlendi. Üniversiteyi bitirdi. Şu anda fabrikada çalışıyor. İkincisi ise Ordu'da üniversite okuyor. Depremde evim ağır hasar gördü. Çadırda kalıyoruz. Konteyner çıktı ama henüz geçmedik. Bize bu imkanı sağlayanlara çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Anne babasını kurtarmak için girdiği bina yıkılınca kendi de enkazda kaldı Haber

Anne babasını kurtarmak için girdiği bina yıkılınca kendi de enkazda kaldı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - İZZET MAZI - Kahramanmaraş merkezli ilk depremde, anne ve babasını kurtarmak için girdiği evin artçı sarsıntıyla yıkılması sonucu enkazda kalan 49 yaşındaki Mahmut Polat, oğlunun çabasıyla moloz yığınları arasından çıkarıldı.Türkoğlu ilçesine bağlı Beyoğlu Mahallesi'nde yaşayan Mahmut Polat, "Asrın felaketi" olarak nitelenen 6 Şubat'taki depreme aynı semtte ikamet eden babasının evinde yakalandı.Deprem gününü, sağlık sorunları bulunan anne ve babasının yanında geçiren Polat, sarsıntının başlamasıyla 2 katlı olan binadan hızlıca dışarı çıktı. Mahmut Polat, anne ve babasını göremeyince onları evden çıkarmak için tekrar içeriye girdi. O sırada 2 katlı bina artçı sarsıntıyla çöktü. Anne, baba ve oğlu Mahmut Polat, yıkılan binanın enkazında kaldı.Mahmut Polat'ın aynı mahalledeki evi ise depremi hafif hasarla atlattı. Polat'ın 21 yaşındaki oğlu İlker Polat, dedesi, babaannesi ve babasını kontrol etmek amacıyla geldiği evin yıkıldığını görünce tek başına binanın enkazına girdi. Mahmut Polat, oğlu İlker Polat'ın yaklaşık bir saatlik çalışmasının ardından enkazdan yaralı kurtarıldı.Yaralı olmasına rağmen oğlu İlker ile enkazdaki molozları kaldırmaya yardım eden Mahmut Polat, annesini kurtarabildi ancak babasının cansız bedenine ulaştı.Mahmut Polat, AA muhabirine, sarsıntı ilk başladığında kendisini dışarıya attığını ancak anne babası için tekrar içeriye girdiği sırada binanın yıkıldığını anlatan Polat, şunları kaydetti:"Annem, babam ve ben enkazda kaldık. Soba devrilince yangın çıktı. Enkazdaki tuğla kırıklarıyla yangını söndürdüm. O sırada yan binadan oğlum yetişti ve duvarı kırarak bize ulaştı. Önce beni çıkardı, ardından birlikte annemi çıkardık. Annemi sürükleyerek çıkartabildik, 2 kaburgası kırılmıştı ancak babam sıkışmıştı, çok uğraştık çıkartamadım rahmetli oldu."Polat, depremde ailelerinden toplamda 12 kişiyi kaybettiklerini sözlerine ekledi.İlker Polat da deprem sonrası annesi ve kardeşlerini güvene alıp dedesinin evine koştuğunu ancak binanın yıkıldığını görünce çok korktuğunu ifade etti.Babasını kendi çabasıyla enkazdan çıkardığını anlatan Polat, "Evin altında traktör olduğu için bir yaşam üçgeni oluşmuş. Bu sayede babaannem ve babamı kurtarabildim." diye konuştu.Depremde sadece evlerin değim tarım arazilerinin de zarar gördüğüne işaret eden Polat, gübre atmak için gittiği tarlada traktörün fay kırığı içerisine düştüğünü, köylüler tarafından kurtarıldığını sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.