TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Vergi

İLKHABER-Gazetesi - Vergi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Vergi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Dünya Ticaret Örgütü, elektronik ürün ticaretine gümrük vergisi getirme kararı aldı Haber

Dünya Ticaret Örgütü, elektronik ürün ticaretine gümrük vergisi getirme kararı aldı

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, Financial Times'a yaptığı açıklamada, ülkelerin elektronik ticaret moratoryumunu sadece 2 yıl süreyle uzattığını ve bazı önemli üyelerin bu sürenin tekrar uzatılmasına karşı çıkacağını belirtti. Bu durumda, DTÖ hükümetlerinin anlaşamaması halinde 2026 yılından itibaren online film ve yazılım gibi elektronik ürünlere gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı. DTÖ'de hükümetlerin süreyi bir kez daha uzatamaması durumunda, 2026 yılından itibaren online film ve yazılım gibi elektronik ürünlerde ilk kez gümrük vergisi uygulanacak. Bu kararın dünya genelinde fiyatları artırması bekleniyor. GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER GÜMRÜK VERGİSİ GETİRİLMESİNİ DESTEKLİYOR, ANCAK TARTIŞMALAR DEVAM EDİYOR Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika gibi bazı gelişmekte olan ülkeler, gümrük vergisi getirilmesini destekleyerek vergi gelirlerinin artmasını beklerken, diğer DTÖ üyeleri maliyet artışının tüketicilere yansıtılacağından endişe duyuyor. Bazı gelişmekte olan ülkeler, gümrük vergisi uygulanmasının vergi gelirlerini artıracağına inanıyor ve bu nedenle destekliyor. Ancak, diğer DTÖ üyeleri, vergi artışının maliyetleri artıracağı ve bu durumun tüketicilere yansıtılmasıyla rekabetçi güçlerine zarar verebileceğini savunuyor. ABD, Çin, Avrupa Birliği üyeleri ve çoğu Latin Amerika ülkesi, gönüllü moratoryumu destekliyor ve elektronik iletim faaliyetlerine gümrük vergisi uygulamayacaklarını belirtiyorlar. Bu ülkelerin, DTÖ direktörünün verdiği bilgilere göre, moratoryumun uzatılmaması durumunda bile bu politikayı sürdüreceği bildiriliyor. Bu durum, gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ekonomiler arasında gümrük vergisi uygulaması konusundaki farklı görüşleri ve çıkarları yansıtıyor. DTÖ'deki tartışmalar, uluslararası ticaretin geleceği ve ekonomik dengeler üzerinde önemli etkilere sahip olabilir.

Hekimler, vergi kesintileri eylemini sürdürüyor Haber

Hekimler, vergi kesintileri eylemini sürdürüyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın (SES), aile sağlığı merkezi hekimleri için ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ eylemi sürüyor. Adana Tabip Odası ve SES Adana Şubesi tarafından Doğalpark Aile Sağlığı Merkezi önünde yapılan açıklamada, aile hekimlerinden bu ay ortalama 8 bin TL vergi kesintisi olduğu belirtildi. Her üç aile sağlığı merkezi hekiminden birinin, vergi kesintisine ek olarak ücret kesintisi yaşadığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Geçen hafta yaptığımız aynı ankete yanıt veren arkadaşlarımızdan her üç aile hekiminden biri, vergi kesintilerine ek olarak sadece bu ay nüfus düşmesi, eğitim alması, doğum/hastalık izninde olması ya da haksız performans şartları bahane edilerek ücretlerinde düşüşler yaşadığını bildirdi. Aile sağlığı merkezi çalışanlarından çok büyük ek performans kesintileri yapıldı. Depremde görev yaptığı aile sağlığı merkezi yıkılmış, mahallesi yıkılmış olsa da çalışmaya devam eden, depremden kurtulabilmiş insanların sağlıklarını korumak için canla başla çalışan aile hekimlerinden ortalama yapılan 23 bin lira performans kesintisi, derhal geri ödenmelidir. Haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçilmelidir. Aile hekimliği çalışanlarından sabit yüzde 15 vergi alınmasını talep ediyoruz. Her ay giderek artan gelir kaybına tahammül etmeyeceğimizi ve vergide adalet sağlanana kadar eylemlerimizi devam ettireceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz. Her Çarşamba bu haksızlığı seslendirmeye devam edeceğiz."

Vergi denetiminde rekor artış: 2023'te 60 bin mükellef 47 milyar lira eksik beyanla tespit edildi Haber

Vergi denetiminde rekor artış: 2023'te 60 bin mükellef 47 milyar lira eksik beyanla tespit edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), 2023 yılında gerçekleştirdiği vergi incelemelerinde dikkat çekici bir artış kaydetti. Yapılan vergi incelemelerinde, 60 bin 242 mükellefin farklı vergi türlerinde toplamda 47 milyar 47 milyon 75 bin 721 liralık vergi matrahını eksik beyan ettiği tespit edildi. Geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 84,4 artışla 236 bin 797 vergi incelemesi gerçekleştirilen VDK, bu süreçte belirli vergi türleri ya da vergileme dönemlerine ilişkin sınırlı inceleme sayısını 195 bin 799 olarak açıkladı. Bunun yanı sıra, birden fazla vergi dönemi ve çok sayıda vergi türüne ilişkin yürütülen tam inceleme işlemleri ise 40 bin 998 olarak kaydedildi. Vergi incelemeleri neticesinde tarhı istenilen vergi tutarı (vergi alacağı) 17 milyar 452 milyon 475 bin 513 lira olarak belirlenirken, kesilmesi önerilen ceza tutarı ise 37 milyar 220 milyon 156 bin 577 lira olarak hesaplandı. VDK, yaptığı açıklamada, vergi incelemesi sayısındaki artışın etkili ve etkin denetim politikalarının bir sonucu olduğunu vurgulayarak, vergiye gönüllü uyumu artırmaya yönelik çabaların süreceğini belirtti. VERGİ DENETİMİNDE MATRAH FARKI: KDV'DE 18 MİLYAR LİRAYI AŞAN TESPİT Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK) tarafından gerçekleştirilen incelemeler sonucunda, vergi türleri itibarıyla en yüksek matrah farkının Katma Değer Vergisi'nde (KDV) tespit edildiği açıklandı. KDV'deki matrah farkı 18 milyar lirayı aşarken, Kurumlar Vergisi'nde 7,4 milyar lira, Geçici Kurumlar Vergisi'nde 6,9 milyar lira ve Damga Vergisi'nde 5 milyar liralık matrah farkı hesaplandı. Yapılan incelemeler sonucunda tarhı istenilen 17,4 milyar liralık vergi tutarının dağılımında KDV'nin yüzde 67,2'sini oluşturduğu görüldü. Ayrıca, Kurumlar Vergisi yüzde 10,9, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 8,5 ve Geçici Kurumlar Vergisi yüzde 7,9'luk paya sahipti. Bu sonuçlar, özellikle KDV'nin vergi matrahlarında önemli bir paya sahip olduğunu ortaya koyuyor.

İşçilerin yılda 2 maaşı vergiler nedeniyle yok oluyor Haber

İşçilerin yılda 2 maaşı vergiler nedeniyle yok oluyor

Türk-İş 4. Bölge Başkanı Edip Gülnar, çalışan emekçinin yıllık maaşının ikisinin vergiye gittiğini hatırlatarak, vergide adalet istediklerini söyledi. İLKHABER Gazetesi'nden Ahmet Akdeniz'in haberine göre; Her ayın ilk haftası düzenlenen Başkan Kurulu Toplantısı Türk-İş’e bağlı sendika başkanlarının katılımı ile Türk-İş 4. Bölge Temsilciliğinde gerçekleşti. Toplantıya Türk-İş 4. Bölge Başkanı Edip Gülnar, başkanlık yaptı. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından bir açıklama yapan Türk-İş 4. Bölge Başkanı Edip Gülnar, çalışan emekçinin iki maaşının bir yılda vergiden dolayı yok olduğunu söyledi. VERGİDE ADALET İSTİYORUZ Vergide adalet istediklerini belirten Gülnar, “Böyle sistem dünyanın hiç bir ülkesinde yoktur, göremezsiniz. Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını istiyoruz. Başta Çalışma Bakanı olmak üzere iktidarın tepe noktasına kadar bu işin vahametini ve ne kadar önemli olduğunu anlattık. Çalışan emekçinin hakkını korumak için anlatmaya devam edeceğiz” dedi. HALKIN YOĞUN OLDUĞU ALANLARDA, AFİŞLERİN ASILIYOR 81 İl’de Türk-İş’e bağlı tüm sendikaların ortak çalışması ile açık hava reklam panolarında, iş yerlerinde, halkın yoğun olduğu alanlarda, afişlerin asıldığını vurgulayan Gülnar, sendika yönetim kurulu üyelerinin ve görevlendirilen sendika üyelerinin bu haksızlığı dile getiren el broşürlerini vatandaşlara dağıtmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi. ZAMLARA TEPKİ Konuşmasında temel gıda ürünlerine peş, peşe gelen zamlarla ilgili de tepkisini dile getiren Türk-İş 4. Bölge Başkanı Edip Gülnar, “Özellikle büyük marketlerde gıda ürünlerine yapılan zamlar ‘Pes’ dedirtiyor. Ne zaman akaryakıta, elektriğe, doğal gaza zam gelecek söylentileri çıkıyor, marketler hemen ürünlerine zamlı etiketleri koyuyor, bu tam anlamıyla fırsatçılıktır. Yetkililerin denetimlerini sıklaştırmalarını ve bu tür fırsatçılara hak ettiği cezayı vermelerini bekliyoruz. Hiç olmaz ise, Allah korkusu olmayan fırsatçıların, akılları başlarına biraz olsun gelir” ifadelerini kullandı.

TTB AHEK ve SES’ten 'Vergide Adalet' açıklaması Haber

TTB AHEK ve SES’ten 'Vergide Adalet' açıklaması

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB AHEK) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi, ‘Aile Hekimliği Çalışanları Vergide Adalet İstiyor’ başlıklı açıklama yaptı. Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şubesi tarafından yapılan ortak açıklamada, özetle şunlar kaydedildi: “Vergi adaletinin temel amacı, vergi yükünün yurttaşlar arasında geliri ve insanca yaşam giderleri temel alınarak hak kaybı yaratmadan adaletli ve eşit olarak dağıtılmasıdır. Ancak ekonomik krizle birlikte ücretli çalışanların üzerindeki vergi yükü ve temel ihtiyaçlar üzerinden alınan dolaylı vergilerin oranı giderek daha fazla artırılmış, çalışanların üzerine eklenen yük dayanılmaz hale gelmiştir. Vergi dilim sınırları yıllar içinde enflasyonun çok daha altında bir oranda artırılarak daha ilk aydan itibaren yapılan zamlar vergi dilimi içinde kaybolmakta, hükümet kaşıkla verdiğini kepçe ile alma politikalarına devam etmektedir. Amacımız vergide adalet ve sabit yüzde 15 vergi. Milyarlarca liralık ihale yapanlardan, kuyumculardan, fabrika sahibi olanlardan alınmayan vergiler bizden bordro üzerinden alınıyor. ASM çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi uygulamasından vazgeçilene dek, kesintilerin yıl içinde sabit kalması ve vergi kesinti oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlanması gerçekleşinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.