TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#üretim

İLKHABER-Gazetesi - üretim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, üretim haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Başkan Seçer: Mersin Büyükşehir, Bakanlığa yol gösterici projeler yaptı Haber

Başkan Seçer: Mersin Büyükşehir, Bakanlığa yol gösterici projeler yaptı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Vahap Seçer, "Mersin Büyükşehir, Türkiye’de sadece diğer belediyelere örnek değil, Bakanlığa yol gösterici projeler yaptı" dedi. Belediyelerin tarımsal üretime sunduğu destekler, kentsel ve kırsal kalkınma için oldukça önem taşıyor. Bu destekler, hem gıda güvenliğinin sağlanmasına hem de yerel ekonominin gelişmesine, hem de ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunuyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de yöredeki tarım üreticilerine yönelik önemli  projeler gerçekleştiriyor. Başkan Seçer, Akdeniz Ziraat Odası’nı ziyaretinde, tarım alanında gerçekleştirdikleri proje ve hizmetleri anlattı, önemli açıklamalarda bulundu.    Başkan Seçer, yerel seçim yaklaşırken ‘Çiftçilere şöyle kulaklarına hoş gelecek birkaç cümle edelim, oyunu alalım’ diye bir anlayışta olmadıklarını belirterek, "Yörenin ve ülkenin tarımsal üretimine katkıda bulunmak üzere Mersin Büyükşehir Belediyesi çok değerli, çok önemli çalışmalar yaptı. Sadece Türkiye’de diğer belediyelere örnek değil, Bakanlığa da yol gösterici projeler yaptı" dedi. Toplam 7 bin 500 küçükbaş hayvan dağıttıkları 'Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi'nin önemini vurgulayan Başkan Seçer, "İlk 2 yıl 3 bin hayvanın tamamını biz aldık. 3. yıl da 1000 hayvan aldık, 500’ünü oluşturduğumuz çiftliklerden gelen hayvanlardan dağıttık. 2024’te ise tamamı, yani 240 üreticiden alınan hayvanlar 60 yeni üreticiye veriliyor. Böylece üretici sayısı 300 oluyor. Destek dediğiniz böyle olur. Bugüne kadar 255 kilometre sulama borusu dağıtmışız. 4 yılda 125 milyon liralık direkt destek yaptık. Bugünkü parayla çarpın bölün, 400-500 milyon lira para çıkar karşınıza. 2024 yılında 119 milyon liralık destek yapacağız" diye konuştu. Yeni dönemde hayata geçirecekleri en önemli projelerden biri olan Tarımsal İnovasyon Merkezi’ni anlatan Başkan Seçer, şunları kaydetti: "Bu inovasyon merkezinde, fide fidan üretimi yapmak için sera kurulumu, toprak analizi yapacak bir ünitemiz olacak. Küçük çocuklarımıza, öğrencilerimize tarım bilincini anlatmak, aşılamak için bir eğitim birimimiz olacak ve uygulamalı alanımız olacak."   Seçer, siyasetin sıkıntılı bir alan olduğunu, ancak hizmetler konusunda asla parti ve siyaset gözetmeden, hiçbir ayrımcılık yapmadan, her kesime eşit hizmet götürdüklerini sözlerine ekledi.

Ispartalı Genç Girişimci, Köyünde 600 Metrekarelik Serada Tek Başına Yıllık 20 Ton İstiridye Mantarı Üretiyor Haber

Ispartalı Genç Girişimci, Köyünde 600 Metrekarelik Serada Tek Başına Yıllık 20 Ton İstiridye Mantarı Üretiyor

Isparta'nın Eğirdir ilçesine bağlı Sarıidris kasabasında yaşayan Mehmet Akif Akıncı, kurduğu 600 metrekarelik serada tek başına çalışarak yıllık 20 ton istiridye mantarı üretiyor. Akıncı, 2016 yılında 5 tane çadırla üretime başladığını belirterek, "Pamuk atımantarklarından üretimi kendim yapıyorum. Sarıidris kasabasında kültür mantarının yanında çeşitlilik olsun diye istiridye mantarı üretimi gerçekleştiriyorum. Ürettiğimiz ürünleri İstanbul ve Isparta'daki pazarlara gönderiyorum" dedi. Akıncı, ilkbahar, sonbahar ve kış mevsimlerinde üretim yaptığını belirterek, "Yıllık 20 ton istiridye mantarı üretiyorum. Ürettiğimiz mantarların kilogramını 70-80 TL arasında satıyoruz. Kuracağım yeni seralarla üretimimi artırmayı hedefliyorum" diye konuştu. Akıncı'nın başarısı, köyündeki diğer gençlere de örnek oluyor Akıncı, "Köyümüzde gençlerimiz işsizdi. Ben kendi çabalarımla bu işi başardım. Diğer gençlere de örnek olmak istiyorum. Kendi iş yerlerini açmaları için onları teşvik ediyorum" dedi. Akıncı'nın başarısı, yerel yönetimler tarafından da takdir ediliyor Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Akıncı'nın başarısını tebrik ederek, "Genç girişimcilerimizin başarıları bizleri gururlandırıyor. Mehmet Akif Akıncı'nın başarısı, diğer gençlere de örnek olacak" diye konuştu.

Diyarbakır’da üretilen kokoreç Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor Haber

Diyarbakır’da üretilen kokoreç Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor

Ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılığın yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Türkiye’nin et ve süt ürünleri ihtiyacının önemli bir bölümünü Diyarbakır karşılıyor. Diyarbakır’da bölgenin en büyük kokoreç üretim tesisi de yer alıyor. Sur ilçesi Çarıklı beldesinde bulunan kokoreç tesisi, günde yaklaşık 15 ton üretim yapıyor. Üretilen kokoreçler pişirilip derin donduruculara atılıyor. Günü geldiğinde derin dondurucudan çıkarılan kokoreçler, Avrupa ve Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor. Bölgede 700 kişinin istihdam edildiğini söyleyen kokoreç üreticisi Lokman Kalçık, yaklaşık 20 yıldır sektörde çalıştığını belirtti. Kokorecin yanı sıra sosis ve salam kılıfı ile ameliyat ipinin da ihracatını yaptıklarını ifade eden Kalçık, “Şu an Türkiye geneline kokoreç yapıp dağıtıyoruz. Avrupa’ya sosis ve salam kılıfının yanı sıra ameliyat ipliği de gönderiyoruz. Diyarbakır’da üretilen kokoreç Türkiye’nin günlük yüzde 30’unu karşılayacak şekilde denk geliyor. Ürettiğimiz kokoreci İstanbul, Antalya, Ankara, Karadeniz illerine, yani Türkiye’nin hemen hemen tüm illerine gönderiyoruz. Diyarbakır’da kokoreç üretmemizin bir sebebi de boşluk vardı ve biz bu boşluğu değerlendirdik. Diyarbakır’da ciddi bir kokoreç üretimi yapılmaktadır. Yaklaşık 700 insan bölgemizde kokoreç sektöründe istihdam ediliyor” dedi. Kalçık, “Kokorecimiz sadece Türkiye değil, Avrupa ülkelerine de gönderiliyor. Almanya, Avusturya, Makedonya, İspanya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine gönderim sağlıyoruz. Toplam Diyarbakır’ın günlük kokoreç hacmi 10-15 ton arasında değişkenlik gösteriyor. Bu da Türkiye’de üretilen kokorecin yüzde 30’una denk geliyor” diye konuştu. Kokoreç için bölgede yeterli üretim olmadığını dile getiren Kalçık, “Diyarbakır’da maalesef küçükbaş hayvan yetmiyor. Şu an yetmediği için Gaziantep, Batman, Van, Bingöl, Malatya gibi çevre illerden Diyarbakır’a bağırsak akışı oluyor. Eskiden tam tersiydi. Diyarbakır’dan Gaziantep ve Adana’ya bağırsak gönderiliyordu. Ama şu an o bölgelerden Diyarbakır’a bağırsak geliyor. Güneydoğu’da kesilen tüm hayvanların bağırsağının Diyarbakır’da toplandığını söyleyebilirim” dedi.

Okul değil, fabrika Haber

Okul değil, fabrika

Kahramanmaraş’ta Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Teknolojisi Bölümü 12. sınıf öğrencileri, okulun laboratuvarında, başta sıvı sabun, yüzey temizleyici, çamaşır suyu ve kolonya olmak üzere temizlik malzemesi üretimini yapıyor. Teorik eğitimlerini sınıfta, uygulamalı eğitimlerini laboratuvarda gerçekleştiren öğrenciler, aldıkları eğitimi pratiğe dökerek ürettikleri temizlik malzemelerini çevre iller başta olmak üzere şehirdeki birçok kurum ve kuruluşlara göndererek hem üretime hem de okulun döner sermayesine katkı sağlıyor. “Eğitimden Üretime Marka Okul” sloganı ile yola çıkan öğrenci, öğretmen ve idarecilerin ürettikleri ürünler ise herkesi mutlu ediyor. “Kahramanmaraş’ın tüm ihtiyaçlarını karşıladı” Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Huzeyfe Tahiroğlu, “Bu laboratuvarımız pandemi dönemi ile birlikte kuruldu ve Kahramanmaraş’ın tüm dezenfektan sıvı sabun gibi tüm ihtiyaçlarını karşıladı. Günlük 5-10 ton gibi üretim kapasitemiz var. 14 çeşit sıvı sabun, dezenfektan gibi temizlik ürünleri üretebiliyoruz. Son derece mutluyum bu konuda” dedi. “Tesisimizin üretim kapasitesi günlük 9 ton” Kimya Teknolojisi Bölümü Alanı Bölüm Şefi Mehmet Özkan, “Kimya Teknolojisi Alanı olarak geçmişten bugüne kadar ihtiyaç duyduğumuz temizlik ürünlerini üretmek için müdürümüz aracılığı ile buraya güzel bir tesis kurduk. Tesisimizin günlük üretim kapasitesi 9 tondur” ifadelerini kullandı. Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Teknolojisi Bölümü öğrencilerinden Ali Şanlı ise, “ÇETEM markası adı altında üretimler yapmaktayız. Kolonya, çamaşır suyu, sıvı sabun, yüzey temizleyici ve dezenfektan üretmekteyiz. Ürettiğimiz ürünleri Kahramanmaraş ve çevre illere gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

Esenyurt Belediyesi'nden, sokak hayvanları için mama üretim tesisi Haber

Esenyurt Belediyesi'nden, sokak hayvanları için mama üretim tesisi

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, ilçeye bir ilki daha kazandırarak sokak hayvanlarının daha sağlıklı beslenebilmesi için Türkiye’nin en yüksek üretim kapasiteli mama üretim tesisini kurdu. Belediyenin Modern Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kurulan tesiste, uzman ekipler tarafından ilçe genelindeki fabrika, restoran, hastane gibi mekânlardan toplanan yemek atıkları yüksek proteinli mama haline getiriliyor. Toplanan yemek atıklarının, makinelerde öğütüldükten sonra pastörize edilip preslenmesiyle günde ortalama 300 kilogram katkısız ve yüksek proteinli kuru mama elde ediliyor. Atık gıdaların soğuk hava depolarında uygun şartlarda saklanmasıyla önemli ölçüde tasarruf sağlanmış oluyor. İstanbul’da belediye bünyesinde kurulan bu ilk ve tek tesiste üretilen sağlıklı mamalar hem ilçe genelindeki hayvan besleme alanlarına düzenli olarak bırakılıyor hem de belediyeye ait barınakta bulunan hayvanların beslenmesinde kullanılıyor. “Önemli ölçüde tasarruf sağladık” Bu projenin Türkiye’de en yüksek üretim kapasitesine sahip olmasının yanı sıra İstanbul'da bir belediyenin kurduğu ilk ve tek tesis olduğunu belirten Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, “Günlük 600 kilogram civarında mama ihtiyacımız var. Biz günde 300 kilogram civarında mama üretimi yapabiliyoruz. Hayvan dostlarımızın tüketim ihtiyacının yarısını çok kaliteli bir şekilde karşılayabilecek hale geldik. Bu şekliyle belediyemiz önemli ölçüde tasarruf sağlamış oldu. Buradan elde ettiğimiz tasarrufla Esenyurt’taki çocuklarımıza, gençlerimize, kadınlarımıza ve tüm Esenyurt’a daha fazla hizmet edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Adana'da kurutularak katma değer kazanan Trabzon hurmasında üretim artıyor Haber

Adana'da kurutularak katma değer kazanan Trabzon hurmasında üretim artıyor

Adana'da Trabzon hurmasının üretimi, kurutma işleminin verdiği katma değerle yıldan yıla artış gösteriyor. Adana Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilerde göre, ana vatanı Çin, Japonya olan ve Türkiye'de 1920'li yıllarda Fransızlar tarafından getirilip Hatay bölgesinde "Fransız inciri", "Frenk elması" ismiyle üretilmeye başlanan Trabzon hurması, günümüzde çok sayıda ilde yetiştiriliyor. Adana'da 2021'de yaklaşık 11 bin dekarda 19 bin 452 ton, geçen yıl 14 bin 401 dekar alanda 29 bin 67 ton üretim yapılırken, bu yıl üretimin 17 bin 828 dekar alanda 37 bin ton olması bekleniyor. Geçen yıl ülke genelinde üretilen toplam 97 bin 560 ton Trabzon hurmasının yaklaşık yüzde 30'unun elde edildiği Adana, bu rakamla Türkiye genelinde ilk sırada yer aldı. Verimli topraklara sahip Adana'da, Trabzon hurmasının üretimi, kurutma işleminin verdiği katma değerin etkisiyse yıldan yıla artış gösteriyor. Yaşken 10-13 liradan satılan ürün, kurutulmuş olarak 120-150 liraya raflardaki yerini alıyor. - "Ev tipi kurutma demonstrasyonları kurduk" İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu,Trabzon hurmasına yetiştiricilerin daha fazla rağbet göstermeye başladığını söyledi. Çukurova'da bu meyvenin üretim alanlarının her geçen yıl arttığını belirten Kökçüoğlu, şöyle devam etti: "Trabzon hurması, çiftçilerimizin kurutarak daha fazla para kazanabilecekleri, ekonomik olarak üretebilecekleri bir ürün haline geldi. Bizler de çiftçilerin bu ürüne katma değer kazandırmasına destek vermek amacıyla bakanlığımız tarafından Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında ev tipi kurutma demonstrasyonları kurduk. Bu sene için yaklaşık 800 bin liralık bir bütçeyle 5 çiftçimize demonstrasyon kuruldu. Önümüzdeki yıl da yine aynı projemizi tekrarlayarak çiftçilerimizin ürettikleri ürünü kurutaraktan daha fazla gelir elde etmelerine destek olmuş olacağız." - "15 yıl önce üretim, şimdikinin yarısı kadardı" Trabzon hurması üretilen ve ev tipi kurutma demonstrasyon kurulan Kozan ilçesine bağlı Karabucak Mahallesi Muhtarı Mustafa Demir de mahallede uzun zamandır Trabzon hurması üretimi yapıldığını söyledi. Geçmişe göre hurma üretimin arttığını anlatan Demir, "Köylümüz o zamanlar hurmayı güzel bir fiyattan satamıyordu ama kurutma olunca satıyoruz. 15 yıl önce üretim, şimdikinin yarısı kadardı. Trabzon hurmasından ekonomik olarak çok güzel fayda gördük." dedi. - "Ürünün elimizde kalma ihtimali hiç kalmadı" Mahallede ev tipi kurutma demonstrasyonu kurulan üretici Hacı Ali Kandemir, bu yıl yaş Trabzon hurmasının kilogram fiyatının kalitesine göre 10-13 lira, kurutulmuş halinin ise 120-150 liradan seyrettiğini belirtti. Kurutmayla ürünlerini daha yüksek fiyata sattıklarını aktaran Kandemir, şöyle konuştu: "Daha önce tüccar geliyordu. Tabiri caizse ürünümüzü yalvararak satıyorduk. Ama şu an kurutmaya başladık. Ürünün alımında rekabet var. Tüccar almazsa kurutmacı zaten alıyor. Ürünün elimizde kalma ihtimali hiç kalmadı. Ürünümüzü artık yalvara yalvara satmıyoruz. Böyle olunca da artık köyümüz ve çevre köylerde şu an neredeyse bir tane boş toprak kalmadı. Herkes buna bağlı olarak hurma üretiyor. Hurmamızı kuruttuğumuz zaman ortalama 4 kilodan 1 kilo çıkıyor." Üretici Necati Demir de 35 yıldır üretimini yaptığı hurmayı 3 yıldan bu yana kurutarak sattığını ve kazancının iyi olduğunu kaydetti.

Antalya'da ıslah yöntemiyle 5 biber çeşidi çekirdeksiz üretildi Haber

Antalya'da ıslah yöntemiyle 5 biber çeşidi çekirdeksiz üretildi

Antalya'da laboratuvar ortamında ıslah yöntemiyle çalışmalar yapan Petektar Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı ziraat mühendisi Büşra Yapıcı, atıştırmalık, dolmalık, üç burun, kapya ve turşuluk biberi çekirdeksiz olarak üretti. Daha önce mor domates, 7 metre boyunda, normal bir fideden daha fazla verim alınabilen domates türleri geliştiren Yapıcı, tüketicinin çekirdeksiz biber talebi üzerine bu alanda çalışmaya başladı. AR-GE merkezinde yaklaşık 10 yıllık çalışma neticesinde ıslah yöntemiyle tohumu üreten Yapıcı, temmuzda tohumlarını bahçesindeki seraya ekti. Yapıcı, eylül itibarıyla yetişen biberlerinden ilk hasadını gerçekleştirdi. Önce kapya biberden başlayan Yapıcı, daha sonra aynı uygulamayı farklı biber türlerinde yaparak, hepsinde başarılı sonuç elde etti. Büşra Yapıcı'nın, TÜBİTAK'ın 4 yıl önce dahil olduğu proje, Antalya'da bugün başlayacak 27 ülkeden katılımcının yer alacağı GROWTECH Antalya Fuarı'nda 7. Bitki Islahı Proje Pazarı bölümünde sergilenecek. - Közdeki ve turşudaki biberin çekirdeği çıkarılmayacak Ziraat mühendisi Yapıcı, AA muhabirine, üniversiteden mezun olduktan sonra daima farklı fikirler, değişik ürünler üzerine çalıştığını söyledi. Biber konusunda köz biber ve turşu sektöründe çekirdeksiz biber talebi ile karşılaştığını dile getiren Yapıcı, bu konuda yaptığı araştırmalarda literatürde "çekirdeksiz biber" görmediğini belirtti. Bunun üzerine yoğunlaştığını anlatan Yapıcı, şunları söyledi: "Köz olarak endüstride kullanılan kapya biberlerde ve turşuluklarda çekirdek çok büyük sorun, iş yükü gerektiriyor. 6 yıl tek başıma bu alanda çalıştım, literatürleri taradım, bulamadım. Projeye başladıktan sonra TÜBİTAK'a sunduk, onlar da destek verdi. TÜBİTAK'tan aldığımız destekle çekirdeksiz kapya elde etmek için önce hatlarımızı belirledik." Temmuzda laboratuvar ortamında ıslah yöntemiyle geliştirdikleri tohumları, eylülde seraya diktiklerini anlatan Yapıcı, "Dayanamadım, biberlerin çok daha fazla büyümesini beklemeden içini açtım ve gördüm ki başarmışız. Şu anda atıştırmalık, dolmalık, üç burun, kapya, turşuluk tüm biber çeşitlerini çekirdeksiz olarak üretebiliyoruz." dedi. Yapıcı, bu aşamadan sonra tohum konusunda seri üretime başlayacaklarını kaydetti. Çekirdeksiz biber üretiminin sektörde bir heyecan oluşturduğunu ifade eden Yapıcı, "Endüstride büyük avantajlar sağlayacak. Konservelikte, salçalıkta, turşulukta çekirdeksiz biberler kullanılacak. Turşuda çekirdek olmayacak, direkt biberi yiyecekler. Çekirdeği sevmeyenler var." diye konuştu. - Biberler fuarda sergilenecek Örtü altı tarım sektörü fuarlarından Growtech Antalya'nın bugün başlayacağını hatırlatan Yapıcı, fuar kapsamında yarın gerçekleştirilecek 7. Bitki Islahı Proje Pazarı'nda çekirdeksiz biberlerin sergileneceğini bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.