TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#yarık

İLKHABER-Gazetesi - yarık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, yarık haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Depremin İzleri: 400 metrelik yarık oluşan zeytinlik depremin simgelerinden oldu Video Galeri

Depremin İzleri: 400 metrelik yarık oluşan zeytinlik depremin simgelerinden oldu

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Altınözü ilçesinde, zeytinlik alanda oluşan devasa yarık, depremin yıkıcı etkisinin en iyi görülebildiği yerler arasında bulunuyor. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Altınözü ilçesine bağlı Tepehan Mahallesi'ndeki zeytin bahçesinde 400 metre uzunluğunda, 200 metre genişliğinde ve 50 metre derinliğinde yarık oluştu. Büyük yıkıma yol açan 6 Şubat'taki depremin etkisinin en iyi görülebildiği yerlerden biri olan zeytinlik, bölgede araştırma yapan yerli ve yabancı bilim insanlarının yanı sıra vatandaşların da ilgisini çekiyor. Kent sakinlerinin yanı sıra başka illerden Hatay'a gelen vatandaşlar, zeytinliğin bulunduğu bölgeyi gezerek oluşan devasa yarığı görüntülemeye çalışıyor. Vatandaşlardan Sadık Açıkgöz, depremlerin ardından oluşan yarığı görmek için zeytinliğin bulunduğu alana geldiğini söyledi. Karşılaştığı görüntünün ürkütücü olduğunu belirten Açıkgöz, "Depremin etkisini anlamak isteyenlerin araziyi görmesi gerekiyor. Burayı gelip gördüğünüz zaman depremin ne kadar yıkıcı bir etkisinin olduğunu anlıyorsunuz. Arada boşluk oluşan iki zeytinlik alan aslında tek bir bahçeydi. Şu an ise arada büyük bir yarık oluşmuş." dedi.  "Yaklaşık 100 ağacımızdan 50'si zarar gördü" Oluşan yarık nedeniyle arazisi zarar gören Hüseyin Serttaş ise zor bir süreç yaşadıklarını dile getirdi. Bölgede depremin büyüklüğünün görülebildiğini anlatan Serttaş, "Depremde mahalle sakinleri bölgeden yeşil dumanların yükseldiğini söyledi, deprem sabahı baktığımızda ise alanda yarık oluştuğunu fark ettik." dedi Tarım aletlerini alana geçiremedikleri için zeytin hasadını insan gücüyle yaptıklarını ifade eden Serttaş, şöyle konuştu: "Yaklaşık 100 ağacımızdan 50'si zarar gördü. Ortalama 250 kilogram zeytinyağı kaybı yaşamış olduk. Arazimizin de bir kısmını kullanamıyoruz. Orada da parça parça yarıklar var. Tarım aletlerimizi arazimize geçiremiyoruz." Mahalle sakinlerinden Ziya Elmacıoğlu da köy arazisinde oluşan yarığın depremin simgesi haline geldiğini bildirerek, "Dünyada burayı görmeyen, buraya gelmeyen gazeteci, bilim insanı, sivil toplum kuruluşu kalmadı. İnsanlar buraya gelerek depremin boyutunu görebiliyor." ifadelerini kullandı. Elmacıoğlu, arazideki yarık nedeniyle toprak sahiplerinin mağduriyet yaşadığını dile getirdi.

Göksun'un Bahçeobası mezrasındaki yarıklar ve yer kayması dronla görüntülendi Haber

Göksun'un Bahçeobası mezrasındaki yarıklar ve yer kayması dronla görüntülendi

KAHRAMANMARAŞ (AA) - HALİFE YALÇINKAYA / SERHAT ZAFER - Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi Karadut Mahallesi Bahçeobası mezrasındaki yarıklar ve yer kayması, depremin boyutunu gözler önüne seriyor.Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen depremler, şehir merkezlerinin yanı sıra kırsal yerleşim birimlerinde can kayıpları ve hasara neden oldu.İlçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Karadut Mahallesi Bahçeobası mezrasında depremin etkisiyle yarıklar oluştu, bazı yerlerde toprak kayması olduğu görüldü.Mezradaki yarıklar ve yer kayması, dronla görüntülendi.- "Normalde evim yukarıdaydı, aşağı doğru kaymış"Depremde evi hasar gören Mehmet Gözdaş, AA muhabirine, deprem günü yoğun kar yağışı nedeniyle mezra yolunun kapandığını söyledi.Deprem sırasında çok büyük gürültü duyulduğunu, gökyüzünde ışıklar çıktığını ve insanların bağrışma seslerinin olduğunu belirten Gözdaş, "Depremden sonra 4 komşumuzu yaralı çıkardık, 7 cenazemiz oldu." dedi.Evinin yanında depremin etkisiyle oluşan yarığı karın araziden kalkmasıyla fark ettiğini dile getiren Gözdaş, "Bahçemdeki kiraz ağacı evimin camına bakıyordu, ev oradan tam 7 metre aşağı doğru kaymış. 7 metreye yakın da yarık vardı, karlar eridiğinde toprak yumuşayınca bir kısmı doldu. Böyle bir şeyi Allah kimsenin başına vermesin." diye konuştu.Gözdaş, evinin arka kısmındaki tarlanın normalde yukarıdan aşağıya meyilli olduğunu, depremin ardından alt tarafın 7 metre yükseldiğini belirterek, "Depremin ardından evim 7 metre batıya doğru kaymış. Normalde evim yukarıdaydı aşağı doğru kaymış. Jeoloji mühendisleri geldi, ölçüm yaptı ve evimin 7 metre aşağıya doğru kaydığını söyledi." ifadelerini kullandı.- "Elma ağaçları 6 metre ileriye kaymış"Karadut Dağobası İlkokulunda öğretmen olan ve aynı zamanda dağcılık faaliyetlerinde bulunan Halil İbrahim Algan ise zor bir süreç yaşadıklarını dile getirerek, "O gün birçok kişiyi enkaz altından çıkardık." dedi.Mezrada yarıklar oluştuğunu belirten Algan, alanların yer değiştirmesinin çok ilginç olduğunu ifade etti.Mezrada bahçenin bir kısmının 6 metre yükseldiğini, diğer kısmın ise 6 metre alçaldığını anlatan Algan, "Aynı sıraya dikilen elma ağaçları 6 metre ileriye kaymış, ev de aynı şekilde. Normalde dağ ovaya doğru meyilli olur ama burada ova bir anda yükselmiş." diye konuştu.

Ceyhan Nehri kıyısındaki köyde depremde oluşan yarık ve çöküntüler dronla görüntülendi Haber

Ceyhan Nehri kıyısındaki köyde depremde oluşan yarık ve çöküntüler dronla görüntülendi

OSMANİYE (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL/MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Osmaniye merkeze bağlı Gökçedam köyünün Ceyhan Nehri kıyısında, depremlerin ardından yarık ve çöküntüler oluştu.Pazarcık ve Elbistan merkezli, 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden Gökçedam köyü de etkilendi.Bazı evlerde hasar oluşurken, depremler köyün yakınından geçen Ceyhan Nehri'nin kıyısındaki alanda yer yer 1 ila 1,5 metre derinliğinde yarık ve çöküntülere yol açtı. Yarıkların meydana geldiği alan, dronla görüntülendi.- "İlk gördüğümde korktum"Köy sakinlerinden 51 yaşındaki Ahmet Boyraz, AA muhabirine, depremleri şiddetli hissettiklerini söyledi.Sarsıntılarda ailece korku yaşadıklarını belirten Boyraz, "Yatıyorduk. Hanım birden kalktı. Ben dışarı çıkmadım. Bir kez daha sallandık. Korktuk çünkü büyük bir deprem oldu." dedi.Boyraz, ilk kez böyle büyük depremle karşılaştığını, evlerinde küçük çatlaklar oluştuğunu dile getirdi.Köyde birkaç eski evde hasar meydana geldiği bilgisini veren Boyraz, şöyle konuştu:"Depremden sonra köyde inceleme yapanlar, burada yarıkların oluştuğunu görüyor. Birkaç gün sonra biz de gelip baktık. Daha önce nehir kenarında böyle yarık yoktu, depremden sonra bu duruma geldi. Yer yer 1 ila 1,5 metre derinliği var. İlk gördüğümde korktum, ürperdim. Daha önceleri böyle değildi. Eskiden burada piknik yapılırdı. Depremden dolayı böyle yarıklar oluştu."

Göksun'da deprem nedeniyle derin yarıklar oluştu Haber

Göksun'da deprem nedeniyle derin yarıklar oluştu

KAHRAMANMARAŞ (AA) - İZZET MAZI / HAKAN DÜNDAR - Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Göksun ilçesi kırsalında derin yarıklar oluştu.Kırsal Korkmaz ve Çardak mahallelerinde oluşan yarıklar, dronla görüntülendi.Korkmaz Mahallesi sakinlerinden Mustafa Karakoyun, AA muhabirine, depremlerin ardından bölgede dolaştığını, gördüğü manzara karşısında dehşete düştüğünü söyledi.Karakoyun, "Toprağın çökmesi normal düzeyinden 2 metre aşağıdaydı. Ağaçlar yıkılmıştı. Yarıklar aşağı yukarı 6-7 metre derinliğinde vardı. Ürpertici görüntülerle karşılaştık dehşet vericiydi." dedi.AA muhabirinin telefonla görüştüğü İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise Kahramanmaraş ve Hatay'daki depremler sonucu yüzey kırıkları oluştuğunu anımsattı.Sözbilir, Çardak Mahallesi çevresinde Çardak fayı üzerinde gözlemlenen yüzey deformasyonlarının da bunlardan biri olduğunu söyledi.Prof. Dr. Sözbilir, şunları kaydetti:"Bilindiği gibi büyüklüğü 7,7 olan ilk ana şoktan 9 saat sonra gelişen ikinci büyük depremde Göksun ilçesinden Yeşilyurt'a kadar olan sismik segment kırılmış oldu. Bu sismik segment Çardak ve Doğanşehir adı verilen iki geometrik fayı içeriyordu. Şu ana kadar elde edilen veriler, ikinci ana şokun ilk büyük depremin tetiklemesiyle oluştuğunu ve bunu yaparken Sürgü fayını enerjiyi transfer eden bir fay olarak kullandığını gösteriyor. Bilindiği gibi 20 Şubat tarihinde de Antakya fayı üzerinde 6,4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Kısacası 15 gün içinde 6 fay parçası kırılmış oldu."

Kayalıklardaki yüzey yarıkları Pazarcık'taki depremin izlerini taşıyor Haber

Kayalıklardaki yüzey yarıkları Pazarcık'taki depremin izlerini taşıyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - MEHMET AKİF PARLAK - Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilki olan 6 Şubat'taki 7,7 büyüklüğündeki ilk depremin merkez üssü Pazarcık'ta kayalıklardaki yüzey yarıkları görüntülendi.İlçedeki Aksu Nehri'nde sulama ve içme suyu temini amacıyla 1972 yılında hizmete giren Kartalkaya Barajı çevresindeki dağı andıran kayalıklardaki yüzey yarıkları, depremin boyutunu da gözler önüne seriyor.Barajın çevresinde güvenlik görevlisi olarak görev yapan Eflahun Yılkıcı, görevdeyken sabaha karşı 04.17'de yakalandığı deprem anını unutamıyor. Yılkıcı, yerle bir olan kulübesinde yaşadığı deprem korkusunu ve sonrasındaki ayakta kalma çabasını AA muhabirine anlattı.Yerden gelen büyük bir uğultu sesiyle irkildiğini belirten Yılkıcı, "Sesten sonra saniyeler geçmedi ki çok şiddetli bir deprem meydana geldi." dedi.Kulübeden çıkmak için hamle yaptığını aktaran Yılkıcı, şöyle devam etti:"Hemen kendimi dışarı atmak istedim ama şiddeti çok kuvvetli olduğu için duvardan duvara beni vuruyordu. Elim kapıdaydı ama açamıyordum. İyice hakim olduktan sonra kapıyı açmayı denedim. O anda yukarıdaki blok kapının üzerine çöktüğü için sıkışmıştı, açamıyordum. Ayağımla menteşelere vurarak kapıyı çektim. Çok şükür kapıyı açabildim ve dışarı çıktım."- "Çaresiz bir şekilde ortada kaldım"Yılkıcı, elektrik kesildiği için her yerin zifiri karanlık olduğunu ve ne yapacağını bilmediğini dile getirdi.O anları adeta "küçük kıyamet" olarak niteleyen Yılkıcı, şunları söyledi:"Bulunduğum yerin arkasındaki yol yarılmıştı. Karanlık olduğu için yarığın içine düştüm. Kendi imkanımla tekrar çıktım. Bu sefer yukarı kayalıklara doğru koştum. O an bir baktım elektrik direklerinin üzerine taşlar düşüyor. Bu sefer baraj kapağına doğru geldim ama o bölgeden geçemedim. Kayalar düşmeye başlıyordu. Bu istikametten de gidemeyeceğime göre resmen çaresiz bir şekilde ortada kaldım. Aşağı inemezdim çünkü baraj vardı. Aşağı taraf uçurum zaten."- "Yol ile bir metre yukarıya kalkıp iniyordum"Yılkıcı, içinde bulunduğu nöbet kulübesinin deprem sırasında yerle bir olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:"En son geldim, yani bu noktadaydım. Oturdum, açtım elimi Rabbime. Çünkü fayın oradan çok büyük sesler ve titreşim geliyordu. Ben yol ile birlikte bir metre yukarıya kalkıp iniyordum. Onu ben gördüm, o mavi ışık çıktığında. Depremin durmasını bekledim, sonra kalktım yola gitmek istedim ama taşlar ve kayalar halen düşüyordu deprem bitmesine rağmen. Allah güç kuvvet verdi. Koşa koşa taşların üzerinden ellerimle önümü temizleyerek bir şekilde çıktım. Çok şükür rahatlamıştım. Rabbim bir daha kimseye böyle bir gece yaşatmasın."

Hatay'da devasa deprem yarığı oluşan zeytinliğin sahibi şaşkınlığını üzerinden atamıyor Haber

Hatay'da devasa deprem yarığı oluşan zeytinliğin sahibi şaşkınlığını üzerinden atamıyor

HATAY (AA) - FATİH ÇAPKIN/SERGEN SEZGİN - Hatay'ın Altınözü ilçesinde Kahramanmaraş merkezli depremlerde devasa yarığın oluşmasıyla sahibinin tanımakta güçlük çektiği arazi, çevredekilerin merakını çekiyor.Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremlerin ardından kırsal Tepehan Mahallesi'ndeki zeytin bahçesinde oluşan yarık, "asrın felaketi"nin şiddetinin en belirgin sembolleri arasında yer aldı.Depremlerin etkisiyle Ömer Aksu'ya ait 12 dönümlük zeytin bahçesinde yaklaşık 200 metre genişliğinde, 400 metre uzunluğunda ve 50 metre derinliğinde yarık oluştu. Deprem sonrası vadi görüntüsünün ortaya çıktığı bölge, depremin tahribatını merak edenlerin yanı sıra yerli ve yabancı bilim insanları tarafından da ziyaret ediliyor.- "Ufak bir sarsıntıyı bile hissediyoruz"Zeytin bahçesinin sahibi Ömer Aksu, AA muhabirine, depremden önce arazisinin dümdüz bir toprak yapısına sahip olduğunu söyledi.Depremin şiddetiyle arazisinin tanınmaz hale geldiğini vurgulayan Aksu, "Böyle bir şey yok. Ben burayı gördüm, tahmin edemedim. Benim malım olduğu halde ben burayı tanıyamadım. Burası dümdüz bir araziydi. Dedim ne olmuş, kurban olayım Allah'a. Yani bu dille de söylenmez. Hiçbir şeyle de anlatılacak bir şey değil." ifadesini kullandı.Aksu, arazisine her baktığında şaşkınlığını üzerinden atamadığını dile getirdi.Depremler nedeniyle psikolojilerinin bozulduğunu ifade eden Aksu, şöyle konuştu:"Ufak bir depremde millet dışarı çıkıyor. Yaşanacak bir durum kalmadı ama yine çok şükür diyeceğiz. Zaten çadırda yaşıyoruz, eve gitmiyoruz. Ufak bir sarsıntıyı bile hissediyoruz. Mahallede hayvanlarım var, onlarla ilgileniyorum. Yarık oluşan araziye depremden sonra birkaç kez gelip gittim. Sürekli gelme şansım olmuyor."Zeytinliğinden ziyaretçisinin eksik olmadığını belirten Aksu, "Yerli ve yabancı bilim adamları incelemeye geliyor." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.