TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yaşar Kemal

İLKHABER-Gazetesi - Yaşar Kemal haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yaşar Kemal haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Yaşar Kemal Sergisi sanatseverleri bekliyor Haber

Yaşar Kemal Sergisi sanatseverleri bekliyor

Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından olan ve 28 Şubat 2015 tarihinde yaşamını yitiren Yaşar Kemal, bugün Adana'da açılacak olan 'Köprü' isimli sergiyle anılacak. Yaşar Kemal Sergisi sanatseverleri bekliyor. Gerçek adı Kemal Sadık Göğceli olan Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Yaşar Kemal, 6 Ekim 1923 tarihinde Osmaniye'nin Hemite Köyü'nde dünyaya geldi. Edebi kimliğinin yanı sıra sosyal adalet, insan hakları ve doğa sevgisi gibi konuları işlemesiyle tanındı. Yaşar Kemal'in edebi kariyeri, "Çukurova" adını verdiği bölgede geçen romanlar ve öykülerle başladı. Eserlerinde, toplumsal adaletsizlikleri ve çiftçi kesimin yaşadığı zorlukları sıkça dile getirdi. "İnce Memed" serisi, özellikle adalet arayışında olan bir köylü genci olan Memed'in hikâyesini anlatmasıyla Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak kabul edildi. Yaşar Kemal'in şiirsel anlatımıyla okuyucuları etkileyici bir yolculuğa çıkardığı eserleri, Türk ve dünya edebiyatının önemli bir parçası haline geldi. Eserleri birçok dile çevrilen Yaşar Kemal için ölüm yıl dönümü kapsamında Adana'da özel bir etkinlik organize edildi. Yapılan organizasyon kapsamında, Fotoğraf Sanatçısı Ercan Aslan'a ait fotoğraflar bugün Çukurova Belediyesi-Adana Tabip Odası 100. Yıl Kültür ve Sanat Merkezi'nde sergilenecek. Sergi açılışı saat 19.30'da yapılacak. Açılış törenine Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Baban da katılacak.

Adana, Usta Yazar Yaşar Kemal'i anıyor Haber

Adana, Usta Yazar Yaşar Kemal'i anıyor

Adana'nın ve Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biri olarak kabul gören Yaşar Kemal, aramızdan ayrılışının yıl dönümü yaklaşırken sevenleri tarafından anılıyor. 2015 yılında 91 yaşındayken organ yetmezliği sebebiyle aramızdan ayrılan; İnce Memed, Teneke, Yer Demir Gök Bakır, Binboğalar Efsanesi gibi girçok değerli eseri geride bırakan Yaşar Kemal, yıllar geçmesine rağmen unutulmuyor.  23 Şubat günü Yaşar Kemal'in ölüm yıl dönümü anısına Adana'da panel etkinliği düzenlenecek. Panel Adana Büyükşehir Belediyesi, Yaşar Kemal Vakfı ve Adana Tabip Odası işbirliğinde düzenlenecek olup etkinliğe Adana Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği yapacak. "BENİM ROMANLARIMI OKUYANLAR" ADANA BÜYKŞEHİR BELEDİYESİ TİYATRO SALONU'NDA "Benim Romanlarımı Okuyanlar" isimli etkinlikte Yaşar Kemal'in sıklıkla işlediği temalar olan vicdan, bellek, doğa ve insan konularına yer verilecek. Konuyla ilgili Mehmet Sait Aydın, Cihan Erdönmez, Gönül Malat ve Ayşegül Tözeren dahil 4 farklı kişi konuşma gerçekleştirecek ve Yaşar Kemal panel vesilesiyle anlmış olacak. Ayşegül Tözeren, aynı zamanda etkinliğin moderatörlüğünü de üstlenecek. Cuma günü saat 14.00'de yapılacak olan etkinlik Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda Yaşar Kemal severlerini ağırlayacak ve etkinliğe isteyen herkes katılabilecek. YAŞAR KEMAL SABAH AYRI AKŞAM AYRI ANILIYOR Ayrıca aynı günün akşamında bir etkinlikte daha severleri Yaşar Kemal'i anma fırsatı bulacak. "Canlar ve Uygarlıklar Arasında Köprü" isimli Yaşar Kemal anısına 23 Şubat günü fotoğraf sergisi yapılacak. "Canlar ve Uygarlıklar Arasında Köprü"  sergisinde Ercan Arslan'ın objektifinden yansıyan Yaşar Kemal fotoğrafları yer alacak. Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Belediyesi, Adana Tabip Odası ve Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu tarafından düzenlenecek olan bu anlamlı sergi programı Yüzüncü Yıl Kültür ve Sanat Merkezi'nde saat 19.00'da severler ile buluşacak. 

Yaşar Kemal 'Köprü' isimli sergiyle anılacak Haber

Yaşar Kemal 'Köprü' isimli sergiyle anılacak

Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından olan ve 28 Şubat 2015 tarihinde yaşamını yitiren Yaşar Kemal, Adana'da 'Köprü' isimli sergiyle anılacak. Gerçek adı Kemal Sadık Göğceli olan ve 6 Ekim 1923 tarihinde Osmaniye'nin Hemite Köyü'nde doğan Türk edebiyatının önemli isimlerinden Yaşar Kemal, edebi kişiliğinin yanı sıra sosyal adalet, insan hakları ve doğa sevgisi gibi temaları işlemesiyle de ön plana çıktı. Edebi kariyeri genellikle "Çukurova" adını verdiği bölgede geçen romanlar ve öykülerle başlayan Yaşar Kemal, eserlerinde sıkça toplumsal haksızlıkları ve çiftçi kesimin yaşadığı zorlukları dile getirdi. "İnce Memed" serisi, Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Yaşar Kemal, bu seride adalet arayışında olan bir köylü genci olan Memed'in hikâyesini anlattı. Şiirsel anlatımıyla okuyucuları etkileyici bir yolculuğa çıkaran Yaşar Kemal'in eserleri, Türk ve dünya edebiyatının önemli bir parçası haline geldi. "Köprü" isimli sergiyle anılacak Eserleri birçok dile çevrilen Yaşar Kemal için ölüm yıldönümü kapsamında Adana'da özel bir etkinlik düzenlenecek. Türkçe'nin edebiyat yapmak için en güzel dillerden biri olduğunu savunan, Çukurova'nın ve Toroslar'ın Türkçesini edebiyatın evrenselliğine taşıyan; uygarlıklar arasında, daha da önemlisi insanlar arasında kurduğu köprüden, Anadolu'dan başlayıp dünyaya uzanan, öykülerden, masallardan, romanlardan bir yol inşa eden; büyük usta Yaşar Kemal, "Köprü" isimli sergiyle anılacak. Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Baban'ın da katılacağı bu etkinlikte, Fotoğraf Sanatçısı Ercan Aslan'a ait fotoğraflar sergilenecek. Sergi, 23 Şubat Cuma günü Çukurova Belediyesi-Adana Tabip Odası 100. Yıl Kültür ve Sanat Merkezi'nde saat 19.30'da açılacak.

Çukurova Sanat Girişimi'nden ‘Yaşar Kemal’ etkinliği Haber

Çukurova Sanat Girişimi'nden ‘Yaşar Kemal’ etkinliği

ALİ GÜRELİ ADANA (İLKHABER) - Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biri olarak kabul edilen ve Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen Yaşar Kemal için Adana'da 'Yaşar kemal 100 Yaşında' etkinliği düzenlenecek. Çukurova Sanat Girişimi tarafından Yaşar Kemal'in doğum günü olan 6 Ekim'de Yazarlar Evi'nde gerçekleştirilmesi planlanan etkinlik saat 18.00'da başlayacak. Yaşar Ateşoğlu'nun yöneteceği 'Sanat İklimi' isimli etkinlikte, Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Dr. Haluk Uygur da konuşmacı olarak yer alacak. Bir fotoğraf sanatçısı gözüyle 28 Şubat 2015 tarihinde hayata gözlerini yuman Yaşar Kemal'i anlatacak olan Haluk Uygur, etkinliğe ilişkin açıklamasında, şunları kaydetti: "Çukurova Sanat Girişimi yöneticileri, farklı sanat disiplinlerinin Yaşar Kemal'e yaklaşımını merak ediyorlardı. Bir fotografçı gözüyle Yaşar Kemal nasıl görülür, nasıl anlatılır? merakının peşindeydiler. Biz birkaç gönüllü, gönlü geniş öğretmen-eğitmen ve 20 liseli genç, Yaşar Kemal Vakfı ile birlikte böyle bir çalışma yapmıştık zaten. Yaşar Kemal'in bazı kitaplarını incelemiş, kitapta anlattığı birçok betimlemenin bir fotoğraf gibi olduğunu görmüş ve bu betimlemelerin fotoğraflarını çekmiştik. Ortaya 'Yaşar Kemal Kendini Anlatıyor' ismiyle, gençlerin yaptığı görülesi bir çalışma çıkmıştı. İşte biz de haddimize sığınarak ustanın 100. yaş dönümünde, kendini kendine anlattırmaya karar verdik." Uygur, Yazarlar Evi'nde yapılacak etkinliğe sanatseverleri davet etti.

Perran Kutman'ın unutamadığı "Sanatçı Kenti Adana" anısı Haber

Perran Kutman'ın unutamadığı "Sanatçı Kenti Adana" anısı

ALİ GÜRELİ ADANA (İLKHABER) - Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan bereketli topraklara sahip Adana,  bu bereketli topraklarında sinemadan edebiyata, müzikten tiyatroya kadar birçok ünlüyü Türkiye'ye kazandırdı. Türkiye'nin en sıcak kentlerinden olan Adana'dan ülkenin kültür ve sanat dünyasına dahil olan isimlerin birçoğunun ünü ülke sınırlarını aştı. Bu ünlülerden dünyaca ünlü Adanalı Keman Virteözü merhum Suna Kan, sıla hasretiyle 9 Eylül 1984 tarihinde Paris'te yaşamını kaybeden Yılmaz Güney, Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ünlü yazar Yaşar Kemal, akıllarda kalan bazı isimler oldu. "Bereketli Topraklar Üzerinde ve Hanımın Çiftliği" romanlarının yazarı Orhan Kemal, 1982 yılında Cannes Film Festivali’nin En İyi Film kategorisinde ödül aldığı ‘Yol’ filminin senaryo yazarı Yılmaz Güney, Şener Şen, "Selvi Boylum Al Yazmalım" senaryosunun yazarı Ali Özgentürk, Muzaffer İzgü, "Akdeniz Akşamları" şarkısının yazarı ve bestecisi Serhan Kelleözü, sanatçı kimliğinin yanı sıra kurduğu Ahbap Derneği ile özellikle Kahramanmaraş merkezli depremlerde ihtiyaç sahiplerine koşan Haluk Levent,  Ferdi Tayfur, Atilla İlhan, Çolpan İlhan, Türkiye'nin Elvis Presley’i Erol Büyükburç hep bu bereketli topraklarda yetişti. Müslüm Gürses, Kıvanç Tatlıtuğ, Demir Demirkan, Menderes Samancılar, Ayşe Arman, Cenk Koray, Salih Güney, Faruk Tınaz ve Ümit Besen'in yanı sıra daha nice sporcu, yazar, politikacı ve bilim insanını Güney'in incisi Adana, Torosların ötesine yolculadı. Altın Koza Türkiye'ye sanatın hemen her alanında ünlü isim kazandıran Adana, sanata ve sanatçıya sahip çıkma adına "Adana Altın Koza Film Festivali"ne de ev sahipliği yapmaya başladı. İlk olarak 1969 yılında düzenlenen festival arada kesintiler olsa da günümüze kadar ulaştı ve uluslararası statüye kavuşturularak bu yıl 30. kez düzenlendi. Sıcak kentin yardımsever sıcakkanlı insanları 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin "Onur Ödülleri" ise bu yıl Perran Kutman ve Cihan Ünal’a takdim edildi. Türk sinemasına, tiyatrosuna ömrünü veren sanatçı Perran Kutman’a ödülünü, Halil Ergün takdim etti. Perran Kutman  "Sinemamızın bir emekçisi olmak benim için onurların en büyüğü. Cumhuriyetimizin 100. yılında sinema adına yapılan bu organizasyonun bir parçası olmak o kadar mutluluk verici ki. Güzel insan demek Adanalı demek benim için. Sinemaya tutkulu insanların şehri demek. Pamuk demek, sanat demek, bereket, barış ve sevgi demek. Tüm Adanalılara, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi. Festivalde Onur Ödülü’nü alan usta oyuncu Cihan Ünal'a da ödülünü, Zeydan Karalar ve Biket İlhan verdi. Perran Kutman'ın Adana anısı Perran Kutman, ödül aldığı gecede bir de hiç unutamadığı Adana anısını konuklarla paylaştı. Yıllar önce Müjdat Gezen ile bir oyun için Adana'ya gelen Perran Kutman, bu anıyı şu cümlelerle ifade etti: "Oyundan sonra kaldığımız otelle girerken kapıda muz satan satıcıdan muz almak istedik. Ancak satıcı parayı bozmakta zorlanınca bir tereddüt yaşadık. Tam almaktan vazgeçecektik o sırada elinde çanta olan 8 yaşlarında bir çocuk yaklaşarak koca bir insan edasıyla 'Hayırdır! Bir durum mu var?' diye sordu. Muz alacağız paramızı bozamıyor derken o çocuk 'Sorun değil' diyerek çantasından para çıkarıp, muzun parasını ödedi. İtiraz edecek olsam da çocuk 'Olur mu abla, burası Adana, bir kilo muzun lafı mı olur' diye cevap verdi. Bu cümlenin arkasından 'Ben bu yaşıma geldim, daha Adana'da misafire para ödetmedim’ diye ekledi.” Perran Kutman'ın anlatımına göre, anısında bahsettiği çocukla ilgili detaylar burada da bitmedi. Kutman, şöyle devam etti: "Olaydan yıllar sonra, Beyoğlu'nda bir araba yolda kebap tepsisi taşıyan bir çocuğa çarptı ve tepsinin içindekiler yerlere saçıldı. Çarpanlar oralı olmadı ama arkadan elinde çantayla koşarak gelen biri çocuğu kaldırıp teselli etmeye çalıştı. Benim yüz hafızam çok iyidir. 30'lu yaşlardaki bu adam, Adana'da bize muz ısmarlayan çocuktu." “Adana öyle bir şehir ki” Perran Kutman’ın anlattığı bu anı, geceye katılan Adanalı sanatseverler tarafından sosyal medya hesaplarından da paylaşıldı. Anıyı paylaşanlar arasında Altın Oran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Dr. Haluk Uygur da yer aldı. Haluk Uygur, “Adana öyle bir şehir ki; Adana özgün kişiliği olan bir kenttir. Böyle şehirler azdır. Bu özgünlük Adana'da yüzyıllar içinde oluşan kültürel mozaikten kaynaklanır. Misafirperverlik de Adanalı davranış biçimlerinin vazgeçilmezidir." dedi. 

Yaşar Kemal Kadın ve Gençlik Yaşam Merkezi Ceyhan’da açıldı Haber

Yaşar Kemal Kadın ve Gençlik Yaşam Merkezi Ceyhan’da açıldı

NİLGÜN TAZE ADANA (İLKHABER) - Ceyhan Belediyesi, ilçeye kazandırdığı Yaşar Kemal Kadın ve Gençlik Yaşam Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Açılışa, Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Osmaniye Milletvekili Dr. Asu Kaya, Osmaniye Yarbaşı Belediye Başkanı Mustafa Kaynar, Önceki Dönem Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) Adana Şube Başkanı Zuhal Özbelli ve yönetim kurulu üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, muhtarlar ve Ceyhan halkının yoğun katılımı oldu. Açılış töreni, Ceyhan Belediyesi Halkoyunları Ekibi’nin gösterisiyle başladı. Ardından konuşan Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem, Yaşar Kemal Kadın ve Gençlik Yaşam Merkezi’nin, şehrin merkezinde, kültürün, bilginin ve dayanışmanın kalbinde, yeni bir umut ve cesaret merkezi olduğunu söyledi. Başkan Erdem, “Merkezimiz; içerisinde yer alan kütüphane, ders çalışma alanları, kafe, oturma alanları ve kadınlar için özel bir kermes alanının yanı sıra engelli aracı şarj istasyonu ile toplumumuzun farklı yaş gruplarına hitap edecek şekilde tasarlandı. Anadolu halkının zulme karşı başkaldırısının destanı olan Çukurova’nın İnce Memedi Yaşar Kemal’in hemşehrileri olarak ünlü yazarın adını taşıyan merkezi Ceyhan’a kazandırmanın mutluluğunu paylaşıyorum. Ceyhan’da kültür-sanatın ve sanatçının, edebiyatın, yazının ve yazarların öneminden hareketle, genç nesillerimizin bakış açısında olumlu değişimler yaşanması için ekip arkadaşlarımızla birlikte yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Çünkü daha çağdaş, daha yaşanabilir bir Ceyhan hedefimiz var” dedi. Yaşar Kemal’in yoksulluğa inat, dünya edebiyatına adını altın harflerle yazdırdığını dile getiren Başkan Erdem, şu bilgileri verdi: “Yaşar Kemal’in adını verdiğimiz Gençlik ve Kadın Yaşam Merkezi, inanıyorum ki; güzel Ceyhanımızda farklı bir atmosfer oluşturacak. Adına yakışan, Ceyhan’a değer katan, kentimizin kültür, sanat yaşamında bir dönüm noktası oluşturup genç nesillerin bakış açısında olumlu değişimler yaşanmasına olanak sağlayacak değerli bir eser olarak hizmet verecek. Merkez içerisinde yer alacak kütüphane, ders çalışma alanları, kafe, oturma alanları ve kadınlarımız için özel bir kermes alanıyla, toplumumuzun farklı yaş gruplarına hitap edecek şekilde tasarlandı. Kadınlar kendi ürettiği ürünlerini sergileyip satacağı alan yer alacak ve onların ekonomik özgürlüklerine kazanmalarına yardımcı olacağız. Merkezimizdeki tüm hizmetlerden engelli vatandaşlarımız da hiçbir engelle karşılaşmadan yararlanabilecek. Akülü tekerlekli sandalye kullanan bireyler için engelli aracı şarj istasyonu da merkezimizde yer alacak. Merkez kapsamında Ceyhanlı değerli ailelerimizin dinlenme yeri ve belediyemiz bünyesinde çalıştırılacak, istihdam sağlayacak ayrı bir işletmemiz de olacak. Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda, vatanımızı en çok sevmenin kanıtı olarak görevimizi en iyi şekilde yapmaya devam edeceğiz. Biz, bu yoldan dönmeyeceğiz. Hayırlı, uğurlu olsun.” Dr. Müzeyyen Şevkin, Dr. Asu Kaya ve Suzan Şahin de Yaşar Kemal’in Çukurova toprakları için önemini dile getirip Ceyhan’a çok amaçlı bir tesis kazandıran Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem’i tebrik etti. Açılışın ardından sanatçı Sevcan Orhan, vatandaşlara unutulmaz anlar yaşattı.

Ceyhan, Yaşar Kemal Kadın ve Gençlik Yaşam Merkezi'nin açılışına hazır Haber

Ceyhan, Yaşar Kemal Kadın ve Gençlik Yaşam Merkezi'nin açılışına hazır

İBRAHİM BAYSAL ADANA (İLKHABER) - Türk ve dünya edebiyatına büyük katkılar sunan, Çukurova'nın yetiştirdiği önemli yazarlardan Yaşar Kemal'in adı, Ceyhan'da açılacak bir merkezde yaşatılacak. Ceyhan Belediyesi tarafından hayata geçirilen Yaşar Kemal Kadın ve Gençlik Yaşam Merkezi, 14 Eylül 2023 Perşembe günü saat 19.00'da açılacak. Açılışın hemen ardından sanatçı Sevcan Orhan, Ceyhanlılara unutulmaz bir gece yaşatacak. Açılışın hemen ardından ünlü sanatçı Sevcan Orhan, Ceyhanlılarla buluşacak. Sevcan Orhan'ın muhteşem konseri, açılışa katılanlara coşku dolu bir gece yaşatacak. Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem, açılış ve konsere tüm Ceyhanlıları, Adanalıları, basın mensuplarını ve sivil toplum kuruluş temsilcilerini davet etti. Başkan Erdem, açılışla birlikte şehrin merkezinde yeni bir umut ve cesaret merkezinin doğacağını vurguladı. Yaşar Kemal Kadın ve Gençlik Yaşam Merkezi'nin içerisinde kütüphane, ders çalışma alanları, kafe, oturma alanları ve kadınlarımız için özel bir kermes alanı yer alacak. Merkez, toplumumuzun farklı yaş gruplarına hitap edecek şekilde tasarlandı. Açılışın hemen ardından, ünlü sanatçı Sevcan Orhan'ın muhteşem konserinin vatandaşları beklediğini dile getiren Başkan Erdem, "Halkımızın, açılışını gerçekleştireceğimiz merkezimizle birlikte Sevcan Orhan'ın güzel sesi ve müziğiyle coşku dolu bir gece geçirmesini ümit ediyorum" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.